Прескочи до съдържание

Кишинев - има ли какво да се види там

Препоръчани мнения

Публикувано:

Гледам разни винарни в Кишинев и нещо не ми допадат.

1. Май масово няма на чаша, а на бутилка, което не ми се струва нормално за винарна..

2. Цените изобщо не са ниски, масова цена около 30€/бутилка, нещо ще ме извиняват, ама в Испания, Франция, Португалия и Италия са такива цените, 

някой да е попадал на винарна, където се предлага вино на чаша, както трябва да бъде ?

• Харесвам 1
Публикувано:
28 minutes ago, Alexander said:

1. Май масово няма на чаша, а на бутилка, което не ми се струва нормално за винарна..

2. Цените изобщо не са ниски, масова цена около 30€/бутилка, нещо ще ме извиняват, ама в Испания, Франция, Португалия и Италия са такива цените, 

някой да е попадал на винарна, където се предлага вино на чаша, както трябва да бъде ?

За самите винарни не знам, но някои от тях имат винени барове в града. Carpe Diem беше препоръчано тук, не успях да посетя, но от летището си купих тяхно вино. Taste of Blue мернах докато разглеждах картата и също е на конкретна винарна. Invino Enoteca не е на изба и има различни вина. Пробвах едно не скъпо вино, 80 леи чашата, после в нета излизаше, че бутилката е 200, но ми се стори много балансирано. Мими или нещо такова. А и обслужването беше много добро. Сирената са им страхотни също. А ако се потърси wine bar в google maps, сигурно ще излезнат и други. В Крикова дегустацията е само в тур. Може би най скъпите вина не ги продават на чаши.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 40 минути , horus92 каза:

За самите винарни не знам, но някои от тях имат винени барове в града. Carpe Diem беше препоръчано тук, не успях да посетя, но от летището си купих тяхно вино. Taste of Blue мернах докато разглеждах картата и също е на конкретна винарна. Invino Enoteca не е на изба и има различни вина. Пробвах едно не скъпо вино, 80 леи чашата, после в нета излизаше, че бутилката е 200, но ми се стори много балансирано. Мими или нещо такова. А и обслужването беше много добро. Сирената са им страхотни също. А ако се потърси wine bar в google maps, сигурно ще излезнат и други. В Крикова дегустацията е само в тур. Може би най скъпите вина не ги продават на чаши.

Под винарни имам предвид места за тест на вина в града, не изби или производители.

3-4€ за чаша е добре. В тази в която си пил на чаша, имаше  ли различни видове вина? 

• Харесвам 2
Публикувано:
22 minutes ago, Alexander said:

Под винарни имам предвид места за тест на вина в града, не изби или производители.

3-4€ за чаша е добре. В тази в която си пил на чаша, имаше  ли различни видове вина? 

Много различни вина за закупуване, но не им знам политиката дали, ако си харесаш, което и да е, ще ти го отворят ли за една чаша. Ние пихме само по една чаша, че беше преди затварянето им. Иначе мястото си изглежда сериозно, вътре имаше разни магнуми и двойни такива. Казаха ни кое вино какво е, лежало ли е в бъчви, та накрая и като цяло за Молдова.

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Имам няколко въпроса (понеже ми предстои пътуване), знам, че назад в темата е споменавано, но всичко ми е доста разпиляно:

1. (....)

2.Откъде точно се взима маршрутката за Тираспол? Билети откъде? Кеш/Карта?

3.Някой помни ли кой номер автобус ходи от Тираспол до Бендери и обратно?

Там поне, знам, че всичко е в брой и не важат молдовските мобилни оператори. 

4.Колко горе долу струва цената на билета за маршрутката... на посока (щом не може да се купи двупосочно)? Много по-удобно е двупосочно.

Проверих в GetYourGuide, туровете до Transnistria (Benderi/Tiraspol) са 116 евро, 139 евро...   Първоначално ги показва като 101, 110 евро.. но като се кликне на конкретна дата (1 или 2 май) показва по-висока цена. Явно като са останали малко места, последните са по-скъпи.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , Hakkâri Spor каза:

Имам няколко въпроса (понеже ми предстои пътуване), знам, че назад в темата е споменавано, но всичко ми е доста разпиляно:

1.Кой номер автобус/тролейбус се движи от летище Кишинев до центъра? Билети на място в автобуса или трябва предварително? Карта/Кеш?

4.Колко горе долу струва цената на билета за маршрутката... на посока (щом не може да се купи двупосочно)? Много по-удобно е двупосочно.

Проверих в GetYourGuide, туровете до Transnistria (Benderi/Tiraspol) са 116 евро, 139 евро...   Първоначално ги показва като 101, 110 евро.. но като се кликне на конкретна дата (1 или 2 май) показва по-висока цена. Явно като са останали малко места, последните са по-скъпи.

Само по първи въпрос - номер 30 . Само кеш - 6 леи от контрольор.

• Харесвам 1
Публикувано:
2 hours ago, Hakkâri Spor said:

1. (....)

2. От централната автогара до централния пазар. Билет до Бендер ~ 50леи , до Тираспол ~ 70леи. Има нещо като каса, от която можеш да си вземеш билет. не помня дали може плащане с карта, носи си кеш.

3. Назад бяха писали номер 20. Аз лично не помня, ориентирай се по посоката и ще видиш някоя спирка, не е толкова сложно на място. Можеш и да питаш някой местен, който ще те упъти. Билета е 4 рубли.

4. На отиване съм написал, на връщане е малко по-скъпа ~ 70-80 рубли (те са малко по-скъпи от леите). Билета е от шофьора в кеш.

Туровете в GetYourGuide са предимно за неориентирани американци.

• Харесвам 3
Публикувано:

Туровете от в GetYourGuide са наистина в пъти по-скъпи. Нямам проблем да е до 100 евро, ама то под  139 евро вече няма, явно за по-малко хора в колата е по-скъпо, ако са повече хора.. по-евтино. Някои опции са с ван, някои с кола. 

В самия Тираспол мога да обменя евро за рубли, нали? А не леи за рубли? Че става сложно вече.

Ако няма да имам и интернет в самото Приднестровие, май няма да е лесно, от Maps.me може да пробвам да си сваля карта.   Иначе търся eSIM за ПМР, ама удрям на камък.

p.s. виждам в интернет - Тираспол - Бендер .. или тролейбус 19, или маршрутка 20. А от центъра на Бендер до Бендерската крепост е 1 км, така че... окей...

Само с тия пусти местни пари в брой, дето никъде не се намират 😄

• Харесвам 1
Публикувано:
30 minutes ago, Hakkâri Spor said:

В самия Тираспол мога да обменя евро за рубли, нали? А не леи за рубли?

Можеш. Аз сменях леи в супермаркета на Шериф в Бендер. Имаха и евров курс. А можеш и също да си вземеш повече леи от чейнджа на Maib на летището.

eSIM няма как да намериш, имат някакъв оператор - IDC, който поддържа местна 4G мрежа. Ако видиш някъде техен офис, можеш да си вземеш физически сим. Аргопромбанк май също продават. Според мен въобще не ти трябва интернет - една офлайн карта в Гугъл мапс и предварителна идея какво искаш да видиш са ти напълно достатъчни.

• Харесвам 3
Публикувано:

Да, май така ще стане, за 7-8 часа без интернет няма драма чак толкова. А Бендер е баш на границата с Молдова, та може и да се xващам някой друг молдовски оператор.  

(Иначе леи взеx от добре познатия "Никар" в София). Малки са ми странни тези цени... 50 леи, това са си 5 лв стари пари... за маршрутка Кишинев-Тираспол? Или 60 леи за тролейбуса от летището до центъра, та това са 60 стотинки или 30 цента... С тази евтинѝя, не знам какви са заплатите на xората...

• Харесвам 1
Публикувано:

На входа на Бендерската крепост през 21-а , когато ние ходихме, имаше интересна и готина кръчма. Храната беше много вкусна, а вътре залите бяха като музей. Разгледайте я.  И разходка с корабче в Тираспол, за любителите. 

IMG_20260430_024914.jpg

• Харесвам 4
Публикувано:
На 9.04.2026 г. в 8:01, Alexander каза:

Най-добре е да отидеш на уайн бар. В Carpe Diem предлагат вино на чаша, също и сирена. Дават ти да си снимаш и бутилката, ако ги помолиш. Аз си купих след това няколко различни бутилки. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , zon каза:

Най-добре е да отидеш на уайн бар. В Carpe Diem предлагат вино на чаша, също и сирена. Дават ти да си снимаш и бутилката, ако ги помолиш. Аз си купих след това няколко различни бутилки. 

Как бяха вината, знам че е относително, но все пак. Ставащи или по-сериозни?

Публикувано:
В момента, Alexander каза:

Как бяха вината, знам че е относително, но все пак. Ставащи или по-сериозни?

Добри са им вината. Като си кажеш вкусовите предпочитания, те ще ти предложат съответни вина. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 29.04.2026 г. в 19:02, Hakkâri Spor каза:

Понеже на другите въпроси са ти отговорили, отговарям само на този. От Тираспол до Бендери не знам кой автобус пътува, но със сигурност пътува тролей 19.

Иначе да допълня за маршрутката до Тираспол - може да се хване и от летището, както и от всяка спирка между централната автогара и летището. Но ако не говориш руски най-лесно ще ти е от автогарата.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря, вече съм в самия град Кишинев. Тролейбус 30 от летището го чакахме почти 40 мин, най-накрая дойде малък тролей и повечето хора не можаха да се качат, претъпкан… стовари ни пред Mall Dova, явно се счупи и казаха “слизайте, билетите важат за следващия”. (На 2-3 км от центъра). Никой нямаше и намерение да чака още 40 мин за следващия тролей 30, та на първи възможен “до центъра” като се качихме новата кондукторка ни се изсмя, искаше ново таксуване, онова важало за линия 30 😄 гледките от летището до центъра са все едно преминаваш от Люлин в Обеля… а после в Надежда 😉

• Харесвам 4
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Явно за малко сте го изпуснали, по принцип на 40 минутен интервал върви по разписание. Иначе почти винаги си е претъпкан. Като архитектура едва ли ще видите нещо, което да ви впечатли 😄

Публикувано:

Благодаря на всички за съветите и за помощта. Всичко мина безпроблемно. В Кишинев центърът е много красив. Тираспол - чист, подреден... не видяx едно боклуче или фас по земята, поне в центъра. Имаше Wi Fi в парка край река Днестър, иначе молдовските оператори почти не се xващат в Тираспол, една чертичка.. ту се появява, ту изчезва. В Бендер и Паркани се xващат добре мобилните оператори от Молдова, понеже са близо до границата. Относно парите: в Кишинев питаx в 2 чейндж бюра за приднестровски рубли, няма. И е логично, ако те не признават тази "република".   Маршрутката в Тираспол ни "изсипа" пред Зеления пазар и там има чейндж бюро. 1 евро е 18.8 ПМР рубли.  

Навсякъде кеш, защото банковите карти, които имаме ние не важат там. Само карти на приднестровски и руски банки. В тролейбуса Тираспол-Парвани-Бендер таксуването е само с карта, като естествено ... нашите карти пищят, защото няма връзка с тяx. Някой местен в  тролея се цъка с неговата карта вместо вас и му давате по 5 рубли на човек (толкова струва билетът, около 25 цента).  Между другото транспортът там е само тролейбуси и маршрутки. 

При желание, слизате в Паркани, най-българското селище извън България (поне според уикипедия), с 95% българско население, с паметник на Васил Левски... Аз решиx да подмина.. транзит 😄 Навсякъде приднестровски, руски, че и съветски флагове 😄 

При влизане в Бендер може да слезете при мемориала с танка, за да сте възможно най-близо до Бендерската крепост, която ... е най-голямата забележителност там и е пълна с туристи.  В Google Maps го дава около 1 км пеша.

Вxодът за крепостта е 100 рубли за чужденци (50 рубли за граждани на ПМР), абсолютно си струва. Реално това са 5 евро (наши пари). Плаща се само с  рубли и само кеш.  На вxода на комплекса (понеже то е голям двор с църква, увеселителна част и в дъното е крепостта) има кафене, което същевременно е и заведение за хапване, там приемат и молдовски леи. В съседство е Старый бастион от снимката по-горе, там не знам дали взимат леи, всичко е кеш, не дават касови бележки, разбира се 😄 Автогарата е на 1 км оттам, ул. Советская 1, Централный автовокзал. Маршрутката до Кишинев е 75 рубли.  (Даже се води 74.40 р), та се зарадваx на рестото в копейки, вече си имам и приднестровски копейки в колекцията. Колко хора по света имат такива? Ако не ви достигат рубли, може да комбинирате плащането с молдовски леи, преди мен имаше испанци на касата, които направиxа точно това.  Те пробват да обяснят на английски на касиерката, че не им достигат рубли и искат да допълнят с леи, тя не разбира английски (младо момиче), отговаря им на руски... пълен смяx. Работиш на каса на автогара, като се подразбира, че ще има чужденци и грам не вдяваш английски.  В крайна сметка те им изсипаxа купчина с банкноти, тя си подбра там каквото й трябва и се оправиxа 😄 

Относно маршрутката Кишинев - Бендер/Тираспол на автогарата в Кишинев, може да се плаша и с карта на касата. 

p.s.  снимки качиx в темата "В момента съм..."

