Прескочи до съдържание

10 дни в Мароко - няма време :)


oli_mali

Препоръчани мнения

Не е лесно да си Магеланец! Тъкмо си се върнал от едно пътуване и е време да започваш организацията за следващото. :)

 

И така, следващия петък заминаваме за Мароко, а все още нямаме нищо букнато освен билетите до там. Полетите ни са София-Милано-Маракеш на отиване и Танжер-Мадрид-София на връщане. Ориентировъчно програмата я виждам по следния начин:

 

19/05 - един ден в Бергамо. Просто ей така да си хапнем по едно джелато.

20/05-22/05 - Маракеш. Разглеждане на медината и забележителностите в града. Една сутрин, може би на 21/05 ми се иска да летим с балон. Засега съм се спрял на тази оферта. Някой с препоръки и мнение?

23/05-26/05 - Пустинята, Водопадите Ouzoud, Фес. Това са местата, които искаме да посетим през тези дни, но нямам никаква идея как и с какво да го направим и тук ще разчитам на вашата помощ. Все още не знам коя пустиня да посетим Мхамид или Мерзуга и с какво да се придвижваме из страната. Въртят ми се няколко варианта в главата.

Вариант 1: Наемаме кола под наем от Маракеш и с нея правим тур до водопадите Ouzoud и продължаваме към Уарзазате (нощувка). На следващия ден продължаваме към Мерзуга, нощуваме някъде в пустинята. На третия ден напускаме пустинята и газ към Фес. Вечерна разходка във Фес на 25/05 и цял свободен ден на 26/05.

Вариант 2: С кола под наем или с обществен транспорт до пустинята Мхамид/Мерзуга през Уарзазате. Еднодневен тур до водопадите Ouzoud и връщане обратно в Маракеш. Оттам с обществен транспорт към Фес.

Вариант 3: С организирани турове с някоя агенция от Маракеш през пустинята до Фес (има такива за 3 дни, но се съмнявам, че си оправдават цената от 280 евро/човек). Или пък с агенция за двудневен тур от Маракеш до Мхамид и после еднодневен тур до водопадите Ouzoud. И после с общ. транспорт към Фес...

27/05 - Посещение на Шефшауен (синьото градче). Нощувка.

28/05 - Пътуване към Танжер и отлитане след обяд, но едва ли ще има време за разходка из града. Всъщност това е другата ми чуденка - да изберем нощувка (съответно повече време) в Шефшауен или на 27/05 да пътуваме към Танжер и да имаме половин ден за разглеждане на града. Има ли нещо must see в Танжер или по-добре транзит да го минем и да нощуваме в синьото градче.

 

Та, основните въпроси са ми с какво да се придвижваме из страната, коя пустиня да посетим (Мхамид или Мерзуга) и как - с агенция, да търсим оферти от хотели или? Ако сме с кола под наем от Маракеш, смятам да я върнем на летището в Танжер. Другият вариант е обществен транспорт - препоръки? Някои други места да предложите за посещение? Както казах за момента имаме само самолетни билети, така че съм готов на всякакви промени в програмата. Помагайте, че няма време! :)

 

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Струва ми се малко рисковано да пътуваш към Танжер и да летиш на същия ден. Всичко става по пътя. По-добре си организирай програмата, така че да пристигнеш на предната вечер.

 

Относно туровете в пустинята. Не се лъжи от тия цени в Интернет или дори от комуникация директно с агенцията по email. Те са само за балъците (като мен) дето купуват онлайн. А и не рядко пишат цените за частен тур с джип, а не за shared  автобусчето. Това, което видях като бях там - намирането на тур в Маракеш е лесно, цената въпрос на пазарене. От 15 човека група, 11 решиха да продължат към Фес и доплатиха малка сума на място в пустинята. И тая сума я пазариха известно време. Закараха ги със същия бус, който ни возеше всички на тур с връщане към Маракеш. Останалите ни натовариха на друг бус, да се връщаме. Изненадващо организирани са агенциите в това отношение.

 

Аз лично бих съкратил единия ден в Маракеш, прекалена лудница е за мен там. Това летене с балон ми се вижда прекалено голям туристически капан.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Малко риксувано ми се струва на място да се оправяме с тур. агенции, но и това е вариант в краен случай. Ти на кой доставчик се беше спрял? Иначе за летенето с балон, че е капан - най-вероятно е така, но според мен пак ще си е тръпка и готино изживяване (Както сафарито в Дубай например - не е кой знае какво, ама си струва да го пробваш като за 1 път).

