Прескочи до съдържание

Седмица в Централна Европа. Помагайте!

Krum4ov

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ами, взехме си с приятелката билети до Братислава, за края на август и поне имам време да избистря програмата. Повече ме интересуват логистичните въпроси, тъй като съм бил на повечето места и имам някакви идеи, но придвижването между тях все още ме затруднява. Планът е да идем до Виена за ден, до Бърно, до Катовице, евентуално(на мен това ми е фиксидеята, защото в Полша не съм бил). А може като се върнем към Братислава да отскочим и до Будапеща. Наистина за една седмица изглеждат много места, но пък са на кратки разстояния и не мислим във всеки град да обикаляме абсолютно всичко. Иначе сигурно само за Будапеща няма да стигне толкова време. Та това, което за момента най-много ме вълнува е най-евтини варианти на транспорт между Братислава и Виена/Будапеща, Виена-Бърно, Бърно-Катовице и дали има някакъв евтин вариант Катовице или Краков до Братислава, че там май е по-сложно и ще се връщаме през Чехия и Австрия. Разбира се приемам съвети и какво да посетим по места и всякакви препоръки за барове и заведения, местна кухня и всякакви полезни неща.

Мирослав Василев
Публикувано: (редактирано)

Това е, което намирам за момента по дадените отсечки:

Братислава -> Виена - RegioJet по 5€ в посока и има много часове за деня. Пътува се около 1 и 20 минути.

Flixbus е другия избор. Цената и времетраенето на пътуването са същите.

Виена -> Бърно - RegioJet по 8€ в посока. Пътува се около 2 часа.

Бърно -> Катовице - PolskiBus цената варира от 29zl (~14лв) до 89zl (~41лв) в зависимост от часовете на тръгване. Пътува се 3 часа и половина. Може да ползвате и Flixbus но там трябва да се прикачвате.

Бърно -> Краков - Също може да се използва PolskiBus, пътуване се удължава с около 1 час и струва около 39zl (~18 лв.)

Катовице/Краков -> Братислава - PolskiBus директен автобус. Пътува се 7 часа и струва 45zl (~21 лв).

Братислава -> Будапеща - Има доста варианти, RejioJet, с влак Mav-Start и други.

Може и да има и други възможни варианти и по-евтини. Могат да се видят и възможностите с влак.

Трябва и да се дебнат, някой промоции на PolskiBus понякога пускат и билети по 1zl.

Редактирано от elateq
  • Харесвам 3
Публикувано:

Има ли причина да се фокусираш точно върху Катовице в Полша? Краков е доста по-интересен, а е на символично разстояние повече. Можеш и тези да прегледаш за автобусни трансфери, мисля че са споменатите Regiojet, но не пречи да видиш дали има разлика в разписанието, големи са в Чехия като цяло: https://www.studentagency.eu/en/

Едва ли има нужда от отбелязване, но пробвай полската бира. Чешката е ясна :) В Брно поне се надявам все още да ги няма всичките туристически капани, така типични за Прага, а и цените са по-нормални. На нас ни се видя чудесен град точно подходящ да се убият няколко часа по улиците. 

• Харесвам 1

Според мене ще пропуснеш много, ако за толкова малко време се фиксираш върху големите градове.

Голяма част от пътуването ще ти мине в път, пък по твоите маршрути няма нещо кой знае колко впечатляващо за гледане.

ОК. Виена е нормалният вариант, за еднодневка от Братислава, даже има автобуси направо от летището. аз също ще летя за 9 дни през лятото, но реших да пропусна Виена. Веднъж си съсипах първото впечатление от Париж, като го наблъсках в еднодневка, с Виена няма да повторя същата грешка.

Ако искаш по време на пътуването да се наслаждаваш на красоти, вземи влак от Братислава до Попрад. На всеки два часа са, пътуват 4 часа и 40 минути, струват 7-8 евро. А оттам, автобус до Закопане и после Краков. В Катовице няма нищо, за което да си струва, а Краков си иска 3 дни (с Освиенцим и солните мини Вьеличка. По-добре да се насладиш на най-доброто от Полша, отколкото просто да я отметнеш в списъка с държави). Ако връщането ти е пак от Братислава, какъв е смисълът да ходиш до Будапеща и после обратно. По-добре да се комбинират полети в едната посока до Братислава и в другата от Будапеща, или обратно.

Друго нещо, което мога да ти предложа, е да направиш вместо Краков или Катовице - Вроцлав. Един ден е достатъчен, а има какво да се види. Навремето имаше един чуден нощен влак: Будапеща-Шчечинь, който пътуваше 15-16 часа и минаваше през Братислава, Бърно, Вроцлав и Познань. По спомени отпреди 15 години се връщаше в Братислава призори; съвсем навреме, за да вземеш автобус до летището и да хванеш ранния обратен полет в 8:15 ч. Разбира се, трябва да провериш, как са разписанията сега. Но съм категоричен, че за това кратко време, което имаш, Вроцлав е по-добър вариант от Катовице. Според мене Вроцлав е дори и от Краков по-хубав (ако става въпрос за еднодневно разглеждане, да уточня!). Не знам дали си падате по зоологически градини, но в Полша вроцлавското зоо е най-доброто.

Не неглижирай и самата Словакия. Има много места и в близост до Братислава, които да си струват еднодневката. Замъкът Червени Камен, замъкът Бойнице и т.н.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 2
Публикувано:

Благодаря на всички за съветите.

On 5/19/2017 at 1:35 PM, elateq said:

Това е, което намирам за момента по дадените отсечки:

Да, явно наистина това са най-ниските цени. Полски бус бяха перфектен вариант от Катовице до Братислава, като има цени за нощен автобус около 10 лв, с което хем щяхме да спестим нощувка хем да се транспортираме. За съжаление Полша най-вероятно ще отпадне. Будапеща, Бърно и Виена най-вероятно ще останат в програмата.

12 hours ago, Георги said:

Има ли причина да се фокусираш точно върху Катовице в Полша?

Причината беше, че е по-близо до Бърно, а приятелката не искаше някакви много дълги преходи. Освен това исках повече да усетя атмосферата в Полша, а до колкото видях и в Катовице има какво да се види, точно като за 1-2 дена. Например най-голямата зоологическа градина в Полша. Но тя, както и бирите:( май ще останат за друг път(хем за бирите точно тук бях чел мнения, че са много добри). Иначе тези региоджет като ги написа ми излезе някакъв смътен спомен, че май съм ги ползвал от Прага до Карлови вари преди някакви години.

3 hours ago, master_of_germs said:

Голяма част от пътуването ще ти мине в път, пък по твоите маршрути няма нещо кой знае колко впечатляващо за гледане.

ОК. Виена е нормалният вариант, за еднодневка от Братислава, даже има автобуси направо от летището. аз също ще летя за 9 дни през лятото, но реших да пропусна Виена. Веднъж си съсипах първото впечатление от Париж, като го наблъсках в еднодневка, с Виена няма да повторя същата грешка.

Ако искаш по време на пътуването да се наслаждаваш на красоти, вземи влак от Братислава до Попрад. На всеки два часа са, пътуват 4 часа и 40 минути, струват 7-8 евро. А оттам, автобус до Закопане и после Краков.

Мерси доста добри съвети си дал за Полша, които май ще трябва да ги оползотворя в едно отделно продължително посещение там, което няма да стане сега явно :(. Иначе тук малко си противоречиш. От Братислава и до Бърно и до Виена и до Будапеща, пътят е под два часа и ти хем ме съветваш да не предприемам такива пътувания, хем ми препоръчваш да взема влак, който пътува близо 5 часа. Иначе наистина предпочитах да "отметна" Полша този път, а ако се открие възможност някой друг път да си я обиколя отделно. Както вече писах най-вероятно Полша ще отпадне, но си дал добра и практична информация, която си струва да се ползва за посещение в южната част на страната. 

3 hours ago, master_of_germs said:

Навремето имаше един чуден нощен влак: Будапеща-Шчечинь, който пътуваше 15-16 часа и минаваше през Братислава, Бърно, Вроцлав и Познань. По спомени отпреди 15 години се връщаше в Братислава призори; съвсем навреме, за да вземеш автобус до летището и да хванеш ранния обратен полет в 8:15 ч. Разбира се, трябва да провериш, как са разписанията сега.

Този вариант го разгледах и ми вършеше чудесна работа, стига цените да не започваха от 150 лв. нагоре(а за кушет вагон доста повече) :( За съжаление жп транспортът си е доста по-скъп от автобусния и въпреки че съм обиколил половин Европа с влак, този път пасувам. 

Колкото до самата Словакия, бих я разгледал по-обстойно с кола. Може едно пътуване догодина лятото, но има време.

За сега програмата се свежда до кацане в Братислава и от там автобус до Бърно същия ден. Там ще прекараме около 2 дена и после ще се върнем в Братислава, от където можем да отскачаме до Виена, а може и до Будапеща. Във Виена съм бил над 10 дена и ми е доста по-скучен град от Будапеща, но бих отишъл пак, а и заради приятелката. Все пак не мисля да смятам в кой град, какво е задължително да се види и да си ги разграничавам 2 дена за еди къде си, задължително посещение на Шьонбрун, Белведере, Пратера и т.н. Целта на екскурзията ще си бъде едно лежерно шляене с разглеждане на забележителности и отдаване на местна кухня и пивоварна промишленост:) Ноо... още съм отворен към предложения за тези места и по всяко време можем да добавяме и вадим по нещо от програмата. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако Виена ти е скучна, в Бърно ще трябва да си прережеш вените за 2 дни :) Освен катедралата друго не ме впечатли (задължително се качете на кулата), градът става за 4-5 часова разходка, но според мен не си струва да нощувате там, цените на всичко са по-високи от тези в Братислава, почти са равни на австрийските. Щом не искате задължително разглеждане на забележителности, може да пропуснете големите градове и да отидете до словашките Татри или да езерото Neusiedlersee в Австрия, но доколкото разбирам твоята приятелка не е била и искате да включите столиците? Преди години ходихме винаги в това заведение в Братислава, но сега погледнах ревютата в Tripadvisor и май са го поразвалили, все пак може да му хвърлите едно око: http://www.slovakpub.sk/en/. В Будапеща с две ръце мога да препоръчам този ресторант: http://www.stexhaz.hu/, уникален гулаш и супи. Ако ти трябва инфо за заведения във Виена, кажи да ти напиша допълнително, че там са много ;)

• Харесвам 3
Публикувано:

Ами в Бърно имаме някакъв познат, с който ще се видим и работи там. Иначе не е баш да не ходим по забележителности, но не обичам да сме като туристите с карта в ръка и да отмятаме "задължителните" туристически атракции и да тичаме от място на място все едно съм на работа и ме притиска някакъв план, а не на почивка. 

1 hour ago, DenitsaS said:

Преди години ходихме винаги в това заведение в Братислава, но сега погледнах ревютата в Tripadvisor и май са го поразвалили, все пак може да му хвърлите едно око: http://www.slovakpub.sk/en/. В Будапеща с две ръце мога да препоръчам този ресторант: http://www.stexhaz.hu/, уникален гулаш и супи.

Мерси за тези местенца. Най-вероятно ще пробвам гулаша. Една от големите ми болки е, че предните пъти като съм ходил в Будапеща не ядох гулаш и то не защото нямаше време, а все някакви други неща правехме и накрая като се сетех все беше късно. Това заведение в Братислава също изглежда добре и може и него да го чекнем . Има наливна бира 1 литър B). За Виена май също имам една позната, ако още живее там.  

• Харесвам 1
36 minutes ago, Krum4ov said:

Мерси за тези местенца. Най-вероятно ще пробвам гулаша. Една от големите ми болки е, че предните пъти като съм ходил в Будапеща не ядох гулаш и то не защото нямаше време, а все някакви други неща правехме и накрая като се сетех все беше късно. Това заведение в Братислава също изглежда добре и може и него да го чекнем . Има наливна бира 1 литър B)

Сега се поразрових за снимки от унгарския ресторант - ние ходихме няколко пъти, защото е в квартала, къде живее моята приятелка, на която гостувах. Но най-хубавият гулаш ми го сготви тя :) 

DSC00999.thumb.JPG.5a5297aa86a9999488570d38f8e23ae4.JPG

DSC00947.thumb.JPG.136e25b2188114e4d2ccab56ef7b384e.JPG

DSC01000.thumb.JPG.bc4ecd697d40fc79babfbe0b93950b8c.JPG

DSC01001.thumb.JPG.e1d93f8dce6e71a96924488d9a3e058e.JPG

Пишеш, че ще пътувате в края на август и се сетих, че в Унгария на 20-и празнуват един от най-големите си празници, денят на Св. Стефан. Аз бях точно тогава втория път и беше страхотно - цял ден покрай реката има дървени маси, музика, танци, ядене и пиене, а вечерта фойерверки с изглед към парламента. Всяка година сладкарниците се състезават чия рецепта за торта ще спечели и на този ден в целия град се продава само тази торта. Така че ако случайно ви съвпадат датите, отидете този ден до Будапеща, ще е лудница в града, но настроението е наистина празнично и ще опитате много вкусни неща.

DSC00214.thumb.JPG.4f1eec975817c5f2a4442f8f347b12ad.JPG

DSC00145.thumb.JPG.3ebc3261996955596c037dbca20a1c2f.JPG

Иначе наливна бира по 1 литър има на много места и във Виена, но аз много рядко пия и не разбирам от бира, не мога да кажа коя е по-хубава. За сметка на това ям много и съм писала за някои заведения във Виена, в които съм ходила най-често тук: цък

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.