neuromancer Публикувано: 28 юни, 2017 Сподели Публикувано: 28 юни, 2017 преди 17 часа, SLX каза: Но нито аз, нито те имаме опит с търсачките, за да купим LIS- GIG на 12.02.2018 от 23.20 ч. отиване и GIG - LIS обратно на 19.02. от 21.45 ч. Toчно тези полети идват към 772 евро на човек диретно на сайта на ТАП. Това е най-ниската цена и има малко останали места, т.е побързайте. От Люксембург е 666 евро, а вероятно може и по-малко от някъде другаде или през rumbo\bravofly, но трябва упорито търсене. Шератона има стаи за трима, но са $600 доколкото виждам. Връзка към коментар
SLX Публикувано: 29 юни, 2017 Автор Сподели Публикувано: 29 юни, 2017 Страхотни сте, благодаря. Пътуването от София до Рио е букнато. Остава да измисля връщането от Лисабон, към момента УИз дава някакви цени от по 150 евро, което ми се струва покана да поизчакам. Тази седмица ще купя и вътрешните полети в Бразилия. Чисто фотографски не е драма, имам водоусточива сапунерка, а и непромокаем калъф за DSLR-а. Виждам доста опции в букинг за настаняването в Рио и около водопадите в момента, все още се колебая дали да разкъсвам трипа с 1 нощувка в Рио и веднага към водопада или да остана няколко нощи в Рио след пристигането. Шератон няма тройно настаняване, т.е има, ама на цената на 2 стаи. Тъпо, че и скъпо... И това ще стане дилема, че 300 евро за единично настаняване е наистина кожодерско в името на един изгрев и един залез, които като нищо могат да се случат в неблагоприятни светлинни условия Наддадох за ъпгрейд в бизнес с ТАП, вероятно знаете за тази им неевтина, но все пак възможна опция. 1 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 30 юни, 2017 Сподели Публикувано: 30 юни, 2017 преди 23 часа, SLX каза: Остава да измисля връщането от Лисабон, към момента УИз дава някакви цени от по 150 евро, което ми се струва покана да поизчакам. Виж Лисабон - Милано с Райън и Милано-София с Уиз. Излизат добри цени:). 1 Връзка към коментар
SLX Публикувано: 26 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 26 юли, 2017 Още един бърз въпрос, ако не възразявате. На последната снимка с картата изглежда има както линията на влака към Дяволското гърло, така и пътека за ходене пеша дотам. Ако е така колко е приблизително разстоянието от Шератон до Дяволското гърло, за да се иде до там пеша? Връзка към коментар
Carrie Публикувано: 26 юли, 2017 Сподели Публикувано: 26 юли, 2017 (редактирано) Не мога да кажа колко ходене би отнело (на око така може би час, но само гадая), най-близо до хотела сякаш е втората станция на влакчето Cataratas. Оттам като гледам пътеката до Дяволското гърло върви по влака и честно казано не знам дали си струва ходенето точно в този участък, от двете страни на линията има само дървета, не помня да се виждаше нещо особено от влака, има къде къде по-интересни места из парка, а и предвид шума от влака не очаквам да се видят кой знае колко животинчета/птици. Но разбира се, ако имате достатъчно време, не пречи да обиколите абсолютно всичко. Редактирано 26 юли, 2017 от Carrie 1 Връзка към коментар
SLX Публикувано: 26 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 26 юли, 2017 Благодаря. Въпросът е, че в 6 сутринта няма влакче... А до около 7.10 ще съм стигнал до Дяволското гърло с фотографската техника. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 26 юли, 2017 Сподели Публикувано: 26 юли, 2017 (редактирано) Да, има пътека покрай линията на влакчето, но при (или скоро след) дъжд има доста локви и може да е кална. Разстоянието, за което питаш, грубо е приблизително 4км. , за около час би трябвало да стигнеш. И още нещо - последната отсечка до Дяволското гърло е над реката, по едни метални мостечта/пасарелки - ако идеята да отидеш извън официалното работно време на парка, не знам дали няма някакво ограничение/забрана за ползването им. Редактирано 26 юли, 2017 от Фичо 3 Връзка към коментар
Carrie Публикувано: 26 юли, 2017 Сподели Публикувано: 26 юли, 2017 преди 1 минута , SLX каза: Благодаря. Въпросът е, че в 6 сутринта няма влакче... А до около 7.10 ще съм стигнал до Дяволското гърло с фотографската техника. В такъв случай смело по пътеката, аз взех може би първото влакче сутринта и беше невероятна навалица и струпване на хора на Дяволското гърло. Така ще изпревариш всички и ще си снимаш на спокойствие Връзка към коментар
SLX Публикувано: 26 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 26 юли, 2017 преди 6 минути , Фичо каза: Да, има пътека покрай линията на влакчето, но при (или скоро след) дъжд има доста локви и може да е кална. Разстоянието, за което питаш, грубо е около 4км. И още нещо - последната отсечка до Дяволското гърло е над реката, по едни метални мостечта/пасарелки - ако идеята да отидеш извън официалното работно време на парка, не знам дали няма някакво ограничение/забрана за ползването им. Благодаря много. От Шератон достъпът е на практика безпрепятствен дори в извън работно време. По тази причина и нощувката струва неприлично много. 4 км. е лесно преодолимо разстояние. В тъмното ще е вълнуващо да се ходи през джунглата, но адреналинът сигурно си струва. Кратко търсене в мрежата ми даде някакви жокери за паралелни и, очевидно, нелегални входове към националния парк, които нямам намерение да използвам, затова Шератон се очертава като единствена смислена алтернатива. Особено ако оценим в пари шансът да съм сам по изгрев на водопадите и спестената такса за парка за втория ден. Кацам в Бразилия и предполагам, че таксито ще е най-бързата опция, макар до хотела да са близо 40 км. След сутрешното насаме при Дяволското гърло :), вече ще направя двата маршрута от страната на Аржентина, лодката (има ли къде около лодките да си прибера на сигурно фотографската техника?), снимайки във водата с водоустойчива сапунерка и екшън камера. Следобедът ще използвам да се придвижа до Бразилия за нощувка там. Връзка към коментар
liliya Публикувано: 27 юли, 2017 Сподели Публикувано: 27 юли, 2017 (редактирано) Имай предвид , че ако е валяло , отвсякъде текат реки , а по металните платформи е забранено ходенето заради гръмотевици. Първият ден ние бяхме от страната на Бразилия и на връщане ни валя порой, вярно за около половин час беше, но водата стигна до коляно. На следващия ден бяхме в Аржентина и ни казаха , че заради дъжда предния ден са били затворили парка. Не зная дали ходенето по тъмно в парка е безопасно, но ако е валяло или вали очаквай обилно количество кал. За техниката дават чували , в които да я прибереш , но не зная за опция да я оставиш там. Гардеробите са извън парка , при билетния център. Пробвай евентуално лично да се договориш с някой от служителите , но това ще е твой риск. Иначе , идеята да си сам на Дяволското гърло е страхотна и поражда лека завист:) , по-късно тълпата е адска и да се снимаш сам без случайни хора направо си е късмет. Успех в трипа.:) Редактирано 27 юли, 2017 от liliya 2 Връзка към коментар
SLX Публикувано: 21 август, 2017 Автор Сподели Публикувано: 21 август, 2017 (редактирано) Благодаря, @liliya. Голяма част от планирането е за два момента - залеза и изгрева, които да преживея насаме до водопадите. Или в краен случай с някой в момента непознат другар, който ще да е отседнал в Шератон, на когото предната вечер ще оферирам едночасова разходка по тъмно през джунглата Средно дъждовните дни през февруари са 11, дали ще е гот, ако паркът е затворен и трябва кротко да си постоя в мегаскъпия хотел само? Изглежда като 33% вероятност... Още един логистичен въпрос. Кацам сутринта в 7,20 ч. на 13 .02 в Рио, което е последният карнавален ден. Хотелът ми е на Копакабана. Каква е вероятността да има затруднения в придвижването с градски транспорт от летището до там? Редактирано 21 август, 2017 от SLX Връзка към коментар
liliya Публикувано: 22 август, 2017 Сподели Публикувано: 22 август, 2017 Дано да имаш късмет с времето:) Относно Рио , според мен най- добре си поръчай от хотела такси и те ще ти кажат колко време ти е необходимо. Ако ти е сутринта рано полета , с такси се стига бързо и по спомени беше около 60 реала. Ние бяхме в хотел в района на Марина Глория и от там сутринта стигнахне за по- малко от 30 Мин. до GIG. Връзка към коментар
Carrie Публикувано: 22 август, 2017 Сподели Публикувано: 22 август, 2017 (редактирано) Мисля, че тарифите с такси бяха фиксирани от/дo GIG на 70 реала, от Копакабана до GIG пътуването следобяд беше 30-35 мин, но не по време на карнавала. С градски транспорт трябва да се направят доста прекачвания и отнема много време, другият вариант са автобуситe Real Auto Ônibus http://www.realautoonibus.com.br/Site/NossasLinhas-Premium-00,,REAL59555420170606183431-5.html, номер 2018 минава по Avenida Atlantica (крайбрежния булевард покрай плажа) и там казваш къде искаш да спре автобуса, но май отнема ~1.5h. Редактирано 22 август, 2017 от Carrie 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 22 август, 2017 Сподели Публикувано: 22 август, 2017 преди 21 часа, SLX каза: Кацам сутринта в 7,20 ч. на 13 .02 в Рио На кое летище кацаш - международното или Сент Дюмон? Относно дъждовните дни през февруари - какъвто ти е късметът Дори да е затворен парка за външни посетители, за гостите на хотела, който е в самия парк едва ли ще е затворен. Опасно е да се ходи по металните платформи над реката, защото привличат светкавици. На предната страница съм дала линк, с който може да определиш по кое време на денонощието е зората и здрача, изгрева и залеза, както и посоката им за съотвеният месец. Има и други сайтове, с които може да видиш златния и синия час. Не е лошо да предвидиш опознавателна разходка, при която да си набележиш интересните за теб гледни точки. От аржентинска страна гледката към Дяволското гърло е отгоре. Гледката от бразилската страна е отдолу Отстрани и отгоре А когато е слънчево - винаги може да се заиграеш с дъгичките Има едни нахални животинки, които крадат всичко, което е оставено без надзор - за малко да си остана без раницата. Coatis - приличат на ракуни. 4 1 Връзка към коментар
SLX Публикувано: 24 август, 2017 Автор Сподели Публикувано: 24 август, 2017 (редактирано) Благодаря за съветите, явно ще е с такси. Кацам на международното - GIG Eто последната клиширана вода, която съм снимал IMG_5268 Редактирано 24 август, 2017 от SLX 6 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 24 август, 2017 Сподели Публикувано: 24 август, 2017 На 21/08/2017 в 9:05, SLX каза: Благодаря, @liliya. Голяма част от планирането е за два момента - залеза и изгрева, които да преживея насаме до водопадите. Или в краен случай с някой в момента непознат другар, който ще да е отседнал в Шератон, на когото предната вечер ще оферирам едночасова разходка по тъмно през джунглата Средно дъждовните дни през февруари са 11, дали ще е гот, ако паркът е затворен и трябва кротко да си постоя в мегаскъпия хотел само? Изглежда като 33% вероятност... Още един логистичен въпрос. Кацам сутринта в 7,20 ч. на 13 .02 в Рио, което е последният карнавален ден. Хотелът ми е на Копакабана. Каква е вероятността да има затруднения в придвижването с градски транспорт от летището до там? Аз мисля, че не затварят парка само заради дъжд, а само металните мостчета и то при гръмотевични бури От тази гледна точка може би бразилския хотел е по-подходящ, защото там няма какво да затварят Придвижването ще си е ок. В Рио няма час пик, а перманентно много трафик. Ако си сам, автобуса от летището до Копакабана си е съвсем ОК. Има таксита, Uber... В неделя и някои празнични дни затварят едната посока на крайбрежния булевард (Avenida Atlantica), та може автобуса да не минава по обичайния си маршрут. Връзка към коментар
liliya Публикувано: 24 август, 2017 Сподели Публикувано: 24 август, 2017 преди 3 часа, neuromancer каза: Аз мисля, че не затварят парка само заради дъжд, а само металните мостчета и то при гръмотевични бури От тази гледна точка може би бразилския хотел е по-подходящ, защото там няма какво да затварят Придвижването ще си е ок. В Рио няма час пик, а перманентно много трафик. Ако си сам, автобуса от летището до Копакабана си е съвсем ОК. Има таксита, Uber... В неделя и някои празнични дни затварят едната посока на крайбрежния булевард (Avenida Atlantica), та може автобуса да не минава по обичайния си маршрут. Аз не съм присъствала при подобно затваряне. Когато бяхме ние - средата на февруари се си изсипа порой . Валя около половин час , но водата беше в огромни количества - буквално ходехме във вода до колене. Бяхме вир вода и нищо не спасява, аз само гледах фотоапарата да е на сухо с паспортите. След това докато чакахме автобуса за Аржентина изгря слънце и дори изсъхнахме. На следващия ден бяхме в парка от Аржентинска страна и там говорихме с един румънец, живеещ в Канада. Той сподели , че предния ден( т.е. когато и нас ни валя) , че парка са го затворили изцяло и са ги накарали да напуснат и после той направил ъпдейт на билета с доплащане за още един ден, за да разгледа. Възможно е реката да е станала много пълноводна и затова да са затворили, но дали затварят само металните пътеки или парка изцяло, не зная. Този човек сподели само , че са ги изкарали поради опасност от гръмотевици. Доколкото си спомням, когато събирах инфо за моето ходене до Игуасу , такава информация за затваряне на парка също четох. А и в Аржентинската страна мисля , че всички пътеки бяха метални . Може и Сarrie да сподели информация, тя беше около месец преди мен там :). Връзка към коментар
SLX Публикувано: 1 март, 2018 Автор Сподели Публикувано: 1 март, 2018 (редактирано) Върнах се. Няколко бързи коментара. В Рио тегне една системна тревожност, подклаждана усърдно от местните. Става дума за опасностите по улиците и рисковете за туристите. Вярвах, че тези опасности са надценявани, но в множество разговори с местни добронамерени люде установих, че това е тяхно искрено убеждение. Това, в известен смисъл, създава едно лееко напрежение при пребиваването там. Аз се забавлявах страхотно и с разумни и прости мерки за сигурност се чувствах като в София през 90-те на 20 век Карнавал - уличната атмосфера беше великолепна. Нямах възможност да ида до Самбодрома, но парадите в единствения ден, който хванах от карнавала бяха пълни с цветна, одухотворена атмосфера на искрено забавляващи се тинейджъри. Мисля, че главната карнавална радост е именно за 14-17 годишните, като значителна част от по-зрялото население на Рио предпочита да си вземе отпуск по това време и да отпътува на някъде. Забележителности на Рио - Статуята на Спасителя и Захарната глава са претоварени туристически места. Усещането особено при Исус, независимо от внимателното планиране на времето е за тежка тълпа и на практика доста обременително. Но няма как да се пропусне...казват. Градска среда в Рио извън утъпканите пътеки - моята лична мотивация за това пътуване беше това - естествена градска среда, фавели, общуване с местните. Огромно удоволствие ми достави запознанството с група бразилци, с които играехме рано сутрин волейбол на Копакабана и клъбирахме умерено. Санта Тереза е квартал, в който може да се почувства локална атмосфера, както, разбира се и по плажовете на Копакабана и Ипанема. Туровете във фавелата Санта Марта са приятни, тези в Рошина - още по- приятни. Игуасу - в тази тема главният въпрос беше размяната са доста скъпия Шератон от страната на Аржентина срещу уникалния шанс да се порадвам на водопадите насаме.Получи се! Хотелът вече се казва Мелия, ужасно скъп, но преглъщаем при споделяне на бюджета с още някого в стая. При настаняването вечерта двамата рецепционисти бяха потресени от желанието ми да се разходя по тъмно преди изгрев до Дяволското гърло и бяха напълно убедени, че агресивните пуми ще ме изядат. И пламенно ме разубедиха да не ходя дотам, като вместо това в 6,30 сутринта направих долния и горния маршрути напълно сам. Уникално дзен усещане, че даже ме домързя да снимам, за да не крада от удоволствието да общувам с водопадите напълно сам. По-късно през деня направих и трите маршрута отново, този път придружен от още 2 до 3000 души - е, няма да описвам разликата. Наех кола в Бразилия срещу 30 евро, с нея минах границата и нощувах в Аржентина, трябваше само допълнителна застраховка, която направих срещу 48 реала, но колата ми даде доста свобода в много краткия еднодневен престой, а и 2000 мили заради промоцията на Авис. За Бразилска страна не остана време, че се оказа неделя и паркът отваряше в 9, а полетът ми (глупостта на начинаещия) беше в 11,30, та хеликоптерният тур пропадна, както и изобщо шансът да видя водопадите от тази страна. А, забравих да кажа, че на Игуасу дъждът заваля в 8 сутринта и продължи през целия ден... Снимки малко, да заместя думите. Редактирано 1 март, 2018 от SLX 15 7 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 1 март, 2018 Сподели Публикувано: 1 март, 2018 Страхотни снимки, браво. Не само тийнейджъри, по принцип хубав карнавал става където има много студенти. За сигурността, да живееш на място е друго. Щата Рио де Жанейро е фалирал и няма достатъчно пари за лекари и полиция. Не са искали да те плашат специално. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 1 март, 2018 Сподели Публикувано: 1 март, 2018 преди 3 часа, SLX каза: Върнах се. Няколко бързи коментара. Браво, чудесни снимки. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега