slujitel Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 В момента, Topfly каза: Аз също четох доста страшни истории за таксита, затова винаги поръчвах такси от рецепцията на някой хотел. На улицата никога не съм се качвал на случайно такси. И на това не бих разчитала, а и транспорта в Мексико е добре уреден, така, че не беше и нужно. Връзка към коментар
Гост Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 По повод сигурността в ползване на Uber в относително несигурни държави - не е тайна убийството (с изнасилване) на английска дипломатка в Ливан. Това като страничен коментар. Може и да е изключение, стига да не сме на място на жертвата. И да - темата е много интересна, благодаря ви за материалите. За хора като мен е важно. Аз не съм била. Дано някога. И не (само) в all inclusive. Връзка към коментар
Childish Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 (редактирано) преди 1 час, Topfly каза: Не споря за фактите, а за усещането ви за риск. Всеки ден управлявам различни рискове и затова съм наясно, че от едни и същи факти хората могат да си направят коренно различни заключения за рисковете. Обикновенно малките рискове хората са склонни да ги преувеличават, а големите рискове да ги омаловажават. В случя става дума за риск, който е значително по малък от риска от ПТП в Европа. Как би реагирала, ако пусна тема: Война по пътищата в Европа с 15 000 жертви годишно. Безопасна ли е Европа? Ако някой каже, че е ок да се пътува в Европа с кола, бих могъл да пусна стотици статии с туристи загинали в ПТП... Не е логично и последователно да поемаме значително по високия риск на ПТП в Европа, където шансът турист да загине е равен, на шансът да загине местен и да не поемаме риска от това в Мексико да станем случайна жертва на нарковойната. Няма лошо да споделяме и обсъждаме различните рискове и човек да се подготви, но е абсолютно излишно да се преекспонира нещо, което е с минимален статистически шанс да се случи. Topfly, темата е все пак за безопасността в Мексико, а не за ПТП-а и защо в Европа като в България се убиват хора по пътищата почти всеки ден. И със статистики не можеш да ме убедиш в случая, защото точно в Мексико много хора се водят за изчезнали, а не за убити, т.е. статистиката е невярна. Отделно, какво значение има, ако шансът е 1:1 милион когато това се случи точно на теб? Не говорим и за субективно усещане. Дори напротив, опитваме се да преставим фактите напълно обективно доколкото това изобщо е възможно. Ако ще говорим за субективни усещания, напр. мен повече ме е страх в центъра на София отколкото в Мексико. Въпросът е, че тук знам какво може да ми се случи - нападали са ме два пъти - веднъж опит за изнасилване и още веднъж с цел грабеж. Докато в чужда страна дори не знаеш какво да очакваш. Затова събираме информация, за да сме по-подготвени. Като си мислиш, че е толкова безопасно в Мексико защо си разчитал само на лицензирани таксита от хотела (или е било заради по-ниската вероятност от ПТП)? Това е риторичен въпрос, няма нужда да ми отговаряш. Ако го направиш, моля те, поне гледай да е по темата. Редактирано 8 юли, 2018 от Childish 4 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 (редактирано) 59 minutes ago, Childish said: Отделно, какво значение има, ако шансът е 1:1 милион когато това се случи точно на теб? Значението е огромно, защотото подготовката за малко вероятни събития, ти отвлича вниманието от подготовката за много по вероятни събития. Милиони хора в света се надяват, че точно те ще спечелят джакпота от тотото или се страхуват, че ще станат жертва на самолетна катастрофа или терористичен акт и докато се занимават с тези малко вероятни събития, забравят да мислят как да спечелят повече пари с работа или инвестиции или как да избегнат инфаркт преизвикан от наднормено тегло и т.н. Една единица увеличение в индекса на телесната маса над нормата например увеличава със 17% вероятността от инфаркт цък Само в България годишно 70 хиляди души умират от сърдечно-съдови заболявания или няколко пъти повече от жертвите от ПТП в цяла Европа и жертвите на нарковойната в Мексико. цък В света причина номер 1 за смърността са сърдечно съдовите заболявания, като надвишават жертвите от рак, травми, войни и т.н. цък Ако искаш да си подобриш шансовете за живот е по добре да намалиш хляба и да прекараш на седмица 2 часа във фитнеса от колкото да се откажеш от едно пътуване до Мексико 😀 Редактирано 8 юли, 2018 от Topfly 2 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 1 hour ago, Childish said: Като си мислиш, че е толкова безопасно в Мексико защо си разчитал само на лицензирани таксита от хотела (или е било заради по-ниската вероятност от ПТП)? Никъде не съм писал, че Мексико е безопасно място! Мексико е доста опасно място от гледна точка въоражен обир, кражба, хранително отравяне и т.н., но Мексико не е много опасно място от гледна точка на това турист случайно да попадне в престрелка и да загине. Последната опасност е по висока от колкото в други държави, но като цяло вероятността клони към нула. Връзка към коментар
