Прескочи до съдържание

Перу и Боливия - времето през октомври/ноември и ваксини

Евгени Димитров

Препоръчани мнения

Публикувано:

Това е за туристите. За местните има отделни влакове, но за тях трябва да си перуанец. Иначе, винаги съществува обиколният маршрут, но той отнема около ден. Мачу Пукчу е скъпо, защото се опитват да опазят мястото от негативното влияние на тълпите. Но това е място, на което се ходи веднъж в живота.

Ако избягваш туристическите автобуси и заведения цените са доста добри. Всичко около Мачу Пикчу е само и единствено за туристи.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 47 минути , Евгени Димитров каза:

Carrie, благодаря за отделеното време. Гледах цени на влаковете от Куско до Мачу Пикчу. Тия перуанци сериозни ли са с тези цени? За 2 двупосочен излизат $200+. Не мога да видя колко е входа за Мачу Пикчу. Не ми зарежда линка, който сте ми дали 

по-горе. Това Перу е направо супер скъпа дестинация! Тия хора не познават парите.

Билетите за влака и за самото МП са най-скъпите неща общо взето за туристите в Перу, както и билета за туристическите обекти в Свещенната долина.

По-бюджетният вариант за влак е от Ollantaytambo до Machu Picchu, а не от Cusco. Миналата година отиването ми беше $65, връщането $53, просто разгледай вариантите и така нагласи кога точно да отидеш към МП. От Куско до Оянтайтамбо може да се отиде с маршрутка, не са скъпи (по спомен нещо от сорта на 15 солес) или както доста магеланци правят с наемане на такси за разходка из Свещенната долина и последна спирка Оянтайтамбо.

Сайтът за билети за МП се отваря при мен с Microsoft Edge http://www.machupicchu.gob.pe/

Цените варират като гледам от 152 до 200 солес, в зависимост дали ще се катери някоя планина.

Другият билет, необходим за посещение на туристическите обекти в Свещенната долина за всички обекти е 130 солес, има и някакви частични, трябва да си прецените какво искате да видите.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Евгени Димитров каза:

Carrie, благодаря за отделеното време. Гледах цени на влаковете от Куско до Мачу Пикчу. Тия перуанци сериозни ли са с тези цени? За 2 двупосочен излизат $200+. Не мога да видя колко е входа за Мачу Пикчу. Не ми зарежда линка, който сте ми дали 

по-горе. Това Перу е направо супер скъпа дестинация! Тия хора не познават парите.

Там има монопол и затова е така. Влака се взима от Олантайтамбо за по-евтино. Има и по-таен маршрут през Санта Тереза и Хидроелетрика, писано е по темите. Там се включва ходене по линията на влака, само за маниаци :)

• Харесвам 2
Евгени Димитров
Публикувано: (редактирано)
преди 1 час, Carrie каза:

По-бюджетният вариант за влак е от Ollantaytambo до Machu Picchu, а не от Cusco. Миналата година отиването ми беше $65, връщането $53, просто разгледай вариантите и така нагласи кога точно да отидеш към МП. От Куско до Оянтайтамбо може да се отиде с маршрутка, не са скъпи (по спомен нещо от сорта на 15 солес) или както доста магеланци правят с наемане на такси за разходка из Свещенната долина и последна спирка Оянтайтамбо.

Примерен вариант:

Оянтайтамбо-МП 12:55 пристига 14:25 $64 на човек

МП-Оянтайтамбо 18:20 пристига 20:05

$84 на човек

Ако се направи този вариант, достатъчно време ли ще имам да се предвижа от Куско до Оянтайтамбо сутринта? А после наобратно към Куско или да се направи нощувка в Оянтайтамбо? В МП, колко далече са самите руини от гарата? Нещо не мога да разбера логистика в съчетание със свещената долина, ако се прави тур сутринта в долината, оттам те оставят в  Оянтайтамбо, горе-долу какъв час за влак бих могъл да гледам?

