Прескочи до съдържание

10-ина дни в Индия през октомври. Съвети

SLX

Препоръчани мнения

Здравейте, планирам 10-ина дневно пътуване из Индия през октомври/ноември, като основната ми ценност са неподправената среда и хора извън претоварените туристически маршрути. Ще се снима здраво. Идеи и препоръки са добре дошли. 

Със здраве. 

Връзка към коментар

Благодаря, точно нея съм заподозрял като ключов съветник, а също много ми допада светоусещането на  @T.E.Lawrence по въпроса. Все пак мисля, че темата може да се окаже интересна и не само за мен, а защо не и някой евентуален спътник.  

Засега се очертава тежка щуротия от летене натам бизнес класа (събрани мили), но пътуване из част или цялата  страна с мотор. Естествено, хотелско настаняване, но и опцията за лесно отклоняване от мейнстрийма. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Изглежда, че ти имаш някаква идея в главата, защо не опишеш на две на три как ги мислиш нещата, че по-лесно се тунингова план, от колкото да се мисли от нулата :)

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Ей леле за малко да пропусна тази тема :) Десет дена ми се виждат крайно малко за Индия. Аз за 1 месец обиколих 12 града мисля, стартирайки от Делхи и приключвайки в Кочин и просто жадувам да се върна и да обиколя и останалите места. Индия за мене е най-вълнуващата и неподправена дестинация, на която съм била. За снимки определено това е мястото- тук можеш да видиш малка част от моите фотоси цък. В тази страна всичко се мени на всеки 100тина км- буквално- хората, храната, облеклото, традициите, дори и езика.. Както @Георги правилно е забелязал съм човек на импровизациите и пътувам по-скоро заради курата и културата, отколкото заради туристическите атракции. Та, ако все пак ме питат къде бих се върнала за 10 дни може би това ще е Варанаси, като никак не е лошо да го комбинираш с Агра, където е и Тадж Махал. Двете са на разстояние 6-7 часа. Варанаси за мене е една магия. Толкова свещен град с толкова колоритни хора, че да ти се замота главата. Има цеременонии сутрин и вечер на ghat-овете, които не са изпускане, там са и кладите за кремация, а на брега на Ганга се случва всичко просто. Можеш да видиш десетки baba's (индийски гурута), да не говорим за aghori baba's... Във Варанаси беше и първата от 5те сватби на които отидох :lol: 

Друг вариант за 10 дни е провинцията Раджастан. Можеш да стоиш само там и да посетиш Джайпур, Удайпур, Джодпур, Пушкар. Пушкар всъщност е като малък Варанаси, но без кремации, също много свещен град. Градовете, които споменах са много колоритни, нищо общо с катуна Делхи, който аз въпреки всичко харесвам. Хората са суууупер колоритни, усмихнати, не ти трябва да говориш общ език с тях за да си намерите приказка :) Лесно се пътува от град на град. Аз за целия месец съм се придвижвала само с нощни влакове. Там ми се е случвало да намеря жени на улицата, които да пеят и свирят- само като видяха камерата ми направиха място, черпиха ме с кокоски и Фанта и не искаха да ме оставят да си тръгна- то едни аплаузи, то прегръдки :) Там също съм била на сватба :lol:  Почнах да се оливам нещо, обещавам скоро да си възобновя загубения пътепис и да четеш много. 

А ти междувременно ме насочи по какво точно си падаш :) 

• Харесвам 9
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Хехе, благодаря @milenitaОсновният ми приоритет е естествената среда извън туристическите пътеки, местата, където хората живеят в нормалния си бит, култура, религия, традиции, семейна среда. Хората са най-главното, което ме вълнува, не местата. Варанаси е задължителен, да, Делхи не е, като е вероятно полетът да е до Бомбай. 

Редактирано от SLX
Връзка към коментар

Разбирам те, да. Ами да ти кажа цялата Индия е такава. Противно на очакванията ми да се сблъскам с много чужденци през повечето време си бях единствената бяла на местата, които съм посещавала. Дори като чуеш туристическа квота за влака си представяш вагони пълни с чужденци, а то само индийски туристи. А с тях колко е интересно да се пътува... :) Ако мислиш да кацаш в Мумбай най-логично ми се струва да обикаляш около Гуджарат като съседна провинция. Аз там не отидох, но се запознах с много местни и съдейки по тях си го представям подобно на Раджастан. Имай впредвид че разстоянията в Индия са наистина огромни и въпреки че се движех доста плавно по трасето рядко съм била във влак за по малко от 15 часа. Та ако Варанаси ти е задължителен защо не кацнаш в Делхи? Оттам можеш да отидеш с нощния влак до Варанаси, да постоиш 3-4 дена и после да палиш към Раджастан и да се прибереш в Делхи. Сигурна съм че градчетата там ще оправдаят очакванията ти за хората.