LaBarba Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 преди 2 часа, neuromancer каза: Недейте да разчитате толкова на Убер, ако полицията и съда никакви ги няма. Убер няма репресивен апарат. Тук сина на една позната беше шофьор с Убер докато следва и го бяха намушкали няколко пъти, за да му вземат колата, едвам оцеля. Единстено го е спасило, че са го помислили за убит и не са го довършили. Естествено в Убер има записи кой го е извикал, но не им пука, защото са непълнолетни. Нямах предвид, че трябва да разчитаме при инцидент убер да накаже шофьора, а че шофьорите на убер излизат да карат за пари (и рейтинг), а не да сканират за потенциални жертви на улицата. Иначе и в щатите има случки с убер, не само в развиващи се страни. 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 Имам предвид, че всичко се случва, даже не можеш да си 100% сигурен, че в колата е човека с рейтинга... Това по-скоро като пример от живота и предупреждение, не съм казал да избягвате Убер или нещо подобно, аз ги ползвам, като съм без кола или в друг град 2 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 (редактирано) преди 2 часа, Topfly каза: Ако искаш да си подобриш шансовете за живот е по добре да намалиш хляба и да прекараш на седмица 2 часа във фитнеса от колкото да се откажеш от едно пътуване до Мексико Топфлай, цар си на това да сменяш темата с помощта на статистически данни. За мен факта, че можеш да умреш в по-голяма степен от инфаркт от наднормено тегло води до извод единствено, че наднорменото тегло не е здравословно, а не до изводи относно сигурността в Мексико. Сменяш темата много ловко. 🤨 Факт е, че повечето страни са доста по-опасни от България, факт е, че страните в Южна Америка, Карибски регион и някои размирни райони са дестинации с повишен риск. Факт е и, че във всяка дестинация има места с повишен риск като местата с огромно струпване на хора, места с алкохол, места, където се използва дрога, места свързани с много адреналин и т. н. В тази връзка Мексико е дестинация с повишен риск, поради наличието на войни между картели и групировки, поради размирни в социално и политическо отношение зони с различни племена, поради манталитета на някои местни, поради търсенето на евтини и достъпни опиати и многото опити да се получи нещо извън закона. Тези, които тръгват с такава нагласа или към определени райони трябва да знаят за евентуалните рискове. Факт е, че на всяко място по света има възможност да се откажеш на грешното място или по неправилно време и да станеш жертва. В Мексико тази вероятност е доста по-голяма от в много други силно развити туристически дестинации. Факт е, че често професионалните изкривявания ни пречат да осъзнаем някои неща. Така например управлявайки рискове, ти доста изписа и стресира хората, които летяха през Доха с Катарците миналата година. Пък всички останали си летяха без проблеми и в крайна сметка никой не се оказа пострадал, поне от Магеланци. Така, че винаги има поне две гледни точки и всеки си е прав за него си. Четящите сами следва да си направят изводите, а не да приемат някоя от гледните точки за абсолютно меродавна. Редактирано 8 юли, 2018 от mililia 7 Връзка към коментар
ACM Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 (редактирано) Мисля, че малко се стресирате излишно и търсите под вола теле. Мексико сити е един класически латиноамерикански град. По тъмно си в хотела, по светло обикаляш нормално с едно наум да не се забиеш в някоя празна улица (най-вероятно има причина да е празна). Държите си големите улици, които обикновено са претъпкани с хора и използвате таксита, като не е зле предварително да си уговорите цената. Аз лично не смятам, че е редно да се пазариш докрай на такова място. Свалете 2-3$ надолу и си пейте или направо ако става въпрос за 7-10$, просто ги дайте. Няма да забогатеете, ако свалите повече и изнервите шофьора, докато, ако се съгласите веднага той ще остане доволен (все пак кой е по-бедният в случая?) и ще направи всичко възможно да ви даде добра услуга. Аз имах една доста дълга отсечка от Чапултепек до Катедралата (около 25 минути), за която ми взеха някаква феноменална сума от сорта на 8-9$ (вече не си спомням точно, но там някъде