Редактирано от Евгени Димитров
Публикувано:
преди 15 минути , Евгени Димитров каза:

Ако се направи този вариант, достатъчно време ли ще имам да се предвижа от Куско до Оянтайтамбо сутринта?

Мисля, че имаш време, зависи в колко часа тръгваш от Куско. По принцип с кола до Олянтайтамбо е по-бързо, отколкото влака.

преди 16 минути , Евгени Димитров каза:

Нещо не мога да разбера логистика в съчетание със свещената долина, ако се прави тур сутринта в долината, оттам те оставят в  Оянтайтамбо, горе-долу какъв час за влак бих могъл да гледам?

Вечер към 17-18 примерно... Аз не мисля, че има нужда да купуваш билети за влака предварително, но пък бях през 2009, може да е станало много претъпкано оттогава.

преди 18 минути , Евгени Димитров каза:

В МП, колко далече са самите руини от гарата?

Самото Мачу Пикчу се стига с автобус от гарата. Плаща се отделно. Ако не ти се дават пари, може и пеш, но е много голямо изкачване.

Евгени Димитров
Публикувано:

Ако направя споменатия вариант по-горе с връщане в Оянтайтамбо към 20:05, дали ще успея да намеря транспорт обратно в Куско толкова късно?

Публикувано:

Евгени, не знам дали ще има маршрутки толкова късно. Обаче при този вариант нямаш почти никакво време за МП. Няма да стигнеш до руините преди 15 ч.  и даже ми се вижда доста оптимистично като време.

Към 17-17.15 трябва вече да си се наредил на опашката за автобусите за връщане. Два часа и половина за МП са много малко.

• Харесвам 1
Евгени Димитров
Публикувано:

Осъзнах го това, просто не разбрах, че изходната точка до ПМ е от Калиентес. Мислих, че е от Куско и всичко с транспорта трябва да стане в един ден.

Това нагласих като програма засега:

17/18 кацане в Лима през нощта (1:15)

18.10 Лима (разглеждане)

19.10 Лима (разглеждане и виза Боливия) Късен следобед автобус (17:30) за Наска; пристигане късно вечерта (7 часа път) нощувка

20.10 Наска (Naska Lines); късен автобус за Арекипа

21.10 пристигане сутрин Арекипа (нощувка)

22.10 Арекипа (каньон - взимане за тур в 3 през нощта); автобус за Куско 22ч.

23.10 пристигане сутрин Куско; трансфер до Ollantaytambo; влак до Aguas Calientes (Machu Picchu pueblo) нощувка

24.10 Мачу Пикчу (нощувка)

25.10 трансфер до Ollantaytambo и Cusco (нощувка)

26.10 Куско (разглеждане)

27.10 Куско (Sacred valley)

28.10 Куско (Rainbow mountain)

29.10 Куско; късен автобус/влак за Пуно

30.10 Пуно (еднодневен тур до плаващите острови Uros + остров Taquile) нощувка

31.10 Пуно-Ла Пас (нощувка)

01.11 Ла Пас (разглеждане)

02.11 полет/aвтобус до Uyuni 
(нощувка)

03.11 Салара
04.11 Салара
05.11 Салара/Ла Пас нощувка

06.11 трансфер до Rurrenabaque (нощувка)

07.11 тур джунгла
08.11 тур джунгла 

09.11 трансфер Rurrenabaque/ Ла Пас (нощувка)

10.11 Обратен полет от Ла Пас до Вашингтон

- чудя се дали дали да не пътуваме рано сутринта за Наска вместо предната вечер. 

- след нощен влак/автобус до Пуно не знам колко е удачно да ходим на тур сутринта до островите Uros или да изместя пътуването до Ла Пас с ден по-късно.

- След тура в Колка каньона се чудя дали да не останем още една вечер в Арекипа вместо да пътуваме същата вечер за Куско.

Не съм разгледал подробно автобусите м/у градовете и затова не съм посочил точен час на всички. Нещо друго за Боливия за раглеждане, ако не отидем на тур в джунглата, алтернативи от Ла Пас?

Предварително благодаря за включванията!

Публикувано:
преди 35 минути , Евгени Димитров каза:

- чудя се дали дали да не пътуваме рано сутринта за Наска вместо предната вечер. 

Много по-добре е да стигнеш много рано сутринта в Наска, летиш сутринта и си свободен. По-късно светлината може да не е добра да се видят линиите, има мараня, бе по-добре е да се лети колкото може по-рано. Може да има мъгла и да се лети по-късно, така ако стигнеш около обед може и да не летиш същия ден при лошо стечение на обстоятелствата.

- след нощен влак/автобус до Пуно не знам колко е удачно да ходим на тур сутринта до островите Uros или да изместя пътуването до Ла Пас с ден по-късно.

Автобусите от Куско пристигат рано сутринта към 5, имаш достатъчно време да си уредиш тура за деня

- След тура в Колка каньона се чудя дали да не останем още една вечер в Арекипа вместо да пътуваме същата вечер за Куско.

Като цяло спокойно можеш да не купуваш билетите предварително и да се движиш с такова темпо, каквото ти хареса.

Не съм разгледал подробно автобусите м/у градовете и затова не съм посочил точен час на всички. Нещо друго за Боливия за раглеждане, ако не отидем на тур в джунглата, алтернативи от Ла Пас?

Tiwanaku примерно, или пътя на смъртта, разни колониални градове с мини като Потоси...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Евгени Димитров каза:

Предварително благодаря за включванията!

- За Наска, по-добре е да пристигнеш вечерта и на следващият ден сутринта или по-късно в зависимост от метеорологичните условия да летиш. В някои дни няма полети поради силен вятър или пък няма видимост

- отидете сутринта на тура защото иначе какво ще правите в Пуно. Има някакви светилища наоколо, но трябва да букнете тур. Ако се чувствате добре на тази надморска височина, направо на тура с лодките, защото след няколко часа може и да не ви понесе височината.

- След тура в Колка каньона няма смисъл да се връщате в Арекипа, защото губите време и после трябва да минавате пак по същия път. Ако искате преди останете повече в Арекипа. От Chivay, градче в Каньона Колка има полутуристически автобуси до Куско цена към 48usd. На място в Арекипа също можете да ги закупите, сезонът не е натоварен и няма смисъл от предварително закупуване, още повече ако нещо има закъснение в програмата ви по непредвидени обстоятелства, ще изгорят тези билети.

• Харесвам 1
Евгени Димитров

Neuromancer, това с за пътя на смъртта ме заинтригува. Ще поровя в Гугъл да видя какво е. 

Много ме притесняват тия автобусни билети. Аз затова не съм и купил полета още до Перу и Боливия. Не знам дали ще успея да спазя програмата на 100%, бих предпочел да нямам билети купени предварително, но в същото време не искам да увисна някъде без транспорт. Вчера гледах например Лима-Наска автобуси следобед и имаше такива с изчерпани VIP места, а това е почти два месеца преди пътуването. 

Zon, това е добър жокер за опцията да не се връщаме в Арекипа, но като тръгнем за тура в Каньона, ще трябва да мъкнем раниците с нас цял ден. Колко е удачен този вариант? Вие как го направихте? 

И още нещо, ще кацнем през нощта в Лима (1:15 аm) докато се настаним, със сигурност ще е късно ставането на следващия ден. Той ще е за разглеждане на Лима, на следващия ден ще трябва да си вземем визите за Боливия (не знам колко време ще отнеме) и евентуално още 2-3 часа замотаваме из столицата преди да пътуваме следобед (17:30) за Наска. Това време ще е достатъчно ли за разглеждане на Лима? Чудя се дали да не направим 2 нощувки там, без да броя нощта на пристигането ни т.е. дали да спим 3 вечери в Лима. 

Евгени Димитров

Обмислям и 2-ри вариант, който е с една идея по-лежерен и ще удължим престоя си с ден и половина повече:

17/18 кацане в Лима през нощта (1:15)

18.10 Лима (разглеждане)

19.10 Лима (разглеждане и виза Боливия); нощувка

20.10 автобус за Наска; нощувка

21.10 сутрин Naska lines; автобус за Арекипа; нощувка

22.10 разглеждане Арекипа (каньон - взимане за тур в 3 през нощта срещу 23.10); 

23.10 след каньона автобус Chivay - Куско (нощувка) 

24.10 трансфер Куско - Ollantaytambo; влак до Aguas Calientes (Machu Picchu pueblo) нощувка

25.10 Мачу Пикчу; (нощувка) в Aguas Calientes

26.10 ранен трансфер A.Calientes - Ollantaytambo - Cusco разглеждане и нощувка

27.10 Куско (разглеждане)

28.10 Куско (Sacred valley)

29.10 Куско (Rainbow mountain)

30.10 Куско; ранен автобус/влак за Пуно

31.10 Пуно (еднодневен тур до плаващите острови Uros + остров Taquile) нощувка

01.11 Пуно-Ла Пас (нощувка)

02.11 Ла Пас (разглеждане)

03.11 полет/aвтобус до Uyuni 
(нощувка)

04.11 Салара
05.11 Салара
06.11 Салара/Ла Пас нощувка

07.11 трансфер до Rurrenabaque (нощувка)

08.11 тур Джунгла
09.11 тур Джунгла 

10.11 трансфер Rurrenabaque/ Ла Пас (нощувка)

11.11 срещу 12.11 (3 през нощта) обратен полет от Ла Пас до Вашингтон

Публикувано:
преди 8 часа, Евгени Димитров каза:

Zon, това е добър жокер за опцията да не се връщаме в Арекипа, но като тръгнем за тура в Каньона, ще трябва да мъкнем раниците с нас цял ден. Колко е удачен този вариант? Вие как го направихте?

Ами не го направихме - защото стана земетресение и пътят към Арекипа беше разрушен, а ние и хиляди туристи блокирани.

Иначе за багажа няма да имате проблем, ако в турагенцията, с която ще бъдете кажете, че ще сте с багаж и няма да се връщате в Арекипа, а ще продължите към Куско. Ще предвидят място в микробуса/буса. Билет за автобуса от Chivay до Куско може да купите и чрез агенцията на място, с която ще правите тура в каньона.

За Лима зависи какво искате да гледате, набележи няколко основни неща, които държиш да видите и си изчисли времето. Имай  предвид, че Лима има много натоварен трафик и е необходимо време за придвижване от една точка до друга, стават много задръствания в определени часове. С таксита е най-лесно и бързо.

В Перу от месеци текат протести, главно на учителите, но не само и се случва често някои зони в градовете да бъдат затворени от полиция и жандармерия. Протестиращите  блокират и пътища. Стачките и протестите не са нещо необичайно в Перу.

Ако държиш на вип билети за придвижване между Лима, Наска, Арекипа, след това между Куско и Пуно, трябва да ги закупиш напред във времето, защото са малко и свършват бързо. Можеш да купиш предварително вип билети за нощния преход и за дългите пътувания за да си сигурен, че имате вип места.

Ако имаш възможност от към време е хубаво да си сложиш един допълнителен резервен ден в програмата в Перу, в случай, че нещо се обърка в логистиката и да можеш да компенсираш. Може за Куско да го сложиш в Свещената долина винаги можеш да видиш още нещо интересно.

Запътят на смъртта в Боливия: намира се недалече от Ла Пас.

В Ла Пас има туристически офис на улицата на музеите, които предлагат екскурзии около Ла Пас и не само, също турове в града.

Има екскурзия каране на колелета по пътя на смъртта.

