Прескочи до съдържание

Събота вечер в Софийската опера: руски приказки за пораснали деца


Препоръчани мнения

Балетните представления „Жар птица“ и „Петрушка“ на руския композитор Игор Стравински са прекрасно въведение за малки и големи в света на класическата музика и танц. А сега могат да се видят и в София. 

Предистория

С нескрита доза срам и червенина по бузите ще си призная, че това беше първото ми посещение на Софийската опера и балет. След балетната постановката, на която се насладих на 8-и април, съм сигурна, че няма да остане последното. Върнах се няколко години назад във времето, когато открих магията на операта и балетното изкуство в операта Volksoper във Виена. Купувахме си билети за правостоящи от 2 евро и чакахме разпоредителите да ни настанят на празните места на балкона след началото на представлението. Кармен, Турандот, Лешникотрошачката, Веселата вдовица и Риголето отвориха сетивата ми за класическата музика, а днес открих, че за да продължа да ги държа отворени за красивото, е нужно само да отида до улица „Врабча“.

IMG_20170408_181457

Сложете си новите дрехи

Тук е мястото да кажа на всички, които все още не са се престрашили да посетят класически концерт, опера или балет, че в този случай максимата „по-добре късно, отколкото никога“ е абсолютно валидна. Не, няма да ви стане скучно и не, не е нужно да „разбирате“ от това. За да се наслаждавате на музиката и танца не ви трябва предварителна подготовка. Облечете най-хубавите си дрехи, оставете очакванията си в антрето, преди да затворите входната врата и се качете на трамвая, който ще спре на булевард „Дондуков“. Влизайки в сградата на Софийската опера и балет, ще усетите духа на стара Европа. Ще видите изяществото в мрамора, огледалата, картините, червените килими и фризовете в залата. Вземете си чаша шампанско в антракта и поговорете с някое от хубавите момичета, които работят на гардероба и могат съвсем професионално да коментират всяка една постановка. А най-хубавото е, че днес операта и балетът са достъпни за всички, а не само за онзи елит.

img_20170408_181810.jpg?w=150&h=113 img_20170408_183831.jpg?w=150&h=113 img_20170408_195001.jpg?w=113&h=150

Завесата се вдига и куклите оживяват

Залата и съответно сцената на Софийска опера е сравнително малка и тук си проличава майсторството на двете постановки, чийто художествен директор е руският балетист и хореограф Андрис Лиепа. Сценографията и костюмите на Петрушка са по оригиналните скици на руския артист от края на 19-и и началото на 20-и век Александър Беноа, а тези на Жар птица са дело на Александър Головин и руския художник Леон Бакст. Хореографията и на двата балета е на руския балетмайстор Михаил Фокин. Самият той е споделил следното за създаването на Петрушка и Жар птица: „Трябваше ни балет по тема т руска приказка. Дягилев, групата художници и аз започнахме да търсим сюжети. Най-хубавите приказки вече бяха пренесени на сцената. Само образът на Жар-птица оставаше още неизползван, а това е фантастично народно творение и същевременно най-подходящо за танцово въплъщение. Заех се да съединявам различни приказки и съчиних по тях балетното либрето.“ Петрушка е предястието на вечерта. Едно изпълнение, което събужда жаждата за още по-блестящи костюми и още повече танц. Действието се разиграва по време на панаир в имперската столица Петербург, а сюжетът е разбираем и за децата в публиката, но този факт не отнема, а напротив – добавя към стойността на спектакъла, правейки го достъпен за много по-широка публика. За малките зрители в залата невъзможната любов на куклите изглежда като комична игра, докато горчивата нотка на трагизма уви остава за порасналите.

7R8A7313

7R8A5599

7R8A7339

7R8A5825

7R8A5733_1

В света на Кашчей Безсмъртни

Ако и на вас са ви чели руски приказки преди сън като деца, сигурно знаете кой е той. В противен случай, балетът Жар птица е изключително добър начин да го научите. Както несъмнено се случи с децата в залата, които не само аплодираха настървено в края на всяко действие, но и екзалтирано викаха „браво!“. 40 минути, които се сливат в миг цветна феерия. Всеки звук и всяко движение се отмерват с ритъма на сърцето. Един приказен свят, който поглъща вниманието на децата с пищните костюми, декорите в стила на Властелинът на пръстените и разказа за изконната борба между доброто и злото. Едно представление, което поглъща вниманието на възрастните с прекрасното изпълнение на оркестъра, солистите и ансамбъла на балета на Софийска опера. Нищо повече няма да ви кажа за магията на Жар птицаСмятам най-егоистично да запазя всички невероятни емоции от този спектакъл за себе си. Единственото, което ще ви споделя е, че следващите представления на Петрушка и Жар птица под надслов 45 години без Игор Стравински, композитора-хамелеон, ще бъдат на 30.06.2017 и 02.07.2017 от 20:00 часа в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“.

7R8A5886

7R8A7514

7R8A7066_1

7R8A6840_1

7R8A7507

7R8A6149

7R8A5936


11351 b.gif?host=itinerariumvitae.com&blog=904

Цялата статия

  • Харесвам 7
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.