Прескочи до съдържание

Няколко месеца в Щатите

Lucky

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте!

Прочетох доста от темите ви, но не намерих отговори на въпросите, които ме вълнуват.

Налага ни се 3-4 месечен престой, в който всичко си организираме сами. Къща, кола под наем и т.н.

Надявам се на всякакви съвети, дори и извън въпросите ми.

За начало ме вълнува дали ще можем да се разплащаме навсякъде без проблем с дебитни карти Виза електрон и Маестро? От банката ме уверяват че да, но все пак да питам вие с какви карти плащате там? Имам предвид в хипермаркети и всичко, което би се наложило.

Ако искаме да наемем автомобил за няколко месеца-предплаща ли се наведнъж, защото картите имат дневни и седмични лимити, в първата седмица ще имаме едри плащания, някои няма как да ги отложим и се чудим как да стане.

Наема за колата от България ли да платим или там на място?

До колко беше сумата в брой, която не се декларира?

Има ли евтин вариант ако се наложи някой да ни изпрати пари от България, питам поради причина ако се случи някой банкомат да ни глътне картите, защото в България ми се е случвало, а от там карта няма как да си издам.

Има ли авиокомпании, с които да избягвам полетите?

Бих ли се оправила сама при купуването на билети (досега не съм го правила)? Кога се заявява приоритетното качване, защото не ми излиза като опция в пробният ми опит да резервирам билети, а държа на него?

Сигурно ще имам и още питанки, благодаря ви!

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 10.07.2017 г. в 22:49, Lucky каза:

Здравейте!

Прочетох доста от темите ви, но не намерих отговори на въпросите, които ме вълнуват.

Налага ни се 3-4 месечен престой, в който всичко си организираме сами. Къща, кола под наем и т.н.

Надявам се на всякакви съвети, дори и извън въпросите ми.

За начало ме вълнува дали ще можем да се разплащаме навсякъде без проблем с дебитни карти Виза електрон и Маестро? От банката ме уверяват че да, но все пак да питам вие с какви карти плащате там? Имам предвид в хипермаркети и всичко, което би се наложило.

Има ли евтин вариант ако се наложи някой да ни изпрати пари от България, питам поради причина ако се случи някой банкомат да ни глътне картите, защото в България ми се е случвало, а от там карта няма как да си издам.

Разшири  

Здравей, мога да се включа само по някои от въпросите си, с уговорката, че живея в Канада, не в САЩ, но доста от нещата за там важат и тук.

Най-вероятно ще можеш да плащаш с българските дебитни карти по магазините, но зависи все пак и от магазина, някъде има проблеми.

Най-евтиният начин за пращане на пари си остава банков превод. Може и с Monneygram, става много бързо, но таксата е доста по-висока.

Кои щати ще посетиш?

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравей и добре дошла

Дебитни карти по принцип вървят, но може някоя конкретна карта да не мине, та е добре да имате няколко различни. За кола под наем обаче ще ви трябва кредитна карта най-вероятно (или дебитна, която се вижда от търговеца като кредитна). Не се предплаща, блокира се сума по картата като депозит.

За изнасяне на пари в брой се декларират суми над 10000 евро на човек (възрастен), за внасяне в щатите не знам, но сигурно нещо от тоя порядък.

Купуването на билет би трябвало да можеш да се оправиш, ако нещо не е ясно покажи скриншот и питай. Може да цъкаш където си искаш за проба, докато не ти поиска номера на картата.

Приоритетно качване само нискотарифните продават май, аз не съм виждал други. Ако имаш статус като често летящ или пътуваш бизнес класа го дават, иначе не съм виждал. 

Евгени Димитров
Публикувано:

Налагани се 3-4 месечен престой...наем на къща и т.н. Вие на екскурзия ли отивате или нещо друго? 

Питам от любопитство? 

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравей, моя опит с кредитни и дебитни карти е че нямах проблем с всички, които ползвах (все пак имай в предвид че говоря за 2009-1012 когато живеех там).

Единствено, което мога да те посъветвам е да си изкараш международна дебитна карта в щатски долари за да избегнеш курсовите разлики при превалутиране.