• Харесвам 2
Публикувано:

@Евгени Димитров,

Вторият вариант на програмата изглежда по-добре според мен. Така ще имате достатъчно време за Лима (защото все пак не се знае колко време ще отнеме ваденето на виза), а с дневен туристически автобус Куско-Пуно (това ли е фирмата, която са ползвали магеланци? http://www.cuscopunobus.com/southern-valley-cusco-puno.html) и нощувка в Пуно, на следващия ден ще сте свежи за тура по езерото Титикака.

Трансфер Чивай-Куско не мога да коментирам (хубаво е да се проверят хубаво датите, за да не стане фал), но и трябва да се провери дали на връщане от Чивай турът не спира на някакви интересни места, за да не се изпуснат все пак.

Ако летите от Ла Пас до Руренабаке, може да направите ранен полет сутринта (полетите са 35-40 мин.) и направо на тур от същия ден, а на връщане ако не искате нощувка в Руренабаке - просто вечерен полет след тура към Ла Пас. Зависи от цените на  билетите предполагам...

За Death road bike tour от Ла Пас миналата година казваха, че не е толкова опасен пътя вече, защото има нов алтернативен път, по който минава трафика и старият път се ползва само от туристи, тоест колелета и миниванове на фирмите.

VIP местата за автобусите свършват по-бързо, но реално има и други фирми освен Cruz del Sur, а ако не сте много претенциозни просто ще си пътувате на обикновени седалки, места все ще има с някоя фирма.

Още нещо да коментирам - проверявали ли сте цени за самолетни билети с връщане от Ла Пас, ако идеята е OJ ticket? Не знам как е от Щатите, но от/до Европа определено цените са височки и обикновено е по-бюджетно да се приключи Салар де Уюни турът в Сан Педро де Атакама в Чили и оттам трансфер до Антофагаста или Калама за обратен полет към Лима...

• Харесвам 2
Евгени Димитров

Вчера купих билетите DC-Lima-La Paz DC двупосочен - $530 с Авианка 

ще видя сега кой точно от 6-те дена в Куско ще посетим МП и тия билети с влака да взема, че са по-важни. 

Тази джунгла в Боливия, май ще я пропуснем. Много са скъпи билетите до Rerrenbaque със самолет - $207 двупосочен на човек. Ще го мисля още, дотам да стигна.

Публикувано:
преди 2 минути , Евгени Димитров каза:

Вчера купих билетите DC-Lima-La Paz DC двупосочен - $530

Доста добра цена! Приятно пътуване и ако качиш после някоя сничица, няма да се разсърдиме ;)

Евгени Димитров
Публикувано:

Аз ще кача, ама дотогава колко пътя ще ми трябвате още, май доста...

Друг въпрос, за тура в Колка каньона, взимат те в 3 през нощта и кога свършва тура на следващия ден? Искам да преценя какви автобусни билети като час да гледам?

Гледах цените на билетите за МП:

- $70 само МП

- $86 за ПМ+Huayna

- $86 за МП+Mountain

Със сигурност ще е комбиниран, ама дали да е Huayna или Mountain не мога да преценя. Кой си заслужава повече според вас. Препоръчват Huayana или поне с такова впечатление оставам от прочетеното.

Публикувано:
преди 23 минути , Евгени Димитров каза:

Друг въпрос, за тура в Колка каньона, взимат те в 3 през нощта и кога свършва тура на следващия ден? Искам да преценя какви автобусни билети като час да гледам?

Виж в описанието на програмата на съответната агенция какъв час са посочили. Пиши им един емейл с питане за часа и мястото през което минават.

Евгени Димитров
Публикувано:

Проверявах автобусите от Chivay to Cusco, тръгват понеделник, сряда и петък в 7:00 сутринта, пристигат в Куско - 17-17:30, което означава че с каньона ще приключим на 23.10 (понеделник)  по някое време през  деня и не ни устройва. Ще трябва да пътуваме на 23 срещу 24 през нощта от Арекипа. Или сутринта на 24 до Куско и да го пиша деня само в път. Оттам трябва да местя пътуването до Калиентвес на 25.10 и да се качваме на МП на 26.10. Спим на 26.10 и на 27.10 сутринта рано обратно кум Куско и разглеждане.

