Radnev Публикувано: 26 май, 2017 Сподели Публикувано: 26 май, 2017 (редактирано) Като себеуважаващи себе си пътешественици и магеланци, всички сме обикаляли на длъж и на шир света, но предполагам, че най-много обиколки сме направили на България. Поради тази причина, откриването на подходящи дестинации и забележителности в нашата малка, но хубава родина става все по-трудно. Именно поради тази причина искам да отворя тази тема, като приканвам всеки да сподели малко известни места в България, които са му направили впечатление. Разбира се, понятието "малко известни" е доста относително и всеки го разбира по различен начин. Започвам първи с малко известните за мен места, които са ме впечатлили. Местата не са подредени като класация. 1. Мегалитът над с. "Бузовград", Казанлъшко. Стига се по маркирана екопътека от с. Бузовград. Аз лично стигнах до мегалита за около 20 минути, но си ходя бързичко, затова че нека ги сложим 40. Гледката е убийствена. Предсмъртното желание на видния траколог Александър Фол е било прахът му да бъде разпръснат именно там. . Гледката е уникална. Дори бих казал, че в мястото има нещо магическо. При желание може да се измине цялата екопътека, която при свъсем спокойно ходене е около 3 часа, като се минава през древен олтарен камък, останки от средновековна крепост и църква, скално образование "Мъжкият камък" и тракийска могила. Има и беседки, даващи възможност за пикник сред природата. 2. Вековният чинар и останките на древния град "Никополис ад нестум" при с. Гърмен, Гоцеделчевско. Повечето ми приятели и познати са ходили на минерални бани в с. Огняново или са посещавали селата Лещен и Ковачевица. В същото време обаче почти никой от тях не знае за вековния чинар и древния град, които са почти по пътя им. 3. Стобските пирамиди при с. Стоб, Благоевградско. Този обект сякаш малко излиза от темата, защото по моя преценка не е от неизвестните в България. Въпреки това оставам с впечатление, че доста хора знаят за тези пирамиди, но не са много тези, кото са били там. Може би една от причините е, че си има планинско качване по стръмни пътечки, което изисква малко повечко усилия. 4. Като сме започнали с пирамиди, да го караме на пирамиди - Кътинските пирамиди, с. Кътина, Софийско. Интересното е, че дори запалени по пътешествията софиянци не знаят за Кътинските пирамиди, непосредствено до с. Кътина. А има и случаи, когато хора са ходили, но не са разбрали, че всъщност не са видели пирамидите. НЕ. Това не са Кътинските пирамиди, както мислят някои, които са били там! Това са Кътинските пирамиди!!! В действителност малък обект, който обаче се намира в непосредствена близост до София и е отлична възможност за кратко пътешествие сред природата. 5. Църкавата "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Созопол. В Созопол съм бил много пъти, но за тази църква чух едва преди няколко месеца и то от предаване по National Geografic. Църквата е съвсем обикновена, но там се пазят мощи на Йоан Кръстител. На екип от National Geografic бе дадена възможност да вземе проби от мощите, което е изключителна рядкост. Дори от катедралата в Реймс, където твърдят, че пазят главата на Йоан Кръстител, не са давали на никой да прави изследвания. Нищо чудно с оглед на факта, че още 6 места по света твърдят, че я пазят. Снимката е от интернет. 6. Още едно място, където не съм бил, но мои познати твърдят, че е страхотно - Жабокрек или Божи мост, с. Лиляче, Врачанско. Това е феноменално скално образование, досущ като Чудните мостове в Родопите. Природата в местността е прекрасна, а наблизо се намират и останки на крепост от римско време. Чудно защо обаче мястото определено не е сред най-известните. Снимката е от интернет. С това завършвам за сега. Има и още, но трябва да прегледам старите архиви. Редактирано 26 май, 2017 от Radnev 24 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 26 май, 2017 Сподели Публикувано: 26 май, 2017 Поздравления за темата. Ще ни е от полза, т.к. тази година сме се зарекли да обиколим повече места в България през свободните летни уикенди 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 26 май, 2017 Сподели Публикувано: 26 май, 2017 Супер е идеята да казваш и как се стига до въпросните места. Аз съм качил малко снимки от България в галерията, тези които попадат в категорията са снимките от крепостта Цепина. Няколко километра над село Дорково, близо до Велинград. Самата крепост като останки не е нищо особено, но гледките са чудни. Друго такова място е Кривата стена до Габрово. Тук как се стига не мога да дам акъл, беше с кола, последните 1-2км по черен път, малко са ми бледи спомените. Но пък гледките са панорамни и страхотни. Между другото, като ползваш чужда снимка, слагай линк към източника. Няма проблем, освен ако не е бг тур агенция. 5 Връзка към коментар
patilana Публикувано: 31 май, 2017 Сподели Публикувано: 31 май, 2017 (редактирано) Поздравления за темата. Предлагам ви една еко пътека от село Минерални бани,област Хасково.Специално тази към връх Мечковец(Аида) - най-високият в тази част на Родопите..Пътеката тръгва от края на селото и е съвсем в духа на семейните почивки-път,детски кът,маси за родители,полянки за всички.На сайта на общината - mineralnibani.bg- има идруги подобни предложения за всички,които имат интерес.Не са кой-знае колко трудно изпълними.До самото село се стига с автобуси от Хасково,Пловдив и София.С кола, се отбиваш вдясно(има табела) на входа на с.Горски извор. Редактирано 31 май, 2017 от patilana 6 Връзка към коментар
Radnev Публикувано: 3 юни, 2017 Автор Сподели Публикувано: 3 юни, 2017 (редактирано) Гърленският храм-кладенец. Село Гърло, Брезнишко. Построен е преди 32 века само от камъни без слепващ елемент. Храмът е под земята, като в средата му има изкопан кладенец, а над него е издигнат купол в средата, на който има отвор към небето. Невероятно е как не се е срутил за толкова дълъг период от време. Храмът - кладенец се води като най-старият култов каменен градеж на територията на България. Подобни култови храмове се свързват с древна култура водеща началото си от Сардиния. Освен в Сардиния, подобни градежи има само на п-в Крим, Тунис, Палестина, някакъв гръцки остров и тук в България. Как се стига: Минаваме гр. Брезник по посока гр. Трън. Само на няколко км. след Брезник има отбивка за с. Гърло. Още преди да влезем в селото пътят се разклонява, като хващаме дясното разклонение и караме, докъдето можем да стигнем с колата. Аз стигнах до тук: Минаваме покрай древно гробище с келтски кръстове: Започваме приятно изкачване и стигаме яз. Красава. Заобикалящата ни природа е много красива, въпреки че все още е началото на март и широколистните дървета все още са на клон. При язовира доста хора се объркват и продължават напред. Трябва да се мине по стената на язовира и от там да се продължи нагоре. Стига се до рухнала постройка, която някога е пазила храма-кладенец. А ето го и него: Гледан отгоре: Гледан от долу: Отлична възможност за приятна разходка сред природата. А и кога ли иначе ще видите точно гр. Брезник??? Църквата "Св. Петка" също си заслужава, до нея е "Желязната чешма", от която уж пиеш вода, пък все едно си ял желязо! Редактирано 3 юни, 2017 от Radnev 19 Връзка към коментар
Radnev Публикувано: 9 юни, 2017 Автор Сподели Публикувано: 9 юни, 2017 (редактирано) Рудникът - кратер при с. Цар Асен, Панагюрско. Чувал съм, че на дъното му има тежки елемнти, поради което мястото е радиоактивно. Това не пречи местните козички да хрупат тревица с удоволствие именно там. Как да стигнем. Село Цар Асен се намира между магистрала "Тракия" и гр. Стрелча. Може да се стигне и по пътя за Панагюрище, но не го препоръчвам, защото тежките машини някога са излизали именно от там и преди рудника асфалта свършва, като всичко се превръща в дупки, камъни и кал. По удачният път е този за Стрелча през селата Черногорово и Росен. Рудникът се намира на километър от селото в югозападна посока. Повярвайте, никой не остава равнодушен към това място: Редактирано 9 юни, 2017 от Radnev 16 Връзка към коментар
Radnev Публикувано: 12 юни, 2017 Автор Сподели Публикувано: 12 юни, 2017 Мегалитът край с. Хлябово, Тополовградско. Официалното му име е тракийски долмен "Нъчеви чаири. Намира се на 2-3 км преди с. Хлябово, което пък е на 7-8 км преди Тополовград. Трябва да следите за специално направена отбивка, където могат да паркират коли. Мегалитът е на не повече от 200 метра от пътя, като до него има изградена бетонна пътека, която понастоящем е доста занемарена. Най- известният мегалит в света е Стоунхендж, а в България може би Бегликташ край Приморско. Този мегалит е добре запазен, с класическа форма и е съвсем близо до пътя. Ако сте били там спокойно може да кажете, че вече сте запознати с мегалитите от типа "долмен". Ако сте с деца може да ги залъжете, че отивате в къщичката на Фред Флинстоун. 13 Връзка към коментар
Mistela Публикувано: 27 юни, 2017 Сподели Публикувано: 27 юни, 2017 Здравейте, пускам тук в тази тема едно предложение за тези, които все още не са посетили единствената ни атомна електроцентрала http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=actuality&p1=news&id=431&page=0&view_offset=&offers_per_page= 2 Връзка към коментар
Емика Публикувано: 27 юни, 2017 Сподели Публикувано: 27 юни, 2017 Аз съм я посещавала, даже и в командната зала влязох, отваряха се едни дебели метални врати с чип, и реакторите видях, е, не беше туристическо влизане. Много интересен е симулатора, сграда в началото на територията. Вътре обстановката е повторена такава, каквато е в истинската командна зала на централата, даже стенния часовник в симулатора е поставен на същото място, на което е в залата. Там обучават и провеждат изпити на служителите, преди да ги пуснат да работят в командната зала. А отгоре, под тавана, има стъклени кабини, в които стоят изпитващите и наблюдават реакциите на изпитваните. 3 Връзка към коментар
Banditka Публикувано: 24 април, 2018 Сподели Публикувано: 24 април, 2018 На 27.5.2017 г. в 0:05, Георги каза: Друго такова място е Кривата стена до Габрово. Родом съм от Габрово и се чудих коя е тази "Крива стена" Аз си я знам, като Витата стена 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега