Прескочи до съдържание

Кишинев - има ли какво да се види там

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 минути , Hakkâri Spor каза:

Това La plăcinte е с поточна линия ли, слагаш в таблата каквото решиш и на каса плащаш, както LIDO в Латвия и Естония и Пузата Xата в Украйна? 

Не, нормален ресторант си е със сервитьори, нещо като нашето Хепи, но без сервитьорките с късите поли. 
Има доста локации и все се намира някоя наблизо, така че както при Лидо, веднъж като опиташ там, не ти се иска да рискуваш на друго място...

• Харесвам 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

С леко закъснение споделям впечатления от молдовското ни пътуване.

Първо - благодарности на писалите в темата, краднах това-онова 🙂 

Макар и доста подценявана дестинация, на мен накрая ми допадна - като пътуване назад във времето беше. Първоначално имахме намерение да отидем само със съботно-неделните полети, но в последствие увеличихме на 3 дни, за което въобще не съжалявам. 

И ние взехме кола от Hertz - хем не искахме да се бутаме по маршрутките, за които четох, че са доста пълни, хем ни даде доста свобода и променяхме програмата в движение. Ъпгрейднаха ни на джипка. Последното се оказа голям плюс, защото като излезеш от Кишинев, пътищата са с много дупки и неравности и на моменти доста подскачахме. 

image.jpeg.0f7e0573796ac42a9dded8b489b6239a.jpeg

В самия Кишинев попаднахме на полицейска акция и спираха почти всяка кола. Познатият номер, че сме тъпи туристи и не разбираме никакви езици, помогна и сега. Полизацият дори надникна в колата и видя, че ни свети таблото за спаднала гума, но видях, че му изчезна желанието за комуникация 🙂 

Както и по-нагоре е писано, в Молдова ползваме безплатен ЕС роуминг, но при влизане в Приднестровието не забравяйте да изключите данните, за да не рИвете после 🙂

Програмата ни беше лежерна и избрахме да направим Тираспол с нощувка. За 40 евро спахме в най-убавия хотел за нашите дати - Park Hotel. Пред него има безплатен паркинг, а за него е долепен грузинският ресторант Georgia - кухнята е добра, цените са по-високи от останалите ресторанти, където хапвахме в града, атмосферата е стилна.

Местна валута обменихме в супермаркет Sheriff, който е на пешеходно разстояние от горния хотел. Хубавото е, че работеше и в събота и то от 8 до 20 ч. Преди напускане на автономната територия изхарчихме местната валута, защото е неизползваема другаде.

При влизане в Транснистрия минахме през checkpoint-а, както са писали магеланци преди мен. Плаща се 5 евро за винетка на гишетата. Служителят обаче не хареса банкнотата, намери че е в единия край е леко скъсана. Имахме MDL, което също беше вариант, но той пък не можеше да върне. Накрая добре че имахме румънски леи и то точна сума, та разгеле, платихме тая велика такса😅

Привечер се разходихме пешеходно до Tiraspol Fortress (mini-park) - не заема голяма площ, но по тъмно е приятно осветено. После ходихме и през деня, но определено вечерта повече ни хареса. 

image.jpeg.98bddc5e47b70443a5173c5f99fdfff2.jpeg

image.jpeg.2a962ea1d03d5cbd7c5036318d7f1899.jpeg

image.jpeg.a3ef49ae4378daba0cb065aed8d78049.jpeg

Същото място, но през деня:

image.jpeg.7f09f2683c6ddd0bb4390ba32a0400af.jpeg

Малко лирическо отклонение - избрахме Молдова, защото тази година очакваме увеличаване на семейството и търсехме дестинация, която да не предполага натоварена програма - да се движа, но и да не се претоварвам, да няма твърде много забележителности - ако пропуснем нещо, да не страдаме, полетът да е кратък - беше само 1 ч. 5 мин. и да е budget-friendly. По тези 4 критерии Молдова беше удар в десятката 🙂

