Прескочи до съдържание

Пътешествие из Норвегия, Швеция, Ирландия и други

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Привет, пътешественици!

Отново ще се допитам до Вашето мнение и опита Ви.

С мъжа ми плануваме пътешествие през август 2017г из следните страни - Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия, Ирландия, Дания, Норвегия, Швеция и Финландия.

Имаме около 3-4 седмици за пътуване, като идеята ни е следната:

- от София до Лондон със самолет. От там с кола под наем в Англия, Уелс, Шотландия и Ирландия.

- от Лондон до Копенхаген със самолет. От там с кола през останалите страни.

- от Копенхаген до София със самолет.

Избрали сме следните връзки със самолет, поради по-ниска цена. Набелязали сме някои забележителности, но винаги е добре да чуеш от първа ръка за нещо различно и интересно.

Относно нощувките, четох във форума за места из Обединеното Кралство, но приемаме съвети.

Кола под наем намираме за около 8-10£.

Приемаме съвети от всички, пътували из тези места :)

Предварително благодарим!

Редактирано от fairy__
Публикувано:

Обикаляли сме Великобритания без Северна Ирландия с кола, тръгване от Лондон по източното крайбрежие, до Шотландия, връщане през западното през Лейк Дистрикт, отделно сме пътували из Уелс. С риск на някого да не му хареса мнението ми: Природата е в Шотландия. Ние успяхме да видим съвсем малко от Шотландия, основно на юг, но реших, че ще се върна. В Англия ми харесаха градовете, но в Шотландия хората, хълмовете, езерата, замъците, цветовете.

Дания е ниска земя, предполагам че ще гледате брегове или езера.

Там съм обикаляла полуостров Ютланд, но мисля, че не ви е в маршрута. Много красив е Егесков касъл.

• Харесвам 2
Публикувано:

А Англия - Ирландия как го мислите, че не си споменала връзките? Предполагам с Ryanair полетите ще са евтини, но все пак... Груби насоки иначе е трудно да се дадат, във всички държави има много за гледане, но времето ще е малко, може би нещо да премахнете. Спомням си, че ти обичаше пътуването с бързо темпо, но въпреки това за 3-4 седмици е доста екстремно. Аз съм правил Англия-Ирландия-Шотландия за седмица, но това беше голямо препускане.  

Шотландия 3-4 дни, Норвегия - седмица, Ирландия - седмица. Това е моето предложение, от там нататък можеш да разхвърляш останалите дни по другите точки. И дано говорим по-скоро за 4 седмици, от колкото за 3 :)

• Харесвам 1
Публикувано:

На мен това ми се вижда изключително много път за 4 седмици и бих махнал я Ирландия, я Финландия, но вие си знаете...

Не ми стана ясно какво точно харесвате, но из тия държави има интересни места за 3 живота.

• Харесвам 4
Публикувано:

Понеже темата е обширна, да насоча няколко по-конкретни

За Шотландия сме писали тук

за Великобритания най-общо тук

https://magelanci.com/forums/topic/3014-великобритания-извън-и-освен-лондон/

Публикувано:

И аз малко да се включа.Аз ходих в Швеция,Дания и Норвегия за 6 дни и пак ми се видяха малко.То пътят от Копенхаген -Малмьо -Осло и Стокхолм -Копенхаген си е 2/3 дни някъде. Но Вие и Великобритания и там си има  доста  път.И аз съм на мнението за поне 4 седмици,но и това дали ще стигне.То повечето правят само една Шотландия за поне 6/7,за да се видят повечето неща(почти всички забележителности). Относно хотелите за Великобритания и Ирландия препоръчвам Travelodge.:)

Публикувано:

Нашата идея е да посетим повече места, докато още сме млади, нямаме деца и можем да ходим пеша по цял ден. След време да се върнем на местата, където ни е харесало и да оставаме за по-дълго.

Относно връзката от Англия до Ирландия, мислим да е с ферибот. Знаем, че това са земи с много какво да се види по тях, но физически нямаме възможност за повече време.

Опция за премахване на някоя дестинация има, просто събираме впечатления и насоки, за да видим как да се организираме.

Ще заложим основно на природните забележителности. Няма да отделим много време за Англия, а по-скоро тя да е връзката с останалите места.

Някой знае ли как стоят нещата с наемането на кола в Англия? Може ли да се използва и за останалите места (Уелс, Шотландия, Ирландия)? Същото се отнася и за наемане на кола в Дания, за използването и в Норвегия, Финландия и Швеция?

Благодарим за съветите :)

Публикувано:

За наемането на кола в Англия, няма проблем да се използва в Шотландия и Уелс. Те са една държава - Великобритания. Проблемът с Ирландия е фериботът. Автомобил оскъпява допълнително билетите.

Относно излизането с рент-а-кар извън страната откъдето е взето превозното средство обикновено има допълнителна такса, както има такса и за втори шофьор.

Споменатите цени за наем в Англия според мен са без застраховка. Виждат ми се ниски. А застраховката е задължителна. Пукали сме гума в Уелс - по спомен беше 400 лв. и застраховката покри щетата.

Относно Дания: Ние наехме кола в Германия, платихме допълнителна такса за излизане в друга страна и беше по-евтина от Дания.

Защо не летите или ползвате автобус Лондон / Глазгоу или Единбург, наемате кола и тръгвате на север в Шотландия.

Ферибот или самолет до Ирландия и там отново кола под наем.

Имайте предвид, че връщането на колата на друго място също оскъпява наема.

Уелс и Южна Англия може да посетите с някои от полетите на Уиз. Излизат добри цени до Бристол.

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Мислихме къде, как и защо и накрая се спряхме на този маршрут (за сега). За този трип ще премахнем първоначалната идея за Норвегия и останалите скандинавски страни.

На кратко изглежда така за момента:

07.08 - Sofia - London - със самолет
08.08 - London - Stonehenge - Cardiff - с кола
09.08 - Cardiff - Tenby - Aberystwyth  (ще минем по крайбрежието от Tenby до Aberystwyth и обратно с колело ) - с кола
10.08 - Aberystwyth - Snowdonia National Park - Conwy Castle - Dufton - с кола
11.08 - Dufton - Edinburg - с кола
12.08 - Edinburg - Loch Ness - Ben Hope - с кола
13.08 - Ben Hope - Isle of Sky - с кола
14.08 - Ben Nevis - Glasgow - с кола
15.08 - Glasgow - Winnets Pass - Lindon - с кола
16.08 - London - Dublin - със самолет
17.08 - Dublin - Belfast  - с кола
18.08 - Belfast - Carrick-a-rede rope bridge - The Giant causeway - Connemara National Park - с кола
19.08 - Connemara National Park - Cliffs of Moher - Ring of Kerry - с кола
20.08 - Ring of Kerry - Dublin - с кола
21.08 - Dublin - London - Sofia - със самолет

Приемаме всякакви съвети :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Ти хубаво премахна Скандинавия, но като гледам премахна и 2 седмици от пътуването :) Маршрута изброен от теб е много хубав, но постижим само чисто физически, говоря за шотландската и ирландската част, с които горе-долу съм запознат. На практика почти нямате време да слезете от колата.

Публикувано:
15 hours ago, fairy__ said:

Моят съвет е, когато отидете в Лох Нес да сте особено бдителни, защото в езерото има чудовище!

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 15 часа, fairy__ каза:

Мислихме къде, как и защо и накрая се спряхме на този маршрут (за сега). За този трип ще премахнем първоначалната идея за Норвегия и останалите скандинавски страни.

Ще дам моите съвети в няколко поста, с риск да не ви се харесат изобщо :) И си поправете заглавието, като включите Англия и Шотландия, иначе директно щях да пропусна темата...

На 16/06/2017 в 12:16, fairy__ каза:

Някой знае ли как стоят нещата с наемането на кола в Англия? Може ли да се използва и за останалите места (Уелс, Шотландия, Ирландия)? Същото се отнася и за наемане на кола в Дания, за използването и в Норвегия, Финландия и Швеция?

Благодарим за съветите :)

Едно основно условие: кредитна карта. Без нея никакъв шанс. Пълната застраховка е задължителна - или ако не ви се дават толкова пари, поне допълнителна от външен застраховател, но тогава трябва да имате много високи нива на кредитната карта. Услугите на пътя тук са блестящи, не трябва да се притеснявате за нищо. просто са скъпи.

Препоръчвам https://www.enterprise.co.uk/en/home.html

Публикувано:

08.08 - London - Stonehenge - Cardiff - с кола  

И ще пропуснете една от най-красивите места, които изобщо съм виждала - Wiltshire и Cotswold, в един от най-красивите сезони на Англия? 

Хвърлете поглед на този дневник, може да добавите някои идеи. Само Stonehenge за мен лично не си заслужава препускането   :)

10.08 - Aberystwyth - Snowdonia National Park - Conwy Castle - Dufton - с кола

Голямо препускане...

Ще спирате ли за снимки в Snowdonia? Колко време сте отделили на Conwy Castle?

Пропускате Chester - препоръчвам го. И защо пропускате Lake District? Дори едно преминаване оттам е меко казано очарователно, а вие го заобикаляте. 

11.08 - Dufton - Edinburg - с кола

Да разбирам, че сте предвидили един следобяд за Edinburg? Проверете дали хотела ви/къщата за гости има паркинг - това е огромен проблем в града.

Един съвет - предвиждайте ВРЕМЕ за спиране и се подгответе за липса на телефонна и интернет връзка. Google не дава ясна представа колко време реално отнема предвижването в Щотландия. И задавайте координати по gps, а не адреси, и то на малки отсечки, иначе навигациите ще избягват най-трудните - и най-красиви маршрути.

13.08 - Ben Hope - Isle of Sky - с кола

Минете през Applecross Peninsila и Applecross Pass - изключително място. Спира се много и се пътува БАВНО. Телефони и интернет забравете. 

14.08 - Ben Nevis - Glasgow - с кола

Ъ? :blackeye: Как литнахте от Isle of Sky до Ben Nevis? Защо изобщо отивате до Isle of Skye, ако не му отделите един ден? Това е много сериозна грешка. Ben Nevis e връх. Около Fort Wiliam и Glencoe има просто изумителни гледки. Изисква специално планиране. Тук сте в голяма издънка.

Спирам до тук. Мисля, че маршрутът ви изисква много сериозно преработване, ако наистина искате да се насладите на тези места. Една седмица за Англия, Уелс и Шотлания е просто... :) 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.