Прескочи до съдържание

Из пристанищата на Малта (Част 2)


Препоръчани мнения

Моят ден рожден. Без никакъв план, безгрижен, горещ, слънчев и морски. За да ми върви по вода (това го измислих в последствие като причина) яхнахме вълнАта. Е, нямаше вълни за радост, така че се качихме на първата голяма и препълнена с хора лодка, която ни се изпречи на фери спирката в Слима. Щяхме да обикаляме пристанищата около Валета.

valletta-Night.jpgКато цяло в Tripadvisor този вид екскурзия беше с доста нисък рейтинг. Потвърждавам безсмислието й донякъде, но трябваше да отчетем някаква дейност в този ден след несъстоялата се морска разходка. Час и половина в морето и много малко обходена територия, мирис на изгорели горивни газове и много, много туристи на палубата. Тук оцених отново изключителното спокойствие, на което случихме в Портимао (Португалия), защото в Малта конкуренцията от снимащи беше кошмарна. Тъкмо балансираш, за да кадрираш и протегнат ръка с някоя сапунерка да ти направят фото бомба.  Не знам дали в Малта изобщо има "извън сезон", там истинска зима със сняг и студ няма (или поне в близката им история няма) и това привлича огромно количество туристи, всякакви- и млади, и стари. Така че и през октомври беше изключително пренаселено.

Запъплихме с мръсна газ, точно по обед. Много умно от наша страна да тръгнем в най-големия припек! Но поне се сдобихме със слънчев загар без да плажуваме.

st_gilian.jpg
Новото курортно строителство на хоризонта. На преден план се вижда малка част от Fort Manoel, стратегическо укрепление от времето на рицарите. Използвана е и за снимачна площадка в Game of Thrones в наши дни.
lodka.jpg
Яхтеното пристанище Gzira. На заден план се разполага италианското посолство в Малта. Има и други естествено, отново с добро стратегическо разположение :)
far.jpg
Този фотогеничен фар на Fort St. Elmo е заливан от доста яростни вълни през зимата. Сега обаче всичко е спокойно.
IMG_1989.jpg
Покрай крепостните стени на Валета. Не случайно се използват за естествен декор в много холивудски филми.
red.jpg
Поглед откъм водата
IMG_2220.jpg
Същото място поглед отгоре
























Благодарение на този маршрут всъщност се ориентирахме за посоката, в която да вървим, за да стигнем Upper Barrakka Gardens. Ето ги и тях, погледнати от водата и може би за съвсем малко сме се разминали с топовните гърмежи в 12.00 ч.:
IMG_1999.jpg
При добро съгласуване на времето, топовните салюти могат да се наблюдават и от водата

 В този залив навлязохме в главното пристанище на Валета. Тук е и мястото, от което тръгва ферибота на Virtu Ferries за Сицилия. Нещо забавно, излиза че от някакви патриотични подбуди малтийците сякаш обичат да преувеличават за това, с което разполагат. За пред туристите в Малта се намира  най-голямото пристанище в Средиземно море, но всъщност... то е трето според справка в интернет. Може би огромните размери на акостиралите тук круизни и търговски кораби ги кара да мислят мащабно :)

IMG_2008.jpg

IMG_2032.jpg
Senglea
IMG_2036.jpg
Тази най-вероятно не е негова, но Роман Абрамович наред с други богаташи често акостирали с яхтите си в тукашни води. Отново някаква странна форма на малтийска гордост у нашия гид.
IMG_2013.jpg
Fort St. Angelo
IMG_2074.jpg
Fort Ricasoli
IMG_2051.jpg
Към своя край турът стана доста по-приятен и прохладен, и откри красиви панорамни гледки.
IMG_2110.jpg

Пристигайки обратно в Слима отново се качихме на корабче до Валета, където видяното от водата беше преговорено и откъм суша. Вечерта неизменно завърши с красива нощна панорама.

IMG_2354.jpg


Пълен текст

Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.