Относно коли под наем, не съм ползвала и не мога да ти бъда полезна, но със сигурност се заплаща цялата сума на веднъж при наемане на автомобила. 

Съвета ми е да прочетеш правилника за движение по пътищата на съответния щат, защото има разлики с този в БГ, макар и малки. Всеки щат има различни правила.

Жилище под наем, освен ако не е от платформи тип airbnb - за туристи , е малко трудно, защото искат препоръки, гарант и сошъл секюрити номер . По-скоро се опитай да си договориш цена директно с някой мотел/хотел за по-дълъг престой, ако това е опция за теб.

Изпращане на пари от БГ в случай че ползваш БГ дебитни/кредитни карти няма да е проблем, защото може директно да ти ги захранват в твоята БГ банка.

Ако с нещо друго мога да съм ти полезна - питай .

Публикувано:

Аз живях така няколко месеца на мотел в New England, те повечето се държат там от индийци или пакистанци, с тях лесно може да се спазариш и като цяло са разбрани. Аз им плащах кеш и веднъж седмично, не на месец.

Пари - както са ти казали - Moneygram или банк трансфер.

За автомобил ако ще е за толкова дълго по-добре си купете и после го продайте, в Америка коли да иска човек. Ние така направихме. Даже може да се спазарите със същата автокъща ако е съгласна да го купи пак.

За карти не се притеснявайте - всичко работи. Най- добре си направете още от тук сметка в долари с карта към нея. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Не знам с какви ликвидни средства разполагате, но вероятно за няколко месеца най-изгодно и лесно ще е да си купите кемпер и след това да го продадете. Сумата за покупката на кемпера може да се преведе и от България.

За САЩ и Австралия съм чувал, че има търговци, които предлагат обратно изкупуване на колата или кемпера на фиксирана цена от туристи, които са на посещение за няколко месеца.

Ако някой има опит с подобни схеми, ще се радвам да сподели опит. Аз имам такива планове за САЩ и Австралия, но все още не съм се занимавал да проучвам подробно въпроса.

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз имам опит не с кемпер, но с ван. Отзад му сложихме един матрак, чаршафи, хладилник и каквото друго бе нужно. В мотелите има и общи перални със сушилни, много улесняват ако се спре за ден дори.

Пак сме ползвали и хотели на различни места де. Ванът после го откупиха на цена с 500 долара по-ниска. Единственият минус е, че нямаш баня и така трябва добре да плануваш къде да ходиш на фитнес или басейн всяка вечер, че да се къпеш. Не е опция за много дълъг период.

• Харесвам 1
Публикувано:

Към коя част на САЩ сте се ориентирали? Каква е по припцип целта на пътуването ви - трип за сам млад мъж в Югозапада е съвсем различно от платен стаж за семейство в Чикаго например.

С дебитни карти можете да плащате в супермаркети и онлайн, но няма да ви вършат работа на бензиностанция - при всяко ползване се блокира сериозна сума (дали не беше $100) за няколко седмици, което издухва лимита на картата за нула време.

За преводи от/към България ползвам transerwise, но нали вие всъщност ще ползвате български карти, издадени към българска сметка - просто си направете по 2-3 пластики, мисля че таксата е 5 лв/брой (предполагам зависи и от банката).

При наем на кола естествено плащате цялата сума. Мога да ви подскажа първо да си вземете кола за няколко дни/седмици и после, като се поориетирате - да наемете за друг период, често и от друга фирма - така няма да трябва да пращате за 3 месеца наведнъж, пък и сигурно ще успеете да намерите добри оферти онлайн. Внимавайте със застраховките - рент а кар компаниите изискват сериозни застраховки, особено като наемате с не американски документи.

За жилище бих ви препоръчала да си наемете студио, 1- или 2-спален апартамент в комплекс от типа extended stays, варират около $300 на седмица, плюс данъка, но са обзаведени (обикновено тук имотите се отдават необзаведени, само кухнята е изцяло оборудвана). Проверете и airbnb, както ви е посъветвала и funny, но имайте предвид големите разстояния, когато търсите. В зависимост от локацията и сезона може да намерите и сносен хотел на добра цена, да наемете къща ще ви е труд но преди да дойдете, най-вече защото ще ви е трудно да си ориентирате в района, а и не сте в много изгодна позиция - търсите краткосрочно, нямате история, чужденци сте...

Билети със сигурност ще можете да си купите сами, тук всичко е много организирано и достъпно онлайн, особено самолетните билети се купуват лесно, по-трудно е да откриеш добра цена, но категорично не и невъзможно.

Ако дадете повече детайли и имате конкретни въпроси - питайте

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря за всички отговори! 

Ще бъдем в градче близо до Атланта, Джорджия. 

Престоя ни е заради терапия на детето. Пътуваме аз, моят мъж и детето. 

Тези дни искаме да купим самолетните билети, полет за след 3 или 4 седмици. 

Уж разучаваме нещата, но ето сега за банката започвам да се съмнявам, че правилно ме информираха. Сметките са ни в лева, казаха ми от  банката, че при всяко плащане има такса превалутиране. И да бъдела сметката в долари, пак имало. Което за мен не е логично. Освен да питам в друг клон на банката, друг служител. 

Към всяка сметка сме извадили по 2 пластики (но картите са дебитни) Виза Електрон и Маестро. Само тях предлага банката. Обаче от едната сметка е отпуснат оувърдрафт, дали тя ще се вижда като кредитна (във връзка с въпроса с наема на кола)? 

Нямам познати, които да са били с дебитни карти в Щатите,, всички ли имат кредитни карти... Явно ще трябва да видим условията на кредитните карти. 

Българи, живеещи в Джорджия ни казаха, че за да си купиш там автомобил, трябва да имаш книжка, издадена от Щата, а ние няма да имаме време да караме курсове. 

Ако открием там банкови сметки-май пак нямаме право. Нямам и кого да питам-след като нямам сметка в тамошна банка, ако стане примерно банкомат да ни глътне картите, аз мога ли да тегля пари от сметката си от коя да е банка? Съмнява ме там да имат ПИБ...  Или да отваряме сметка в друга банка... 

Въпроса с къщата под наем-намерихме, но търсим и по-евтин вариант ако излезе  през това време. Да, трудно е наистина за този кратък период да са склонни. 

Ще продължа след малко с другите неща. 

Много благодаря за помощта, все си мислех, че ще се оправим, ама изниква все нещо. 

Публикувано:

Не зная коя е банката ти , но при открита валутна сметка в нея и дебитна карта към сметката, при плащане във същата валута в която е сметката няма превалутиране. Може би са ти говорели за това че ако захраниш сметката с левове а не директно с долари ще има, незнам.

Другия вариант е да си ползвате настоящата дебитна карта с която да захранвате карта Револют . Ако не сте запознати с нея , има цяла тема тук във форума : 

Относно овърдрафта по дебитната ти карта - не , за съжаление няма да ти я "преброят" за кредитна. Имате малко време, така че по-добре направо пуснете искане за издаване на кредитна карта.

Банкова сметка в САЩ , аз си бях изкарала почти веднага, но искаха документ на който да е написано моето име и американския ми адрес - договор за наем, сметка за ток, вода, телефон, ... което вие няма как да имате. ( Не зная в момента дали просеца е улеснен или утежнен).

Публикувано:

За да вижда дебитната карта като кредитна, картата трябва да е класическа Виза или Мастеркард без да пише на нея дебит или електрон, а цифрите да са релефни. Уникредит например със сигурност издават такава карта цък

Надявам се Happy_Traveler да каже как е купила кола, но за местна книжка по принцип не трябват да се карат нови курсове. В ЕС издаване на местна шофьорска книжка става като занесеш в полицията българската книжка и въз основа на нея ти издават местна.

Публикувано: (редактирано)
  На 11.07.2017 г. в 10:56, Topfly каза:

Надявам се Happy_Traveler да каже как е купила кола, но за местна книжка по принцип не трябват да се карат нови курсове. В ЕС издаване на местна шофьорска книжка става като занесеш в полицията българската книжка и въз основа на нея ти издават местна.

Разшири  

В САЩ ( в частност Флорида) , за да изкараш местна книжка държиш изпит и на листовки и на кормуване. Единственото което ти е спестено е теста за алкохол и наркотици, който пропускаш ако имаш чуждестранна книжка.

