Прескочи до съдържание

Кабо Верде


Sonic

Препоръчани мнения

Здравейте, има хубава промоция на хубава цена от Мюнхен до там за около 150 евро.Мисля, че си заслужават за такава дестинация и бих искал да попитам по-опитните, които са били там, да споделят мнение относно безопасността, издаването на виза и дали юни месец е добро време за посещение.Благодаря предварително на всички отзовали се и загубили част от времето си, за да помогнат :)

Връзка към коментар

Бях началото на май в Кабо Верде, на остров Боа Виста. Времето беше чудесно, топло, но поносимо. Юни ще е още по топло, но по обяд винаги можете да почивате на сянка. Хубавото беше, че в този период нямаше комари.

Можете да си вземете виза на летището, важат правилата за гражданите на Европейския съюз.

Преди три години беше напълно безопасно, сега не зная как е. Островът започна да развива туризъм с пълна пара, което носи и своите негативи.

На мен там ми хареса, но човек трябва да прецени какво да очаква. Няма кой знае какво да се види - този плаж, онзи плаж, измислен оазис и т.н Обаче храната е невероятна на цени южна Италия.

Ако се ходи препоръчвам отсядане в града, а не в голям хотелски ол инклузив комплекс. Плажовете са красиви, но е океан и не става за плуване. Единствено градските плажове на Сал Рей бяха тихи.

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
5 hours ago, Sonic said:

Travel dates:
June 2017

Ltur site conveniently provides list of all available routes and travel dates. Simply click any of links below and scroll down to see them.

Routing:
Hannover – Boa Vista – Hannover
Hannover – Sal – Hannover
Stuttgart – Boa Vista – Stuttgart
Munich – Boa Vista – Munich

Eто и линк - http://www.fly4free.com/flight-deals/europe/direct-flights-from-germany-to-cape-verde-for-e164/:) 
 Нека някои от хората, които са посетили тази държава да споделят мнение как е относно безопасността, визите и възможно ли е за толкова кратко време да се оправи човек, за да посети тази прекрасна страна :)

Никакви проблеми с безопасността , поне началото на миналата година . Визата струваше 25 евро (по спомени) - на място.

Бях на Сал , Боа Виста, Сантяго , Сао Висенте (на път за Сенегал). Ако има конкретни въпроси - питайте. 

                        EL
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Ще събудя малко тази тема, но покрай зяпане на карибски самолетни билети и цъкане с език се озовахме с такива за Боа Виста за Коледа и НГ... Тъй като изборът на квартири не е кой знае колко огромен, а да не споменавам Airbnb например какви такси си слага (минимум 80 паунда), за да се спра на нещо по-конкретно ми трябва информация от ходили там относно мобилния интернет, дали го има и колко е зле (и също как е безплатният wifi по заведенията). Четох, че има 2 оператора, единият с по-добро покритие е бившия държавен. Пишеше някъде обаче, че трябва да се ходи до главен офис, за да изрежат нано-карта, някой знае ли дали има такъв в Сал Рей? А офис на летището? Не съм убедена, че телефонът ми изобщо ще работи там...

Връзка към коментар

Ние си купихме карти за мобилен Интернет от офис в Сал Рей. Не помня да сме имали проблем с нета, но нещата не са като в България. 

Това, което помня, че ни дадоха карти, които ние сами си поставихме. Моята на телефона заработи без проблем, но за картата на таблета се наложи да се връщаме в офиса, тъй като нещата не се получаваха. 

На летището не сме търсили карти за мобилен Интернет. 

Помня, че точно на площада имаше едно открито заведение и там имаше нет, но дали заведението съществува все още не знам. 

Не го мисли чак толкова, ще се оправите. 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Летището е малко, там не продават нищо.

 

Ползвахме карта на CVMovel, беше 3 в едно, има и нано сим 100%. Пазя си картата и проверих току що. Купуваш си я от чудесния офис на оператора на площадчето. Там ни я настроиха. Нямали сме проблеми с обхвата на мобилния интернет.

 

http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Cape_Verde

Тук има пълна информация какво се предлага, къде има офиси.

 

Не сме разчитали на wifi по заведенията. Може би има в тези, които са италианизирани (пицарии), но не сме ходили в тях. 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Много благодаря! Просто от малкото останали квартири само около 1/3 изглежда са с интернет, но след кратка размяна на съобщения започвам да схващам, че и техния wifi е всъщност мобилен... Аз не го мисля чак толкова, все ще ни се отрази профилактично малко без нет, обаче винаги има обаче 😁 първо заради малкия (което може да бъде разрешено с предварително качени филмчета по устройства), второ заради бабите, едната от които заяви, че 90% от ходилите (познавайки 1 бр. хора били на островите) били ограбени (!?!), а да не говорим за болестите (всички сте се сблъсквали с подобни роднини, мисля), та ако не докладваме всеки ден, че сме оживяли, ще стане страшно 🤣 

  • Смея се 2
Връзка към коментар

Успокойте бабите, островът е напълно спокоен. Ние бяхме отседнали на 3 км от центъра и всяка вечер сме се връщали пеша. Тъмно е, но е спокойно. А,....вече може и да не е тъмно с оглед на извършващото се строителство на хотелчета и затворени комплекси.