беше). Какво повече има да се обсъжда? Естествено, че ако обикаляш с тениска с надпис "тъп турист" и имаш огромен фотоапарат на врата ще привлечеш вниманието на неправилните хора. Нима в София няма кой да те обере по нощите? Аз вече не се доверявам на чужди мнения, били те и от опитни магеланци. Без да ми се обиждате. Четох какви ли не истории на тема сигурност и ако човек вярва на всичко, то по-добре да си стои вкъщи. Въпреки че още съм далеч от трийсетака и според много хора съм си все още дете (най-вече майка ми, която много се "кефи" на някои дестинации 😂), вече съм бил на доста опасни места според общото мнение, включително и в доста латиноамерикански и африкански страни, но не съм имал абсолютно никакъв проблем. Дори в Буенос Айрес си взех една копърка, която ми взе доста прилична сума и ме закара безпроблемно до хотела и то късно вечерта. Ако се държиш адекватно и не се правиш на гъзар, никой няма да те закачи. Естествено винаги може да си на неправилното място в неподходящия момент, но това няма как да се избегне. Хора ги изнасилват/обират/убиват най-редовно и в България. Редактирано 8 юли, 2018 от ACM 5 Връзка към коментар
dimitrov6 Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 Преди 2 години пътувах с влака от Ниш до София с едно момче,което си идваше в отпуска от Чехия.Бяха го обрали на гарата в Прага,като му взели заплатата и лаптопа скрити в чанта.Някакви цигани му ги дръпнали и избягали.Той призна ,че е пил бира и не бил много концентриран. Връзка към коментар
tch Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 (редактирано) преди 4 часа, Topfly каза: В случя става дума за риск, който е значително по малък от риска от ПТП в Европа Загинали в ПТП в Европа 49 на 1 милион Убийства в Мексико 195 на 1 милион Редактирано 8 юли, 2018 от tch 5 Връзка към коментар
tch Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 (редактирано) Преди 1 час, ACM каза: вече съм бил на доста опасни места според общото мнение, включително и в доста латиноамерикански и африкански страни, но не съм имал абсолютно никакъв проблем. Няма как мнението на 1 човек да е релевантно, за това се прави статистика на база 1 милион жители. Както се вижда в Мексико е 4 пъти по-вероятно да загинеш в следствие на убийство, в сранение с това да загинеш в ПТП в Европа, дали това е много или малко всеки си преценява. Статистически шансът е много нисък, все едно в София на година да има 300 убийства. Шансът вие или ваш близък да сте сред засегнат е много малък. Друг е въпросът защо човек доброволно би си давал парите, на място където има беззаконие. Редактирано 8 юли, 2018 от tch 3 Връзка към коментар
ACM Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 преди 12 минути , tch каза: Няма как мнението на 1 човек да е релевантно, за това се прави статистика на база 1 милион жители. Както се вижда в Мексико е 4 пъти по-вероятно да загинеш в следствие на убийство, в сранение с това да загинеш в ПТП в Европа, дали това е много или малко всеки си преценява. Статистически шансът е много нисък, все едно в София на година да има 300 убийства. Шансът вие или ваш близък да сте сред засегнат е много малък. Друг е въпросът защо човек доброволно би си давал парите, на място където има беззаконие. Точно затова не трябва да се плашат всички от подобни истории и статистики. Ходете си където сте решили, но просто внимавайте и не бъдете наивни. Връзка към коментар
nomad Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 (редактирано) Реално, това което е официалната статистика в Мексико, е само върха на аисберга. Ако се броят и безследно изчезналите, броят на убииствата ще е в пъти повече. Също, по-голямата част от грбежите, отвличанията и т.н. никога не стигат до полицията, съответно не са част от статитиката. Истинското положение е по-тежко, отколкото предполага официалната статистика. Сблъсквал съм се лично с престъпността в Мексико, от това че ми откраднаха телефона в метрото, до много по-страшна среща с Картела от Залива, когато ни се размина на косъм. Познавам двама мексиканци, които живеят в София и са напуснали Мексико имено заради това че е опасно. Дори човек да не е свързан по никакъв начин с незаконни дейности и да се опитва да е предпазлив, може да пострада и вероятността не е толкова малка. Това, не е само мое мнение, ето една карта от US Department of State изготвена специално за улеснение на гражданите на САЩ, пътуващи в Мексико- зоните в оранжево са Reconsider Travel, a тези в червено са Do Not Travel, повече от половината щати са в една от тези две категории- https://travelmaps.state.gov/TSGMap/?extent=-124.207939566,14.44327709,-84.313397286,33.446969624 Не искам да отказвам никой да пътува в Мексико. Напротив, това ми е най-любимата дестинация, заедно с Гватемала и отново бих отишъл. Просто, на база личният ми опит, смятам, че е дестинация с висок риск. Редактирано 8 юли, 2018 от nomad 3 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 24 minutes ago, tch said: Загинали в ПТП в Европа 49 на 1 милион Убийства в Мексико 195 на 1 милион Това е изопачване на статистиката! В Европа всеки има горе долу равен шанс да влезе в черната статистика на ПТП, докато в мексико убийствата са силно концентрирани в определена прослойка. Важно е не колко са убийствата по принцип в Мексико, а колко души от 40-те милиона туристи годишно са загинали като случайни жертви на нарковойната. Тези хора едва ли са повече от 40 души или 1 на 1 милион 1 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 24 minutes ago, tch said: Няма как мнението на 1 човек да е релевантно, за това се прави статистика на база 1 милион жители. Както се вижда в Мексико е 4 пъти по-вероятно да загинеш в следствие на убийство, в сранение с това да загинеш в ПТП в Европа, дали това е много или малко всеки си преценява. Статистически шансът е много нисък, все едно в София на година да има 300 убийства. Шансът вие или ваш близък да сте сред засегнат е много малък. Друг е въпросът защо човек доброволно би си давал парите, на място където има беззаконие. Както вече писах, като турист тази статистика не е вярна, но по принцип всеки турист тръгващ от по развита държава поема най-различни рискове за да oпознае света. Този риск, може да е по големият шанс за убийства, но може да е по големият шaнс от участие в ПТП, по голямата вероятност да се срещне с по опасни животни или растения, евентуално риск от отравяне с храна или зараза с малария и други гадни болести. Общо взето пътуването е даване на пари за да поема човек най-различни рискове 😀 Струвами се, че е време да закрием Магеланци и да се откажем от пътуването 😀 20 minutes ago, nomad said: Не искам да отказвам никой да пътува в Мексико. Напротив, това ми е най-любимата дестинация, заедно с Гватемала и ако събера средства, отново бих отишъл. Просто, на база личният ми опит, смятам, че е дестинация с висок риск. Под това бих се подписал и аз 🙂 Връзка към коментар
tch Публикувано: 8 юли, 2018 Сподели Публикувано: 8 юли, 2018 Преди 1 час, Topfly каза: Важно е не колко са убийствата по принцип в Мексико, а колко души от 40-те милиона туристи годишно са загинали като случайни жертви на нарковойната. Разбира се, че ще е много по-ниска по простата причина, че един турист прекарва едва 1 седмица там (ако не и по-малко). За това рискът сред тези хора да бъдат застреляни е много по-нисък. Така че ако един турист прекарва там една седмица, рискът да го думнат е 52 пъти по-нисък от колкото на местен 😉 А и за да ти се развали почивката е нужно да ти се случи мног по-малко от въвличане в престелка 2 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 15 hours ago, tch said: Разбира се, че ще е много по-ниска по простата причина, че един турист прекарва едва 1 седмица там (ако не и по-малко). За това рискът сред тези хора да бъдат застреляни е много по-нисък. Така че ако един турист прекарва там една седмица, рискът да го думнат е 52 пъти по-нисък от колкото на местен Ясно, според теб шансът да те застрелят като нормален и мирен местен е същият, като на един въоражен член на наркобанда, който вoюва с конкурентна банда и на туристите им помага само това, че малко време прекарват в Мексико 🙂 19 hours ago, mililia said: Топфлай, цар си на това да сменяш темата с помощта на статистически данни. За мен факта, че можеш да умреш в по-голяма степен от инфаркт от наднормено тегло води до извод единствено, че наднорменото тегло не е здравословно, а не до изводи относно сигурността в Мексико. Сменяш темата много ловко. Има пряка връзка между двете неща. Не е логично да те е страх за живота ти от нещо, което има много по малък шанс да се случи, но да не се страхуваш от опасност, която има с пъти по голям шанс да се реализира. Връзка към коментар
mililia Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 (редактирано) преди 25 минути , Topfly каза: Има пряка връзка между двете неща. Не е логично да те е страх за живота ти от нещо, което има много по малък шанс да се случи, но да не се страхуваш от опасност, която има с пъти по голям шанс да се реализира. Това от какво човек се страхува е напълно субективно, а не е въпрос на трябва/не трябва. Аз например много повече се страхувам от гущерчета, отколкото от инфаркт, въпреки че съзнавам напълно, че гущерчетата са безобидни. Няма как който и да било да ми каже от какво да се страхувам, защото това си е лично мое усещане. Освен това аз може и да съм готова да поема риска от инфаркт и въобще да не искам да поемам риска от това да ме разтрелят някъде, та било то и на Карибски бряг. Отново сменяш темата Топфлай 😉. Редактирано 9 юли, 2018 от mililia 2 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 20 hours ago, mililia said: Факт е, че често професионалните изкривявания ни пречат да осъзнаем някои неща. Така например управлявайки рискове, ти доста изписа и стресира хората, които летяха през Доха с Катарците миналата година. Пък всички останали си летяха без проблеми и в крайна сметка никой не се оказа пострадал, поне от Магеланци. Така, че винаги има поне две гледни точки и всеки си е прав за него си. Четящите сами следва да си направят изводите, а не да приемат някоя от гледните точки за абсолютно меродавна. Точно това се опитвам да обясня, но явно субективизмът при повечето от участниците във форума е доста голям. Според доста анализатори шансът Кризата в Катар да се задълбочи миналата година беше 10-20% Това е доста висок процент за да има нужда да направиш нещо. По принцип всички рискове с шанс между 0,1 и 99,9% е хубаво да се управляват. Точно тези рискове обаче обикновенно се игнорират от повечето хора. Рисковете обаче с които няма смисъл да се занимаваме, защото шансът им е пренебрежимо малък да ни се случи точно на нас са любима тема на повечето хора (Самолетни катастрофи, тероризъм, да те застрелят в Мексико и т.н.). Риск, който е от порядъка на 0,1%, но може добре да се управлява е рискът да се разболеем в чужбина. Може да кажеш, както при примера с Кризата с Катар, че парите за пътническа застраховка са пари хвърлени на вятъра, защото повечето Магеланци не са си ползвали застраховката, но въпреки това не мисля, че ще си права. Подобен риск не е разумно да се игнорира, защото ако много пътуваш рано или късно ще ти се случи. Да се страхуваш и сресираш обаче от неща, които има шанс да се случат с 1:100 000 или 1:1 000 000 вероятност е напълно излишно. За да става лаф, може да си говорим за подобни събития, но ако човек почне да мисли за подобни опасности, а игнорира нещата, които могат да се случат с много по голяма вероятност, това рано или късно ще му навреди на живота. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 8 minutes ago, mililia said: Това от какво човек се страхува е напълно субективно, а не е въпрос на трябва/не трябва. Аз например много повече се страхувам от гущерчета, отколкото от инфаркт, въпреки че знам, че съзнавам напълно, че гущврчетата са безобидни. Няма как който и да било да ми каже от какво да се страхувам, защото това си е лично мое усещане. Освен това аз може и да съм готова да поема риска от инфаркт и въобще да не искам да поемам риска от това да ме разтрелят някъде, та било то и на Карибски бряг. Отново сменяш темата Топфлай 😉. Когато някой несъзнателно игнорира реалността го разбирам, но когато осъзнаваш, че грешиш и въпреки това не се опитваш да пребориш субективзма не го разбирам. Абсолтно реално нещо е човек да има различни фобии, но неразбираемо е за мен, ако човек съзнателно не се опитата да се пребори с фобиите си. Някой път ми е много трудно да разбера жените и мъжете, кото се водят основно от чувствата си, а не от разионалността, но такъв е живота. Не всички сме еднакви 🙂 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 (редактирано) преди 17 минути , Topfly каза: Да се страхуваш и сресираш обаче от неща, които има шанс да се случат с 1:100 000 или 1:1 000 000 вероятност е напълно излишно. Както казах професионалните изкривявания ни пречат да видим доста неща. За мен и сигурна съм за повечето Магеланци е много по-страшно това да ме гръмнат някъде из Мексико, отколкото това, че може да постоя някой и друг ден на летището в Катар. Забравяш субективния момент, тъй като той не се включва в статистиката. И моля, не прави като жените, не ми слагай думи в устата😉. Изобщо не смятам, че застраховките са безполезни, а тъкмо напротив плащам за всяко пътуване извън Европа застраховка при Номадите, нищо че е доста по-скъпа от тази на българските застрахователи. Надявам се никога да не я ползвам, но винаги ще си правя застраховка при сигурни и по отношение на Асистънса, застрахователи. И спирам спора, защото той вече няма нищо общо с темата. Редактирано 9 юли, 2018 от mililia Връзка към коментар
Childish Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 ОК, може ли общите разсъждения за оценка и управление на риска да са в отделна тема. 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега