Прескочи до съдържание

40 дни в Югоизточна Азия


Препоръчани мнения

И аз възнамерявам да отскоча до Тайланд към края на септември. Нямам идея как вървят билетите от България, не съм се интересувал, тъй като живея в Англия. От тук най-изгодно ми излиза да летя до Сингапур, директен полет(13 часа) от Лондон за 180 паунда в посока. Смятам че е много добра цена. От Сингапур, вярвам, е лесен транспорта до Тайланд, било то с влак или друг транспорт. Какво мислите? 

 

Първоначално идеята ми беше да обиколя само Тайланд, Камбоджа и Виетнам, но като се има предвид, че кацам в Сингапур, би било нелепо да го прескоча, та ще разгледам също Сингапур и Малайзия. Смятам да отделя 40 дни за целта. Горе долу седмица във всяка държава и останалите дни за транспорт м/у тях. Какво мислите? Има ли държава от изброените която да заслужава повече внимание от останалите? Как би било най-удачно да се разпредели времето? Някакви други полезни съвети? 

Връзка към коментар

ОК е цената ти до Сингапур. 

 

Дай малко повече информация за интересите и темпото на пътуване. За 40 дни може да видиш всички държави в региона, но в телеграфен стил. В допълнение, със сигурност не можеш да сравняваш това, което ще видиш за седмица в Сингапур със седмица във Виетнам. Понеже района е много богат на всичко - култура, природа, история, плажове, дай малко повече информация как си ги представяш тези 40 дни и съветите от наша страна в коя колко да прекараш, ще са по-лесни :) 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Бях малко ангажиран, та затова чак сега пиша. Интересувам се от... всичко - не знам. Искам да видя колкото се може повече. Няма проблем ако е изтощително, стига да си заслужава. Обичам да се катеря и да ходя пеша(hiking), не съм много по плажовете, защото изгарям бързо на слънце. 

 

Като че ли Сингапур е най-безинстересен за мен. Дали да не отделя по-малко време за него и съответно повече в Тайланд или другаде? В Тайланд бих искал да посетя Chiang Mai, Bangkok и Pattaya. В Камбоджа Siem Reap и Phnom Penh. За останалите дестинация нямам идея, каквото ме посъветвате.  

 

Пътувам 28 септември до 6 ноември! Посока Сингапур -> Малайзия -> Тайланд -> Камбоджа -> Виетнам -> Сингапур. От Сингапур летя за Лондон. Какво мислите за датите? Как е климат там по това време? Силен/слаб сезон? Дъждовен/горещ? 

Благодаря. 

Редактирано от randomlad
Връзка към коментар

При това положение, много грубо си мисля, че планът ти може да е такъв:

 

Сингапур - остави само по ден-два преди и след полетите, след като така и така не те привлича не ти трябва повече. Прецени дали с други входни полети не можеш въобще да го отрежеш. 

Малайзия - тук не съм бил и ми е мръчкаво, но грубо можеш да отделиш седмица, ако ти се правят трекове из джунглата - Борнео и т.н. В противен случай, същото като Сингапур, 2-3 дни за Куала Лумпур и толкоз. 

Тайланд - тук ти слагам 14 дни. 4 за Банкок, 3 за Чанг Май и седмица за плажове. Писа, че не си по плажовете, но такова пътуване трябва да го разделиш малко за презареждане на батериите. Не знам какво точно търсиш в Патая, аз бих я отрязал от плана ти с 300. 

Камбоджа - 3 дни в Сием Реп, 1 Пном Пен и още един ден преходи, станаха 5. 

Виетнам - останалото време от 10-ина дни грубо ги смятам - 2 за Сайгон, 2-3 за Хой Ан, 2 за Хейлонг Бей, 2-3 за Сапа и Ханой, всичко това с включено времето за транспорт. 

 

Много грубо това - получава се гросмайсторска, но доста типична и класическа обиколка. В този район има и много скрити и приятни места, но ще трябва да махаш от популярните. Само на база на усещане като чета какви са ти нагласите, аз лично бих карал по утъпканите пътеки.

 

Като сезон не мога да коментирам, че е и доста динамично. На единия бряг на Тайланд може да е дъждовен сезон, на другия сух. В Южен Виетнам може да е тропическо, в северен континентално. 

 

Връзка към коментар

Аз не бих отрязала така Малайзия. Според мен Борнео е с невероятна природа, животни, а и народностни групи. Честно казано- по-интересни и по-малко комерсиални от тези в Тайланд. А за островите да не говорим - Тиоман, Перхентиан, Реданг... да не говорим за Сипадан . Според мен също са по-добри от Патая и друга "класика" в Тайланд. Но разбира се е въпрос на вкус и интереси. 

Само да добавя една страна, която според мен е погрешно пренебрегната- Лаос . Там е невероятно! Изключителна природа и хора. Не е по-трудна от Виетнам, а не е по-малко интересна.     

Връзка към коментар

Благодаря за инфото. Ще те послушам за Pattaya. А и сега видях, че датите ми съвпадат с фестивала на 9те божества в Пукет, задължително смятам да отделя 5/6 дни за там. Въпреки че малко късно стартира, чак на 20ти октомври, но ще видя как ще си наглася нещата. Някой ходил ли е на въпросния фестивал? Какви ви са впечатленията? Сега се чудя дали да остана 20тина дни в Сингапур и Малайзия, и от Малайзия после директно в Пукет, тъй като е по път... или да обиколя Банкок и Чанг Май, и после да сляза надолу към Пукет? 

 

Също се чудя дали да си правя ваксина за жълта треска, не ми се занимава като цяло, но ме мързи и да умирам? Някакви други ваксини?  

Връзка към коментар
Боян Димитров

Пукет е Патая номер 2. Не е в този размер, но по същия път, аз бих го пропуснал на драго сърце. Руснаците пристигат и си заминават на всеки 3 минути там, това върви с проституция и изключчително неприятните руски шумни и пияни компании. Да не говорим, че и там се ходи заради плажовете. 

 

Хубавите плажове в Тайланд са близо до Малайзия по островите. Ако тръгнеш от Сингапур към Бангкок по земя, си заслужава и Лангкави от Малайзийска страна. Но аз от Ко Ланта нататък би потърсил най-бързото придвижване до Бангкок, освен ако не си падаш по гмуркането, което ти прави Симилан задължителен стоп.

 

За хайкинг , не знам, но за катерене, хората ходят в Лаос. Иначе за хайкинг в района на Сапа е и най-високия връх на Виетман. 3 и нещо мисля беше някъде. Аз се бях засилил да го качвам, но се бяха разгоряли някакви пожари и така стигнах в Сапа, за което не съжалявам.

 

Бтв, когато ходих по тези места, моята програма беше почти същата каквато Георги те е посъветвал за 30тина дни. Не съм хотил до Аютая (това място може да ти е от интерес) и Чианг Мей, но изкарах 4 незабравими дни дайвинг на Симилан, останалото е същото. От позиция на времето Тайланд бих си го запазил същия, но бих увеличил времето в Камбоджа с 4 дена за сметка на Виетман (Хо Ши Мин бих го скипнал, има твърде европейски вид). Камбоджа е страхотна страна със страхотни хора и все още има места, където бял човек не е стъпвал. Страхотно място, жалко че всички се юрват да направят Ангкор и Пном Пен на път(на мене страхотно ми хареса). За Халонг , виж дали си в сезона. Аз бях март и беше смарангосано. Там е по-добре да си веднага след дъждовния сезон май, т.е. на тебе ти идва май идеално. Всъщност септември ще е бая валежно. Сезонът започва началото на ноември в Тайланд. Но времето там трябва да се проверява за конкретно място, защото от запад може да е ок, а от изток да вали кучета и котки и обратно.

 

Аз на Сингапур не бих му отделил и 30 минути.

 

За цената , в момента и от бг е същото, даже една идея по-добре. Аз взех до Бангкок двупосочен за 700лв за февруари, но от Тайланд моята идея е директно да ходя във Филипините.

 

 

Редактирано от Боян Димитров
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

По принцип нямах намерение да ходя до Пукет, отивам единствено заради фестивала! 

 

Ще проуча за този връх във Виетнам ако си заслужава, защо не...

 

Иначе мислих до отскоча и до Хонг Конг / Макао или Сеул/Япония, но още се чудя и не знам дали ще ми стигне времето, иначе билетите са на доста приемливи цени. 

Редактирано от randomlad
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 20/07/2017 в 14:47, randomlad каза:

Също се чудя дали да си правя ваксина за жълта треска, не ми се занимава като цяло, но ме мързи и да умирам? Някакви други ваксини?

Няма жълта треска в Азия, само в Африка и Ю.Америка

YellowFeverWorld.jpg

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.