Та част от Тираспол разгледахме пешеходно, а по-далечните места - с колата, за да не се уморявам.
Сградата на Transnistrian Republican Bank:

image.jpeg.ddc02923bf450ea45b22adfe96c2d4e1.jpeg

Old Believers' Church - на снимки ми се стори интересна, но на живо прецених, че идването до тук не си струва:

image.jpeg.a821cecfa6f3fd084faede78a66028b8.jpeg

Сега идва ред на 2 много значими забележителности в Тираспол, за които никой не е споменал. Срамота 🤣

Айфеловата кула, която е скрита из малките улички:

image.jpeg.61ccbe25fc1917a5aa603ce6938f6cc8.jpeg

Не знам дали от снимката се придобива представа за мащаба на кулата, но той е... малък 🙂

Монументът на Хари Потър:

image.jpeg.7ee9591e6b9ad17197dfd03764f982c1.jpeg

Christmas/Nativity Cathedral е голяма и красива и си заслужава да се види:

image.jpeg.2db321894ea92b918183214954eb512a.jpeg

Pridnestrovian Government - отпред има голяма статуя на Ленин. Впрочем неговият лик е на доста места из града:

image.jpeg.564fd42567f54299cc1e60ee7c193738.jpeg

Срещу него пък е този танк, пред/около който постоянно имаше туристи. Последните му се качиха къде ли не и след като ми се изчака чакалото, защото исках просто една снимка без хора, им направих фотобомба и те веднага освободиха обекта 🙂

image.jpeg.da0501b3c2ff85abfbf3982b556e07b9.jpeg

Затова пък Сакурата тук е чудесна и в началото на април се радвахме на хубави цветове:

image.jpeg.c563bb9868a67607e3650d57d0828e0e.jpeg

Освен грузинския ресторант хапнахме и в La Vida - верига зеведения, които напомнят на нашето Happy. И там, а и в други заведения в Молдова, имаше хубави коктейли. 

Повече от 1 ден на Тираспол му е много. На мен определено ми беше любопитно да си припомня соц-а, но при по-дълго заседяване тук, би ми дошло в повече.

Тръгнахме си от автономната област и на път за Кишинев отбихме в Bender Fortress - има голям и поддържан парк:

image.jpeg.44e5ab5b149dfde5c85b36a4eff22e2e.jpeg

image.jpeg.99b044713b8120081c5950a05c6d6e78.jpeg

Понеже и двамата с мъжа ми сме скучни трезвеници, много се двоумяхме дали да направим тур из някоя от известните винарни. В крайна сметка отидохме до Asconi, но без да правим тур, а с идеята да вечеряме:

image.jpeg.ea671246f9781feb4d7811dfb49e90ef.jpeg

image.jpeg.85ed35e55469758ea470aba78cbd6092.jpeg

image.jpeg.6821e945b4d186bd32fa3fb021593dc9.jpeg

След толкова соц реалност имахме нужда от природа, затова запалихме колата и отидехмо до Orheiul Vechi - със сигурност сме виждали по-красиви гледки от тази, но идването до тук беше приятно разнообразие:

image.jpeg.27fcce3e04e940ac6be07d33a4d4c599.jpeg

image.jpeg.f3a5ee2842682495093ffa01bb5eec6c.jpeg

Относно логистиката - колата се оставя на паркинг, платихме 8 лв. за нас двамата и возилото и вървяхме може би 800 м. пеша до горното.

Връщайки се към Кишинев, се отбихме до дървената църква, чието пълно име е The Intercession of Virgin Mary Wooden Church from Hirișeni. Ако наш виден магеланец с енциклопедични знания не беше писал за нея, може би в бързината щях да я пропусна, а на мен много ми хареса - като извадена от някоя приказка е:

image.jpeg.afad0e0617e62f91dd0506f048083694.jpeg

image.jpeg.3725e54bd7f1983ca333e87432029107.jpeg

В двора и попаднахме на този сваляч, който се опитваше да впечатли дамата си:

image.jpeg.41afc4509e6be1efc5a965511de4ddb5.jpeg

В Ciuflea Monastery се отбихме само за фотостоп:

image.jpeg.97a8e7442912db5c2e420d880482ad6f.jpeg

В Кишинев видяхме обичайните забележителности - Valea Morilor park - освен, че има хубави каскадни фонтани, тук е и т.нар. монумент на Малкият принц. Той се води най-малката обществена статуя в Молдова и се намира на металната ограда, която обгражда езерото в парка. Наистина е много мъничък:

image.jpeg.1e762c527af8ab67aa606fc453565ceb.jpeg

В парка имаше много местни - и той, както и останалите паркове са чудесни за разходка и обикновено има малки дървени къщички-кафенета.

Ако някой реши да ходи до Молдова по Великден, да има в предвид, че в Кишинев повечето ресторанти затварят някъде към 17-18 ч. и единственият вариант за хапване след това, поне при нас, беше да си поръчаме от Andy's Pizza и да седнем в близкия парк. Кишинев не е голям град и в центъра попаднахме на нашата кума @dealni - срещите с магеланци по света винаги имат своя чар. Споменатата пицария е верига, вече бяхме хапвали в друг техен обект и кухнята много ни допадна - препоръчвам супата в хлебче. Цените в местните ресторанти са направо символични в сравнение с тези, които наблюдаваме в София, а и не само, последните 1-2 години.

За коктейли се отбихме в мега модерния бар Marlène - тук без резервация трудно се намира място. Барът е супер популярен, а напитките наистина чудни. Цените тук са по-височки.

За придвижване из града ползвахме градския транспорт и познатия арр YandexGo (в Кишинев бяхме без кола). Последният е малко по-скъп, но е най-бързият начин за придвижване - шофьорите натискаха газта здраво.

• Харесвам 17
  • Браво 4
Публикувано:
преди 1 час, Яничка каза:

Сега идва ред на 2 много значими забележителности в Тираспол, за които никой не е споменал. Срамота 🤣

Супер снимки, благодаря 😉 Айфеловата кула и статуята на Хари Потър не, но църквата в Тира̀спол (Nativuty Cathedral) и крепостта в Бендер ги изтипосах в другата тема (В момента съм…) в началото на май. 
Благодаря на всички за инфото и за помощта. И аз останах много доволен 😉 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Препоръчайте място за нощувки в Кишинев, което да е в центъра. Не съм търсила нищо, но в приложението получих код, който важи до днес и ми се иска да си го ползвам, а съм в движение и няма много как да търся.

Публикувано:
Преди 1 час, tara каза:

Препоръчайте място за нощувки в Кишинев, което да е в центъра. Не съм търсила нищо, но в приложението получих код, който важи до днес и ми се иска да си го ползвам, а съм в движение и няма много как да търся.

Не пишеш за колко души.... Ако е за двама този е идеален. 

https://www.booking.com/Share-gl1wOME

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Няколко бързо въпроса

1. В Тавекс няма молдовска леи, исках да купя малко. С Револют  имало такси, ама май ще ползвам тях. Та как се действа?

2. Нета безплатен, както в ЕС ли е?

3. Таксита с Яндекс ли се взимат?

Публикувано:

1. В Тавекс няма, разбира се. Не споменаваш в кой град си (понеже Тавекс има в няколко града), но в София молдовски леи обикновено има в “Никар” на Граф Игнатиев и “Никар 2005” на бул. Витоша и ул. Уилям Гладстон.  В “Тавекс” обикновено няма валути от бившите републики на СССР, питал съм и за киргизки, казахски, азербайджански, узбекски, грузински валути… отговарят “не работим с такива валути”.

2. Нетът е безплатен като в ЕС, но не и в Приднестровието, ако се закачиш на местен оператор. В Бендер се хващат молдовските оператори все още, но в Тираспол почти не. Има wi fi в парковете на Тираспол. Понеже ПМР е тясна ивица между река Днестър и Украйна, хващат се (макар и слабо) молдовски и украински оператори, които са с ЕС Роуминг. 

3. Какво значи “таксита с яндекс”? Има и таксита, има и Яндекс. Второто е по-евтино, разбира се. За целта трябва да имаш мобилното приложение. Аз го ползвам във всички бивши ССР. В Кишинев най-евтино е с градския транспорт, 6 леи и 7 леи са автобусите и тролейбусите (съответно 30 и 35 цента). Има директен тролейбус от летището до центъра, както и от Мол Дова до центъра. В самият център всичко е на пешеходно разстояние.

• Харесвам 1
Публикувано:

С Яндекс сега гледах от летището до центъра е 5€, а сме двама. Не смятам да се возя с рейса, а и нямам време, доста  под 24 часа ще имам.

Освен от и до летището, няма да ми трябва превоз.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ти вече си там ли? Как виждаш каква цена показва, ако си в България? И при мен  показваше повече от 5 евро. От летището до центъра (триумфалната арка например) е 13.5 км. Но цените варират според часа, според натовареността и т.н. 

преди 37 минути , Alexander каза:

доста  под 24 часа ще имам.

Важно уточнение, с това трябваше да започнеш, да не ти обяснявам за Приднестровието 😉

Приятно изкарване в Кишинев 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

В София съм, ще ходя тези събота.

Цената се вижда както  с Юбер или всички от сорта.
Задаваш начало и край на пътуването и това е. Няма значение къде си в момента.

Сега е 124леи, преди 1 час беше 104.

IMG_0369.png.ee06e8c983ceef962170d1abf581b020.png

• Харесвам 2
Публикувано:

@Alexander, ние ползвахме в Кишинев доста Yandex - през арр-а, да. Шофьорите им караха бързо, така че в сравнение с бързината и вероятната блъсканица в градските автобуси, бих избрала Yandex.

Валута нямаше на Гладстон и Витошка и накрая взех от "Никар" на Графа. Обмених малко, че беше много трънски курса, а и не ни трябваше много кеш. На нас този кеш наистина ни потрябва още първия ден при преминаване на границата с Транснистрия. Иначе плащахме с КК в Кишинев.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 52 минути , Яничка каза:

Иначе плащахме с КК в Кишинев.

И аз навсякъде с кредитна карта. И на практика си върнаx кеша в София. Запазиx си за спомен банкноти с ПМР рубли и монети с ПМР копейки. Рядкост са си 😉

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

В София съм, ще ходя тези събота.

Цената се вижда както  с Юбер или всички от сорта.
Задаваш начало и край на пътуването и това е. Няма значение къде си в момента.

Сега е 124леи, преди 1 час беше 104.

IMG_0369.png.ee06e8c983ceef962170d1abf581b020.png

На летището при багажните ленти декември имаше реклама с промо код на bolt мисля за първа поръчка и макар да са по-скъпи от Яндекс с този код цената стана доста добра. Хвърли един поглед като минаваш, ако още им е валидно промото да го ползваш в едната посока. 

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

След голямо чудене и назландисване доста месеци, успях да видя Кишинев с последния съботно/неделен полет.

Кацнахме на време 15:30, имаше доста опашка на паспортния контрол хем влязохме от първите, 25-30мин отне.

Вече навън пробвах Яндекс, ама голямо дърво, няма коли пише. След доста опити се появи някакъв, който ще дойде след 20мин! Цената  беше 120 леи

Взех да пробвам с Болт, там ново двайсет.

Даваше избор на коли за след минимум 20-30мин, на цена 130-150леи, ако искам сега ставаше 240леи.

Междувременно видях, че има много коли с реклама на Letz. Оказа се локална фирма.

Свалих апликацията и се регистрирах, добавих Револпт и тествах, даваше коли за 150-160леи идващи до 2-3-4-5мин.

Реших да не резервирам, понеже оставаха 6-7мин да дойде Яндекса.

Та първи и последен път ползвах Яндекс, най-евтин е, ама е зле, чакане скапани коли. Пътя беше  два пъти по-дълъг като време спрямо следващия ден с новия BYD.

Letz бяха масово  с нови Byd и други, ползвахме ги тях до края.

Града не е лош, даже над очакванията ми.

Разходихме се, пих доста вина в Карпе Дием, много ми хареса. Отидохме в 19 часа в събота и бяхме само ние, та беше супер дегустация с много говорене с бармана.

Минах и през хубавата грузинска кръчма за вечеря, имах резервация.

Бих се върнал за Приднестровоето  някой ден.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 59 минути , Alexander каза:

След голямо чудене и назландисване доста месеци, успях да видя Кишинев с последния съботно/неделен полет.

Кацнахме на време 15:30, имаше доста опашка на паспортния контрол хем влязохме от първите, 25-30мин отне.

Вече навън пробвах Яндекс, ама голямо дърво, няма коли пише. След доста опити се появи някакъв, който ще дойде след 20мин! Цената  беше 120 леи

Взех да пробвам с Болт, там ново двайсет.

Даваше избор на коли за след минимум 20-30мин, на цена 130-150леи, ако искам сега ставаше 240леи.

Междувременно видях, че има много коли с реклама на Letz. Оказа се локална фирма.

Свалих апликацията и се регистрирах, добавих Револпт и тествах, даваше коли за 150-160леи идващи до 2-3-4-5мин.

Реших да не резервирам, понеже оставаха 6-7мин да дойде Яндекса.

Та първи и последен път ползвах Яндекс, най-евтин е, ама е зле, чакане скапани коли. Пътя беше  два пъти по-дълъг като време спрямо следващия ден с новия BYD.

Letz бяха масово  с нови Byd и други, ползвахме ги тях до края.

Града не е лош, даже над очакванията ми.

Разходихме се, пих доста вина в Карпе Дием, много ми хареса. Отидохме в 19 часа в събота и бяхме само ние, та беше супер дегустация с много говорене с бармана.

Минах и през хубавата грузинска кръчма за вечеря, имах резервация.

Бих се върнал за Приднестровоето  някой ден.

Коя е тази кръчма? 

Публикувано:

Здравейте! Бих искал и аз да оставя моя принос към темата и да разкажа за моя уикенд в Молдова. Благодаря на всички писали в тази тема досега! 
Летях с последните (засега) полети на Уиз в събота и неделя до Кишинев и имах 24 часа в града. Полетите бяха почти изцяло пълни, пътуването е около час и 5-10 минути. 
Настаняване
Нощувахме в Chisinau Heart Central Apartment, резервиран през Букинг, цената е 45€ на вечер. Хазяинът беше супер и апартаментът беше чудесен, намираше се на около десетина минути пеш от Катедралния парк и идеалния център на града. Много сме доволни и препоръчвам горещо! 
Транспорт 

В двете посоки пътувахме с Яндекс, не сме чакали много и шофьорите бяха точни. На отиване платихме около 150 леи, навръщане беше по-малко. Градският им транспорт е чудесен, много е редовен, но е доста претъпкан, едно билетче е 7 леи и не може да се плаща с карта. 
Валута
1 EUR е 20MDL. Сменихме малко пари в София (Никар), останалото плащахме с карта, включително и едното такси от центъра до летището на Кишинев. 
Места за хранене

Грузинският ресторант на главната пешеходна улица е невероятен, благодаря на всички препоръчали го. Много, много вкусна храна! Не сме правили резервация и в събота вечер нямаше проблем да седнем, може да се плаща с карта. Закуските им са много хубави, препоръчвам пекарната Davidan. Имат страхотни кафенета, особено веригата Bonjour Café - лимонадите им са невероятни, кроасаните също! Много, много красиво са направени и декорацията е на високо европейско ниво. Цените са ниски и също може да се плаща с карта. На пазара в Кишинев има страхотни череши за около 1 евро за килограм 😀. Като цяло сме очаровани от храната! 
За града

Кишинев надхвърли очакванията ми! Центърът изглежда много добре - парковете им са невероятно поддържани, навсякъде е супер чисто, сградите и църквите са много красиви, а булевардите широки. И аз потвърждавам, че паветата им са по хубави от софийските 🙂. Близо до манастира Ciuflea има също един много приятен подлез с магазини. Главният булевард е много красиво осветен вечер, този уикенд даже имаше маратон и го затвориха изцяло. Нощният живот също е добър, оживено е вечер до късно. Има места извън центъра, които ме върнаха назад във времето - оприличих ги на места от моето детство в родния ми град, които вече ги няма, или са се изменили по един, или друг начин. Има една особена топлина в Кишинев - от една страна се усеща като чужбина, от друга е много близко място като усещане до нас като българи и много неща те карат да се чувстваш като у дома си. Точно тази различност ме спечели. 

Молдова е прекрасна дестинация за кратко, неангажиращо пътуване - интересни места, малко туристи, вкусна храна и близко разстояние с евтини полети. На нас още един ден щеше да ни дойде добре и с удоволствие бих се върнал за Приднестровието и манастирите извън Кишинев. 
Кметството на молдовската столица
IMG_2649.jpeg.cab9e6cfa8bdf34a6653a393e9c16b38.jpeg

IMG_2715.jpeg.a5f5b99abf1a8c255edb63d6d8f8a393.jpeg

Триумфалната арка

IMG_2561.jpeg.9ec4983b2ecebfbea43f464c9e1c11c7.jpeg

Православната катедрала

IMG_2553.jpeg.963d105ff74add236f729831ea7104f8.jpeg

Манастирът Ciuflea със златните кубета

IMG_2504.jpeg.8c89191cdccc0abec212b06f99c040b4.jpeg

IMG_2434.jpeg.7e874f7aab1de95195b56ad7e76efec4.jpeg

Пощата

IMG_2422.jpeg.757b8f1abba9a7cd6fff4851b245cc3c.jpeg

Прекрасният парк Valea Miilor 

IMG_2704.jpeg.9e5df2693df69d8a7c6f7856a73d0dab.jpeg

Подлезът

IMG_2507.jpeg.64d781698f0143cf1e42c568cc94b900.jpeg

Bonjour Café

IMG_2356.jpeg.e39fe2bac08519e91df3b50b3742a6d7.jpeg

Президентството  

IMG_2711.jpeg.18a9c5271f70d06804bf808ea9955317.jpeg

5EED9E48-17C6-40A0-802B-14627DA35BFC.jpeg.919ed1277b250ae112b7b1d95566949a.jpeg

IMG_2637.jpeg.cb95a423be322d8dc9262993e4790ede.jpeg

Хотел National

IMG_2509.jpeg.2eadbe05a25a2c774362cbd339fa42be.jpeg
Tiflis Restaurant 
IMG_2592.jpeg.79c64036f40335c2f4fb86a9eeb96672.jpeg

• Харесвам 23
  • Браво 3
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, преди около час открих форума и темата за Молдова и Приднестровието като цяло. В края на март 2026г. посетих Кишинев, Бендер и Тираспол. Полетът по спомен ми излезе не повече от 30 евро и останах доста доволен (а отидох буквално на шега). При Ваше желание ще споделя и снимки. Ако мога да съм полезен с нещо на някого, нека ми пише. 

Публикувано:
преди 1 час, ViksaTA 1914 каза:

Здравейте, преди около час открих форума и темата за Молдова и Приднестровието като цяло. В края на март 2026г. посетих Кишинев, Бендер и Тираспол. Полетът по спомен ми излезе не повече от 30 евро и останах доста доволен (а отидох буквално на шега). При Ваше желание ще споделя и снимки. Ако мога да съм полезен с нещо на някого, нека ми пише. 

Добре дошъл при нас.

Хубаво е да разкажеш и покажеш каквото прецениш, вместо да очакваш някой да ти пише с въпроси.

За да го има форумът, информацията е добре да е публична. 

Публикувано:

Кишинев ме изненада приятно, може би защото нямах никакви очаквания. Направиха ми впечатление хубавите цветни, зелени и чисти паркове, както и широките улици и тротоари. Хапвахме в препоръчания тук ресторант, тип хепи,  храната беше хубава. За мен откритие беше верига супермаркети N 1, където пробвахме вкусни печива за закуска, сладкиши, а последната вечер си взехме и готвена храна от витрината. Шишчетата от сьомга, цвеклото с орехи и кус-куса със зеленчуци бяха чудесни. Ако ги бях купила първия ден, щях да купувам всяка вечер вечеря оттам. Много интересен беше военноисторическия музей. Имаше експонати от древността до наши дни, като в двора има военна техника, включително МиГ, катюша, танкове. На входа исках да купя билети, но жената там ми каза, че е безплатно. Много съм зле с руския, така и не разбрах безплатен ден ли имаше или по принцип е безплатен музея. Зоологическата градина също е хубава. Изключително чиста и много добре поддържана, цената за вход символична. Ползвахме за придвижване яндекс, бяхме двама възрастни с две деца, като избирах опция комфорт. Винаги идваха нови, чисти и климатизирани коли. 

За Приднестровието на автогарата в Кишинев се договорихме с един шофьор на такси. За 70 евро ни закара до там, разходихме се дори заедно за около два-три часа, хапнахме, след което ни спря до един Шериф да напазаруваме каквото решим и ни прибра до наетия апартамент. Дадохме му 80 евро и го ползвахме и до летището на другия ден. Много коректен, кара Тойота хибрид, която беше широка, а багажника спокойно събра голям куфар и детска количка. Ако някой се интересува, имам му телефона. Говори руски и френски език. Определено ми хареса това пътуване, единствено температурите от 37-38 градуса, които улучихме, много ни изморяваха.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 40 минути , tara каза:

За Приднестровието на автогарата в Кишинев се договорихме с един шофьор на такси. За 70 евро ни закара до там, разходихме се дори заедно за около два-три часа

Къде в Приднестровието? Тирасполь, Бендер и/или българското село Паркани? Видяxте ли прословутия паметник на Васил Левски в Паркани? Аз не можаx, само минаx транзит с тролейбуса през селото.

70 евро си е огромна цифра за теxните стандарти. Само да ти кажа, че билетът на маршрутката на отиване е към 60 леи (3 евро) а на връщане е към 70 пмр рубли (3.50 евро), двупосочно няма и 7 евро 😉 Билетчето за тролейбус между Тирасполь и Бендер е 5 пмр рубли (към 25 цента).

Кишинев и на мен мн. ми хареса, ПМР също. 

• Харесвам 2
Публикувано:

В Тираспол се разходихме само. През Бендер минахме на връщане, но погледнах и снимах из града и крепостта само от колата.

@Hakkâri Spor, наясно съм с цените. Всеки избира как да пътува, какво да види и каква сума да отдели за това. Когато ние ходихме, през деня беше 38 градуса, оранжев код за високи температури, а аз пътувам с две деца, едното от които малко. 

• Харесвам 3
Публикувано:
На 9.08.2026 г. в 10:38, tara каза:

В Тираспол се разходихме само. През Бендер минахме на връщане, но погледнах и снимах из града и крепостта само от колата.

@Hakkâri Spor, наясно съм с цените. Всеки избира как да пътува, какво да види и каква сума да отдели за това. Когато ние ходихме, през деня беше 38 градуса, оранжев код за високи температури, а аз пътувам с две деца, едното от които малко. 

Може би сме били по едно и също време в Молдова. Ние бяхме от 01ви до 05ти в Кишинев, а от 05 до 08ми в Тираспол. Ние също бяхме с деца, в тези жеги трудно се разглеждаше за кратко и заради това решихме да прекараме седмица. Децата си играха в парковете, беше приятно. По същия начин като вас взехме такси от Кишинев до Тираспол, ако съм сама със сугурност бих предпочела маршрутката, но просто с две деца нямаше как... В Тираспол ходихме до парк Победа, там имаше лунапарк, звучаха руски песни от 80те, беше много приятно... В Бендер ходихме до крепостта, на отиване с такси, на връщане с автобуса, на следващия ден по същия начин и до Паркани, разгледахме музея, в центъра паметникът на Левски е точно срещу този на Ленин. Хората бяха много дружелюбни. Определено не съжалявам, че отделихме повече време, за да усетим атмосферата и да имаме достатъчно време да разгледаме с две малки деца. 

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.