Прескочи до съдържание

Няколко месеца в Щатите

Lucky

Препоръчани мнения

Публикувано:

За книжката проверете тук: DDS Georgia

Не я прочетох подробно страницата, но останах с впечатлението, че пише 1 месец (30 дни).

Публикувано: (редактирано)
преди 7 часа, Topfly каза:

За да вижда дебитната карта като кредитна, картата трябва да е класическа Виза или Мастеркард без да пише на нея дебит или електрон, а цифрите да са релефни. Уникредит например със сигурност издават такава карта цък

Надявам се Happy_Traveler да каже как е купила кола, но за местна книжка по принцип не трябват да се карат нови курсове. В ЕС издаване на местна шофьорска книжка става като занесеш в полицията българската книжка и въз основа на нея ти издават местна.

Ние също си купихме кола във Флорида - използвахме я 7 месеца и после я продадохме като си тръгнахме. Не си спомням какви точно документи са ни искали, но мисля че мъжът ми вече си беше изкарал шофьорска книжка във Флорида (изкара я почти веднага, след като пристигнахме).

Ако сте шофьори от България и имате приличен английски, няма да имате проблеми с изкарването на книжката. Няма изискване да държите курсове. Минавате Knowledge test (еквивалента на листовките, тест на компютър), след това road test (беше много лесен само 10 минути). И както по-горе е написал Akair - вземате си книжка от DMV офиса, изчитате я цялата поне веднъж и се явявате.

За Джорджия предполагам е подобен процесът.

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 2
Публикувано:

А има ли някаква разлика в правилата на движение в САЩ, в сравнение с България? Предполагам отговора, но все пак да питам.

Има малки разлики.

Във Флорида е разрешен десен завой на червено, освен ако няма отделен светофар за десен завой.

Отделно на нерегулирано кръстовище важи принципа на първия пристигнал, минава първи.

Имат няколко знака , които не са ни познати, но като цяло е доста по-лесен правилника и опростен от нашия .

Паркирането във Флорида е само перпендикулярно и трябва да е така че да се вижда номера, а той е само отзад. Няма преден номер колата. 

За Джорджия, предполагам правилата са различни от Флорида , но надали ще са коренно различни и те от нашите.

Редактирано от funny
  • Харесвам 1
Публикувано:

По-съществените са именно десния завой на червено, стриктното спиране на стоп и 4-way stop. Има още един куп дребни детайли, но те са относително common sense - например при паралелно паркиране на баир, завивате волана към тротоара - по този начин дори колата сама да тръгне, ще спре в тротоара. Когато видите полицейска кола, спряла друга кола на магистралата, се престроявате и оставяте лентата, която е до лентата, в която са спрели, празна. Това правило е въведено в повечето щати, защото една от основните причини за смъртност на магистралните полицаи е блъскането им от шофьори. В щатите, в които е въведено, нарушенията не подлежат на предупреждение, а директно на глоба, която не е малка (100-250 долара). Също car pool lanes...

• Харесвам 1
Публикувано:

Само да уточня, че ние имахме social security номер, не помня дали ги искаха при вадене на книжка.

На червено може да се завие и на ляво, ако завивате на улица с еднопосочно движение (това никога не съм го срещала, но съм го запомнила, че го пишеше в книжката :) )

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , Травеолани каза:

Само да уточня, че ние имахме social security номер, не помня дали ги искаха при вадене на книжка.

Може и без сошъл секюрити номер ( аз нямах) но издават книжката само за срока за който са ви дали право на престой емигрешъна на летището.

• Харесвам 2
Публикувано:

Сега като се замисля, нещо което е различно с правилата в (по-голямата част от) Европа - на магистралата е разрешено изпреварване от дясната на вас лента. Което, според мен си е опасно, особено ако някой не го знае (и не го очаква)...

• Харесвам 1
Публикувано:

Според мен не е нужно да си изкарвате книжка за няколко месеца, а и съм почти сигурна, че нямате право - social security number се попълва на заявлението, което подавате за книжка, в това съм сигурна, а вие нямате такъв. Освен това, след като вземете листовките (тестът е онлайн, на място в MVD (един вид КАТ), трябва да запишете изпит по кормуване (не е необходимо да сте карали шофьорски курсове), дата ви дават за след няколоко дни/седмици в зависимост от натоварването в съответния офис (винаги можете да сте walk in и да чакате някой да не се яви на часа си и да го вземете, но не си струва изгубеното време) и въобще няма да е лесна и кратка процедура във вашия случай. А и мисля, че американска книжка не ви трябва, на нас ни е нужна, защото това е основният документ за самоличност тук, но за две години ежедневно шофиране никой не ми я е искал, тук полицията спира само ако си направил нарушение. 