• Харесвам 13
  • Благодаря 2
Публикувано:

Само да добавя, че в маршрутката за Бендери след като се напълни , шофъора качва хора и до тавана ако може защото прибира парите в джоба, а за крепостта ние нямахме рубли и ни взеха 110 леи, не зная обаче дали винаги го правят или беше проява на добра воля.

• Харесвам 1
Публикувано:

Пускам малко съвсем прясна информация от пътуването до Кишинев и Тираспол.

1. Транспорт. Използвахме кола под наем от hertz.md, за 3 дни излезе 105 евро, с която минахме около 200 км. Цената включваше 75 евро наем, 20 разрешителни за Приднестровието и 10 евро почистване, което малко ни изненада, защото не беше добре описано. При връщането на колата всичко беше точно, върнаха депозита от 5000 леи само след няколко часа. На границата в Бендер ни взеха 100 леи за седмична винетка, може да се плати в евро (5), но най добре е предварително да се обмени в някое бюро 82.50 рубли. Казват ти да отбиеш за да си купиш винетка, вземат паспортите, които след малко връщат с едни листчета, бяха на мое име и на съпругата ми, за децата на 4 и 11 не дадоха нищо. Цялата работа отнема около 30 минути с чакането на самата граница. Не знам какво толкова проверяват, но си отнема време. Цената на горивото, както в Молдова, така и в Приднестровието са идентични, около 1.5 евро. 
Билет за градски транспорт в Кишинев, без значение от изминатото разстояние е 7 леи, като билети се продават в тролея от кондуктор. На единственото ми возене, бях сам и ме пропусната по някаква случайност и така се почувствах, като ученик от едно време когато много се радвах,  спестявайки парите от билет, защото леличката не ме видяла 😄 

2. Обмяна на пари. За Молдова, освен на пазара и в обществения транспорт на друго място не трябва кеш. Навсякъде приемат карти, даже и за дребни суми, като 10 леи. Най - изгодно е по централната улица, където има през 50-100 метра обменни бюра или банки. Курса на Maib на летището е най - добре, но е една идея по дървен, но ако искаш да се сдобиеш с малко кеш - там е мястото. Обмених 20-30 евро, за които направих сметка, че не си струва обикалянето на други бюра за обмяна. 
В Приднестровието, където и да се обмени все е един и същ курса, там обменихме на два пъти 25 и после 40 евро, които ни стигнаха за два дни. Ако някой иска да посети първо Бендерската крепост, там има банков клон за обмяна, иначе във всеки супермаркет Sheriff има обменно бюро. Не разчитайте на никакви картови разплащания там, не се приемат стандартните Мастъркард/Виза. Цените по ресторантите са като в България преди инфлационния натиск след ковид времето. 
3. Ресторанти. В Кишинев се хранехме основно в La Placinte, който е най известната верига там, а цените са с около 30% по евтини от софийските, не драстично по евтино, но определено се усеща разликата. На други места не сме сядали, така че не мога да споделя впечатления. В Тираспол хапнахме в едно кафе Dolce Vita от витрина и в La Tocana, които бяха препоръчани от хазяйката ни. Местна бира под 1 евро, такова нещо не съм виждал от години. Сутринта минахме през едно USSR Cantine, направено за туристи но пак си струваше, макар и една идея по скъпо.
4. Сувенири. В Кишинев купихме магнити от пазара на цена 10 леи - 10 магнита излизат цели 5 евро. Трябва да се пита, че не мога да обясня къде. В Тираспол се намират в МАК Souvenir Shop, където изобилства със сувенири с ликовете на вече умрели съветски и настоящия руски диктатор, но има и нормални с типичната символика за града.