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

От Маракеш до Фес си е голямо разстоянието, ние го пътувахме цял ден...За 11 дни в Мароко бяхме с кола, която наехме на два пъти, в Маракеш и във Фес, като по средата - тур в пустинята от Маракеш до Фес...По - евтин вариант ще ви е тур в пустинята от Маракеш обратно до Маракеш и после с влак /автобус до Фес, но според мен не си заслужава губенето на време и сили, мисля че го даваха 10 часа, не съм сигурна, след проучване на автобуси/влакове, решихме да пътуваме с кола.Това е нашата агенция за пустинята,http://www.morocco-excursion.com/, цената по принцип зависи от това колко човека сте...280 евро е безбожно много, ние дадохме 150 за private tour и не съжалявам изобщо. Опитайте да се пазарите, особено ако ги наемете и за водопадите Узуд... До там пътя не е много, но аз поне не открих обществен транспорт...Ако се спрете на кола, ще ви дам мейл на нашата агенция....За Мароко е задължително да се пазариш и да имаш три наум, че ще те излъжат, tака че с проверени хора е по - добре, особено ако нямате време за подготовка.  Маракеш на мен много ми хареса, но това си е лично усещане.В тези дни за Маракеш бих включила и ходенето до Узуд  за ден, за да го спест за нещо друго. Ако го измислите да включите и плажа на Легзира, ще е супер,но  той си е далеко, около 400км надолу от Маракеш.  Примерно нещо като вземане на кола от Маракеш, отиване до Легзира, спане някъде в района, навръщане - в Есауира(не съм ходила, но ми е в плановете за следващия път) и обратно в Маракеш, тур от Маракеш до Фес, оттам един ден за Шефшауен(въпреки че и половин стига).След две пътувания до Мароко бих препоръчала разглеждането да започне от северната част към Маракеш и надолу, иначе има малко разочарование...В Танжер няма какво да се разглежда, особено след Маракеш и медината на Фес, това време си го разпределенте за нещо друго... Не знам в колко ви е обратния полет, Шефшауен е близо, ако е късен следобед, бих тръгнала рано сутринта за Танжер....

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз бих взел кола под наем.Навремето нямаше голямо оскъпяване да я вземете в Маракеш и върнете в Фес-това съм проверявал навремето ,но сега не знам дали е така.Бих препоръчал да избягвате големите градове и да наблегнете на природата.Но това си е мое усещане-горното мнение контрастира с моето примерно.

Колкото за хотелите предвид преходите ,които бях замилил и несигурността дали ще се получат бях букнал само първата вечер в Маракеш и всичко друго на място.Като имах предварително набелязани,но един или два пъти спахме в случайни хотели.Нямаме големи изисквания и оплаквания съответно.

Ако изберете да спите в Медината в Маракеш и сте с кола под наем-навигация не помага там.Най-добре си вземете такси да ви води и помнете хубаво пътя,за да може в последствие да се оправяте сами.Иначе рискувате да се натресете на крайно агресивни типове искащи да ви помогнат ,но след това ще ви изнудват за пари.

Мисля ще ви е по-удобно водопадите да ги минете на отиване към пустинята.Ние така направихме.

Ето примерен маршрут и какво може да видите до Мерзуга(ако изберете там):

Маракеш-Узуд-прохода Тичка-Аит Бен Хаду-Уарзазат(филмовите студия-нямах очаквания ,но много се забавлявахме)-Boumalne Dades (там има едно място Monkey fingers,което може да видите)-каньона Gorges Toudra-Мерзуга.Преди Мерзуга има един град Рисани-там може да видите пазара.Не е кой знае какво,ама ви е на пътя и може да ядете берберска пица-приятна,затворена,с много месо и лук  и различна от общите представи за пица.  :)

 

Балоните що не ги оставите за Кападокия някой път-200евро ми се струват много,а в Турция има хубави оферти в момента?Ние преди 3 седмици се возихме за 79 евра ,а и пейзажа и изживяването са несравними мисля. :)

Редактирано от christuff
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Ивайла каза:

Ако се спрете на кола, ще ви дам мейл на нашата агенция....

Мисля, че за момента това е най-удачния ни вариант. Смятам колата да я наемем от Маракеш, да обиколим водопадите Узуд, филмовите студиа в Уарзазате, Мерзуга, Фес, Шефшауен и накрая да я върнем в Танжер. Може ли да споделиш коя агенция сте ползвали?

 

преди 2 часа, Ивайла каза:

Не знам в колко ви е обратния полет, Шефшауен е близо, ако е късен следобед, бих тръгнала рано сутринта за Танжер....

Полетът ни е в 14:50, затова и аз смятам да нощуваме в Шефшауен и на следващия ден сутринта директно към летището на Танжер да се отправим

 

Преди 1 час, christuff каза:

Ето примерен маршрут и какво може да видите до Мерзуга(ако изберете там):

Маракеш-Узуд-прохода Тичка-Аит Бен Хаду-Уарзазат(филмовите студия-нямах очаквания ,но много се забавлявахме)-Boumalne Dades (там има едно място Monkey fingers,което може да видите)-каньона Gorges Toudra-Мерзуга.Преди Мерзуга има един град Рисани-там може да видите пазара.

Този маршрут ми допада много. :) Може ли да споделиш малко повече за филмовите студиа - какво представляват, необходима ли е предварителна резервация? Спомняш ли си вие от коя агенция наехте колата? По принцип друг път като сме наемали кола си плащаме спокойствието и си букваме пълна застраховка. В Мароко също не ми се прави изключение като съм и прочел какво е шофирането и как трябва да се избягва нощното каране. 

 

Преди 1 час, christuff каза:

Балоните що не ги оставите за Кападокия някой път-200евро ми се струват много,а в Турция има хубави оферти в момента?

Мхмммм, ще се замисля за балона. Може би наистина ще отпадне. Офтопик - не е ли опасно сега пътуването до Кападокия? :)

 

Малко по малко ми се избистрят нещата и ще започвам да резервирам нещата. За Мерзуга имате ли някакви идеи как да се посети - с тур.агенция, на място ли да се търси оферта или чрез някой хотел да се пита?

Връзка към коментар
преди 3 часа, oli_mali каза:

Малко риксувано ми се струва на място да се оправяме с тур. агенции, но и това е вариант в краен случай. Ти на кой доставчик се беше спрял? Иначе за летенето с балон, че е капан - най-вероятно е така, но според мен пак ще си е тръпка и готино изживяване (Както сафарито в Дубай например - не е кой знае какво, ама си струва да го пробваш като за 1 път).

 

Не помня точно кой доставчик ползвах, но не бих ти ги препоръчал :). Платих двойно на човека, който беше платил най-малко. Говорихме си с хората в буса и нямаше двама човека, които да бяха платили на една и съща цена. Аз бях единственият, който не си беше намерил тур на място, а си го бях платил по Интернет. Според мен, няма никакъв риск да търсиш тур на място. Агенции има на всеки ъгъл, същинските организатори не са толкова много, всички препродават екскурзиите на едина или две агенции. Важното е да се пазарите за цената, там всичко става с пазарлък.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , oli_mali каза:

Този маршрут ми допада много. :) Може ли да споделиш малко повече за филмовите студиа - какво представляват, необходима ли е предварителна резервация? Спомняш ли си вие от коя агенция наехте колата? По принцип друг път като сме наемали кола си плащаме спокойствието и си букваме пълна застраховка. В Мароко също не ми се прави изключение като съм и прочел какво е шофирането и как трябва да се избягва нощното каране.

Филмовите студия са две едно след друго още като влизаш в Уарзазат.Аз не бях подготвен и влязохме в първото-беше доста забавно.После се оказа ,че всъщност второто е това ,което търсихме- най-голямото филмово студио в света,но беше станало 17.00 мисля и не пускаха посетители.Ние не искахме да губим време да чакаме до сутринта и продължихме. :( Няма нужда от резервация-плаща се на касата на входа- не помня цени ,но не се сещам да съм се притеснил нещо,следователно не са били скъпи. :)

Колата наехме през сайта economycarrental,но сега не се сещам компанията освен,че май беше някоя от известните.Сега не мога да проверя,но мисля че довечера ,ако се поразровя ще я открия.Аз направих някаква междинна застраховка-нито най-евтината ,нито най-скъпата.Колата иначе беше ожулена отвсякъде и маркирахме всички зони,така че даже и да я бях ожулил някъде нямаше да разберат.Освен,ако не я бях изтряскал яко. :) Движението извън градовете е нормално и пътищата по-хубави от нашите.Вечер също не съм имал стресови ситуации,но доста хора предопреждават за това и следователно бъдете внимателни.

 

Това са входовете на двете студиа и малко снимки от първото:

FB_IMG_1494328488341.jpg

FB_IMG_1494328596516.jpg

FB_IMG_1494328570258.jpg

FB_IMG_1494328538179.jpg

FB_IMG_1494328560739.jpg

FB_IMG_1494328581021.jpg

Редактирано от christuff
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Екстра, значи ще гледаме да нацелим второто студио. Колко време ориентировъчно е необходимо за разглеждане. Дали е постижимо за един ден рано сутринта да вземем колата под наем от Маракеш, да идем до водопадите Узуд и после да посетим и филмовото студио като направим нощувката в Уарзазате? В гугъл мапс го дава 450км за 7,5 часа, което ми се струва малко множко, при положение че ще имаме и време за разглеждане на водопадите (предполагам поне 2-3 часа).

Връзка към коментар

Като гледам снимките, ние сме били в другото филмово студио..(не знаех, че са две). То е изцяло на открито, в цената на билета влиза и гид, който те развежда из различните сетове и обяснява кой филм е сниман там, не беше скъпо ...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 32 минути , oli_mali каза:

Екстра, значи ще гледаме да нацелим второто студио. Колко време ориентировъчно е необходимо за разглеждане. Дали е постижимо за един ден рано сутринта да вземем колата под наем от Маракеш, да идем до водопадите Узуд и после да посетим и филмовото студио като направим нощувката в Уарзазате? В гугъл мапс го дава 450км за 7,5 часа, което ми се струва малко множко, при положение че ще имаме и време за разглеждане на водопадите (предполагам поне 2-3 часа).

Ако тръгнете рано примерно в 4 и спирате колкото да видите водопада,прохода и Ait Ben Haddou,без да отделяте много време за разходки е изпълнимо.Вие си преценете дали ви е ОК така.Ние така направихме за сметка на повече време в Маракеш и сега съжалявам.По-добре отрежете времето в града.

 

Още нещо-ако махнете Балоните ви препоръчвам да ги замените с каране на АТВ или Бъги в пустинята.Пускат ви водач и караш точно след него.Степента на трудност си я определяте вие.Доближава се до возенето с джиповете на Дубайските сафарите ,но сам си караш превозното средство.Ние предпочетохме да си вземем бъги и да не се разхождаме с камили и да спим в камп в пустинята.На камила съм се качвал за малко и не ми хареса пък за дълго сигурно хич нямаше да се накефя. Бъгито е двуместно и струваше 100евро на час(без да сме се пазарили) ,но това са едни от най-добре изхарчените ми пари-изживяването е страхотно.Карат ви до оазиса и си избрахме да хванем залеза,макар да не бях много впечатлен от него.

Спахме в хотел извън селото в подножието на дюните.Около 700дирхама(най-скъпият ни хотел в Мароко) май беше и там на място си го намерихме.Препоръчвам особено ,ако сте по време в което басейна е пълен.Мога да пратя координати на собственика на фейса.

 

FB_IMG_1494331135714.jpg

FB_IMG_1494331175094.jpg

FB_IMG_1494331191317.jpg

FB_IMG_1494331311774.jpg

FB_IMG_1494331374286.jpg

FB_IMG_1494331386997.jpg

Редактирано от christuff
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
преди 8 часа, christuff каза:

Спахме в хотел извън селото в подножието на дюните.Около 700дирхама(най-скъпият ни хотел в Мароко) май беше и там на място си го намерихме.Препоръчвам особено ,ако сте по време в което басейна е пълен.Мога да пратя координати на собственика на фейса.

Christuff - снимките са ти страхотни. :) Ако е удобно да дадеш координати на хотела/собственика ще съм благодарен. Точно нещо такова си го представям и аз. Не държа да спим в камп насред пустинята.

 

Транспортът е ясен вече. Ще се придвижваме с кола под наем, която ще наемем от Маракеш и ще я върнем на летището в Танжер. Още разглеждам оферти за коли...

 

Програмата взе да ми се избистря за дните след Маракеш:

  • Първият ден (23/05) ще бъде Маракеш - водопадите Узуд - Аит Бен Хаду - нощувка в Уарзазате. Това мисля, че ще е и най-натоварения ни ден откъм шофиране.
  • На следващият ден (24/05) сутринта разглеждане на филмовото студио и след това се отправяме към Boumalne Dades - каньона Gorges Toudra и Мерзуга. Настаняване в някой хотел до пустинята. Смятам от хотела да питаме да ни организират разглеждане на пустинята - залез, изгрев, камили, ала бала :) Някакви други идеи да споделите?
  • На третия ден (25/05) - след като приключим с пустинята ще се отправим към Фес. Настаняване в някой риад в медината и вечерна разходка. Има ли нещо забележително по пътя от Мерзуга до Фес, което да си струва вниманието?
  • На 26/05 разглеждаме цял ден Фес. Втора нощувка тук.
  • На 27/05 пътуваме към Шефшауен и оставаме и вечерта да пренощуваме в синьото градче.
  • 28/05 - цял ден ще е път. Сутринта потегляме от Шефшауен директно към летището в Танжер. Полетът ни е в 14:50 следобед, така че смятам, че ще имаме достатъчно време да стигнем (пътя по гугъл мапс е около 2,5ч.), да върнем колата, да минем бавните чекирания и да сме навреме за излитане.

Хайде по-опитните пак да се изкажат, моля. Добре ли е по този начин да я фиксирам програмата, за да започна да дълбая с подробностите. :)

Редактирано от oli_mali
Връзка към коментар

Плана ми изглежда добре,но 24-ти също ще ви е натоварен откъм шофиране.Добре е ,че денят сега е по-дълъг и предполагам,че ще успеете да стигнете преди залез в Мерзуга(ние бяхме в края на Януари).

В Маракеш ще изгубите много време ,но явно сте решили да му отделите повече.Ако все пак ви доскучае там ,може да прескочите до водопадите ,за да ви е по-кратък пътя  на 23-ти.Другото е да се разходите към планината.В нея посока има и zipline,ако сте любители.Мисля че е най-дългия в Африка,но не съм сигурен.Трети вариант е да прескочите до Есаусира,но аз не бях много впечатлен там.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз мисля, че водопадите е по - добре да са в дните за Маракеш... иначе 23 ще ви е едно препускане и където и да спрете, ще ви гони чувството, че закъснявате, а пътят е толкова живописен, че ще ви се иска да спирате...

от Фес до Мерзуга, освен природа и селца, нямам друг спомен...

 

За колата си знаете - спазват се ограниченията, слагат се коланите, на влизане и излизане от градовете има постове ( не знам как се казват ) и т.н...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Освен това ,ако направите водопадите от Маракеш ,после спокойно на 23-ти можете да видите Ait Ben Haddou и филмовото студио без да се напрягате още същия ден.Даже може нощувката да я направите не в Уарзазат,а някъде около Boumalne Dades.

Иначе 24-ти ще ви е кошмар.Студиата мисля че отваряха в 10 и реално ще тръгнете 11,30-12,00.Деня ще ви завърши със супер късно пристигане в Мерзуга ,което силно не ви препоръчвам.

 

Всъщност който и от двата варианта да изберете силно препоръчвам филмовото студио да го направите на 23-ти.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, oli_mali каза:
  • На следващият ден (24/05).....................Настаняване в някой хотел до пустинята. Смятам от хотела да питаме да ни организират разглеждане на пустинята - залез, изгрев, камили,:)

то Мерзуга и селце не бих го нарекла, толкова е малко...Нашата агенция с тура си има хотел, където си оставихме багажа и на другата сутрин ползвахме банята, така че може да ги питате за ходенето в пустинята и спане...

 

Това е дворчето на хотелчето, лукс не очаквайте, но и никакви оплаквания нямахме...
2.thumb.jpg.c8d15f52fe30e3b702d2b985d6a967ad.jpg

 

на това кръгово е отклонението за нашето филмово студио:

 

6.thumb.jpg.6939f93e09b2070fc86e85337667ea93.jpg

 

 

 

5.thumb.jpg.96baa0288374e86d876e6f976f0171e3.jpg

 

 

4.thumb.jpg.65746454ef9db7082acfcdd75f623148.jpg

 

 

 

А цветовете на пустинята дълго ще ги помните....:)

 

1.thumb.jpg.003147420c5e1594c110365e891504db.jpg

9.thumb.jpg.5f1bc399c8a8899f596193cb8451d06a.jpg8.thumb.jpg.ae194b22b43825f5435bc33249122472.jpg

 

паркингът:

 

3.thumb.jpg.f21c1bc9bf90f95296e89d59a181dfac.jpg

 

и да пиете чай, който обикновено сервират не с бучка, а с буца захар...

7.thumb.jpg.15a659b8e3a3f96f74f555daa6142346.jpg

Редактирано от Ивайла
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Повдигам малко темата. :) Програмата претърпя лека промяна, решихме да останем още един ден в Маракеш за сметка на цял ден във Фес. Във Фес ще имаме една вечер и половин ден на 27/05 като смятам да си наемем водач за няколко часа. По съвет на christuff ще направим и една нощувка в Tinghir, като по този начин ще разбием пътя от Маракеш до Мерзуга.

 

На 10.05.2017 г. в 11:32, Ивайла каза:

За колата си знаете - спазват се ограниченията, слагат се коланите, на влизане и излизане от градовете има постове ( не знам как се казват ) и т.н...

Може ли да кажеш какви са тези постове? Трябва ли да се спира за проверка, документи представят ли се, нещо друго? И още нещо - нали за шофиране в Мароко не ми е необходимо друго освен нашата си книжка и талон? Все още не съм резервирал кола под наем. Не успявам да намеря оферти без самоучастие, а съм по-скоро съгласен да си платим спокойствието. Искам да вземем колата от Маракеш на 23/05 и да я върнем на летището в Танжер на 28/05.

Връзка към коментар

На изхода/входа на по - големите градове има постове - полицаи -  има ограничение , май беше 20  - 30 км, почти спираш докато не ти направят знак да продължиш...Нашите шофьорски книжки важат, представя се и договора за наем на кола. Това , че няма оферти без самоучастие ме изненадва, добре, че не съм го знаела тогава...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, oli_mali каза:

По съвет на christuff ще направим и една нощувка в Tinghir, като по този начин ще разбием пътя от Маракеш до Мерзуга.

Ако смятате да включвате и водопада в първия ден от предвижването ще ви е трудно да видите всичко по пътя и да стигнете до Tinghir.До студиото ще стигнете с ранно тръгване,но ми се струва ,че няма да успеете по свветло да видите Gorges Dades(това е мястото с интересния път) ,a Тinghir е след него и няма да е удачно сутринта да се връщате.

Както ви казах в някой от предните постове по-добре нощувката да ви е някъде около Baulmane Dades.Сутринта  след изгрев ,ако тръгнете може да тръгнете към Gorges Dades и там някъде е и monkey fingers ,после канйона Тодра и да се отправите към пустинята спокойно.

Най-добре не си буквайте хотел предварително и вижте как ще сте с времето и преценете на място.

 

Ето какво имам предвид за Gorges Dades и пътя там.Gorges-du-Dades-Maroc.thumb.jpg.5b3f1b4519186b265ffc4d97ee612624.jpg

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Този път отседнахме на къмпинг " Le Diamant", който се намира на 4 км от града Фес , с идеята да не се навираме с кола в лудницата . На следващия ден два часа чакахме да дойде гид за разходка и да ми каже, че ще ми струва 40 евро за двама .....и не сваля цената .... той луд ли е . Много се ядосах имах кординати на паркинг до  входа на медината и газ до там . Този град се оказа по лесен от Маракеш , от голям път веднага на паркинга без да навлизаш в лудницата . Там си оставихме спокойно колата за  3 дирхама ни я пазиха  и сами се разходихме из медината от единия край до другия, пазарихме си сувенири ,като не се впускахме   много из лабиринтите и . След това на входа на медината има така наречените гидове , питахме един за колко ще ни закара до мястото, където боядисват кожи и той ни каза 10 дирхама , човека се оказа много точен закара ни , през цялото време ни разказваше за  Фес ,после на връщане пак ни разходи из уличките на медината и ни остави там от където тръгнахме ,  останахме много доволни.

Тези полицейски постове са в началото и в края на всеки град , само трябва да минаваш бавно  , спират и  проверяват техните коли  , нас не са ни спирали , но ние сме с наша кола с български регистрационен номер  , не знам как е с наета от там кола . Но на  много места видяхме в  храстите хора с радари да засичат скоростта , предния път изгоряхме за 8 км повече ни глобиха , но сега си спазвахме стриктно ограниченията :lol:

Редактирано от Роси 777
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 4 часа, Роси 777 каза:

Този път отседнахме на къмпинг " Le Diamant", който се намира на 4 км от града Фес , с идеята да не се навираме с кола в лудницата . На следващия ден два часа чакахме да дойде гид за разходка и да ми каже, че ще ми струва 40 евро за двама .....и не сваля цената .... той луд ли е . Много се ядосах имах кординати на паркинг до  входа на медината и газ до там . Този град се оказа по лесен от Маракеш , от голям път веднага на паркинга без да навлизаш в лудницата . Там си оставихме спокойно колата за  3 дирхама ни я пазиха  и сами се разходихме из медината от единия край до другия, пазарихме си сувенири ,като не се впускахме   много из лабиринтите и . След това на входа на медината има така наречените гидове , питахме един за колко ще ни закара до мястото, където боядисват кожи и той ни каза 10 дирхама , човека се оказа много точен закара ни , през цялото време ни разказваше за  Фес ,после на връщане пак ни разходи из уличките на медината и ни остави там от където тръгнахме ,  останахме много доволни.

Тези полицейски постове са в началото и в края на всеки град , само трябва да минаваш бавно  , спират и  проверяват техните коли  , нас не са ни спирали , но ние сме с наша кола с български регистрационен номер  , не знам как е с наета от там кола . Но на  много места видяхме в  храстите хора с радари да засичат скоростта , предния път изгоряхме за 8 км повече ни глобиха , но сега си спазвахме стриктно ограниченията :lol:

Сории не мога да редактирам 100 дирхама (10 евро) беше гида във Фес :)

Връзка към коментар
преди 9 часа, christuff каза:

Ако смятате да включвате и водопада в първия ден от предвижването ще ви е трудно да видите всичко по пътя и да стигнете до Tinghir.

Няма да го включваме водопада в този ден. Ето отново програмата ни, надявам се окончателна. Мисля, че с ваша помощ добре ги наредихме нещата. :)

 

Ден 1 (19/05) - един ден в Бергамо.

Ден 2-5 (20/05-23/05) - 3 дни в Маракеш и 1 ден за екскурзия до водопадите Узуд.

Ден 6 (24/05) - Тръгване от Маракеш рано сутринта, посещение на Аид Бен Хаду, филмовите студиа в Уарзазате, Gorges Dades и нощувка в Тингир.

Ден 7 (25/05) - Todgha Gorge и след това се отправяме към Мерзуга.

Ден 8 (26/05) - Тръгваме си от пустинята е се отправяме към Фес като по пътя ще се отбием през Моnkey forest в Азру. Зависи кога ще пристигнем може да направим вечерна разходка в медината на Фес.

Ден 9 (27/05) - Разходка с водач във Фес (ще си пазарим някой на място за няколко часа) и към обяд се отправяме към Шефшауен. Нощувка в градчето.

Ден 10 (28/05) - Още сутринта тръгваме към Танжер и в 14:50 ни е полета към Мадрид/София.

 

Надявам се по този начин да успеем максимално да усетим духа на Мароко с изключение на плажовете.

Сега ще търся да резервирам кола под наем.

 

преди 9 часа, Роси 777 каза:

имах кординати на паркинг до  входа на медината

Роси може ли да кажеш кой е този паркинг? Коя навигация ползвахте за ориентация по пътищата? Като ви глобиха на място ли си платихте или има други процедури - скъпи ли са им глобите?

 

Още един въпрос - приемат ли се плащания с карта или предпочитат кеш?

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако не ви притеснява мъкненето на багаж,направете една нощувка в Узуд.Мога да препоръчам страхотен риад точно до горния край на водопада.Ние станахме сутринта и разгледахме водопада сам самички.Забавлявахме се с маймуните на спокойствие.Малко по-късно става страхотна тарапана от туристи.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.