Прескочи до съдържание

Разходки в планината

Препоръчани мнения

Публикувано:

До „Катуните“ в Стара планина (зимно)

До „Катуните“ съм ходил през лятото, но до самия връх така и не стигнах. В нетърпимата жега  тръгнах с литър вода и километър-два под върха реших, че ще бъде по-добре да се върна. Бях и доста натоварен, защото освен да се изкача до горе, бях решил да разчистя и маркирам отдавна изоставената пътека, та носех със себе си ножици, бои и други подобни такъми. За моя изненада, казанлъшкото туристическо дружество „Орлово гнездо“, вече бе свършило тази богоугодна дейност, така че и тази моя инициатива увисна във въздуха:cray:.

И ето, няколко месеца по-късно „Катуните“ отново се оказаха на дневен ред, пък макар и да се случиха инцидентно. Планът ни за този съботен ден бе да се включим в Коледния маратон🏃‍♂️ на град Казанлък, който трябваше да се проведе по пътеките на парк „Тюлбето“. Не бяхме добре подготвени, но по-важното бе, да има коледен дух🎉 и настроение. За целта си бяхме взели специални коледни фланелки, а на моята шапка бях завързал голяма червена топка, която трябваше да играе ролята на коледен пискюл😀.

На сутринта валеше силно. По улиците вече се лееха реки. Приятелка на Ваня, която е доста напреднала в бягането се обади, за да ни каже, че се отказва и няма да идва. Ние все още се колебаехме. Маратонът със сигурност щеше да го има, но участието със сигурност щеше да бъде рехаво.

В единайсет и нещо бяхме на „Тюлбето“. Валеше още по-силно🌧️. Тренирал съм при подобни условия и ако никога не си го правил е яко. После ти става безразлично. Попитах Ваня иска ли да усети изживяването, но в очите и не видях ентусиазъм, така че бързо продължихме към „Бузлуджа“.

"Летящата чиния" ни посрещна със сняг на големи парцали и вече бе понатрупало🌨️. Петнайсетина сантиметра, не повече. Преоблякохме се бързо и поехме към „Катуните“🏔️.

За разлика от лятната ми одисея, когато тръгнах от ниското, този път маршрута ни бе съвсем друг. От „Бузлуджа“ трябваше да следваме почти равни горски пътеки, а после да излезем на било, където точно като в катун бяха разхвърляни множество камъняци. Най-голямото струпване бе връх „Катуните“.

Тръгнахме ние, а снегът валеше ли-валеше🌨️.

IMG_20241221_124720.jpg.410de32ed7879062aa67d0d7a7e585bd.jpg

IMG_20241221_130134.jpg.11d2e1fd747243d031dda352e50f6c0d.jpg

Не бях чувал да има маркировка, така че се бяхме настроили към горско самоориентиране😃. За наша изненада се оказа, че от намиращия се наблизо хотел „Еделвайс“ са проявили нетрадиционна за нашите ширини инициативност😲 и са маркирали кръгова пътека.

IMG_20241221_124314.jpg.487e83b3348e02c123f0275f63855e96.jpg

Неусетно стигнахме и до първата си денивелация. Тук билото се бе извъртяло и излезнахме на северен склон. Духаше силно🌪️. Дърветата бяха набити целите в сняг и маркировката бе почти неразличима. На няколко пъти се отклонявахме, но бързо успявахме да се върнем на пътеката. Малко преди гората да се разреди, току пред нас изскочиха две сърнични🦌. Бяхме взаимно изненадани, така че няколко секунди се гледахме едни други, напълно замръзнали.

С бързи скоци, сърните продължиха по склона, а ние по нашата пътека, която скоро ни изведе на голо било. Тук вече духаше наистина силно🌪️🌪️. На моменти го обръщаше направо на виелица🌪️🌪️🌪️. За да се чуваме, трябваше да си крещим.

Мога да кажа, че евтината декатлонска екипировка, която използваме се справяше чудесно и въпреки жестоките пориви на вятъра, не сме почувствали студ в нито един момент. Изкачвахме бавно, а виелицата🌪️ ставаше все по-силна. Не бяхме взели очила и това започваше да ни пречи. Забили погледи в краката си бавно продължавахме напред. При всеки опит да вдигнем глава, вятърът забиваше снежинките право в очите ни, които се усещаха сякаш бяха не сняг, а песъчинки. Започвах да разбирам защо очите на ескимосите наподобяваха цепки😅.

IMG_20241221_141436.jpg.06468bff8b8441da5eb3ba537f606678.jpg

Скоро пред нас се очерта нещо масивно. Това бяха „Катуните“🏔️. Брех, та това нещо ми заприлича направо на „Големия Купен“😲.

IMG_20241221_143530.jpg.0c766136f4dc48e2eb9b7d5cb3493a8d.jpg

IMG_20241221_143638.jpg.a1e58cb0ec3c4f2a5a9eb82f678b95ed.jpg

Ваня бе малко пред мен и тръгна право нагоре. Аз реших да видя накъде води пътечката, която ни бе довела до тук. Заобиколих каменния масив и от другата страна ме посрещна такъв повей, че буквално ме върна назад. Уплаших се да не се катурна по склона надолу.

Върнах се обратно. В това ужасно време и липса на покритие не биваше да се разделяме. Огледах се, но не видях Ваня никъде по склона. Ледените снежинки продължаваха да се набиват в очите ми и бях почти като сляп. Поглеждах напред само за миг и веднага склонявах глава.

Притесних се да не я е духнал вятъра. Тръгнах нагоре с бърза крачка и там малко в страни, един камък сякаш мръдна. Беше се скрила зад него и ме чакаше. Облечена в черно, при тази ниска видимост, бе почти неразличима. Предупредих я, че горе духа ужасно, така че наближим ли гребена, тръгваме на четири крака. Качихме се колкото да се отбележим и много бързо поехме надолу.

По обратния път от следите ни нямаше и помен. Виелицата🌪️ не само бе затрупала всичко, но бе започнала да прави и преспи, които на места вече бяха над коляно. След по-малко от час щяха да стигнат и до кръста. На други места пък, снегът бе отвят и замръзналата земя почти се виждаше. Вече бяхме доста уморени, така че се надявахме да намерим заслона🛖 на местната ловна дружинка. Той бе малко закътан, но с известна доза късмет скоро бяхме точно пред него. Изтегнахме се на пейките и полежахме. От всички неудобства на зимните преходи, може би най-голямата е тази, че просто няма как да отдъхнеш нормално. Всяко присядане или полягане води до много бърза загуба на топлина, така че тръгнал  ли си тярбва да вървиш и вървиш, и вървиш.

Намирането на заслона ни повдигна самочувствието и следващия разклон го взехме малко на посоки. Разбрахме, че не сме на правилната пътека след около километър ходене. Нямахме намерение да се връщаме, а и пътеката, по която вече бяхме поели следваше правилната посока. Надявахме се някъде пътеките да се пресекат, но след още километър, а може и повече да е било разбрахме, че бавно, но сигурно се отклоняваме на юг😲.

IMG_20241221_152221.jpg.c77ce6489b8ac16b63ae2a29226f7f42.jpg

Скалъпихме бърз авариен план и поехме през гората нагоре. Снегът беше много. Вървеше се трудно.

Най-после достигнахме затрупан от преспите горски път, само за да установим, че и той не е нашият. Може би единственото предимство на нашето изгубване бе това, че тук сред гората не духаше. Дори ни се стори, че в далечината чухме рев на мотор. После изпука и изстрел😬. Звукът бе много ясен и малко ни стресна. Оставаше да ни опукат като дивеч:hunter:.

Последва ново изкачване, нови усилия и Ваня се развика:girl_cray2:. Щял съм да я затрия по пущинаците, винаги съм губел пътеките и други познати работи от други подобни походи.

„То пък ако в гората не се изгубиш поне два-три пъти, къде му е кефа“🙃 – си мислих аз, но реших, че в случая ще бъде по-добре да си замълча. Скоро излезнахме и на нашата пътека, което пък бе подходящ повод аз да я нахокам, че постоянно създава излишно напрежение:punish:.

IMG_20241221_161632.jpg.27ca5f35931c0534296ed78a18d6ef34.jpg

IMG_20241221_222822.jpg.e3fd761a8d33e91752a57c2ab23b193b.jpg

Стигнахме до колата🚗, само за да установим, че там ни чака ново приключение. Всички врати бяха жестоко замръзнали❄️, включително багажника. Това е един от малкото недостатъци на старите Голфове. Още като тръгнахме ми бе минало през акъла, ама .... И започна едно бутане, извъртане, стъргане, натискане и духане по ключалки. Когато вече бяхме решили, че сме обречени на неуспех, багажникът чудодейно взе, че се отвори. Промуших се аз отзаде и запалих колата. Виелицата🌪️ продължаваше и всичко вътре се наби със сняг, ама карай. Железният Голф, бе виждал и къде-къде по-лошо...

• Харесвам 10
  • Шок 1
  • Браво 6
Публикувано:
преди 40 минути , Radnev каза:

До „Катуните“ в Стара планина (зимно)

Хубаво, че не стигнахте до там да ви дават по телевизията. При видимост като на софийското летище тия дни, със снеговалеж и в гора, всички предпоставки за загубване са налице.

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.