Прескочи до съдържание

София за 2 дни - препоръки


Crazy Horse

Препоръчани мнения

Здравейте приятели магеланци,

 

Ситуацията е следната. Три мои студентки - 2 испанки и 1 австрийка са на път с interrail билет. Предвидили са 2 дни в София. Утре пристигат. Момичетата са не само отличнички, но и умни, затова искам да ги впечатля със София, че да се върнат и друг път в България. Днес са ми писали с молба за препоръки. Какво ще им препоръчам за посещаване, плюс каква храна да опитат и къде и т.н. Аз само отговорих засега непремено да посетят Боянската църква, а за повече утре ще пиша. Ще ви бъда много благодарен ако ми дадете препоръки какво да правят в София 2 дни, плюс добри места за похапване.

Връзка към коментар

Всеки ден в 10, 11 и 18 ч. от Съдебната палата започват обиколките на Sofia free tour. Туровете са много добри и чужденците са изключително доволни от тях. След като опознаят центъра могат да се върнат да разгледат църкви, галерии и т.н

Отделно една разходка по Витошка и уличките около Университета.

Боянската църква е добро предложение, но логистично е трудно за чужденците.

 

Отделно всеки ден около 10-10.15 ч от автогара Овча купел тръгва автобус за Рилския манастир. Там имат около 2 часа за разглеждане и се връщат със същия автобус.

 

Може и ден на Витоша, ако не им се ходи до манастира.

 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Аз се включвам със заведения за хранене - Фабрика Дъга (зад ЦУМ), ресторанти на Витошка - Щастливеца, Качамак (Catch'А maК), Made in Home, тези са най-лесни като локация и всички имат менюта на английски + хубава храна (имат и вегетариански/вегански ястия) и добро обслужване на нормални цени. Ако искат да отидат някъде вечерта, препоръчвам Club Terminal 1, често свирят различни рок/алтърнатив групи, обстановката е готина и няма да получат културен шок от посетителите :)). Ако по-скоро искат да пият по нещо в спокойна обстановка със страхотна гледка към Александър Невски, да се качат в бара на хотел Sense на бул. "Цар Освободител" - влизат в хотела и се качват на асансьора в дъното. И аз подкрепям казаното за фрий туровете, като мога да добавя, че отскоро правят и фрий графити тур, в случай, че им е интересно. Ако имат време и решат да дойдат до Пловдив за един ден, ще ти дам мои контакти и ще ги разходя тук, може да ми пишеш на лични.

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Моето мнение е да не ги пращаш в Боянската църква. Както е кaзала и mililia, придвижването е трудно. Посещението на църквата ще им утрепе половин ден.

Нека се съсредоточат в центъра и да видят общоизвестното, което всъщност хич не е малко.

НДК и фонтаните. После по "Витошка" стигат до църквата "Св. Неделя".

Излизат на тригълника Президентство, НС, МС. Там са античните останки от древна София, малката църква "Св. Петка" и ротондата "Св. Георги". От там могат да се отклонят до централната баня, която сега е Музей на София. След като казваш, че са от Испания и Австрия, нещо по-ориенталско може да им бъде много интересно. Освен ако испанките не са от Андалусия де.

От там по жълтите павета, правят леко отклонение до Народния театър "Иван Вазов" и после пак по жълтите минават покрай руската църква и излизат на коня и Народното събрание, храма "Александър Невски" и храма "Св. София", а накрая и Университета.

Ако направят всичко това вярвай ми ще са гроги, нищо че не изглежда чак толкова сериозно като обиколка.

 

Нещо подобно:

1.thumb.jpg.41a0a4493e0c1bae5bd13ab746d8154b.jpg

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Щом са млади, може да им е интересна и една разходка в Борисовата. Сега при хубавото време е пълно с млади хора и атмосферата е много приятна. Като заведения, може да посетят бар Петък, който е с много хубав интериор и е постоянно пълен с хора, между които и доста чужденци. Музиката е хубава. Могат да се разходят и до Витоша, но в момента ще излъжа от къде имаше автобус от градския транспорт. И аз подкрепям идеята за безплатните турове. Определено София има много впечатляващи неща за туристи, които дори не всички софиянци знаят. Градинката пред Народния театър също е подходяща за разходка, като съчетава освен парковото пространство и страхотна архитектура, начело с прекрасната сграда на самия театър. Общо взето може би там е най-подходящото място да видят красотата на София и да я почувстват. Със сигурност ще им хареса там. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Страхотни сте, приятели! Много благодаря. Предадох всичко по трасето наречено whatsapp. :) Надявам се да останат доволни и да се върнат пак в България за повече. 
DenitsaS, много благодаря и на теб за отзивчивостта. Питах ги за Пловдив, ако отиват там, ще ти пиша на лични. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Само да допълня, че ако се интересуват от изкуство, то могат да видят много хубава изложба на Иван Милев в Софийска градска галерия в Градската градина. 

Борисовата градина и аз препоръчвам. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не съм много запознат с поп-фолк клубовете в София, но посещение на подобно заведение вероятни би било доста екзотично преживяване за един турист :) Нека да опитат боза или да посетят заведение с традиционна българска народна музика, където да хапнат таратор, кебапчета и други балкански специалитети. Преди доста години бях в Ресторант “Сите българи заедно” и имам добри спомени цък

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Леко да допълня горните предложения. Ако искат да влизат в музеи съвсем в центъра и около предложените маршрути са музеят на София / бившата баня/ и археологическият музей /зад президентството/. Ако си падат по изобразително изкуство оттам на път са им Националната галерия / в бившия царски дворец/, градската галерия / в градинката пред Народния театър/ и галерията за чуждестранно изкуство / между "Александър Невски" и Софийския университет. Ако са влизали в Прадо или някоя от големите световни галерии няма да се впечатлят особено, тъй като мащабът не може да се сравнява,но пък си е наше, а и сградите са знакови и всичко им е на път в най- впечатляващата част от София. В криптата на " Александър Невски" пък има уникална колекция от средновековни икони, която също може да им е интересна.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Ако ги интересува архитектура на различните религии и вероизповедания, могат да посетят църквата Св. Неделя и музея на Богословския факултет, оттам да се отбият до Католическата катедрала св. Йосиф, след това да  продължат и да разгледат Синагогата, оттам отиват до Централна джамия София - Баня Баши (мисля, че вътре не може да се посети, но могат да видят архитектурата) и после да се разходят из наскоро възстановената крепост Сердика. Цялата тази обиколка (без крепостта) е в рамките на километър и нещо...

 

И още нещо - като стигнат до хотел Балкан (бившия Шератон), нека се насочат към входа на казино Вива и да погледнат от дясната страна, нагоре - ще видят герба на София :).

Редактирано от Yavor
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

По-добре да пропуснат "мутробарока" в Щастливеца. Уви, Щастливеца в София е доста далеч от едноименния ресторант в Търново. Нека опитат баница някъде в центъра. Аз бих предложил да отидат до НИМ - стига се с метро и автобус 111 или с тролей (2 или 5 - не съм сигурен). Музеят има наистина интересна сбирка и обхваща цялата история на България. Беседа на английски (или друг език) не е толкова скъпа и в 90 минути ще им покажат най-интересното и важното от България. Предполагам експонатите от Античността ще са им по-интересни от Възраждането. Безплатните турове също са интересни за чужденци.

За съжаление частта на бара на Сенс, от страната на жълтите павета, е/беше за пушачи - да го вземат под внимание. Ресторант в центъра - "Хаджидрагановите изби" (традиционна българска храна) - намира се на Христо Белчев, ресторант "Мома", може би "Червената къща", в краен случай - в НДК има традиционен ресторант - Чевермето... Там са яли Путин, Първанов, Филип Киркоров и Алла Погачова, Лили Иванова и още един куп звезди. Атмосферата е много автентична, за храната - не съм сигурен. Ако искат да опитат БГ храна и да го съчетаят с автентичен експириънс "чалга" и "мутри" - "Веселото село". Недалеч от "Веселото село" е "Под Липите".

"Ракета Ракия Бар" има идея като атмосфера, но на мен поне храната не ми хареса. Ако искат нещо по-модерно - "Спагети Къмпани", "Спагети Китчън", "Мотто",...

Ако решат вечерта да тестват нощния живот - "One More Bar" на Опашката на Коня - представлява стара къща, която има много приятна градина, вътре не се пуши,... Друга опция е "Tobacco Garden Bar" - на гърба на Двореца или "Checkpoint Charlie" - до къщата на Иван Вазов. Ако искат торти / кафе / домашна лимонада - сладкарница "Росиче" или "Confetti" (там има и джелато). Друга опция е да хапнат в място като "Дивака", пицария "Уго", "Дон Домат",...

Предупреди ги, че куфарите имат нужда от билет в ГТ, ако са над някакви размера - има ги на сайта на ЦГМ.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз в София си имам една добра и супер непретенциозна комбинация -първо вечеря в Дивака (но този, който е близо до Солунска и площад Славейков), после директно отсреща в Лагуна за мелби, коктейли и торти. Аз лично предпочитам Лагуна пред Конфети.

А пък в Дивака има едно шкембе в саханче, което доста време отказвах да пробвам, ама пък точно заради него ходя там отново и отново. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
2 hours ago, Алекс said:

Аз лично предпочитам Лагуна пред Конфети.

И според мен Конфети е надценена, в София най-много ми харесва сладоледът в Gelateria Naturale на Шишман.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Утре след 13:30 аз съм свободен и мога да ги разведа за няколко часа из центъра като им покажа и по-интересните места за хапване -  това е си по моята специалност :lol:. Възможности за "озвучаване" на разходката - английски и испански :)

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Благодаря още веднъж на всички отзовали се. 
Боре, ако се включат пак, непремено ще им кажа за твоето предложение.
Колкото до чалгата, в никакъв случай не препоръчвам такова нещо. Аз 2 семестъра им обяснявах, че България е европейска държава с европейска култура, а сега за 5 минути искате да им/ми се сринат лекциите. :lol:

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Покрай баловете посетих една дискотека с попфолк озвучаване с мои ученици абитуриенти и си спомних защо не посещавам такива места. Това е толкова пошло и кухо, че не бих го препоръчал на никого. 

Иначе ще е хубаво да кажеш после какво най-много им е харесало на момичетата, за да може като идват чужденци да знаем как да ги насочваме и кое най-много им се харесва. 
 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, Crazy Horse каза:

Колкото до чалгата, в никакъв случай не препоръчвам такова нещо. Аз 2 семестъра им обяснявах, че България е европейска държава с европейска култура, а сега за 5 минути искате да им/ми се сринат лекциите. :lol:

Мисли с главата на турист, а не на българин ;) Веднъж бях на гости на един приятел турчин в Истанбул и той все в разни пицарии, дискотеки и т.н. се опитваше да ме закара за да ме впечатли колко европейски град е Истанбул, а мен ме влечеше ориента и изобщо не се интересувах от европейското лице на Истанбул. Исках да видя джамиите , хамамите, туската музика, кючека и местната кухня. Туристът иска да види различното и екзотичното, а не това което познава.

 

Не съм фен на чалгата, но чалгата харесвали ни или не е екзотиката на България и със сигурност е нещо, което всеки турист ще помни дълго ;) Що се отнася до това кое е пошло и кое не е пошло не мисля, че текстовете на някои американски рап изпълнители са по малко пошли от чалгата ;) Рапа звучи по елитарно само защото се пее основно на английски ;)

 

 

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

@Topfly, аз бих завела чужденци на чалга заведение да се посмеят за 30-40 минути, със сигурност е атракция, пък била и под формата на културен шок, но не бих пратила 3 момичета сами на такова място. Всякакви идиоти има там (по другите заведения също, но в тези малко повече) и е по-добре, ако са с някой местен. А и си трябва човек да им обясни за какво иде реч, то е като да попаднеш в някаква паралелна вселена :D  

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 15 минути , DenitsaS каза:

@Topfly, аз бих завела чужденци на чалга заведение да се посмеят за 30-40 минути, със сигурност е атракция, пък била и под формата на културен шок, но не бих пратила 3 момичета сами на такова място. Всякакви идиоти има там (по другите заведения също, но в тези малко повече) и е по-добре, ако са с някой местен. А и си трябва човек да им обясни за какво иде реч, то е като да попаднеш в някаква паралелна вселена :D  

По принцип всяко заведение в света където масовата публика употребява алкохол може да крие опасности за 3 момичета. Една кръчма в Ливърпул не е сигурно, че ще е по малко опасна за момичетата. Където и да тръгнеш по нощния живот в света трябва да имаш едно на ум!

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

От моите разговори с колеги и приятели чужденци, които посещават България, оставам с впечатлението, че какво им харесва зависи от кой край на света идват (и какво очакват да видят). От тези, с които съм си говорил, само идващите от сходни места харесват чалга заведенията (гърци, турци, ...). Същото е с "по-колоритните" места, като Женския пазар и "Манджа стрийт" в Студентски град, например.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.