Популярно мнение krasen_denev Публикувано: 6 юли, 2017 Популярно мнение Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 След приключването на голямата ми френска одисея,много идеи започнаха да се оформят в бръснатата ми главица и една от тях е да си имаме тема,където да показваме най-красивите френски села или на френски казано: "Les Plus Beaux Villages de France". Всеки може да разгледа официалният сайт и да каже видях достатъчно,но си е друго ако информацията е от първа ръка и снимките са си правени от нас.Аз лично видях малко като брой селца,но с ваша помощ си мисля,че темата ще добие вид,на който могат да завидят и в официалният сайт.Все пак селцата които ще ви покажа наистина са впечатляващи и не бих заменил и секунда от времето си за да видя нещо друго,и ако можех да върна времето назад щях да си направя програмата така,че да видя поне два пъти повече от тези малки съкровища наречени „Най-хубавите села във Франция”. Ще започна с тези в Национален парк Люберон,като искам да уточня,че тук съм 100% и успях да разгледам всички селца намиращи се в региона.Интересното при тях е,че до едно се намират на възвишения,от който се откриват невероятно красиви гледки към лозовите масиви и плодовите градини на Люберон. Горд /Gordes/-терасовидно построеното селце завършва с ренесансов замък.Има специално обозначена точка за наблюдение и е най-туристическото посещаваното. Русийон /Roussillon/-селцето намиращо се в едно от най-богатите находища на охра в света,е кацнало на ръба на каньон.Тук природата е изрисувала изящно пъстра картина,достойна да бъде видяна от всеки земен обитател. Кариерите с охра. Менерб /Menerbes/-за мен беше абсолютното попадение в десетката.Кацнало на върха на хълм,сред градини от черешови и смокинови дървета,селцето е истински диамант.По улиците почти няма хора,което го прави малко призрачно,но прави разходката по тесните калдъръмени улички незабравима.Има си и замък,но той е частен и е затворен за посещение. Лурмарен/Lourmarin/-изгледът от замъка към селцето се води за един от най-впечатляващите в цяла Франция.Замъкът носещ гръмкото име “Вилата на Медичите в Прованс” бе посетен от нас и гледката наистина е убийствена.Имайте предвид да си носите вода,когато започнете разходката из селцето,защото всичките градски чешми са като омагьосани и вместо да тече вода от тях -„текат” камъни. Вилата на Медичите в Прованс Чешмите от които "текат" камъни Ансуи/Ansouis/-очарователно селце с тесни улички и занаятчийски работилници.Замъкът на върха е от Х век,но е с променливо работно време и ако искате да го посетите ще трябва предварително да се информирате за него. Ле Бо-дьо-Прованс/Les Baux-de-Provence/-с призрачната си цитадела извисяваща се над селцето и невероятните кариери за боксит „Carrieres de Lumieres”,в които се прожектира уникално мултимедийно шоу,включващо картини на известни художници и страхотна музика. Carrieres de Lumieres и уникалното мултимедийно шоу Така приключваме с обиколката на красивите френски села в Люберон и Прованс и преминаваме към тези в Перигорд и Делтата на река Дордон. Едва ли трябва да ви убеждавам колко е красиво по Делтата на река Дордон,и че не случайно именно там има голяма концентрация на села от тези най-хубавите. Дом/Domme/-селцето-крепост е построено от Филип Смели.Тук са били затворени рицарите Тамплиери ,чийто графити все още са издълбани в стените на крепостта.От селцето се открива чудесна гледка към Долината на река Дордон. Ла-Рок-Гажак /La Rocue-Gageac/ , едно от селцата -емблема на Перигорд.Почти всеки при споменаването на хубаво село се сеща за Ла-Рок.Селцето е много малко а паркинга е минимум за два часа.така че се насладете на разходката и след това седнете в парка край реката за да се полюбувате на гледката. Кастелно-ла-Шапел/Castelnaud-la-Chapelle/ и неговият замък Кастелно.Селцето е пренебрегвано,заради известният си замък стоящ непоклатимо над него,но в комбинация двете забележителности са истински бисер .Особенно са интересни възстановените катапултни машини и колекцията от рицарски одежди и оръжия. Бенак-е-Казнак/Beynac-et-Cazenac/ и замъка Бенак.Това селце ми спря буквално дъха. Гледката към долината е умопомрачителна а тесните и стръмни селски улички те пренасят далеч назад във времето.Посетихме го в късният следобед и бяхме единствените туристи в селцето,въпреки че е от туристическите такива. Гледка към Долината на река Дордон от селцето. Сен-Леон-сюр-Везер /Saint-Leon-sur-Vezere/-посетихме го случайно скитосвайки из региона,но останахме адски доволни.Двата замъка са частни и не могат да се посещават,но ресторантите покрай река Везер са толкова пленителни,че не може да им устоите.Църквата „Свети Леон” е от ХII век. Ще се радвам ако се включете и вие! Знам,че много от вас са скитали по тези места,затова ви моля и за активност. Надявам се,че темата ви е харесала и поне от части съм успял да покажа красотата на малките населени места във Франция,някои от тях и извън туристическите пътеки. 81 1 10 Връзка към коментар
Roberto Baggio Публикувано: 6 юли, 2017 Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 (редактирано) Лелеее, страхотни снимки. Буквално се влюбих във Франция, а все още да съм била там. Благодаря ти, че споделяш с нас тази красота! Редактирано 6 юли, 2017 от Roberto Baggio 11 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 6 юли, 2017 Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 Приказка без край!Страхотна тема,Красене!Благодаря! 2 Връзка към коментар
Тони Публикувано: 6 юли, 2017 Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 Ахаха страхотно. Точно вчера правих план за обиколка по провансалските села и почти всички от там разположените са ми вътре. След два месеца ще ги обиколим и ние. 4 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 6 юли, 2017 Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 Ауч, страхотно Ей тази тераска/дворче на кръстовището много ми хареса. преди 25 минути , krasen_denev каза: Бенак-е-Казнак/Beynac-et-Cazenac/ 1 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 6 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 преди 3 часа, Тони каза: Ахаха страхотно. Точно вчера правих план за обиколка по провансалските села и почти всички от там разположените са ми вътре. След два месеца ще ги обиколим и ние. За Прованс ще помагам.Имам много материал. 2 Връзка към коментар
Цвете Публикувано: 6 юли, 2017 Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 Краси, много красота си ни показал тук. За колко време обиколихте тези села? Надявам се, че ще опишеш голямата ви обиколка подробно и с много снимки! 2 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 6 юли, 2017 Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 Страхотна тема - благодаря! Вие всички тези селца ли обиколихте? 1 Връзка към коментар
lyusi Публикувано: 6 юли, 2017 Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 Страхотни местенца и чудесни снимки! Благодаря, че ги сподели! 1 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 6 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 преди 1 час, Цвете каза: Краси, много красота си ни показал тук. За колко време обиколихте тези села? Надявам се, че ще опишеш голямата ви обиколка подробно и с много снимки! Честно да ти кажа не ни отне много време.Обикновено ги добавяхме като бонус за деня,но в няколко случая ги използвахме за следобедна разходка и за спасение от адските жеги. За да бъда по точен ще ти отговоря по следния начин: -селцата в Прованс -5 дни. -селцата по Дордон-3 дни. Относно описването на обиколката,толкова много има да се разказва,че ще трябва да го правя на части,защото не виждам начин да го събера в един разказ. преди 1 час, Травеолани каза: Страхотна тема - благодаря! Вие всички тези селца ли обиколихте? Е те колко са? Всички селца в темата са лично посетени. Ако можех да върна времето назад,щях да направя така,че още поне толкова да посетим. 8 Връзка към коментар
christuff Публикувано: 6 юли, 2017 Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 Страхотни снимки и селца.Това са местата във Франция ,които биха ми харесали.В големите градове не знам защо,но някак не ми е приятно и ме отблъскват повечето.Ще ми е интересна подобна тема и за Италия.Там мога да се включа с някой друг фото материал. 5 Връзка към коментар
lyusi Публикувано: 6 юли, 2017 Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 Следващият път като тръгваш на селски туризъм, дай сигнал. За места като тези и автобус може да напълним 6 Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 6 юли, 2017 Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 (редактирано) Въпреки ме живея от 9 години във Франция ( с прекъсвания) съм бил само в две от селата в официалния списък Les plus beaux villages de France: Perrouges в департамент Ain, недалеч от Лион и Hell Bourg, La Réunion. Утре ще пробвам да пусна някоя снимчица, че сега съм от телефона. И двете са приказни. Ето го и целия списък впрочем : http://m.les-plus-beaux-villages-de-france.org/mobile/recherche Редактирано 6 юли, 2017 от Kaloyan89 5 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 6 юли, 2017 Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 (редактирано) Страхотни снимки! Ще се радвам (най-вероятно не само аз) да разкажеш по-подробно за организацията на едно такова пътуване и логистиката около него. Предполагам сте обикаляли с рент-а-кар? До кой град е най-удобно да се лети ? (задавам въпросите преди да съм погледнал на картата къде точно се намират селцата) Редактирано 6 юли, 2017 от П.Кръстев 1 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 6 юли, 2017 Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 (редактирано) Браво за темата :)! Аз се включвам с няколко снимки от малкото посетени от мен села от класацията: - Limeuil (Лимьой) - в Дордон - Castelnaud-la-Chapelle - изглед към селото от замъка - Larresingle (Ларесангль) - в Жерс (по гасконските земи) И още две, които не са в класацията, но които страшно харесах: - Lurs (Люрс) - в Прованс - кацнало на висок хълм със страхотна гледка към околностите - Saint-Orens-Puy-Petit - отново по гасконските земи: Редактирано 6 юли, 2017 от Роца 36 1 2 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 6 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 6 юли, 2017 преди 18 минути , П.Кръстев каза: Страхотни снимки! Ще се радвам (най-вероятно не само аз) да разкажеш по-подробно за организацията на едно такова пътуване и логистиката около него.Предполагам сте обикаляли с рент-а-кар? До кой град е най-удобно да се лети ? (задавам въпросите преди да съм погледнал на картата къде точно се намират селцата) За организацията и логистиката,а и за самото пътуване ще се опитам да напиша пътепис,но тук и сега ще се опитам да дам отговори на въпросите ти.Пътувахме с личният автомобил и изминахме точно 8100 км.Това веднага изключва колата под наем.Периода на пътуване бе 30 дни а кола под наем за такъв дълъг период въобще не излиза евтино,при положение,че и таксите за магистралите са супер високи а и горивото не им е хич евтино,то най-бюджетно ми излезе със собствената ми кола.Обиколихме цяла Франция или поне я прекосихме от изток на запад и после през центъра до Париж и от там към дома.Лично мое мнение,че най-удобно за такава обиколка ще е да се лети до Ница и от там да се стартира обиколката/ако сте с кола под наем/. 9 Връзка към коментар
Роси 777 Публикувано: 7 юли, 2017 Сподели Публикувано: 7 юли, 2017 Страхотна тема Красене . Размечтах се за пътуване из Франция, страхони снимки и селца, с нетърпение чакам пътеписа ти 3 Връзка към коментар
Masmiya Публикувано: 7 юли, 2017 Сподели Публикувано: 7 юли, 2017 Невероятни красоти. Досега май съм игнорирала доста незаслужено Франция, но тази тема, а и включванията ти във форума по време на пътуването, промениха това и със сигурност една лятна почивка ще прекараме по вашите стъпки. Мен ме интересува не е ли пренасищащо цели 30 дни без почивка да сте на път и разглеждане нови места? Да, всяко е красиво по своему, но в един момент нямахте ли нужда от пауза, за да преработени новите впечатления? И май пътувахте с деца? На колко години са и как изтърпяха това дълго пътуване? Не им ли доскуча? Включвахте ли типично детски обекти като площадки за игра, увеселителни паркове? Ще се радвам на съвети за родителите. 2 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 7 юли, 2017 Сподели Публикувано: 7 юли, 2017 (редактирано) Aз след разглеждането на снимките побързах да нанеса всичко на картата и забелязах, че една част от селцата се намират доста близо до Френската Ривиера. Веднага си представих едно 15-дневно пътуване със собствен автомобил от София.... Редактирано 7 юли, 2017 от П.Кръстев 10 Връзка към коментар
Roberto Baggio Публикувано: 7 юли, 2017 Сподели Публикувано: 7 юли, 2017 преди 3 часа, П.Кръстев каза: Aз след разглеждането на снимките побързах да нанеса всичко на картата и забелязах, че една част от селцата се намират доста близо до Френската Ривиера. Веднага си представих едно 15-дневно пътуване със собствен автомобил от София.... Веднага почвам да си го предствям и аз 8 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 7 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 7 юли, 2017 (редактирано) преди 4 часа, Masmiya каза: Мен ме интересува не е ли пренасищащо цели 30 дни без почивка да сте на път и разглеждане нови места? Да, всяко е красиво по своему, но в един момент нямахте ли нужда от пауза, за да преработени новите впечатления? И май пътувахте с деца? На колко години са и как изтърпяха това дълго пътуване? Не им ли доскуча? Включвахте ли типично детски обекти като площадки за игра, увеселителни паркове? Ще се радвам на съвети за родителите. Да пътувахме с две деца на 10 и 3 години и пътуването им се отрази добре.Единственото мрънкане бе,че броиха дните до Леголенд/който бе в края на екскурзията/но и аз да бях на тяхно място и аз така щях да правя.Иначе им бе доста забавно,особено по замъците.Купихме им дървени мечове и то бяха битки и дуели,че всеки рицар би завидял.Отделно от това постоянно търсехме да убием дракона и такива детски неща.Баткото пък четеше от пътеводителите и много обичаше да взима брошури с карти и да казва на къде трябва да вървим и от къде да минем за да продължим с посещението на дадена забележителност.В селцата много им хареса,защото си бягаха на воля/и баща им също/ а след това знаеха,че ще ги водя на басейн/заради жегите винаги след 19:00 часа.Площадки за игра-задължително.Дори в Париж,чакайки да се стъмни за да започнат да мигат лампичките на Айфеловата кула,това стана супер лесно на площадката за игра,а шоуто-първото е в 23:00. Дали е пренасищащо за 30 дни според мене абсолютно не,защото нашата програма бе свързана с посещение на Френската ривиера и лукса на Монако и Антиб,Люберон и Прованс,останките от римската епоха в Арл,Ним,Оранж,споменатите в темата селца,Монт Венту,Перигорд и Долината на река Дордон,Пещерата Ласко и нейните уникални рисунки,скалните градове по река Везер,дюни де Пилат,Бордо,Замъците по Лоара,Орлеан,Шартър и Париж. Как да ти втръсне толкова разнолика обиколка? Съвети за родители-насреща съм с цяла торба изненади! Редактирано 7 юли, 2017 от krasen_denev 16 4 Връзка към коментар
Crazy Horse Публикувано: 7 юли, 2017 Сподели Публикувано: 7 юли, 2017 Ех Франция, Франция! Цял живот да я обикалям само нея, няма да ми омръзне! Аз си падам много и по Елзас. Ето го примерно село Хунавир (Hunawihr) в Елзас. 17 Връзка към коментар
Crazy Horse Публикувано: 7 юли, 2017 Сподели Публикувано: 7 юли, 2017 Риквир (Riquewihr), отново в Елзас 27 Връзка към коментар
Crazy Horse Публикувано: 7 юли, 2017 Сподели Публикувано: 7 юли, 2017 Ribeauville (на немски Rappoltweilen), отново в Елзас. 30 Връзка към коментар
Иван Попов Публикувано: 8 юли, 2017 Сподели Публикувано: 8 юли, 2017 Страхотна тема ,благодаря Красене. Вече имам желание за пътуване из Франция.Прекрасна природа ,страхони снимки и много яки селца. Благодаря на всички за споделеното. 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега