Прескочи до съдържание

Руска виза - каква е ситуацията? Как е най удачно...

Препоръчани мнения

Да се похваля взехме визи за около 10 дни за 140лв. Като сме представили само застраховка нищо друго. Макар, че в сайта им бе обявено 99лв за всичко, по телефона ми казаха 130лв, оказа се, че трябва да сме разпечатили една форма, която е налична в сайта. На место се плаща още по 10лв ако я нямате.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Здравейте, скъпи соверени на самолетните пътувания, владетели на влаковите линии, корифеи на корабоплаването, магьосници на мореплаването и изобщо всякакви такива ласкателски титли, подходящи за всекиго, според любимия му начин на придвижване!

Току-що си взех руската виза и както обещах, давам повечко информация за процеса. Не е твърде формално описанито, не мога така в сух стил.

Като за начало - визата за Руската федерация НЕ (!) се взима директно от посолството. Там отиват само и единствено международни представители или персони от висш калибър, които заслужават ценното време на консула. Визата за плебеите (като мен и вас) се издава от т.нар. визови центрове. В София те са на ул. Самоков 22 и на ул. Елемаг 22. Извън столицата има центрове във Варна и Русе, адресите си ги проверете.

(!) Необходими документи за получаване на виза са: 
- задграничен паспорт (който да е валиден поне 6 месеца преди влизане в страната) + задължително копие на първата му страница, където ви е снимката и т.н.
- специален документ-покана от хотел/учреждение/фирма, който гарантира пребиваването ви в страната

- паспортна снимка, ако не ѝ знаете точните размери питайте във фотото, те ще ви издадат каквато трябва

- задължителна медицинска застраховка, която да покрива сума не по-малка от 30 000€

- има и един визов формуляр, който трябва да се попълни електронно и да се изпрати https://visa.kdmid.ru/   (алтернативно във визовия център могат да ви го попълнят на място срещу 10 български лева)

(-) желателно е също да имате предварително запазени самолетни билети, въпреки че понякога може да се заобиколи тази стъпка

Много е важно да знаете точно какъв вид виза ви е нужна, а самите видове са 9! Също знайте дали ви трябва еднократна, транзитна или multiple entry (тя е ако ще ходите в Русия, след това в съседна държава и пак ще се върнете в Русия). За да ви е най-спокойно отидете и дайте таксата и хората ще ви оформят документацията както трябва :)

Аз първо отидох на Самоков 22, където ме посрещна една очарователна, къдрокоса девойка със златни кичури и бе достатъчно доброжелателна да ми помогне с формуляра, за което с удоволствие и леко сърце заплатих съответната такса от 10 лв. По някое време по средата на разговора ни имаше ангелски хор и малки херувимчета ѝ озариха лицето с лъчи небесни. Имах си всичките гореспоменати документи плюс купени билети на Аерофлот. Оттам дамата прилежно ми опакова цялата документация, готова вече за подаване, и ме изпрати в другия център на Алемаг 22, където да кандидатствам за визичката. Поради естеството на мероприятето, което ще посетя в Русия - международна конференция, моята виза бе тип Хуманитарна (или Гуманитарная по руски). Платих 25 български лева служебна такса по визата и подадох документацията. Там дават един голям лист, на който пише всевъзможни данни и служи за разменна бележка срещу визата. След точно седем работни дни визата ми беше готова и отидох да си я взема. Опашката никога не е толкова голяма, че да звъните предварително, но ако предпочитате да ви е по-спокойно, може да го направите.

Таксите за хуманитарната и учебната визи са по 25лв (реално се заплаща само административна такса, самата виза тук е безплатна). За туристическата виза ситуацията е различна - взимат общо 120 лв, има и експресна услуга, която мисля, че беше нещо от порядъка на 150лв.

Желателно е да имате и подготвен подробния маршрут, когато подавате за туристическа виза. Също ви искат подробен списък на градовете, които ще посетите и точните дати. Днес докато бях в центъра на едно девойче пред мен, обаче, казаха, че не било "чак" толкова строго. Ама на ваш си риск... 

Ако желаете да посещавате Южна Осетия или Грузия, Монголия и т.н. и след това да се върнете пак в Русия трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО multiple entry виза, с единичната може да си останете на границата, или евентуално да се вкарате в страшно приключение с руските служби за сигурност. 

Надявам се да не съм изпуснал нищо! Питайте, коментирайте, пийте бири, sky dive-вайте, абе веселете се.
До свидания :yahoo:

Редактирано от Eager_Traveler_Paul
  • Харесвам 15
  • Браво 1
Връзка към коментар

Хубаво е да отбележиш още в началото, че става дума за Хуманитарна виза и явно има малки разлики от туристическата.

Ще подскажа и аз малко с моя опит, който събрах Юни месец за изкарване на туристическа виза.

Преди 1 час, Eager_Traveler_Paul каза:

София те са на ул. Самоков 22 и на ул. Елемаг 22. Извън столицата има центрове във Варна и Русе, адресите си ги проверете.

:yahoo:

http://www.vhs-bulgaria.com/page/210?domain=10&language=16 адресите могат да се проверят тук. Улица Самоков 28 е в София.

- специален документ-покана от хотел/учреждение/фирма, който гарантира пребиваването ви в страната

Този документ се изисква при обикновена заявка. При плащането за Привилегирован това не се изисква, но таксата е с около 35-40 лева повече.

- има и един визов формуляр, който трябва да се попълни електронно и да се изпрати https://visa.kdmid.ru/   (алтернативно във визовия център могат да ви го попълнят на място срещу 10 български лева)

Аз попълних този документ на място и платих допълнително само за копието,което жената ми направи. Тоест 50 стотинки, но не съм искал тя да ми го попълни :)

(-) желателно е също да имате предварително запазени самолетни билети, въпреки че понякога може да се заобиколи тази стъпка:yahoo:

Това не са ми го изисквали, но в анкетната карта, която се попълва, се изискват дати на пристигане в Русия и дати на отпътуване. Тоест за визата няма да е проблем да нямате билети към Русия, но при паспортния контрол на влизане в Русия, ако датите на пристигане и заминаване се разминават с визата, то тогава не знам дали няма да е проблем. Моите дати съвпадаха.

Желателно е да имате и подготвен подробния маршрут, когато подавате за туристическа виза. Също ви искат подробен списък на градовете, които ще посетите и точните дати. Днес докато бях в центъра на едно девойче пред мен, обаче, казаха, че не било "чак" толкова строго. Ама на ваш си риск... 

Аз понеже имах начертан план и го бях написал, може би затова не са ми правили проблем, но в последствие малко се промениха датите ...въпреки това нямаше проблем на излизане от Русия.

Може би тук е мястото да отбележа, че от хотелите ми дадоха документи, че съм отседнал там, обаче на излизане от Русия никой не ми ги е търсил и не ме е питал. Също и никъде не ни е спирала полиция да ни иска нещо. То по-добре де - че тия документи все седяха в хотела, а ние си ходехме само с паспортите. Ми кво пък, като искат да ги видят, да ме закарат в хотела ще им ги покажа (хем ще спестя от транспорт :) ).

Редактирано от boogy83
  • Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 3 часа, boogy83 каза:

Хубаво е да отбележиш още в началото, че става дума за Хуманитарна виза и явно има малки разлики от туристическата.

Ще подскажа и аз малко с моя опит, който събрах Юни месец за изкарване на туристическа виза.

http://www.vhs-bulgaria.com/page/210?domain=10&language=16 адресите могат да се проверят тук. Улица Самоков 28 е в София.

Този документ се изисква при обикновена заявка. При плащането за Привилегирован това не се изисква, но таксата е с около 35-40 лева повече.

Аз попълних този документ на място и платих допълнително само за копието,което жената ми направи. Тоест 50 стотинки, но не съм искал тя да ми го попълни :)

Това не са ми го изисквали, но в анкетната карта, която се попълва, се изискват дати на пристигане в Русия и дати на отпътуване. Тоест за визата няма да е проблем да нямате билети към Русия, но при паспортния контрол на влизане в Русия, ако датите на пристигане и заминаване се разминават с визата, то тогава не знам дали няма да е проблем. Моите дати съвпадаха.

Аз понеже имах начертан план и го бях написал, може би затова не са ми правили проблем, но в последствие малко се промениха датите ...въпреки това нямаше проблем на излизане от Русия.

Може би тук е мястото да отбележа, че от хотелите ми дадоха документи, че съм отседнал там, обаче на излизане от Русия никой не ми ги е търсил и не ме е питал. Също и никъде не ни е спирала полиция да ни иска нещо. То по-добре де - че тия документи все седяха в хотела, а ние си ходехме само с паспортите. Ми кво пък, като искат да ги видят, да ме закарат в хотела ще им ги покажа (хем ще спестя от транспорт :) ).

Точно. За привилигерован пишеше 150 като погледнах днес. А датите се оказва, че не са издълбани в камък и могат да се променят, но да не е казано 20 в Москва и да се развявате по улиците до 28 например. Има wiggle room, но, естествено, да не се злоупотребява.

Връзка към коментар
преди 9 часа, Eager_Traveler_Paul каза:

Има wiggle room, но, естествено, да не се злоупотребява.

Това звучи доста невероятно. Има ли някъде източник, който да го потвърждава, или е кухо твърдение на база "ще ми се да е така"?

Връзка към коментар
преди 1 минута , boogy83 каза:

Има wiggle room, но, естествено, да не се злоупотребява.

А какво се има предвид с тая Wiggle room? Признавам си не знам какво означава това на български?

"Wiggle" означава "въртя се", "шавам"; оттам "wiggle room" се използва като "мегдан за [дребни/незначителни] промени".

Връзка към коментар
В момента, Hadzhitodorovi каза:

"Wiggle" означава "въртя се", "шавам"; оттам "wiggle room" се използва като "мегдан за [дребни/незначителни] промени".

В такъв случай, ако става дума за мястото където се подават документи за визата, то мога да потвърдя, че там си има една масичка със столчета на които може да си чакаш реда и съответно, като не си попълнил нещо те връщат там да си го попълваш на спокойствие, докато обслужват някой друг в това време :)

Връзка към коментар

В случая става въпрос за датите на визата, които според @Eager_Traveler_Paul подлежат на договаряне с ФМС (т.е., има място за увъртане/шикалкавене) - нещо, което не мисля, че е подкрепено от достоверен източник.

Връзка към коментар

Ами датите на визата на мен ми ги дадоха с два дни по-дълги отколкото бях обявил за престой там. Аз трябваше да летя на 18-ти, а ми дадоха виза до 20-ти, казвайки ми, че е по-добре така, защото всичко се случва и може полет да бъде отложен и така нататък...

Тоест не е проблем, ако пишете, че искате виза за 20 дни а ще останете да речем 15.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Hadzhitodorovi каза:

В случая става въпрос за датите на визата, които според @Eager_Traveler_Paul подлежат на договаряне с ФМС (т.е., има място за увъртане/шикалкавене) - нещо, което не мисля, че е подкрепено от достоверен източник.

Достоверният източник бе служителката, която точно на дамата пред мен ѝ го обясни. Аз никога не бих злоупотребявал с датите и съм ги дал точно до секундата, но го чух от първо лице. Сега дали служителката гледа да покаже някоя хитрина на дамата не мога да кажа. Аз лично съветвам да си спазвате стриктно това, което сте казали, а не да се правите на бабаити и тарикати. Просто предавам това, което видях, и съответно - чух. Допълнително ставаше дума за датите, на които ще сте в определени градове, напр. пътешествието ви е 19ти - 23 октомври Петербург, Москва 24 - 26, а вие решавате да отидете в Москва на 22 октомври. Ето при тези неща става дума, че ако има несъответствия, няма да ви търсят под дърво и камък с калашници. И тук пак подчертавам да се спазва поне в рамките на възможното планът за пътуване, който сте представили пред властите. То е ясно, че винаги може да има малки промени, когато сте вече в страната...

:)  Датите за пребиваване в страната си остават както е във визата, ако искате да ги удължавате трябва да се свържете с някое от посолствата там и да се мине по тромавата и досадна процедура, включваща 34 тона преработена дървесина.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не знам, струва ми се доста рисков съвет, ако и да е от официално лице. Ако някой иска да се запознае отблизо с ФМС, разбира се, това си е негово/нейно решение. Относно регистрацията - нас ни питаха сигурни ли сме, че искаме формуляри (искахме), но после никой не си прави труда да ги гледа, и си ги запазихме за сувенир.

Това с двата дена в повече ми е доста странно - нашите ги издадоха точно на датите на полетите, дори ни плашиха, че в случай на закъсение или отмяна на полета рискуваме да ни обявят за нелегално пребиваващи. Да не би да са били уикенд?

Връзка към коментар
преди 7 часа, Hadzhitodorovi каза:

Не знам, струва ми се доста рисков съвет, ако и да е от официално лице. Ако някой иска да се запознае отблизо с ФМС, разбира се, това си е негово/нейно решение. Относно регистрацията - нас ни питаха сигурни ли сме, че искаме формуляри (искахме), но после никой не си прави труда да ги гледа, и си ги запазихме за сувенир.

Това с двата дена в повече ми е доста странно - нашите ги издадоха точно на датите на полетите, дори ни плашиха, че в случай на закъсение или отмяна на полета рискуваме да ни обявят за нелегално пребиваващи. Да не би да са били уикенд?

Няма защо да лъжа или да си измислям :)

Прибирането се падаше в неделя да, но това не беше изтъкнато като причина. Явно зависи и на какъв служител ще попадне човек. 

IMG_20171005_194609.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, boogy83 каза:

Няма защо да лъжа или да си измислям :)

Прибирането се падаше в неделя да, но това не беше изтъкнато като причина. Явно зависи и на какъв служител ще попадне човек. 

IMG_20171005_194609.jpg

Моята виза е издадена за допълнителни 3 дена след прибирането ми в България. Не смятам за нужно и няма да си снимам паспорта. Но да.

Връзка към коментар
преди 22 часа, Hadzhitodorovi каза:

Преди колко време правихте визите? Възможно е към днешна дата да има промяна в процедурите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 3.10.2017 г. в 18:53, Eager_Traveler_Paul каза:

специален документ-покана от хотел/учреждение/фирма, който гарантира

Как може да гарантира? По-скоро да подтвърждава пребиваването в страната? В твоя конкретен случай ти приложи  само  покана за участие в семинар/мероприятие или е задължително да се покаже разходен документ: платена такса за участие и/или платен хотел?

Редактирано от epetkov
Връзка към коментар

Хм.. правила съм туристически визи през другата агенция на ул. Шипка и там изрично беше указано че еднократната туристическа виза е с продължителност не по-дълга от 14 дни.

Съответните самолетни билети бяха за 7 дневен престой, но въпреки това издадоха визата ( по препоръка на агенцията) за максималния срок от 14 дни.

ПП. Говоря за май 2017 . 

Връзка към коментар
На 3.10.2017 г. в 20:08, boogy83 каза:

Също и никъде не ни е спирала полиция да ни иска нещо

Ако човек не е с тъмна коса и кафяви очи= лицо кавказской национальности, вероятността да бъде спряно за проверка е минимална.....Ех, мене ме спряха.

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 1 час, epetkov каза:

Как може да гарантира? По-скоро да подтвърждава пребиваването в страната? В твоя конкретен случай ти приложи  само  покана за участие в семинар/мероприятие или е задължително да се покаже разходен документ: платена такса за участие и/или платен хотел?

Представих специален документ, подписан от организатора на цялото мероприятие, който удостоверява участието ми. Иначе подобно нещо се издава от всеки хотел, когато си там на път. Питаш по мейл и те ти го изпращат, някои и без да се налага да питаш. Всеки е наясно с процедурата. Вече службите в по-нататъшен момент си им звънят директно на хотелите и ви проверяват работата. На теб ти трябва само т.нар. "покана" и навсякъде би трябвало да ти я пратят. 

Връзка към коментар
преди 7 часа, funny каза:

Хм.. правила съм туристически визи през другата агенция на ул. Шипка и там изрично беше указано че еднократната туристическа виза е с продължителност не по-дълга от 14 дни.

Съответните самолетни билети бяха за 7 дневен престой, но въпреки това издадоха визата ( по препоръка на агенцията) за максималния срок от 14 дни.

ПП. Говоря за май 2017 . 

Тази туристическа агенция явно е била от мързеливите, защото според руския визов център периода е 30 денонощия, но за повече от 15 се изисква повече писане. :)

Точен цитат от http://www.vhs-bulgaria.com/page/186?domain=10&language=16

Максималния срок за пребиваване в Русия, според туристическата виза – до 30 денонощия. Обаче, ако пътуването е планирано за срок повече от 15 денонощия трябва допълнително да се представи подробна програма на Вашето пребиваване в Русия от туристическата фирма, която се занимава с организацията на пътуването, а също и документи, потвърждаващи пълното заплащане на туристическите услуги (фактура на Ваше име, квитанция за плащането или извлечение от Вашата банкова сметка, ако сте заплатили услугите с карта или с банков превод).

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 10/6/2017 в 10:36, epetkov каза:

Преди колко време правихте визите? Възможно е към днешна дата да има промяна в процедурите.

М. май 2016 г. - едва ли за толкова кратко време са се сменили процедурите. По-скоро аз не съм им харесал, и са решили да не ни отпускат мегдан за закъсняване :-)

@boogy83 Никъде не съм казал, че е лъжа или измислица - казах, че ми е странно, предвид личният ми опит.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А знае ли някой тези българските центрове за издаване на руски визи могат ли да издадат виза за лице с чуждо гражданство и разрешение за постоянно пребиваване в България?

Връзка към коментар

Би трябвало да могат, но най-сигурно е да се обадиш по телефона и да ги попиташ. Ако се разровиш в линковете по-горе може дори да го пише като информация някъде.

Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Ще поизтупам малко тази тема от праха, че не ми се създава нова.

Имам няколко въпроса:

- как стои въпроса с подаване на документи за виза за непълнолетно дете - детето трябва ли да присъства също и има ли някакви специални изисквания при ваденето на виза, особено ако ще пътува само с единия родител  или просто родителят си подава същите документи заедно с неговите

- задължителна медицинска застраховка, която да покрива сума не по-малка от 30 000€ -  ходих в SBI и ми казаха че не могат да издават застраховка за повече от 60 дни напред. Това така ли е при всички застрахователи? Т.е само в рамките на 2 месеца преди пътуването мога евентулно да кандидаствам за виза, тъй като няма да ми направят застраховка за повече от 60 дни напред (плановете са ми за края на май)

- визов формуляр, който трябва да се попълни електронно и да се изпрати https://visa.kdmid.ru/   (алтернативно във визовия център могат да ви го попълнят на място срещу 10 български лева) - на този он-лайн формуляр, който тръгнах да попълвам, когато се кандидатсва за туристическа виза има едно падащо меню, при което трябва да се попълни номера на туристическата фирма (ако нямам покана и съответно номер на туристическа фирма и искам да кандидатсвам с пакет прилигерован, където покана не се изисква, какво се попълва?  Има и опция за нищо, но дали ще го приемат, понеже в обясненията пише, че ако е туристическа, трябва да се попълни

Редактирано от Бръмбар
Връзка към коментар
преди 8 часа, Бръмбар каза:

плановете са ми за края на май)

Отивате във визовия център в началото на май. Визовите центрове са направени да дават визи срещу допълнително заплащане. Опитите за заобикалянето им с цел икономия на средства води до повече проблеми и трудности.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.