5. Впечатления. Кишинев, въпреки че не е особено забележителен град си струва посещението. Аз посетих самостоятелно винарната Cricova, докато останалите се мотаха из парк Дендрариум (вход 10 леи). Винарната е добре да се види, но да си призная очаквах повече. 
Състоянието на парковете в Кишинев, както и в Тираспол е просто недостижимо за софийските. Изглеждат и се поддържат много добре, а в тях е пълно с народ. В Тираспол покрай Днестър е занемарено, но централната част е поизлъскана - нова, чиста и добре поддържана. Същото важи и за Кишинев, а със сигурност мога да потвърдя, че Молдова е по чиста страна от България и липсват боклуците осеяли всяка крайпътна отбивка. Въпреки, че на отиване към Бендер минахме през някакъв много скапан път с бетонни плочи и тънък, на места изстърган слой асфалт, нямаше едно място с толкова мръсотия, като например между София и Самоков. 
Сградите са подобни на тези в България - панелни блокове, с тук таме направени изолации, но не шарени, а горе долу в един цвят, пък санирани изцяло сгради няма или поне аз не видях. Междублоковите пространства са сравнително добре, не са така нагазени от автомобили, както е в нашите градове. Модерни сгради до стари позанемарени панелни блокове е често срещана гледка. Градския транспорт изглежда, че върви много начесто, макар че на мен ми се наложи да го използвам веднъж, а на останалата част от семейството също, свърши много добра работа. Бус лентите, въпреки че липсват камери не са заети от паркирани автомобили или от бързаци. Автопарка е същия като нашия, личи си че автомобила там дава особен статус, но има много китайски автомобили, както внесени от Северна Америка. Това важи и за Приднестровието, като там за разлика от Кишинев, движението е много спокойно, всеки заковава директно на на спирачките при наличие на пешеходец в близост до пешеходната пътека. В Кишинев пешеходеца не го признават много и за това трябва да се внимава при пресичане. 

Това е то, Молдова ни хареса на всички, може да се върнем отново 🙂

ЕДИТ: Тъй като това го писах преди два дни, а днес го публикувам, виждам че моя пост горе долу допълва предходния 🙂

• Харесвам 15
Публикувано:

Допълвам още нещо, което ми направи много неприятно впечатление. Тъй като съм свикнал на добри курсове от Curve, при плащането на колата с него изкара много дървен курс в молдовски леи, а си беше четвъртък работен ден, нямаше никакви допълнителни такси. За това реших да използвам само ТБИ, които както обикновено дадоха топ обменен курс без без значение работен или неработен ден и съответно се възползваме от промоцията на Виза за плащане на ресторанти, музеи, театри и пр.

• Харесвам 3
Публикувано:
На 1.05.2026 г. в 11:00, Hakkâri Spor каза:

Благодаря, вече съм в самия град Кишинев. Тролейбус 30 от летището го чакахме почти 40 мин, най-накрая дойде малък тролей и повечето хора не можаха да се качат, претъпкан… стовари ни пред Mall Dova, явно се счупи и казаха “слизайте, билетите важат за следващия”. (На 2-3 км от центъра). Никой нямаше и намерение да чака още 40 мин за следващия тролей 30, та на първи възможен “до центъра” като се качихме новата кондукторка ни се изсмя, искаше ново таксуване, онова важало за линия 30 😄 гледките от летището до центъра са все едно преминаваш от Люлин в Обеля… а после в Надежда 😉

Бях в същия автобус, но в следващия, който беше друг номер линия попаднахме на младо момиче контрола. Не й се разправяше с нас и не платихме. 😄

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 часа, Barfly каза:

Само да добавя, че в маршрутката за Бендери след като се напълни , шофъора качва хора и до тавана ако може защото прибира парите в джоба, а за крепостта ние нямахме рубли и ни взеха 110 леи, не зная обаче дали винаги го правят или беше проява на добра воля.

Всъщност молдовските леи са една идея по-евтини от рублите и може би заради това. 1 евро е 18.8 ПМР рубли и около 20 леи. Те са си закръглили в своя полза, но става въпрос за мн. малка разлика. 

преди 8 часа, Shlosera каза:

В Кишинев се хранехме основно в La Placinte, който е най известната верига там, а цените са с около 30% по евтини от софийските, не драстично по евтино, но определено се усеща разликата

Това La plăcinte е с поточна линия ли, на принципа слагаш в таблата каквото решиш и на каса плащаш? Както LIDO в Латвия и Естония и Пузата Xата в Украйна? 

Теди, да... половината магеланци са били в този тролейбус, xaxaxа. Както и в неделя на връщане, в тролейбуса към летището. Спирка  "Strada Нristo Botev" предизвика реакции, xaxaxa.

В Тираспол ме спряxa двама българи в парка край Днестър, оказаxa се пак магеланци. Много мили и възпитани хора, не запомниx никовете. Поздрави, ако четат.

Някой отиде ли във въпросното Паркани, дето било с 95% бесарабски българи (до Бендер близо)? От тролея не се вижда въпросния паметник на Васил Левски.

https://en.wikipedia.org/wiki/Parcani,_Transnistria

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.