Прескочи до съдържание

Времето в Исландия през ноември


Препоръчани мнения

Благодаря на Ани! на Жоро , на Дани за споделеното изживяване и прекрасните пътеписи , за всички снимките и цялата информация на всички, които са споделили по нещо, разбирам, че каквото и да се каже.. ..всичко е малко и истинското изживяване си остава най ценно. Мойте билети са ноември 21-28 , знам, че ще го ям........ голям...студен .....и с много вятър. Тръпна в нетърпение още от  сега ...едното е от това , което ни предстои природа , красота, какво ще видим, другото е времето. Сега гледам, че се очертава -16 градуса , това прибавено с вятър, как ли изглежда. Някой бил ли е по това време, бай Добри е бил декември, но нищо не пише за вятъра, даже му било по топло от София, как става това незнам, Какви заявления да направя за малко Божия милост...да не е такъв клинч, Знам, че вятъра го има през цялата година, но Господи, завиши малко температурата, да е поносимо. За сега не се очертава рентакар, какви са възможностите  за придвижване с др. транспорт. Моля,  дайте сайтове и препоръки. Благодаря Ви предварително!

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
2 hours ago, ZORI said:

За сега не се очертава рентакар, какви са възможностите  за придвижване с др. транспорт. Моля,  дайте сайтове и препоръки. Благодаря Ви предварително!

По принцип начините за придвижване са изброени в пътеводителя в подфорума Исландия, но на кратко: вътрешни полети до големите градове, междуградски автобуси, но те не минават през забележителностите, има bus pass за туристически автобуси на две компании Sterna и Reykjavik Excursions, както и организирани турове от много компании. За времето никой не може да ти даде гаранции, според мен това, което гледаш в момента е прекалено ранна прогноза и може да се промени. Най-доброто заявление е да си вземете термоблузи, клинове, полари, хубаво яке и обувки ;-) 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не знам къде ги гледаш тези -16, но няма такова нещо. Средните температури в Рейкявик през ноември са 3 градуса, а вариацията е между 0 и 5: http://www.holiday-weather.com/reykjavik/averages/

 

С което не казвам, че е перфектно, вятърът и влагата добават "приятно" усещане, което може да го направи по-зле от -16 тук, но просто няма шанс да имаш влага, вятър и -16 едновременно :)

 

Съветвам те да си направиш плана какво искаш да видиш и какво не, 7-8 дни са и много и малко, и чак след това да напаснеш транспортните планове към желанията. Ако може да се направи с турове и с транспорт - екстра, ако не - ще взимате кола. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз миналата година от 1-ви декември, демек 3 дена след твоите дати, случих на толкова идиотски топло и нетипично време, че беше основна новина нон-стоп по всички медии там. Поддържаше 8 до 10 градуса повече от 10 дена с много тежки плътни облаци. Беше масиран фронт. Просто така го улучих. Но то ден с ден не си приличат принципно, камо ли година с година. 2015 пък по това време бяха брутални снеговиелици и рекорден сняг, отнесени лодки в залива на Рейкявик, съборени помещения и покриви, етц. Божа работа какво ще ти се падне. Климатът в световен мащаб се обърка ужасно и това, което извеждаме като стандартни тенденции все повече намалява като процент вероятност. Средностатистическата линия на температури е валидна само, ако човек поостане повече, за да се убеди, че горе-долу има някаква относителна зависимост. Но за няколко дена буквално всичко може да те сполети - от кучи студ до много топло. 

Връзка към коментар

НЕД 10.29

 

Изм. ср. темп.

 /-5°

ПОН 10.30

 

Изм. ср. темп.

 /-5°

ВТ 10.31

 

Изм. ср. темп.

 /-6°

СР 11.01

 

Изм. ср. темп.

 /-6°

ЧЕТВ 11.02

 

Изм. ср. темп.

 /-6°

ПЕТ 11.03

 

Изм. ср. темп.

 /-7°

СЪБ 11.04

 

Изм. ср. темп.

 /-7°

НЕД 11.05

 

Изм. ср. темп.

 /-7°

ПОН 11.06

 

Изм. ср. темп.

 /-8°

ВТ 11.07

 

Изм. ср. темп.

 /-8°

СР 11.08

 

Изм. ср. темп.

 /-8°

ЧЕТВ 11.09

 

Изм. ср. темп.

 /-9°

ПЕТ 11.10

 

Изм. ср. темп.

 /-9°

СЪБ 11.11

 

Изм. ср. темп.

 /-10°

НЕД 11.12

 

Изм. ср. темп.

 /-10°

ПОН 11.13

 

Изм. ср. темп.

-1° /-10°

ВТ 11.14

 

Изм. ср. темп.

-1° /-11°

СР 11.15

 

Изм. ср. темп.

-2° /-11°

ЧЕТВ 11.16

 

Изм. ср. темп.

-2° /-11°

ПЕТ 11.17

 

Изм. ср. темп.

-2° /-12°

СЪБ 11.18

 

Изм. ср. темп.

-3° /-12°

НЕД 11.19

 

Изм. ср. темп.

-3° /-12°

ПОН 11.20

 

Изм. ср. темп.

-3° /-13°

ВТ 11.21

 

Изм. ср. темп.

-4° /-13°

СР 11.22

 

Изм. ср. темп.

-4° /-13°

ЧЕТВ 11.23

 

Изм. ср. темп.

-4° /-14°

ПЕТ 11.24

 

Изм. ср. темп.

-5° /-14°

СЪБ 11.25

 

Изм. ср. темп.

-5° /-14°

НЕД 11.26

 

Изм. ср. темп.

-5° /-15°

ПОН 11.27

 

Изм. ср. темп.

-5° /-15°

ВТ 11.28

 

Изм. ср. темп.

-6° /-15°

СР 11.29

 

Изм. ср. темп.

-6° /-16°

ЧЕТВ 11.30

 

Изм. ср. темп.

-6° /-16°

ПЕТ 12.01

 

Изм. ср. темп.

-6° /-16°

СЪБ 12.02

 

Изм. ср. темп.

-7° /-16°
 Ето тук ги гледах, нещо съм объркала датите на  21-28 съм на друго място, а 3-8 ноември са моите дати. Вярно, че на други сайтове тем. е около 0, на каквото такова. Времето ми е малко да. Само за СИЯНИЕТО съм ги взела и каквото може да се види в близост Синята лагуна, национален парк Тингвелир, Гейзерите и водопадът Гулфос, незнам в какъв радиус бихме могли да се разпрострем без кола, за сега се очертава  на градски транспорт и организирани екскурзии, които като им гледам цените...... и като се има предвид, че транспорта не ходи до забележителности, а не е лято  все  пак и трекове едва ли ще могат да се правят.
Връзка към коментар

Accuweather са малко пунта мара мен ако питаш - променят всеки ден малко на гьотере и не може да се разчита много на тях. Реална, истинска и точна прогноза имаш едва 3-5 дена преди това само. Имам десетки случаи, в които предварително гледаното се е разминавало с повече от 7-8 градуса с реалното, дори един път с цели 10. Другото са доста голям процент хипотетика, усреднени скали и нон-стоп промени в реално време, въз основа на сателитните наблюдения. Черпя информация от няколко специалисти метеоролози, единия ми е много голям приятел в БАН. 

Редактирано от Бай Добри
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

доволна......купих си и Сиянието за 40 евро- 4 ч, остава сега да го  видим в реално измерение

 https://www.getyourguide.com/cart/

ако не успеем сега , следващото ходене до 3 години . безплатно посещение от фирмата 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Зори, оказа се че ще ходя малко преди вас до Исландия- от 19 октомври до 23-ти. Но пък с подготовката ти си далеч напред, с цели два месеца :).

Кажи ми моля те освен Сиянието за 40 евро купи ли други екскурзии от този сайт? Или останалите ще ги пазаруваш от други места?

Връзка към коментар

Малко е странно да си купиш тур за сиянието, но без кола може би пък става, важното е да се излезне далеч от светлините. Все пак помислете и за кола, накоя къщичка насред нищото, незабравимо...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Може би вече е малко късно да споделя мнение, защото темата е по-стара и се поизмества вече, но и аз бих искал да споделя за времето:

 

Според мен златното правило е да се готвиш за най-лошото и да се надяваш на нещо по-добро. Може и да имате късмет, който ще ви зарадва, а иначе - ще сте подготвени и няма да съжалявате.

 

Ако се сдобиете с качествени якета, по един хубав панталон, термоклин и дрехи като цяло е просто добра идея. Лично според мен е най-важно да се предпазите от вятъра, а дъжда е чак на второ място - за него винаги можете да си измислите чадър или дъждобран с който да се запазите (относително) сухи, но вятъра е нещото, което пронизва до мозъка на костите и може да съсипе кефа от магическите гледки. Аз лично освен другите неща препоръчвам да се обзаведете с т.нар. бъфове:

https://k2outdoor.bg/product/wdx-cashmire-yellow/

 

С подобна кърпа, която може да се носи по разнообразни начини се предпазвате от вятър. Аз обикновено я съчетавам с шапка и я ползвам да покрие лицето, врата и ушите ми, които иначе остават открити за вятъра.

Даже ще пусна една своя снимка с нея, за да видите какво имам предвид:

21272671_10214466353998605_3244359223613

 

 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

За мен  закупуването на тур за Сиянието е прекрасно  рещение при условие, че  няма да наемам кола. Може би ще купя и още някой тур, набелязала съм си няколко неща за нашия малък престой от 5 дни  и така ще съм по спокойна . Некъсно има още много време до началото на ноември...:)  Благодаря зя включванета и съветите, ще го имаме предвид.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.