Прескочи до съдържание

Мини план за Букурещ за 3-4-5 часа?

Препоръчани мнения

Имам работа в Букурещ другата седмица. След това мисля да отделя няколко часа преди да потегля наобратно.

Какво мога да видя за тези няколко часа? Ще съм благодарен на предложения.

Връзка към коментар

Разходи се из историческия център Липскани- малко улички, много антиквариати, бутици, ресторанти и арт галерии. Ако имаш интерес към изкуството в Националният художествен музей можеш да се полюбуваш на Рембранд и Ел Греко. Триумфалната арка, Атенеума и Двореца на парламента са другите опции. Аз за толкова време бих се разходила из из Липскани :). 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравей, 

Аз бих отишла до Парламента. Сградата е считана за втората по големина административна сграда в света, след Пентагона. Уникално красива. От нея към Триумфалната арка и вече за каквото остане време. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
1 hour ago, Алекс said:

Здравей, 

Аз бих отишла до Парламента. Сградата е считана за втората по големина административна сграда в света, след Пентагона. Уникално красива. От нея към Триумфалната арка и вече за каквото остане време. 

O, Парламена е ясен. Но не вярвам да имам време да го разглеждам отвътре. По-скоро малко снимки отвън и това е. И Липскани наистина може да включа с хапване в някое заведение там. Дали са близо за пеша или ще трябва с колата между тях?

И Леи или Евро ще ми трябват?

Редактирано от 123456
Връзка към коментар

За Парламента и Стария град са те посъветвали, а аз бих добавил и Природо-научния музей, Арката, Музея на селото село, Парка Херастръу около него. Може да вземеш Хоп - Он/Офф бусовете - към 20-30 леи беше. 

Официалната валута в Румъния е леи/ RON.  Може във всяка банка да смениш Евро за леи.

Връзка към коментар

Най-добре да плащаш в леи - приемат се плащания както с карти, така и кеш. За кешови плащания да имаш предвид, че закръглят към цяла сума, така че да не чакаш ресто в бани (местните стотинки).

Разбирам, че ще пътуваш с кола. Е, в центъра е доста сложно паркирането - колите просто се изоставят някъде :) и затова е пълен хаос. Препоръчвам да оставиш колата в Unirea Shopping Center (платен паркинг, затова и винаги има места :)) и оттам можеш да се пуснеш в стария град, където да хапнеш и поразходиш, и след това разходка до Парламента по бул. Унири (Bulevardul Unirii). По същия булевард можеш да се върнеш до шопинг центъра и да си вземеш колата.

Това, което @milen_40 е препоръчал, е в северната част на града. Обектите са интересни за посещения и аз бих ги препоръчал също, обаче определено ще ти трябва повече време.

Редактирано от Yavor
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
3 hours ago, Yavor said:

Най-добре да плащаш в леи - приемат се плащания както с карти, така и кеш. За кешови плащания да имаш предвид, че закръглят към цяла сума, така че да не чакаш ресто в бани (местните стотинки).

Разбирам, че ще пътуваш с кола. Е, в центъра е доста сложно паркирането - колите просто се изоставят някъде :) и затова е пълен хаос. Препоръчвам да оставиш колата в Unirea Shopping Center (платен паркинг, затова и винаги има места :)) и оттам можеш да се пуснеш в стария град, където да хапнеш и поразходиш, и след това разходка до Парламента по бул. Унири (Bulevardul Unirii). По същия булевард можеш да се върнеш до шопинг центъра и да си вземеш колата.

Това, което @milen_40 е препоръчал, е в северната част на града. Обектите са интересни за посещения и аз бих ги препоръчал също, обаче определено ще ти трябва повече време.

Изглежда перфектно, Благодаря! Хем паркинг, хем наблизо Парламента и Липскани. Получава се хубав триъгълник и вероятно ще ми трябват поне 2-3 часа там.

Връзка към коментар

Разходката в Парламента отнема 1 час. Струваше 12-18 леи и още толкова, ако искаш да снимаш с апарат. Разходката е интересна, поне първия път. На 5-тия вече допълваш екскурзоводката :)

Липскани е интересно място, но най-вече по тъмно, когато става купон.

Ако искаш да опиташ вкусна храна - Кару ку бере или Ла Мама. Едното е бивш ресторант на върхушката на партията, днес съвсем нормално заведение, готвят вкусно и не е скъпо. Другото е ресторант, тип "домашни гозби".

От Парламента можеш да се пуснеш по булевард Unirii - интересно е с фонтаните.  После продължаваш към Universitate, oще нагоре  - чак до квартала с посолствата, който е интересен (пл Aviatorilor). Там се намира един от градските паркове, през който минават 2 булеварда, които стигат до Арката. Другият парк, който започва от арката е по-красив, но е малко отдалечен.

Аз лично не бих ти препоръчал музея на селото, но това е лично мнение.

Моловете им са като софийските. За придвижване - пеша из центъра или метро. Влакчетата са (относитлно нови) Bombardier. Автобусите не са стари, но се бавят в трафика.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Задръстванията са обикновено в час пик - 8-10 сутринта и 17 до 19 ч. вечерта - това е времето сутрин, когато хората от южните части на града се изнасят на работа в северните части и вечер, когато се прибират. И в никакъв случай да не се ползва околовръстното по южната част на града :).

Връзка към коментар
18 hours ago, akair said:

Разходката в Парламента отнема 1 час. Струваше 12-18 леи и още толкова, ако искаш да снимаш с апарат. Разходката е интересна, поне първия път. На 5-тия вече допълваш екскурзоводката :)

Това е за някой от скопените турове, няма как такава огромна сграда да я обиколиш за 1 час.

http://cic.cdep.ro/en/visiting/opening-hours-and-tariffs

Връзка към коментар
преди 8 часа, Yavor каза:

Задръстванията са обикновено в час пик - 8-10 сутринта и 17 до 19 ч. вечерта - това е времето сутрин, когато хората от южните части на града се изнасят на работа в северните части и вечер, когато се прибират. И в никакъв случай да не се ползва околовръстното по южната част на града :).

Минавал съм и през деня и пак съм попадал в ужасни задръствания. Букурещ и околностите не са за кола и човек е хубаво винаги да си планира резервно време за задръстванията.

Връзка към коментар
14 hours ago, tch said:

Това е за някой от скопените турове, няма как такава огромна сграда да я обиколиш за 1 час.

http://cic.cdep.ro/en/visiting/opening-hours-and-tariffs

Турът включва не повече от 5-6-7 зали на първите 2 етажа - залата за кино и театър на Чаушеско, централното фоайе (вход за официални гости), стълбите към горния етаж, залата на едната от камарите, терасата с изглед към Unirii, розовата и зелената зала (ако са свободни) - с тапетите от коприна и килимите, които са съшити с бели конци, голямата бална зала долу и фоайето пред нея.

До терасата горе се стига с асансьор. За подземния тур - включва няколко малки зали, доколкото разбрах.

Пълният тур да е 90 минути...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако оставиш колата на Unirii, бих те посъветвала да тръгнеш направо към Стария град, от него можеш да излезеш на площада пред Университета, а в близост до него е националния театър "Йон Лука Караджале", има хубави статуи там. След това тръгваш по булевард Regina Elisabeta, като можеш да се отбиеш и по Calea Victoriei и да стигнеш до Атенеума, ако не, продължаваш по булеварда към парка Cismigiu (Чишмиджиу), като спред мен е задължително да се разходиш в поне един парк, като този е много хубав, след това пак по булеварда ще трябва да стигнеш до малкото паркче Извор, ще пресечеш и Дъмбовица, и ще стигнеш Парламента. Може да се поснимаш и т.н. и да тръгнеш по булеварда пред парламента (този с фонтаните) отново към Unirii. 

Места за хапване освен дежурното Caru cu bere, което е доста по-интересно вечер, тъй като има музикално-танцова програма, мога да ти препоръчам Hanul lui Manuc. 

buk.png

Този маршрут в случай, че искаш да се разходиш просто из града и да усетиш атмосферата + да видиш  някои и други забележителности по път. 

Редактирано от Моника
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря на всички. Каквото успея ще разгледам за няколко часа.

И се сетих да питам, има ли някакви винетки или тол такси след Дунав мост? Има ли някакви трикове - например да си ги купя онлайн и да спестя някоя опашка?

Връзка към коментар

преди 30 минути , 123456 каза:

Благодаря на всички. Каквото успея ще разгледам за няколко часа.

И се сетих да питам, има ли някакви винетки или тол такси след Дунав мост? Има ли някакви трикове - например да си ги купя онлайн и да спестя някоя опашка?

https://www.roviniete.ro/bu

Има винетки. Ето оттук можеш да си купиш. Има и такса Дунав мост, но нея си я плащаш на място. Не знам да може онлайн.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
4 hours ago, Алекс said:

https://www.roviniete.ro/bu

Има винетки. Ето оттук можеш да си купиш. Има и такса Дунав мост, но нея си я плащаш на място. Не знам да може онлайн.

Видях го. Изглежда супер опростено. Ще взема, но прочетох че ще ми пратят винетката на мейла. Ясно е че няма да се лепи.

Предполагам трябва да я разпечатам и нося с мен, ако има проверка да я покажа и докажа че съм си купил винетка?

Връзка към коментар
преди 6 минути , 123456 каза:

Видях го. Изглежда супер опростено. Ще взема, но прочетох че ще ми пратят винетката на мейла. Ясно е че няма да се лепи.

Предполагам трябва да я разпечатам и нося с мен, ако има проверка да я покажа и докажа че съм си купил винетка?

Не се лепи. Разпечатваш си я и си я държиш в колата, ако те проверят.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
2 hours ago, Алекс said:

Не се лепи. Разпечатваш си я и си я държиш в колата, ако те проверят.

Пратиха ми фактура за винетката. Предполагам нея ще трябва да покажа. Не ми пратиха нищо, което да прилича на винетка.

Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.