Само си вземете репеленти, че по времето, когато сте там ще има комари. За малария там се препоръчва единствено защита с репеленти и мрежи на прозорците. Та гледайте ревютата на мястото, дали има поставена мрежа против комари.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте пътешественици,

Виждам, че възобновявам една стара тема. Изчетох доста из интернет за архипелага Кабо Верде и все още не съм сигурен дали ще ми хареса пред Канарските острови. Моля тези от Вас, които евентуално на двете места да споделят впечатления от приликите и разликите. 

Обмислям да отидем през март догодина до Кабо Верде /като отново се двоумя за остров/, по скоро искаме да има около нас цивилизация и да се стига пеша до населеното място, а не да стоим заключени в хотел all inclusive. Имаме вече букнати билети за Барселона в началото на март догодина като отправна точка за Испания. 

Разглеждах полети от Барселона и вариантите, както повечето от Вас са писали 🙂 са през Канарите или през Лисабон, не знам кое от двете като транзитно летище да препочета, но май Лисабон е по-добре, защото Барселона - Лисабон - Кабо Верде /независимо от острова/ има полети на TAP Portugal и все пак ще сме с една авиокомпания.

 

Ще се радвам да получа всякакви съвети и предложения и Ви благодаря предварително!

Връзка към коментар
На 11.12.2018 г. в 9:28, agenta каза:

и все още не съм сигурен дали ще ми хареса пред Канарските острови

Това зависи от предварителните ви очаквания, може би да споделиш как си представяш тази почивка и какви активности ви се иска да има? Колко дни планирате да бъде?

 

 

Връзка към коментар

@Георги благодаря за линка, но точно тази тема прочетох първа и ме заинтригува самата идея.

 

@Sju Да, знам че зависи от предварителните очаквания. По скоро си представяме лежерна почивка, придружена от интересна местна храна и не на последно място искаме да се потопим в атмосферата на местните. Планираме да бъдем за 5-6 дена там. За активности по-скоро разходка из острова, който ще изберем и разглеждане на каквото може да се видим. Много ми се иска ако сме на някой от по-големите острови като Сал или Прая да отидем до Сао Виченце, за да разгледаме родното място на Сезария Евора.

Връзка към коментар

Аз съм била на Sal и Boa Vista.

Не бих избрала Сал като място за интересно прекарване на 5-6 дни. Намирам го за безлично и скучно, заради силното присъствие на всичко друго, но не и местна култура, липса на кой знае какви природни забележителности също. За съжаление обаче връзките към всички други острови се осъществява най-лесно от там. Не съм била на Sao Vicente, обаче заради липсата на масов туризъм там, съм с усещането, че е от островите с атмосфера, която може би търсиш. Но и с доста повече неудобства и "дивотия", на които може би не си свикнал.

За Прая не мога да дам мнение от първа ръка.

 

На Канарите съм била на Лансароте, Грасиоса и Фуертевентура. В природно отношение ги намирам за по-впечатлителни от Кабо Верде.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Ще разкажа, в петък летим обратно, на телефона ще ми е зор 😁 за шнорхелинг не съм сигурна, вероятно зависи къде, но океанът ми се струва прекалено бурен в момента (и съвсем непрозрачен). Срещнахме една българка със съпруг унгарец, който се е пробвал с шнорхела и каза, че след 20 минути лашкане от вълните му е станало лошо и се е наложило да излезе набързо...

Връзка към коментар

И аз мисля, че като цяло океанът там не става за шнорхелинг. Единственото място, което беше без огромни вълни беше градския плаж на Сал Рей. 

Отделно по това време има и акули. Не знам, дали са опасни, но са големи. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Може обаче ако има човек обувки за водата, да си ги носи, че камъните (които са наистина малко и само на места) се преживяват, но постоянно виждам последните дни морски таралежи, както изхвърлени на плажа, така и във водата (ако се случи да е по-бистра)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте! Първо да ви пожелая изпълнена с пътешествия 2019 година! Планирам пътуване през юни до Кабо Верде, като идеята ми е да продължа през Сенегал и евентуално някоя друга съседна държава в Африка. Имам няколко въпроса. Имате ли идея какъв е най-евтиния транспорт, който мога да ползвам от Кабо Верде до Сенегал? Безопасно ли ще е да пътувам сама из континента? Какви предизвикателства може да има и кои държави бихте препоръчали? Иии също откъде ще е най-евтино да се прибера в Европа?


Поздрави!

Връзка към коментар

@searus да те хвана сега малко да разказваш 🙂
и няколко конкретни въпроса:
- приемат ли евро или плащанията са местната валута и как стои въпросът с плащането с карти/банкомати.

- проверевяли ли сте варианти за отстачане до другите острови и има ли нещо на разумна цена

- всякакви идеи и препоръки са добре дошли 🙂

Връзка към коментар
преди 14 часа, temporary каза:

@searus да те хвана сега малко да разказваш 🙂
и няколко конкретни въпроса:
- приемат ли евро или плащанията са местната валута и как стои въпросът с плащането с карти/банкомати.

- проверевяли ли сте варианти за отстачане до другите острови и има ли нещо на разумна цена

- всякакви идеи и препоръки са добре дошли 🙂

Почвам с въпросите: Има няколко банки, ние теглехме ескудо от там, навсякъде сме плащали в местната валута, но по ресторантите, особено италианските, може да се плаща в евро. По-изгодно е обаче в ескудо. Давам пример, в един ресторант ни донесоха сметката в евро - 31, като поисках да платя в ескудо, ми казаха 3100, а излиза всъщност към 3400...

 

Ние не бяхме планували да ходим по други острови, но бях гледала самолетите на местната компания, има опции, но разбира се, зависи много от бюджета (мисля, че и канарските линии летят там). С фери може до Сал, но нямахме желание, мисля, че е много подобен на Боа Виста, само че по-туристическо. Срещнахме семейство с две деца, които бяха решили да стигнат до Санто Антао, но на мен ми се стори ужасно трудно, първо летяха до столицата, после оттам до Сао Висенте с друг самолет, нощувка, и на другия ден към Санто Антао. Островът наистина се слави с красота, обаче това са почти 2 дена в път, особено имайки предвид честите закъснения и отменени полети между островите. Ако отивате за дълго време и имате много желание, може. Специално от Сал или Боа Виста аз не бих си го причинила 😉 По спомени самолетни билети се намираха за около 50-60 евро на посока (трябват ти обаче поне 2 полета, т.е. 4 пъти по толкова на човек), корабите не знам как вървят. Като се върна семейството, казаха, че страшно им е харесало в Миндело (културната столица на Кабо Верде).

 

Ако сте си букнали апартамент под наем, а не ол инклузив, може би ще ви е полезно да знаете къде е големият супер 😉 Ние го открихме чак на третия ден, и то само защото питахме в един ресторант на плажа откъде се снабдяват с пармезан 😄 та ни обясниха - в гугъл мапс търсиш Boas Compras на картата. В местните супермаркети, които в огромната си част са китайски (да, и там е пълно с китайци), няма много неща (може би в един на центъра имаше някакво разнообразие). И да кажа за цените, всичко ми се видя ужасно скъпо. Подгответе се психически. Може някога да е било евтино, но в момента цените в магазина са двойни (от тези в Европа), в повечето ресторанти рибата на деня е поне 11-12 евро (което ми се вижда безумно, имайки предвид, че поне тя не е внос). Мъж ми говори с местните кайтсърфисти и те са му се оплакали, че последните година-две е станало много, много скъпо всичко. Сувенирите по магазините са в огромната си част китайски, ако искате нещо наистина местно, по плажа понякога минават мъже, които дялкат от камъни и рапани костенурки (символ местен), но останалите неща, които ще се опитат да ви пробутат ще са в полза най-вече на китайската икономика.

 

Все пак открихме 2 ресторантчета, които са си местни, и там цените бяха поносими. Едното е точно на пристанището - Te Manche на картата, където порцията риба беше само 650 ескудос (т.е. двойно по-евтино), беше много вкусна. Другото е на главния площад, като застанеш с лице към църквата, отдясно - Naida се казва, също беше вкусно, цената на порция не я помня, но 6 възрастни (детето не го броя, то си бодва оттук-оттам) платихме 6600 ескудос заедно с напитките (вино, вода, безалкохолно) и си ги разделихме по 1100 (донесоха ни общи възголемки чинии с ориз, картофи и зеленчуци, 3 вида риба и козе месо, препоръчвам "гарупа", огромна беше, но и рибата меч беше страхотна). Най-разпространената риба е, естествено, риба тон, но аз да си кажа, че никак не я обичам, защото ми е прекалено суха, обаче, на първия ресторант, на който седнахме изобщо (беше на плажа), просто си облизах пръстите, скъпо беше (може би 13-14 евро, не помня точно), но наистина невероятна - в Toca da Garoupa (французойка го държи), на плаж Ещорил. Bahia по-нататък по плажа, е също добър ресторант, но следващият (Morabeza), макар и доста приятно място, не препоръчвам, рибата беше абсолютна подметка. Tortuga точно до френското, е на италианци, и също се справят добре с манджите, но е голямо, също скъпо (по плажа е така) винаги пълно за обяд, съответно чакаш по италиански/кабоверденски и ако си гладен... На него, както и на Alisios (от другата страна на френското) можеш да ползваш шезлонгите и чадърите безплатно, ако консумираш от ресторанта (на Bahia също).

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 20 часа, temporary каза:

- проверевяли ли сте варианти за отстачане до другите острови и има ли нещо на разумна цена

Binter Cabo Verde ще те ориентира за маршрутите- от кой остров до къде можеш да летиш и в кои дни от седмицата се случва това. Наблюденията ми са, че Sal и Praia са хъбовете, от които има достъп до цялата група + Канарските острови. Разцъкай можеш ли да си сглобиш програма от еднопосочни билети и после потърси отсечките в сайтовете за отстъпки с карти. Когато ние летяхме преди 2-3 години, през rumbo постигахме цени под 10Е на полет на човек.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, Sju каза:

Binter Cabo Verde ще те ориентира за маршрутите- от кой остров до къде можеш да летиш и в кои дни от седмицата се случва това. Наблюденията ми са, че Sal и Praia са хъбовете, от които има достъп до цялата група + Канарските острови. Разцъкай можеш ли да си сглобиш програма от еднопосочни билети и после потърси отсечките в сайтовете за отстъпки с карти. Когато ние летяхме преди 2-3 години, през rumbo постигахме цени под 10Е на полет на човек.

Тази цена според мен е абсолютно недостижима в момента, но да пробва (между Сал и Сао Висенте излиза 8200-9100 ескудо, еднопосочно)... Сигурна съм, че TACV имаха друга страница само преди месец-два, където имаше показани много полети между островите, в момента ми зарежда само някакви международни, плюс Сал и Прая, нищо повече... На място може да има повече яснота, въпреки че си нямам представа откъде може да се купи самолетен билет.

 

Сега да допълня малко писанията, бръмнахме с кола един ден, да поразгледаме острова, заедно с онова същото семейство, с което се запознахме. Минахме първо през пустинята, където на децата доста им хареса да се катерят по дюните с изключително фин и мек пясък и да се пързалят после по тях.
 
DSC_0295.JPG.725fdbdefc9fd30348b9b6b60e9c38af.JPG
 
После до някакви села на другия край (източния) на острова (нищо особено), уж и до някакъв фар трябваше да стигнем, ама като ми казаха още 1 час лашкане в колата, автоматично значеше, че пропускаме плажа след това, че доста се замотахме, и казах да обръщат и да отиваме на Santa Monica. Голям, хубав плаж, в единия му край тупнат огромен хотел (още се строи), казаха ни, че заради него са извадили плажа от Юнеско (не знам дали отговаря на истината). Понамокрихме се всички, океанът много бурен, много дърпа. Освен нас имаше точно една кола със шофьор с тежък махмурлук и недоволна от това шведска двойка (беше 1. януари). Искахме да минем през съседен плаж - Varandinha, където имало нещо като пещери, обаче вече настъпвал приливът и били под вода, затова ни заведоха на Praia de Chaves, където много ни хареса, заради дюните. Отново се почна катерене и слизане по тях, бяхме малко преди залез и беше доста приятно.
 
IMG_8196.JPG.5b3265ba58965e3e7b0396e27f59d6c0.JPG
 
Общото ми впечатление от острова е, че хората са приятни, в никакъв случай досадни в предлагането на стоки, обичащи да се забавляват (надуват музиката когато им кефне и танци на улицата пред къщата, в строежа и т.н.), ноу стрес с две думи, но като цяло не бих се върнала, поне не и скоро (но с удоволствие бих отишла в Миндело и Санто Антао). Най-вече заради строителните дейности - сигурно 2/3 от всички къщи и хотели в Сал Рей бяха в някакъв етап на строеж, както и доста улици също. Другата причина е боклукът. На-вся-къ-де извън града (в града и селата горе-долу поддържат) - караме си в пустошта и докъдето ти стигне погледът лъщят стъклените бутилки от бира, а как точно са стигнали дотам ми е лека мистерия. Минахме и през сметище по пътя за Санта Моника, еми, няма да е лошо да поизкопаят малко дупка, че с тези вечни ветрове там...
 
 
Забравих да кажа, в момента TACV имат промоция и примерно от Лисабон до Сал имат цени от 118-127 евро на посока...
Редактирано от searus
  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.