Другото , което е важно е че на изпита отиваш с "твоя" кола. Може да я вземеш от познат, приятел или лична, но не може да е рент а кар.

Там нямат коли с които да ти провеждат изпита. 

Отделно, че за местна книжка искат 2 документа с напечатано име и американски адрес на тях.

След като минеш листовките и кормуването ти дават хвърчаща хартийка , с която може да караш, но самата пластика ( книжката) идва по пощата в срок от 3 седмици ( за Флорида)

ПП. Като си купувах колата там, не са ми искали книжката. Само кашиър чек за сумата .

Редактирано от funny
  На 11.07.2017 г. в 11:02, funny каза:

В САЩ ( в частност Флорида) , за да изкараш местна книжка държиш изпит и на листовки и на кормуване.

ПП. Като си купувах колата там, не са ми искали книжката. Само кашиър чек за сумата .

Разшири  

Чел съм за много чужденци, които си купуват кола за 2-3 месеца и явно решението е, че не са им искали местна книжка. По принцип не би и трябвало да искат книжка, защото теоритично собственик на кола може да е човек и без книжка.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 2
Публикувано:

Мисля, че варианта за купуване на автомобил отпада, много се усложняват нещата. То трябва и разучаване после как ще се продаде тази кола. 

За сметките-имаме такава и в Уникредит, но там лимитите са по-малки. Имат опция еднократно при плащане на повече от 10000 лв да се обадиш на кол центъра, но пак не ни устройва, защото е еднократно. 

Knowall, притесни ме сега с въпроса за бензиностанциите. 

Да предоставя още подробности:

В града, в който  ще сме, има голф картове под наем, но стях можеш да разполагаш само в рамките на града. Там са чести дъждове и не ми се струва подходящо в силен вятър  или дъжд да се придвижваме с него. Може би ще се наложи няколко пъти да ходим до други градове (в засисимост от това какви изследвания ще правим) предполагам основно в Атланта, който е на 30-40 мили. 

С две думи-ще сме в Peachtree  city, там е терапевтичният център, който ще посещаваме през ден 3 или 4 месеца, в същият град ще отседнем, но може би ще имаме и няколко ходения извън  града и междуградски транспорт няма да е удобен, ще си трябва кола. 

Пробвах в 2 сайта да закупя билети,  стигам до полето да въведа данни на картата, но нито ми изкарва опция багаж, нито приоритет. Чувствам се вече супер глупаво :(

Ще дочета пак подробно подфорума  за самолетните  билети, снощи попаднах на една търсачка с добри цени, ще разучавам. 

Публикувано:

Приоритет както ти е казал по-горе @neuromancer имат само нискотарифните авиокомпании а вие предполагам ще летите с редовна такава.

Относно багажа - по същия начин - редовните авиокомпании рядко имат тарифи само с ръчен багаж и обикновено това е на кратки полети. Аз поне не съм попадала на презокеански полет без включен чекиран багаж на редовна авиокомпания.

Но за да можем да помогнем пиши къде търсиш, коя компания и кой полет си харесала

Публикувано:

Колкото повече ровя (то и в различни дни са различни цените), толкова по-разнообразни варианти има. 

Въпроса е, че не се осмелявам сама да резервирам и платя, същевременно обаче търся и цена. Притеснявам се някъде да не пропусна или чекна нещо, което не  трябва. Чакам от един туроператор да ми даде оферти, но наблюдавам и аз как вървят цените, за да преценя дали пт него ще си купя билетите или сама. 

Търся следните критерии:

-излитане от Букурещ, понеже ни е на 60 км,  а София ни е далеч. Детето е аутист и гледам да му спестя дълги пътувания. Ако обаче от София билетите са с голяма разлика в цената, то ще летим от там. 

-затова искам и приоритетно качване, да спестя ако мога висене по опашки 

-задължително едно прекачване престоя и в двете посоки да е между 2 и 4 часа

-по мои разучавания из форумите, разбирам да избягваме Амстердам 

По тези критерии намирам най-добри цени 2700 Е

В една търсачка (трябва да видя коя беше) намерих цени около 1300 Е. Това пък чак съмнително ми се видя. Обаче сайта ми блокира и не разбирам дали това  цена само за едната посока. 

