Прескочи до съдържание

До късноантичната и средновековна крепост „Констанция“


Radnev

Препоръчани мнения

преди 3 часа, Radnev каза:

 

То си стана направо като пътепис, но ще го кача тук, за да не задръствам пътеписите с драсканиците си. И без това вече има там един пътепис за Малкия Пу. :)

 

Този уикенд ще се ходи до останките на късноантичната и средновековна крепост „Констанция“. Намира се в околностите на известния с гръмкото си име град Симеоновград или както аз го знам – Марица.

Проверявам Google mapsa и виждам приятни снимки. Някой вече е бил на крепостта и е забил 5 звезди. Мястото явно си струва. Обаждам се на всякакви познати и упорито ги навивам. Всички са въодушевени, но учитво ми отказват.

 

 

Следва продължение :)

Пак ме боли коремът от смях. Добър си почти колкото Никола Крумов ;) 

Другия път свиркай , като няма желаещи 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Днес имах малко свободно време.

Ударих една- две студени бири, ей тей по навик.

Щото времето взе, че се побърка (за пореден път), та и аз като него.

Тей, че реших да напиша продължението на преживелиците ни с Малкия Пу из Симеоновград и Харманлийско... :derisive:

 

След като открихме древните останки на крепостта "Констанция" и се спасихме от вилнеещите местни банди бе време да продължим към дивата пустош на Харманли.

 

Натоварваме се на колата и продължаваме към Харманли. Движим се по черна градска магистрала. Сякаш сме се пренесли в бъдещето. Обяснението е просто и в същото време трагично. Преди шест години именно тук бяха отнети шест човешки живота. Връщаме се в 2011г., точно по Великден. Шест деца със свещички в ръце отиват към близката църква. В същото време самоуверен хлапак, се движи със 150 км/час. Пътят е кратер до кратер. Пияният шофьор прави отчаян опит да заобиколи поредната огромна дупка, но губи контрол над автомобила и се врязва в електрическия стълб. От там колата излита и помита шестте деца. След този случай, местните се радват на перфектен път, чиято цена е неописуема.

Спираме пред „Белите ангели“. Мемориалният комплекс е изграден 2 години след инцидента. Шест бели ангела напомнят за „Черния Великден“. Всеки път, когато мина от тук нещо ме кара да спирам. Този път също. Срещам жена в черно, прегърбена и състарена. Полива новопосадените дръвчета. Фотоапаратът е в джоба ми, но разбира се не снимам.

Жената ме вижда и се приближава. Пита кой съм? Не знам какво да и отговоря, защото всъщност съм никой или някой, който просто минава. Жалва се, че вече всички са забравили ужасната трагедия. Слагам ръка на рамото й. Казвам й, че човешката памет е кратка, но има и такива, които все още помнят. От очите и напират сълзи. Нито знам какво повече да направя, нито какво да кажа. Ситуацията е конфузна от само себе си. Казваме си няколко общи приказки за ужасната жега и всеки продължава към съдбата си.

Симеоновград вече е далеч зад нас, но не можем да си избием от главата контраста на черния мемориал със своите бели ангели.

Дори Малкият Пу е омърлушен. Диша тежко, а все още мократа му козина, започва да насмърдява. Погледът ми се примрежва, губя съзнание. Спасява ме полицейска сирена, която ни отбива точно преди табелата на Харманли.

Нареждат ни да слезем. Проверяват ни обстойно. Малкият Пу не търпи да го пипат чужди хора и започва да нервничи. Полицаите още повече. Говорят по радиостанциите и правят някакви справки на бързо извадени таблети. Оглеждат съмнително Малкият Пу. Мислят го за куче-терорист със собствен канал в Youtube. Двама в бронирани жилетки бавно се приближават от лявата ни страна. Вече започвам да си представям мъченията, които ни очакват в Гуантанамо. Не, няма да се дадем без бой!!!

Съвсем небрежно се придвижвам към отворената врата на Голфа. Ключовете са на таблото и се поклащат съблазнително. Миг преди да се хвърля в колата ни заявяват, че ни държат заради собствената ни безопасност. Към Харманли напредвала колона бежанци.

Стоим и кибичим под палещото слънце. Наблизо има дървета, но там са се настанили тежко въоръжените жандарми. След цяла вечност най-после ни пускат. Влизаме в града, където се разминаваме с няколко камионетки на жандармерията. Гледат ни подозрително.

Започваме да се чувстваме като в Сунитския триъгълник.

Притеснението ни се покачва с всяка изминала минута. Объркваме се на единственото кръгово в града и се озоваваме на градския пазар, който е напълно пуст. Само една смела бабичка продава полуумрял разсад.

Докато търсим признаци на живот по случайност попадаме на „Гърбавият мост“.

IMG_7687.thumb.JPG.e6dbe05e9da2cc27727460450bb2848e.JPG

Мостът е строен преди 500 години, за да улесни керванджиите. Сега обаче преминаването е строго забранено. Нарушителите се разстрелват. Явно целият град е под пълна обсада. Чудим се откъде да минем и решаваме, че след като не може по моста, значи може под него. Изчакваме камионетките на жандармерията да се поразредят и се шмугваме под загражденията. Готвим се да преплуваме до отсрещния бряг, но за наша изненада вода няма.

Обсадата е бързо разбита. Вече сме в Харманли. Озоваваме се на центъра, където заварваме изоставен и прашасал град. Като в американски уестърн сме. Вече съм сигурен, че част от спагети уестърните на Серджо Леоне са снимани именно тук.

IMG_7689.thumb.JPG.85224f64803accce0ef0f67486103a5e.JPGIMG_7690.thumb.JPG.4386a4e58a6d6e2b67d4fa452aae2c8d.JPGIMG_7693.thumb.JPG.63688f82d5c61e76ca90c43ba1612013.JPGIMG_7695.thumb.JPG.ef8988adc6b352717bfdd9385ce14753.JPG

Обикаляме целия град, но сме само аз и Малкият Пу. Всичко е много спокойно. Някак си прекалено спокойно!!! По някаква необяснима причина това истински ни плаши.

Откриваме и следващата забележителност на града – Керван сарай или останалата част от него.

IMG_7701.thumb.JPG.8d9cdad5517e178b022ce1f039eedb87.JPG

Зад стената има заведение, но и там няма никой.

IMG_7698.thumb.JPG.178830e096c21a148e833f233b02154d.JPG

Стигаме до градският музей, който е отдавна изоставен.

IMG_7702.thumb.JPG.afee2b7cfe9ae139ef0a1d6185318ab1.JPG

Призрачно е!!!

Въртим се като мухи без глави. Най-после някой се престрашава. От една къща се открехва дървена капандура. Някакъв старец ни маха припряно. Явно иска да се приближим. Докато се усетим капандурата се затваря с трясък. Отвътре щракат някакви резета.

И тогава бурята идва.....а ние сме в окото й.

Пред нас се появява авангарда на прииждащите бежанци. На пръв поглед нещата не изглеждат страшно, защото най-отпред търчат някакви хлапета. Като всяка дечурлига, те си играят на гоненица. Скоро осъзнаваме, че игрите им не са от най-типичните. Носят някакви пакети. Май, че си играят на терористи. Правим опит да заобиколим прииждащото множество, но те са навсякъде. Най- после ни забелязват и спират. Местните са се укрили. Ние сме в средата на площада. Аз и Малкият Пу. Двама срещу два милиона. Дори градския фонтан се задавя и спира да хвърля вода. В тишината се крие невидима заплаха. Напрежението расте с всеки изминал миг.

Срещу нас излиза човек в роба. Прилича ми на древния Мойсей, който разцепил морето, за да спаси изстрадалия си народ. Този обаче е проповедник уахабит, най-вероятно от Саудитска Арабия. Аз съм в пълен ступор, но имамът въобще не ме забелязва и се насочва право към Малкия Пу, който обаче няма желание да се разправя с него и директно му захапва робата. След кратка схватка прогнилият плат се превръща във веещ се парцал. Уахабитът бяга, зад него се веят парцалетини. Пу го преследва. Той все още си мисли, че това е някаква игра.

Нещата обаче бързо се обръщат. Съвсем скоро преследвачът става жертва. Малкият Пу търчи с всички сили, а тълпата е по петите му. Някаква групичка от стотина човека се насочва към мен. Прелитам покрай Керван Сарай, където гонещата ме тълпа леко се обърква. Използвам моментното им двоумение и успявам притичам под Гърбавия мост, който ми дава някакво укритие.

Докато преследвачите ми се суетят скачам в Голфа и тръгвам да спасявам редник Пу. Някъде в далечината се чуват пушечни изстрели. Нещо гори. Хвърчат гранати със съзлотворен газ. Подминавам няколко камионетки на жандармерията, които са обърнати с колелетата нагоре. Няколко спецотряда са намерили спасение по близките покриви.

Ясно осъзнавам, че шансовете за оцеляване на Малкия Пу са сведени до абсолютния минимум. С риск за живота си навлизам във възтесните улички на стария град. Уязвим съм от всички страни. Искам подкрепление от "птица".... Не, не съм участник в Blacк Hawk Down. Онова е само филм, а това се случва на истина и е дяволски страшно! До няколко пламтящи коли сякаш виждам снопове от бяло-черна козина. Отчаянието започва да обзема всяка клетка на тялото ми. Дишам тежко. Вече знам какво се е случило, но съзнанието ми все още не иска да го приеме. Правя пълна обиколка на града и отново съм пред Керван Сарай.  Обграден от всякъде, на върха му се намира Малкият Пу. Като същински Хаджи Димитър, Пу раздава остри зъби във всички посоки. Силите му са на привършване, но не и моите.

Огромна доза адреналин се изпомпва право в мозъка ми. Правя смела маневра и с вратите напред разкъсвам развилнялото се море от хора. Само за няколко секунди множеството изпада в паника, но за нас това е достатъчно. Все пак в далечното минало сме минали пълен курс по почистване на плацове в митичната ни БГ армия. Видял минималния шанс за спасение, Малкият Пу прави гигантски скок. Прелита на милиметри над  заострените вили и мотики, и влетява при мен директно през отворения шибидах.

Оставяме разбитите части на жандармерията да се оправят както могат, а ние с мръсна газ летим към дефилето „Олу Дере“ на р. Харманлийска. Според легендите зад него се намирал митичният комплекс „Приказките“, от където фамозният полу-бог, полу-човек инж. Митко Митев властвал над приказната си страна наречена „Пайнер“... :derisive:

 

п.п. Всяка прилика с действителни лица или събития е плод на слънчасалото въображение на автора. 4Последното може да бъде доказано с медицински документ с дата 01 юли 2017г. (ден събота) :O

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 22
Връзка към коментар
преди 29 минути , Radnev каза:

Натоварваме се на колата и продължаваме към Харманли. Движим се по черна градска магистрала. Сякаш сме се пренесли в бъдещето. :O

Не мога да го харесам, извинявай. Това е не просто ужасно, това е филм на ужасите, хорър някакъв. Собствената си Родина човек да не може да разгледа спокойно, а да се чувства застрашен от чужденци! И, понеже никой не познавам от този край, съм дълбоко потресена от това, което българин е принуден да изживее тук!

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
2 hours ago, Емика said:

Не мога да го харесам, извинявай. Това е не просто ужасно, това е филм на ужасите, хорър някакъв. Собствената си Родина човек да не може да разгледа спокойно, а да се чувства застрашен от чужденци! И, понеже никой не познавам от този край, съм дълбоко потресена от това, което българин е принуден да изживее тук!

 

Все пак това, което съм писал е до голяма степен художествена измислица. :) 

Във всяка една от случките има истина, но всичко е много преувеличено и преекспонирано.

Дори понякога се притеснявам да не би измишльотините ми да звучат прекалено нетолерантно, расистко или грубо или не знам и аз как.... то вече стана една, не е за приказване.

Историята в нейния напълно автентичен вид (1:1) е следната. Наистина преди Харманли имаше патрулка, която ни отби, провери документите и ни попита с каква цел отиваме в града. Обяснението, че ще гледаме Гърбавият мост и Керван сарай някак си не ги удовлетвори, но няма как, пуснаха ни. Просто ни предупредиха, че в града има доста бежанци, затова трябва да бъдем внимателни. За какво точно трябва да внимаваме така и не разбрах.

Центърът беше призрачен. Ни вопъл, ни стон. Може би заради жегата, знам ли?

Само около фонтана се бе събрала тълпа от 10 -15 циганета, които всъщност се оказах малки бежанчета. Разбрах го по-късно, когато видях как идват да ги прибират майките им с традиционните арабски забрадки (хиджаб). Тогава си дадох ясна сметка, че повечето смугли субекти, които бях видял да се шляят наоколо всъщност са бежанци. Местното население се бе покрило изцяло. Или си стояха по къщите, или си пиеха биричка в техните си кръчми, дълбоко в кварталите си. По улиците кръстосваха коли на жандармерията. Сборният им пункт беше точно до пазара. 

Най- фрапиращото за мен бе следното. Аз съм от Южна България, познавам този регион много добре. Имаме съседи, много близки наши приятели, бежанци от Егейска Тракия. Те имат роднини в Харманли, Свиленград, Капитан Андреево. И като съм бил малък сме ходили там. Играли сме си. Дори си спомням, че някога по време оно, мъжете не ги пускаха в Капитан Андреево да не избягат при идеологическия враг. Те стигаха само до Любимец май, от там с открит лист и то не за всеки. Нещо такова си спомням. Абе искам да кажа, че местата са ми много познати. Но или тези градчета много са се променили  или аз много съм се проемнил, защото в нито един момент не се почувствах комфортно. А никой не е подходил към мен с каквато и да било агресия. В същото време някак си се чувствах не на място, чувствах се нежелан. Всеки път, когато извадех фотоапарата, имах чувството, че правя нещо незаконно. Всички ме гледаха странно и чужди и местни, сякаш от там никога не минават туристи. Видът ми на висок, светъл човек с очила, раничка, фотоапарат и куче сякаш бе нещо, което за пръв път виждат през живота си.

Така го усетих. Така го описах. Разбира се, с доста сериозно преувеличение. Уж, за да бъде по- забавно. Как се е получило е друг въпрос. :(

 

 

 

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 11
Връзка към коментар
2 hours ago, Radnev said:

Центърът беше призрачен. Ни вопъл, ни стон. Може би заради жегата, знам ли?

 

Истината, е че подобни сравнително малки градчета загиват бързо-бързо. Естественият прираст е около минус 50-60 000 всяка година, а София всяка година се увеличава, а Варна и Пловдив запазват населението си. Сам може да се досетиш как става този номер.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.