Относно Мумбай, това е такъв кошер, че за мене това си остана единствения град в който не ми се и снимаше. Само в този град населението е 2,5 х по-голямо от населението на България, почти всички са придошли отнякъде, не може да става и дума за бит и традиции. Там е интересно да видиш гарата, Боливуд и големите скъпи сгради, но мене лично този вид пътуване ме отегчава. Аз имах същата идея като тебе да опозная хората и единственото интересно там ми беше най-големия slum, в който за съжаление не е позволено да се снима. Но пък такива има и в Делхи, ако те влече :) 

Отивай в Раджастан при веселите и танцуващи хора и не го мисли много :dancing:

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Подкрепям milenita за Раджастан. Не знам защо изключваш Делхи - интересно е според мен. Октомври и до Джайсалмер може да отидете (пустинята, аз я пропуснах, стигнах само до Джодпур). С влак е удобно, но си остави поне един ден само за път - аз така направих и не съжалявам. Да поясня, че в индийските влакове има различни класи и в зависимост от това коя резервирате може да пътувате съвсем комфортно. Удайпур - Джодпур може да намете кола, има интересни храмове и форт по пътя, не беше скъпо. Виж и пътеписа на Оги, там има много информация за Индия, вкл. и за автобуси. 

Пиши с конкретни въпроси, ще помагаме, Индия заслужава да се види.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз също мога да потвърдя, че осезаемо чуждестрани туристи няма в Индия и дори в топ туристическите места местните индийски туристи преобладават. Когато обаче излезеш от някой топ туристическа атракция чуженците почти на 100% изчезват и може да се “насладиш“ на 100% естествената индийска култура :)

Според официалната статистика чуждестранните туристи в Индия са по малко от чуждестранните туристи в България. Миналата година 7 милионна България е посетенa от 9,3 милиона чуждестранни туристи, а 1,3 милиардна Индия е посетена от 8,9 милиона туристи.

В Индия изобщо няма нужда да ходиш в затънтената провинция за да видиш естественя бит и традиции. Крави се разхождат по улицата и в големите градове, а хората се къпят или ходят по голяма или малка нужда на улицата.

Аз лично не бих ти препоръчал да изпуснеш основните забележителности на Индия. Достатъчно местен бит и традиции ще видиш по пътя докато ги посетиш :) В Индия изобщо няма остър контраст между лъскавите и модерни градове (такива няма) и запазила самобитните си традициите си глуха провинция. С малка разлика в акцента общо взето цяла Индия е едно голямо гето ;)

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 6
Връзка към коментар
10 hours ago, Мрън said:

Октомври и до Джайсалмер може да отидете (пустинята, аз я пропуснах, стигнах само до Джодпур). С влак е удобно, но си остави поне един ден само за път - аз така направих и не съжалявам.

A ако 10 дни не ти стигнат да се разчекнеш и до там можеш да се возиш на камила и в Пушкар- хем автентичен град с церемонии, хем пустиня :)  

33 minutes ago, Topfly said:

С малка разлика в акцента общо взето цяла Индия е едно голямо гето ;)

Това много ми хареса :lol:

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Има разликя и между северна и южна Индия (Бангалор, например).

Според мен точно Бангалор се доближава до представата за 'модерен и лъскав' град - небостъргачи, крафт бира, сравнително добре уреден градски транспорт, паркове....

Наистина, както сте писали вече и по-горе, дори в туристическите забележителности атмосферата е автентична - самите индийци също пътуват доста и рядко ще видите забележителност на която чужденците преобладават.

Редактирано от Мрън
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
9 minutes ago, Мрън said:

Има разликя и между северна и южна Индия (Бангалор, например).

Според мен точно Бангалор се доближава до представата за 'модерен и лъскав' град - небостъргачи, крафт бира, сравнително добре уреден градски транспорт, паркове....

Наистина, както се писали вече и по-горе, дори в туристическите забележителности атмосферата е автентична - самите индийци също пътуват доста и рядко ще видите забележителност на която чужденците преобладават.

Както и Хайдерабад, че дори и Мумбай в известна степен. Сега се сетих, че може да се оглеждаш за някой фестивал по това време щом отиваш главно за да снимаш. Фестивалът на цветовете примерно, както и този на слоновете, за който съм с противоречиви чувства, са някакъв бум от цветове, а вярвай ми индийците знаят как да правят фестивали и да се забавляват. Аз се запознах с организатора на Festival of 5001 Candles във Варанаси, който ме покани да снимам на 4 ноември. Ти каза че отиваш октомври, но ако е края може и да го хванеш. Тук има списък с октомврийските фестивали. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравей SLX, и аз подкрепям @milenita и @Topfly. Не е нужно да ходиш по затънтени местенца, поне като за начало. Тя Индия сама по себе си е супер културен шок. От уважение да не го нарека гето и аз. :) Виж Делхи, стар и нов, храмовете са прекрасни - там може да се запознаеш и да похапнеш с хиндуси, сикхи, индийски мюсюлмани и да научиш за бита и културата на всеки. Раджастан наистина е мн.прекрасно място. За мен Удайпур и Джайпур са must see. Влакове има всякакви видове и класи - можеш да ги редуваш - каквато класа си купиш - и такъв тип хора ще срещнеш вътре.

Имай предвид, че истинската индийска култура в автентичен вид е в Южна Индия. Церемонии, маски, танци и храмове. Северът е доста повлиян от мюсюлманските могулски владетели, владяли и изградили района с векове ( Тадж Махал ( Шах Джахан) и Делхи), а после и от британците. Затова Варанаси е най-най-запазен от към традиции.

Напълно подкрепям да се избягва тази дупка Мумбай, там освен да си в хубав хотел и по луксозни места (макар и пак да има мн.хубави) на нищо друго не можеш да се насладиш. 

В планинските райони на Север индийците са много духовни, можеш да срещнеш будисти. Много хора обичат да ходят из храмовете - Кхаджараху, Пондичери. На Юг в Тамил Наду и Керала можеш да се насладиш на една прекрасна плажна култура, зеленина, бирички, вкусна морска храна. Дори сватбите на север и на юг са различни, все едно 2 отделни държави. Индийската християнска култура също е много интересна - от португалските колонии. Женят се пак със сари, боси в църквата. И това не е за изпускане. 

Аз те съветвам да се постараеш да се смесиш и с бедните и богатите, необразованите и много образованите - това само Индия може да ти го предложи. Да видиш домовете им, културата, дрехите. Можеш да изгледаш няколко филма за Индия - Hindi medium например.

И слушай там каквото каже milenita, с най-пресни и автентични наблюдения.

Редактирано от Happy_Traveler
  • Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 10 месеца по-късно ...

Здравей, Миленита, незнам дали още пишеш тук, но те чета и виждам, че имаме абсолютно същите виждания за Индия..Съжалявам, че не съм намерила форума по-рано, инак сигурно щяхме да можем  да се видим някъде из "джунглата", но то никога не е късно 🙂  Аз почти вече съм се сраснала със страната, но ето - и аз продължавам да се връщам към Раджастан (Джайпур, Джодпур, Удайпур, Джайсалмер, Биканер) ..За мен това е типичната Индия- цялата онази, дето носи и красотата и контрастите в най-суровия им вид, и болката и щастието, и богатството и бедността, и естетиката, и и онзи симпатичен кич..онази неподправена Индия, величествена и пренебрегната.. + Керала - моята вечна любов..Там най-силно усещам пулса на Индия...там сякаш бие сърцето й най-силно, макар че си имам и други слабости, но тези два щата са ми като "пристан" за душата. Иначе  бих препоръчала също Матура и  Вриндаван, особено по Холи атмосферата е незабравима....Калкута- по време на фестивала Дурга Пуджа.. Мумбай действително е комерсиален , но за мен си струва Елефант айлънд, който е в негова близост...Още: храмът-пещера Вайшно Деви, която е в Джаму и Кашмир и има огромно религиозно значение за хиндусите.. свещеният град Харидвар и Ришикеш - меката на йогата...Дарамшала - едно много хармонично и пълно с енергиен заряд местенце в Химачал Прадеш....Лех и Ладак в Джаму/Кашмир...И Делхи - колкото и да ми се струва "хищен" понякога, го обичам..много повече от Мумбай..Най-неизследваният от мен щат е  Ориса...може би неоправдано пренебрегнат...

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.