28.10 тур до Sacret Valley 

29. 10 тур Rainbow Mountain и последна нощувка в Куско. 

30.10 автобус Куско-Пуно

Публикувано:

Аз се качвах на Mountain. Не мога да кажа къде е по-добре човек да се качи. В действителност Huayna е по- предпочитан, но и по- труден за катерене връх, а това не е без значение. Това е върхът, който се вижда на всички снимки на МП.

Що се отнася за Mountain преходът също не е много лесен за хора, които не са планинари и свикнали с такива преходи, но е поносимо труден. Гледката отгоре е красива, но по скоро преходът си заслужава заради самия трек, отколкото заради това, което се вижда. Върви се по пътека, направена от камъни, които са неравни, понякога доста високи и понякога счупени и разрушени. Обаче стават за изкачване, щом аз го направих.

Изкачването е на планината, която е дала името на руините МП и отнема около 2 ч., качване и час слизане.

Мисля че Матеев и Сънчо бяха изкачвали Уайна Пикчу.

Мисля, че две нощувки в Агуас Калиентес е страшно много загубено време и това ще ти попречи да видиш наистина интересни неща в долината.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Евгени Димитров каза:

Гледах цените на билетите за МП:

- $70 само МП

- $86 за ПМ+Huayna

- $86 за МП+Mountain

Със сигурност ще е комбиниран, ама дали да е Huayna или Mountain не мога да преценя. Кой си заслужава повече според вас. Препоръчват Huayana или поне с такова впечатление оставам от прочетеното.

Еднодневните турове в каньона Колка свършват някъде 18:00-19:00 най-късно, а нощните автобуси към Куско по спомен бяха към 22:00.

Относно Huayna Picchu/Machu Picchu Mountain, според мен съветът е качете кое и да е от двете, само дебнете да не свършат билетите за опцията, която изберете. Huayna Picchu го дават 2,5ч общо за отиване и връщане и доста по-стръмно, Machu Picchu Mountain 3,5ч общо за отиване и връщане и не чак толкова стръмно, но пък е повече ходене и на по-голяма височина. Гледките ще си струват и в двата случая, само си вземето повечко вода - 1.5 л поне.

Само искам да обърна още веднъж внимание, че има нови правила от тази година за посещение на МП, за съжаление документа е само на испански http://www.machupicchu.gob.pe/files/MEDIDAS_COMPLEMENTARIAS_REGLAMENTO_LLAQTA_MACHUPICCHU.pdf

Важно е да се отбележи, че тези които имат изкачване на Huayna Picchu разполагат с 6ч. общо за посещение за всичко, а тези които ще изкачват Machu Picchu Mountain - 7ч. Обикновените билети важат вече само за половин ден  6:00-12:00; 12:00-17:30 и се ползва гайд.

Цитат

Los visitantes de la Montaña Machupicchu tendrán un tiempo máximo de 7 horas para su visita incluyendo la ciudad inka desde su ingreso, mientras que los visitantes de la Montaña Waynapicchu tendrán un tiempo máximo de 6 horas

Гледки oт Machu Picchu Mountain а.к.а Machu Picchu Montaña:

DSC06336.thumb.JPG.dfa524909246242a9d57117ad22e4499.JPG

DSC06390.thumb.JPG.40680642d0caf83b1e343d4067508568.JPG

DSC06282.thumb.JPG.d0591233286796b27c3c29f4d8ee2a31.JPG

DSC06366.thumb.JPG.b053009f21f9423a3ed636ff5afd1c91.JPG

DSC06332.thumb.JPG.5c398b7d7c7dcd8f60778009171df659.JPGDSC06345.thumb.JPG.3a389bd5a4d3ddedc3429ee3c3eb3975.JPG

• Харесвам 8
Евгени Димитров

21.10 сутрин Naska lines; автобус за Арекипа през нощта или късно следобед, най-вероятно ще е през нощта

22.10 разглеждане Арекипа през деня (каньон - взимане за тур в 3 през нощта срещу 23.10)

23.10 след каньона автобус Арекипа- Куско през нощта, тръгва 22:00

24.10 пристигане сутринта и трансфер от Куско - Ollantaytambo оттам (12:55) влак до Aguas Calientes (Machu Picchu pueblo) нощувка. Би трябвало да мога да се предвижа рано сутринта от Куско до Ollantaytambo с маршрутка?

25.10 сутринта Мачу Пикчу плюс планината; нощувка в Калиентес. Ще има нужда вече. 

26.10 рано сутринта, може би с влаковете в 5:00 към Ollantaytambo и оттам маршрутка към Cusco разглеждане и нощувка

27.10 Куско (разглеждане)

28.10 Куско (Sacret valley)

29.10 Куско (Rainbow mountain)

30.10 Куско; автобус/влак за Пуно

Май на тази програма ще се спря окончателно за частта в Куско. Мнения? Малко и почивка да има, че миналата година във Виетнам накрая ми беше все едно какво гледам от умора. 

Друг въпрос: долината и rainbow mountain могат да се направят за по един ден тур?

Евгени, Свещената долина включва като най-главни забележителности Морай, Марас, Олайтентамбо, Писак, Чинчерос, гледките към Урубамба и да кажем крепостите над Куско. 

Отделил си само ден за Свещената долина. За това време няма как да видиш всички тези неща. От друга страна два пъти минаваш през Олайтентамбо, но не отделяш време за крепостта и градчето, а отделяш две нощувки за Агуас Калиентес, където няма какво да правиш. Аз бих преработила програмата в тази част.

Един ден за Куско е ок.

Ден за крепостите и каквото друго може да се включи. Ако си с организиран тур няма да е много, но колкото-толкова. Ако сте с такси можете да включите Морай и Морас.

Свещената долина - долината на Урубамба и Писак. Ако имате сили и включите Крепостта няма да съжалявате. 

Ако след МП отидете в Олайтентамбо ще имате време и за там. Та помисли и за този вариант.

Наска - ако ще пътувате през нощта за Арекипа ще можете да се забавлявате и в Оазиса Уакачина и от Ика да хванете автобуса за Арекипа.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Евгени Димитров
Публикувано:
преди 1 час, mililia каза:

Ако сте с такси можете да включите Морай и Морас.

Свещената долина - долината на Урубамба и Писак. Ако имате сили и включите Крепостта няма да съжалявате. 

Ако след МП отидете в Олайтентамбо ще имате време и за там. Та помисли и за този вариант.

Наска - ако ще пътувате през нощта за Арекипа ще можете да се забавлявате и в Оазиса Уакачина и от Ика да хванете автобуса за Арекипа.

Ами как да го направя? Искам да сме в Калиентес предната вечер, защото най-вероятно ще купя билети за МП сутринта. Освен след МП да слезем към Олайтентамбо и там да направим 2 нощувки. В същия ден да разгледаме градчето, а на следващия да съчетаем Морай, Морас и Урубанба. Тези 3-те в един ден могат ли да се видят? След втората нощувка в Олайтентамбо слизаме към Куско вече. Писак съчетава ли се добре с Куско за ден? 

Каква е идеята с таксито? Да наемем някого да ни замотае за ден, колко ще струва като цена, ориентировъчно? 

mililia, това с оазиса не го разбрах. Автобуса от Наска до Арекипа ще е нощен, но този оазиси и Ика ги гледам на картата, че са преди Наска. 

Публикувано:

Ollantaytambo е малко и не ти трябва цял ден. Руините на крепостта също са до центъра.

Екскурзиите от Колка каньона свършват с прибиране в Арекипа 18-19 часа вечерта, като след обяда е пътуване обратно към Арекипа. Не виждам смисъл да се връщате в Арекипа и после пък обратно. Виж агенция с опция крайна точка Chivay и от там вече да вземете автобус. На обяд 13-13:00 има автобус към Куско.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.