Кредитна карта, дори и българска е добър вариант, и с колкото може по-висок лимит, за да я ползвате приоритетно (таксата за превалитуране (3%) се занулява от cashback-а (2%) и винаги по-добрия обменен курс на картоиздателя, така че не се пртеснявайте за това. Така си решавате и проблема с бензиностанциите, въпреки че тук разходът за бензин е пренебрежимо малък (в момента при нас цената е под $2 за галон (1 галон=4 л приблизително).

Погледнах цените на полетите и направо се уплаших - Атланта е hub и близко до Европа, и въпреки че летите във висок сезон цени от $1000 ми се струват множко - ние се върнахме преди 2 седмици от едномесечна почивка в България и билетите ни от Лос Анджелис до Букурещ бяха по $600. Предполагам сте от североизточната част на България, Истанбул не ви ли е вариант, вижте това 

Untitled.jpg

• Харесвам 1

Аз бях на Кейп Код, после Бостън, после цяла New England.  Темата за книжките е много спорна...Уж можем 3-6 месеца...  По принцип не можем там с нашите, трябва местна, обаче ако си на туристическа виза не се заяждат, спирали са ни, показвали сме интернешънал драйвинг лайсенс - минава. Те много не знаят къде е България, виждат Европа и EU и така. :) А и те са преведени на английски нашите.

Така правеха и другите J1 студенти с рент-а-кар или купуването на кола. Всеки щат е различен, трябва да проверите, но не се плашете. 

Къде да проверите - най-добре звъннете на някоя агенция за бригади в Америка - от типа на Orange, Usit Colours - кажете, че синът ви е заминал на бригада в еди кой си щат с тяхната агенция и не знае може ли, не може ли, помолете ги да проверят - те знаят всички актуални сайтове и правила към всеки момент. 

Update - Звъннах на Ориндж и питах - казаха, че към момента българите си карат с БГ книжка и Интернешънъл Лайсенс, не е имало проблеми. 

Редактирано от Happy_Traveler

Какво аз бих направила :

1. Наем на кола за 2 до 3 седмици максимум за началото.

2. Влизане в първия дилършип след настаняване в апартамента и купуване на кола до 2000 долара ( като гледам бая висока цена ще ви излезе рент а кар-а за близо 4 месеца). Договорете се с дилършипа да ви я изкупи обратно на някаква част от цената.

3. Междувременно с договора за наем (документ на който ще има името и адреса ви в САЩ) ще се явя на изпит за листовки ( относно изпита за кормуването дано имате познат българин в района с чиято кола да се явите на изпит, освен ако през това време не се сдобиете с ваша)

3. В същото време, отново с договора за наем - в първата банка за да си открия банкова сметка с дебитна карта към нея.

Ето тук може да правите примерни тестове за теорията за вашия щат : https://driversprep.com/test/georgia ,  http://driving-tests.org/georgia/

Редактирано от funny
  • Харесвам 2
Публикувано:

Няколко са важните моменти с колата - дали под наем или ще купувате, трябва да имате застраховка (никак не е евтино, ако нямате информация). Второ супер важно нещо е, че ще ви е необходимо задължително детско столче - не се препоръчва наемането на такова от агенцията за коли под наем. Ако ще пътувате много и държите автомобилът да е надежден и да не ви остави на пътя и след това евтиното да излезне скъпо, не ви препоръчвам кола за 2000 щ.д.. Освен това към тази цена ще имате куп допълнителни разходи - данъци, регистрации и съответно застраховка. Тъй като нямате история там, застраховката може да се окаже доста висока, като има и други определящи фактори (къде живеете например).

Надявам се да имате отключен смартфон, за да може да използвате предплатена сим карта (ще ви трябва комуникация). Съответно да ползвате телефона и за навигация.

Има още доста неща, изпратил съм ви лично съобщение.

Поздрави,

Георги

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 часа, moldi каза:

Има още доста неща, изпратил съм ви лично съобщение.

Пиши директно тук, темата може да е интересна и за други читатели. 

Публикувано:

Отговорността е лична и аз поне не бих разчитал много на това, което са казали служителите на фирма, които в много случаи никога не са стъпвали в САЩ. Най-добрият източник на информация е DDS Georgia. На сайта ясно пише, че книжка се издава и без SSN:

Social Security Number Requirements

An applicant must provide either a Social Security number or a letter of ineligibility for a Social Security number (Form SSAL 676).

Collection and verification of social security numbers are required by state and federal law prior to issuance of a driver’s license or identification card.

IF YOU ARE NOT ELIGIBLE FOR A SOCIAL SECURITY NUMBER
You must obtain a letter of ineligibility, (Form SSAL676), from the Social Security Administration if the Department of Homeland Security has not given you permission to work in the United States.

Изочникът съм го постнал по-горе в темата.

@moldi е прав за цената на застраховките и надеждността на евтините коли.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.