Прескочи до съдържание

Мадридските кулинарни потайности


Crazy Horse

Препоръчани мнения

Здравейте магеланци!


Искам да открия една кулинарна тема, която всички посетители и жители на Мадрид да допълват с информация за добри места да хапнем и пийнем в Мадрид. Това е наложително, защото много туристи просто идват тук, отиват в първия ресторант с оферта 10 евро обяд и после остават разочаровани и казват, че сангрията била гнусна, паелята отвратителна и т.н.

 

Мой колега испанец кулинарен естет ми сподели, че за него най-вкусните испански ястия, които е пробвал са в ресторант Мачете (Matxete) в град Витория, в страната на баските. http://www.matxete.com/es/index.html

 

Но, добави, че ако човек иска отличен испански ресторант в Мадрид на разумни цени, трябва да пробва ресторант La Castela на Calle Dr. Castelo, 22, 28009 Madrid, близо до парка Ретиро. http://restaurantelacastela.com
За почитателите на морските деликатеси препоръчва миди Almejas a la Manzanilla 13 € и особено риба тон с пипер Milhojas de ventresca 13,50 €, а за по-месоядните опашка от бик Rabo de toro 16 € - това е едно от любимите ми испански ястия. 
В този ресторант cа хапвали семейство Обама, Харисън Форд и други знаменитости. Заради това да попаднете там без резервация е сложно. Ние с жена ми пробвахме миналата седмица за обяд в работен ден и нямаше нито едно свободно място. Направих резервация за 15 май. После ще докладвам тук дали си струва хвалбите мястото.

От местата, които аз съм пробвал винаги съм оставал доволен от Тоpolino, който е в самия център на Мадрид на Calle de Preciados, 17. http://topolino.es Ресторантът е тип бюфет, до петък е 10 евро входа, а петък вечер и събота и неделя е 12 евро. Но, въпреки ниската цена се предлага много вкусна испанска и италианска кухня, вкл. паеля, понякога месо от бик, канелони, лазаня и т.н. Десертите им са супер също.

 

Ако искате да попаднете в най-стария ресторант със сертификат от книгата на рекордите на Гинес за най-стар ресторант в света, основан през 1725, и да видите траидиционната им испанска кухня с печени прасенца в глинени тави, идете в ресторант Botín http://www.botin.es на Calle Cuchilleros, 17, до Пласа Майор. Вкусно готвят, но не е евтино. Наблизо е и ресторант Ла Даниела, където правят най-доброто косидо мадриленьо в града. www.tabernadeladaniela.com на  Calle Cuchilleros, 9 

 

По-нататък ще напиша и за други ресторанти, вкл. мексикански, грузински и т.н. на удобни локации в центъра около Гран Виа, ако има интерес. А, най-добрият сладолед е безспорно в Аморино на Calle Mayor, 40 http://www.amorino.com/us/

 

Ако се кефите на класни исторически барове, където ви посрещат елегантни бармани и сервитьори, идете в Bar Cock http://www.barcock.com на улица Calle Reina, 16, до Гран Виа. Основан е през 1921 г. с високи тавани и британска колониална мебелировка, донесена от Индия специално за бара.

 

Ако искате да опитате популярният местен десерт chocolate con churros идете в Chocolatería Valor или Chocolatería San Ginés. В центъра на Мадрид се намират лесно.

 

Веригата 100 Montaditos става ако търсите евтина бира, халби по 1 евро сряда и събота, или по 1.50-2 евро в останалите дни, както и сангрия в халби, но малките им сандвичи наречени монтадитос не са кой знае какво. 

 

Това е засега, скъпи магеланци. Надявам се да се получи полезна тема с много предложения и идеи за кулинарни открития в Мадрид.

  • Харесвам 19
Връзка към коментар

Последният път когато бях в Мадрид проблемът ми беше къде изобщо ще ме обслужат. Шокиран бях колко много хора имаше в събота след обяд в центъра. Дори в Макдоналдс опашката се извиваше на тротоара пред ресторанта. Буквално трябваше да се борим за да си поръчаме нещо за хапване, което да изядем прави на улицата. Да седнем някъде с две деца беше мисия невъзможна :(

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз имам впечатления от  едно  място, хем гурме, хем  голяяям гламур:yahoo:. За мнооого специални случаи.

Спахме веднъж в този  бутиков хотел, / по препоръка на приятели/ и по специален повод , където се намира много хваленият ресторант на Рамон Фрейкса /Ramon Freixa/. Направих резервация за вечеря, още с резервацията на хотела. Че ресторантът не е голям, / дали има и 30 стола, не броих/ и трудно се намират места, дори  да си гост на хотела.

Този ресторант има две звезди по класацията на Мишелин / най-много са три, ама ресторантите с 3 звезди са малко/.

Ето го менюто.

Вечерята там е като спектакъл. Почти, като в "Мулен Руж",/ еле пък, като цена/ с водещ - самият Рамон.:rtfm:. То е едно танцуване, то са едни пируети и фасони, ама е хубаво.:yahoo:

Скъпо е, разбира се, но това, което ядохме, / дегустационното меню/,беше отлично като вкус  и прекрасно аранжирано и поднесено. Чудесен "букет" от  различни ястия и вкусови усещания, / отвъртяхме около 4 часа/, някои - точно според нашите предпочитания, други - по-скоро странни и необичайни. Но човек трябва да отиде много гладен , за да стигне до десерта. :(

Там може и да се обядва, има "кратко меню", по-поносимо е като цена, но пак си трябва резервация.

На нас много ни хареса.

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Потвърждавам, че в ресторант  La Castela на Calle Dr. Castelo, 22 готвят супер, а цените са съвсем нормални. Ето това са им емблематичните Milhojas de ventresca и  опашка от бик Rabo de toro. 
AlexandraKo, това което описваш звучи много добре, но аз лично трудно ще се разделя с такава сума заради каквато и да е манджа.

DSC00231.JPG

DSC00232.JPG

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...

Пускам няколко от последното ходене.

 

1. Японска храна, макар винаги да препоръчвам местна кухня, японската ни е слабост и бяхме решили да пробваме това място, което е с много добри отзиви. Само, че в събота към 15-16 часа, имаше опашка от 20-25м, постояхме около 10мин и мръднахме 2м, та се отказахме.

 

2. Голяма изненада беше това място, на улица Аренал малко преди Опера. Аз лично, до сега не съм ял типичното bocadillo купено на улицата с толкова добър хамон, наложи се да повторим.. препоръчвам с две ръце. Имат и маси за сядане.

 

3. Известната бирария на Хемингуей, бил съм за по едно пиене, но сега хапнахме pulpo a la gallega и  queso manchego. Внимание, понеже с нас имаше не говорещи испански видях, че в менюто на английски, беше вписан само pulpo a vinagreta, което не е нещо интересно. Та, ако искате от другия трябва да кажете или да искате испанско меню. Цената бе една и съща. Атмосферата вътре е много добра.

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.