Някой би ли бил така добър да разцъка полет по горните условия. 

Пътуващите са 2 възрастни и дете на 6 г. 

Тръгване примерно около 8 август, връщане примерно около 21 ноември. Нямаме точни дати, може да са плюс минус  1 седмица. 

Публикувано:

Това пренасочва към сайта на компанията, та ако не мине пренасочването можеш да си влезеш сама в сайта и да купиш тамshot.jpg

скриншота е от Оподо, за друга търсачка може да показва по друг начин, но 1 брой багаж 23кг винаги е включен за дълги полети, освен с нискотарифни (Norwegian). Приорити не знам, мисля, че не ти трябва. Обикновено като минат бизнес клас пътниците викат семействата с деца преди всички други. Нямам представа как се пътува с дете с аутизъм, но може да поискаш някаква помощ от компанията, не знам освен колички друго дават ли, може да питаш, след като купиш билета.

Ще погледна за твоите дати след малко.

Успех с лечението!

На 11.07.2017 г. в 13:18, Topfly каза:

От София има цени за 750 евро с Бритиш за тези дати.

Разшири  

През Лондон са с голям престой, а тя изрично търси с престой до 4 часа

Аз намерих това с кратък престой, макар че Шарл де Гол е най-омразното ми и объркано летище.

Screen Shot 2017-07-11 at 16.29.21.png

Редактирано от funny
Публикувано:
  На 11.07.2017 г. в 13:22, funny каза:

През Лондон са с голям престой, а тя изрично търси с престой до 4 часа

Разшири  

Това цена за 1 пътник ли е? 

Да, повече от 4 часа престой не е желателно. 

neuromancer, ще опитам

Публикувано:

С и плащането с ДК е малко на късмет - една позната три пъти пита в 2 различни клона на една банка, на която ЦЕО-то е химик, дали ще е ок да плаща с картата в САЩ, казаха няма проблем. Няколко пъти опита и все отказани транзакции :) После се оказа, че нещо си някой трябвало да сетне на картата, но служителите са го проспали... Помислете дали да не си отворите 2 сметки в различни банки, за да можете да реагирате веднага, ако едната карта откаже. Помислете за вадене на КК в България.

За банкови трансфери - и аз бих препоръчал transferwise

За трансферите - вие хубаво търсите кратки връзки, но не забравяйте, че минаването на паспортна проверка в САЩ не е като минаването на паспортна проверка в Европа. Може да отнема 20-30-40-60-90-120 минути - зависи колко гишета работят и колко полета от Европа са кацнали. Атланта е хъб на Делта - потърсете полети Букурещ - Париж - Атланта или Букурещ - Амстердам - Атланта - по този начин ще пропуснете трансфер в САЩ, който задължително включва ново минаване на секюрити.

В Атланта е Georgia Tech - очаквайте в района около унито цените да имотите под наем да са високи - след 4 седмици ще сте само на 3 седмици от началото на учебната година.

За книжка - проверете колко време е разрешено да карате с българска в щата Джорджия. В повечето щати не се иска да карате курс - взимате си от местния офис на DMV (нещо като КАТ) един booklet (книжка) с "теорията" (в някои щати е налична и онлайн), четете теория, отивате на "листовки", после ви трябва "лична" кола, с която да се явите на изпит и ви дават книжка. Изискванията за издаване на книжка са различни в различните щати - искат удостоверение за residence - сметки, договор за наем, ...

• Харесвам 2

В Атланта не търсим наем, по-горе писах, че ще сме в градче на около 30-40 мили от Атланта. 

За КК - ще се вадя явно. По-добре да се застраховаме. Мерси за съветите! 

Трансфер в Щатите в никакъв случай, затова търся едно прекачване,  а със едно опциите са само в Европа. 

Нямам идея къде да проверявам колко време ще имаме право да шофираме с бг книжка. Казаха ми 2 месеца,  ама това не е сигурна информация. 

Благодаря ви отново! 

Редактирано от Lucky

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.