домосед Публикувано: 17 септември, 2018 Сподели Публикувано: 17 септември, 2018 (редактирано) Продължавам с обиколката си по френски села и градчета от департаментите Тарн и Аверон. От темата за ЮНЕСКО (цък и цък) се прехвърлям в темата, към която принадлежат. Август 2018. Rabastens Lisle-sur-Tarn Abbaye de Sylvanès (и околности) Rodez (цьрквата Сен Мартен в ) Saint-Martin-de-Cormières Belcastel Grand-Vabre Това село Гран Вабр, на 5 км от Конк, си го бях харесал за задължително нощуване още щом зърнах в интернет хотела. Къщата с белите чадъри отпред. Хазаинът се оказа истински герой на Херман Кох. Холандец на средна възраст, очарован (в магьосническия смисъл) от френската провинция, като някакъв свят, по-добър от неговия собствен, в който би могъл да се впише. Трудна работа, ако го наблюдаваш отстрани, колкото и рано да става да кара кроасаните и багетите за закуска от хлебарницата и колкото и да опитва да любезничи с автентично френските си съселяни и да се преструва, че им споделя кахърите. А и се чудя се дали да се безпокоя, че има деца в юношеска възраст, които не е усетил как са пораснали и научили да рушат свойствени за неговото поколение норми на обществено поведение. Но това е вече за темата Книги Conques Черешката на тортата! Най-якото пилигримско село по пътя на Свети Яков! И най-добре опазило се от каквото и да било постсредновековно примеси. Като копирано от книжка с детски приказки за рицари, принцеси и мъдри (?) монаси Редактирано 17 септември, 2018 от домосед 31 3 9 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 27 септември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 27 септември, 2018 На 17.09.2018 г. в 23:27, домосед каза: Продължавам с обиколката си по френски села и градчета от департаментите Тарн и Аверон. От темата за ЮНЕСКО (цък и цък) се прехвърлям в темата, към която принадлежат. Август 2018. Rabastens Lisle-sur-Tarn Abbaye de Sylvanès (и околности) Rodez (цьрквата Сен Мартен в ) Saint-Martin-de-Cormières Belcastel Grand-Vabre Това село Гран Вабр, на 5 км от Конк, си го бях харесал за задължително нощуване още щом зърнах в интернет хотела. Къщата с белите чадъри отпред. Хазаинът се оказа истински герой на Херман Кох. Холандец на средна възраст, очарован (в магьосническия смисъл) от френската провинция, като някакъв свят, по-добър от неговия собствен, в който би могъл да се впише. Трудна работа, ако го наблюдаваш отстрани, колкото и рано да става да кара кроасаните и багетите за закуска от хлебарницата и колкото и да опитва да любезничи с автентично френските си съселяни и да се преструва, че им споделя кахърите. А и се чудя се дали да се безпокоя, че има деца в юношеска възраст, които не е усетил как са пораснали и научили да рушат свойствени за неговото поколение норми на обществено поведение. Но това е вече за темата Книги Conques Черешката на тортата! Най-якото пилигримско село по пътя на Свети Яков! И най-добре опазило се от каквото и да било постсредновековно примеси. Като копирано от книжка с детски приказки за рицари, принцеси и мъдри (?) монаси Страхотно включване! Не,че съм си мислил,че можеш да го направиш по друг начин. Огромно Благодаря! П.П. Conques-останах без думи! 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 27 септември, 2018 Сподели Публикувано: 27 септември, 2018 На 2.06.2018 г. в 21:59, Емика каза: Ехххх, тази лека сутрешна мъглица над Пикардия и Нормандия....Специално място в сърцето ми от там.... Тези мъгливи бели скали точно като онези отсреща в Дувър. 7 Връзка към коментар
searus Публикувано: 27 септември, 2018 Сподели Публикувано: 27 септември, 2018 преди 4 часа, Фичо каза: Тези мъгливи бели скали точно като онези отсреща в Дувър. Е, кой знае преди колко точно време са се разделили, нали скоро имаше една такава геоложка новина (да, за другия край чак, към Корнуол, но просто не са стигнали до Дувър още 😁) 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 27 септември, 2018 Сподели Публикувано: 27 септември, 2018 преди 5 часа, Фичо каза: Тези мъгливи бели скали точно като онези отсреща в Дувър. Аз реших че си показал Дувър преди да се зачета... Преди 1 час, searus каза: Е, кой знае преди колко точно време са се разделили, нали скоро имаше една такава геоложка новина (да, за другия край чак, към Корнуол, но просто не са стигнали до Дувър още 😁) Като двете половинки на една ябълка, но при разцепването се е накъдрила? 😄 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 7 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2018 още един аналогов пост от @домосед изтече по информационния канал 12 1 5 1 Връзка към коментар
jorocontrola Публикувано: 6 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 6 ноември, 2018 Едно и от мен, което мисля, че не видях в списъка до сега: 61250 Saint-Céneri-le-Gérei (близо е до Alençon): Определено не оцелих момента (началото на декември всичко е затворено), но определено има какво да се види и тук според мен. 14 Връзка към коментар
zon Публикувано: 12 август, 2020 Сподели Публикувано: 12 август, 2020 От Корсика Piana и Sant'Antonio https://photos.app.goo.gl/jBWZLZ4u6Y2zLdL5A https://photos.app.goo.gl/e8iTHktvdwZmXqoh9 https://photos.app.goo.gl/BWtEkNGi1FrK5moLA 5 2 Връзка към коментар
jorocontrola Публикувано: 6 ноември, 2020 Сподели Публикувано: 6 ноември, 2020 Saint-Guilhem-le-Désert (пиша името на френски, защото си нямам и на идея как би се произнесло на роден език) - намерих да се споменава във форума, но снимки не открих. За това ето малко от мен от Окт.2020. Разгледахме набързо, че ни беше натоварена програмата, но ни допадна, почти нямаше туристи (лелята в едно магазинче ни каза, че скоро пускат кепенците за край на сезона) и на слънце случихме: 11 4 Връзка към коментар
D-R ROSS Публикувано: 5 юли, 2021 Сподели Публикувано: 5 юли, 2021 Малко късно се включвам ( като гледам темата е отворена преди 4 години ), но мисля че има какво различно и надявам се полезно да споделя за френските селца. Миналата година направихме дълъг тур с кола във Франция и в по-голямата си част в Испания. Бях набелязал няколко такива селца, които се намират малко в страни по пътя от френската Ривиера към испанските територии. Ще споделя снимки и малко инфо за три от тях. Първо по пътя ни беше Eze–Bord–de-Mer. Намира се само на 9 км от Монако и след като напуснахме малкото княжество, след няма и 20 минути се озовахме в това очарователно място. Ако сте с автомобил, най-доброто място да го оставите е паркингът точно под селцето ( в него не се допускат автомобили ). Паркинга е с адрес: 1 Place Charles de Gaulle. Самото селце е кацнало на склон намиращ се на 400 метра над морето под него. Отдолу откъм морето има тясна пътека, по която пешком също можете да се изкачите до Eze. Наричат я пътеката на Ницше, тъй като когато е живял тук, често е минавал по нея. Най-известните обекти в Eze са: Екзотичната градина (Jardin Exotique) - изключителна сбирка от кактуси и „Шато Еза“ - 400-годишна сграда, подновена през 20-те години на ХХ в. от принц Вилхелм Шведски. Нас обаче ни впечатлиха тесните калдъръмени улички, създаващи усещането че си се върнал назад във времето. На 18 км северно от Ница се намира друго очарователно средновековно селце - Saint Paul de Vence. Лично на мен, от трите това най-много ми хареса. Също като първото с изцяло забранен в него автомобилен транспорт. Възможен паркинг : Parking Indigo Saint Paul de Vence - адрес: Route de Vence ; цена - 1h=3,60 EUR Последното селце беше Mougins / Мужен / - само на 7 км северно от Кан. Това средновековно селце си е истинско скрито бижу. Струва си да се види! В него се намира известният Музей на класическото изкуство Мужен / Museum of Classical Art in Mougins - МАCM / - https://www.mouginsmusee.com/en. Цена на билетите: възрастни - 14€ ; 10 - 17г – 5€ ; под 10 г - 0€ . Музеят е разположен отляво веднага след като влезете в селото, на 10 метра след туристическия офис и точно до известния ресторант L'Amandier. Тук съвременни произведения на изкуството се преплитат с римски статуи и бюстове, гръцка керамика и бижута, египетски релефи и саркофази. Големите майстори от 17 и 18 век взаимодействат с Пикасо, Шагал, Брак, Матис, Хърст, Гормли, Куин... В самото селце известно време е живял и творил Пикасо, затова по улиците му могат да се видят и реплики на творби свързани както с него, така и с творчеството му. 12 9 Връзка към коментар
Dan - Jor Публикувано: 27 декември, 2022 Сподели Публикувано: 27 декември, 2022 Доста стара тема, а аз съм новак тук, но нека споделя малко снимки от миналото, за което си спомням с носталгия. -------------------------------------------------------- 2006 Mirabel-aux-Baronnies -------------------------------------------------------- 2006 Nyons -------------------------------------------------------- 2006 Vinsobres -------------------------------------------------------- 2006 Malaucène Селце в подножието на Mont Ventoux. Обикновено е в програмата на Тур дьо Франс, един от най-атрактивните етапи от състезанието. -------------------------------------------------------- 2007 Saint Georges de Luzençon -------------------------------------------------------- 2007 La Couvertoirade Много запазена средновековна крепост на Рицарите тамплиери. Функционира като музей, има занаятчийски работилници и сувенири. Разхождайки се из уличките имаш чувството, че ще видиш как в следващия момент до теб препуска рицар яхнал кон. -------------------------------------------------------- 2007 Saint Affrique -------------------------------------------------------- 2007 Saint Beauzely -------------------------------------------------------- 2007 Vezins de Levezou -------------------------------------------------------- 2007 Castelnau Pegayrols -------------------------------------------------------- 2007 Albi Неголям град с впечатляваща катедрала и много сгради, които имат страхотна архитектура. -------------------------------------------------------- 2007 Millau Малък град известен с производството на кожени ръкавици. Вече известен и с Viaduc de Millau -------------------------------------------------------- Имам и много снимки от 2004-2005, но за съжаление не са дигитални и няма как да се качат. А има и още толкова много места за посещение... 20 2 Връзка към коментар
Radnev Публикувано: 26 януари, 2023 Сподели Публикувано: 26 януари, 2023 Ех, къде ме върна тази хубава, малка, китна темичка. За мен дълбокия юг на Франция, от испанската граница до Монпелие, е най-обаятелното място в цяла Европа. В нашата темичка за Мадейра много искат да пенсионерстават на португалския остров. Аз пък искам някъде по испано-френското Средиземноморие, но от френска страна. Този регион включва духът на юга и подредеността на севера. Именно в този регион на Франция, бе първото ми голямо пътешествие. Първото ми вземане на ренталкар. Първото пътешествие, което организирах изцяло самостоятелно. Пътешествието, което щеше завинаги да предопредели начинът ми на живот. Ще се опитам да изровя снимки, въпреки че по онова време фотографските ми способности не бяха на топ ниво. 14 2 1 Връзка към коментар
503 Публикувано: 15 март, 2023 Сподели Публикувано: 15 март, 2023 Bergheim, Elsaß Kaysersberg, Elsaß 17 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега