Прескочи до съдържание

Нови условия за посещение на Мачу Пикчу

Препоръчани мнения

Има промени в реда за посещение на Мачу Пикчу, които влизат от 1 юли:

Регламент от Министерство на културата на Перу (на испански)

Machu Picchu New Entrance Rules

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 35 минути , Childish каза:

Освен това са вдигнали и цените! Миналата година целодневен билет с изкачване на планината Мачу Пикчу беше 142 солес, сега цената е 200 солес и цялото посещение трябва да е максимално 7ч. Цената за полудневното посещение без изкачвания ще е 152 солес. А това за задължителните гайдове не е никак готино... Ако си вземеш за един ден 2 билета половинки, за втората част гайд не е задължителен :huh:

Редактирано от Carrie
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Carrie каза:

Освен това са вдигнали и цените! Миналата година целодневен билет с изкачване на планината Мачу Пикчу беше 142 солес, сега цената е 200 солес и цялото посещение трябва да е максимално 7ч. Цената за полудневното посещение без изкачвания ще е 152 солес. А това за задължителните гайдове не е никак готино...

И за излизането - тогава можеше да се влиза до 3 пъти с билета. Бях питала, защото тоалетните са само отвън. Аз не знам как издържах цял ден без да ходя до тоалетна.

Добре, че го посетихме миналата година. Беше под въпрос.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Childish каза:

Имаме закупени (онлайн на 2 април) билети за 26 юли, без изкачвания 152 S. Нямаме час на билета, но ще влезем сутринта в шест.

19.2. It is prohibited to enter with food and drink.

19.4. It is prohibited to enter with alcoholic beverages.

Drink дали се отнася и за вода.

19.11. It is prohibited to enter with shoes with high-heels, or hard soles. Only soft soles are permitted (like those found in training shoes or walking shoes/boots).

Сега се чудя туристическите обувки дали се считат с меки подметки или твърди. Би трябвало да са ок.

За тоалетната е много лошо ако не може да излиза и влиза.

Мислим да вземаме таблетки срещу височинна болест, които те карат да ходиш често до тоалетна. А освен това четох, че трябва да се пие често вода срещу височинна болест. Освен да спрем таблетките за един ден, Мачу Пикчу не е толкова на високо, но пък за после ще се наруши концентрацията.

Връзка към коментар

Zon, по принцип е забранено внасянето на вода, но ми направи впечатление, че не се спазваше забраната. Ние си оставихме водата в раниците, обаче доста хора си бяха внесли вода.

Освен това, ако ще качвате някой връх на влизане за изкачването, където се записваш, продават вода.

За тоалетните - нямам идея как стои въпроса.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Миналата година поне не проверяваха хората какво имат в раниците, аз и течности (за изкачване на планината МП поне 1.5л) и някакви вафлички и шоколадчета си бях взела (разбира се, отговорно боклучките си ги свалих с мен)... Туристическите обувки също трябва да са ОК. Сутринта как планирате влизането в 6ч.? Пеша ли смятате да се качвате до входа на МП? Опашките за автобусите са солидни и се чака доста време, тези които искат да са първи обикновено отиват на опашката доста по-рано...

За височинна болест не взимах нищо, единствено на трека до Rainbow mountain над 4000м усетих кофти ефект и не го препоръчвам без наистина добра аклиматизация, но разбира се е много индивидуално и не мога да дам съвет за хапчетата. Но нали новите правила влизат в сила след вашето посещение, така че си следвайте предписанието, ако сте решили да взимате.

Редактирано от Carrie
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
преди 23 минути , zon каза:

Имаме закупени (онлайн на 2 април) билети за 26 юли, без изкачвания 152 S. Нямаме час на билета, но ще влезем сутринта в шест.

19.2. It is prohibited to enter with food and drink.

19.4. It is prohibited to enter with alcoholic beverages.

Drink дали се отнася и за вода.

19.11. It is prohibited to enter with shoes with high-heels, or hard soles. Only soft soles are permitted (like those found in training shoes or walking shoes/boots).

Сега се чудя туристическите обувки дали се считат с меки подметки или твърди. Би трябвало да са ок.

За тоалетната е много лошо ако не може да излиза и влиза.

Мислим да вземаме таблетки срещу височинна болест, които те карат да ходиш често до тоалетна. А освен това четох, че трябва да се пие често вода срещу височинна болест. Освен да спрем таблетките за един ден, Мачу Пикчу не е толкова на високо, но пък за после ще се наруши концентрацията.

Ние сьс сигурност имахме вода и чипс. Другите хранеха ламите с хляб, за да се снимат с тях. Нас никой не ни е проверявал., а и аз не бях проверявала какво е забранено. Тълпата в 6 сутринта беше огромна. Не мога да си представя как ще организират тези проверки.

Няма как да не те пуснат до тоалетна.

За Мачу Пикчу няма нужда от каквито и да е таблетки. Все пак е на 2400м. Честно казано не вярвам нещо да помага с/у височинна болест. Единствено аклиматизация.

Редактирано от Childish
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, Childish каза:

За Мачу Пикчу няма нужда от каквито и да е таблетки. Все пак е на 2400м. Честно казано не вярвам нещо да помага с/у височинна болест. Единствено аклиматизация.

Преди Мачу ще сме били на по-високо, след Мачу пак на високо. Ще изчета пак указанията за употреба на таблетките и ще питам личният лекар. Първите дни със сигурност ще вземаме, дано бързо се приспособим.

Връзка към коментар

Аз пих таблетки три дни. От тях само един от дните беше, когато бях на високо в Куско. След като установих, че нямам по-големи проблеми от нормалните (задъхване и бърза уморяемост) спрях приемането на лекарства. И при нас се получи да сме на високо преди и след Мачу Пикчу, но повече не взимах таблетки. За това пък пиех подсладени течности и ядех много сладкишчета от кока. Не изпусках възможност и да пия мате от кока и др. треви. Течностите и сладкото помагат.

Единственият признак, че височината не ми се отразява добре се появи в каньона Колка и то последната ни нощ на високо. Бяхме минали Куско и Пуно на високо без проблеми. Тогава се събудих с усещането, че се давя и не ми достига въздух. Пих един аспирин и всичко се нормализира.

По принцип вижте как ще ви се отразят височините, особено след първата нощ на високо и ако всичко е ок, не продължавайте с лекарства. Имат странични ефекти и не е много ок ползването им дълго време.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
На ‎23‎/‎06‎/‎2017 в 22:53, Carrie каза:

Сутринта как планирате влизането в 6ч.? Пеша ли смятате да се качвате до входа на МП? Опашките за автобусите са солидни и се чака доста време, тези които искат да са първи обикновено отиват на опашката доста по-рано...

Четох, че билети за автобуса могат да се закупят предварително онлайн и също така и от турагенция в Куско. Мисля да ги закупя онлайн и да станем рано, така или иначе.

Връзка към коментар
В момента, zon каза:

Четох, че билети за автобуса могат да се закупят предварително онлайн и също така и от турагенция в Куско. Мисля да ги закупя онлайн и да станем рано, така или иначе.

Доколкото помня проблем за закупуването на автобусни билети на място няма. Ние имахме закупено всичко по интернет с изключение на автобусните билети. Да сме почакали две-три минути за билети, не повече.

Опашката за качването на автобусите е голяма. На нея се нареждат всички, слезли от влака и се качват подред докато се напълни автобуса. Той тръгва и идва следващ автобус, на който качването продължава.

Така е и на връщане.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
В момента, mililia каза:

Доколкото помня проблем за закупуването на автобусни билети на място няма. Ние имахме закупено всичко по интернет с изключение на автобусните билети. Да сме почакали две-три минути за билети, не повече.

С влак пристигаме предишната вечер, час след затварянето на офиса за продажба на автобусни билети, така, че ще трябва да ги закупим предварително.

Връзка към коментар

С уговорката, че информацията ми е от юли миналата година:

Пристигнахме с влак предния ден и веднага се наредихме за билети за автобуса. Бях разочарована, че билетите са без час и места. От хотела ни препоръчаха рано да сме на спирката на автобусите. Предупредиха ни, че има много туристи и че е по-добре да отидем много рано - мисля, че ставаше дума за 3-4ч - за да се наредим на опашката. Когато отидохме - може би е било в 4 и 15 - на опашката имаше предостатъчно хора. По-лошото е, че постепенно тези отпред се увеличаваха, защото се оказа, че почти всеки пази място за свои причтели и познати. Гишето за билети мисля, че работи от 5 сутринта до 9 вечерта. За него също имаше опашка, но не може да се сравнява с тази за автобусите. Автобусите мисля, че тръгваха в 5:30 - един след друг. Ние бяхме в петия. Когато се качихме горе обаче, автобуси 6 и 7 спряха по-близо до входа от нашия и съответно всички от тези 2 автобуса минаха преди нас. Не можеше да се каже, че имаше опашка - по-скоро тълпа. (Автобусите нямат номера - аз броях хората пред мен, защото исках да снимам преди да има хора.)

Сега явно има промени. Бих те посъветвала да провериш в Куско - и да питаш и за гида. Имай предвид, че и в Куско стават големи опашки. Също и в хотела в Агуас Калиентес ще имат по-актуална информация.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Само да добавя, че ако ще купувате на място билети за автобус, си носете паспорти, да не се разкарвате като мен обратно до хотела :) Аз си взех билет за автобус предишната вечер, но сутринта опашката за качване на автобус беше стабилна, не помня на кой автобус поред се качих, но бях горе към 8:00. Затова писах, че ако сте решили да сте горе 6:00, да имате предвид че доста по-рано трябва да отидете на опашката.

Редактирано от Carrie
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 минути , Carrie каза:

Само да добавя, че ако ще купувате на място билети за автобус, си носете паспорти, 

Точно така. Мислех да го напиша и забравих.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Сега се сетих, че ние трябваше в едно гише на автобусната спирка да си вземем билетите за МП. По Интернет бяхме получили резервациите и при опит да се качим на автобус ни върнаха да си вземем билетите. Това беше преди две години, сега не знам как е. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, mililia каза:

Сега се сетих, че ние трябваше в едно гише на автобусната спирка да си вземем билетите за МП. По Интернет бяхме получили резервациите и при опит да се качим на автобус ни върнаха да си вземем билетите. Това беше преди две години, сега не знам как е. 

Миналата година не беше така, принтираха се ваучерите от резервацията!

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 10 часа, Carrie каза:

Само да добавя, че ако ще купувате на място билети за автобус, си носете паспорти, да не се разкарвате като мен обратно до хотела :)

Благодаря :) Когато купувахме билетите за Мачу Пикчу онлайн, мисля че имаше в условията да се носят паспорти, също и кредитната карта, с която са закупени билетите.

@Oshko e писал (септември 2016г.) че това което си принтирате от онлайн закупуването, това са билетите, не се обменят за други.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 23 часа, zon каза:

Благодаря :) Когато купувахме билетите за Мачу Пикчу онлайн, мисля че имаше в условията да се носят паспорти, също и кредитната карта, с която са закупени билетите.

@Oshko e писал (септември 2016г.) че това което си принтирате от онлайн закупуването, това са билетите, не се обменят за други.

Да, само трябва да стигнеш до края на процедурата, водеше се нещо като онлайн чек ин. Самото потвърждение или ф-ра не върши работа, има още една стъпка след това. Позабравил съм малко. Не гледат на входа по раниците. И опашката сутрин рано е огромна. За да е първи човек, може би трябва да виси цяла нощ, но пък върви бързо и ако сте ок да не сте съвсем от рано, може и да не си давате толкова зор. При мен сутринта беше гадно времето, после се оправи, така че не се знае...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте, 

Някой наскоро да е минавал по алтернативния път за МП: Cusco-Santa Teresa-Hidroelectrica-Aguas Calientes? 

- може ли от Куско да се намери лесно билет за бусче до Hidroelectrica? Цената 25-30USD актуална ли е? 

- доколко безопасно е да се върви по релсите от Hidroelectrica до Aguas Calienteс? Има ли много туристи, които минават пеш от там?

Маршрутът е нещо от рода на изрезката по долу. Но ме интересува доколко е актуално и реалистично изпълнението от самостоятелно пътуващ човек. Благодаря ви предварително :)

MP por hidroelectrica.PNG

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.