Прескочи до съдържание

Перу и Боливия - времето през октомври/ноември и ваксини

Евгени Димитров

Препоръчани мнения

Публикувано:

Наистина първо е Ика, а после Наска. Доколкото разбрах ще спите в Наска, за да хванете ранните полети. Разстоянието с автобус между Наска и Ика е около 40-50 Мин. Така че след Наска бихте могли да се върнете до Ика и да правите бъгитата и др. Автобусът за Арекипа със сигурност ще минава първо през Ика и след това Наска, така че според мен ще можете да направите всичко. Не виждам нещо по-добро, с което да запълните вечерта до автобуса за Арекипа.

Помня, че цената за тур с такси, включващ Крепостите над Куско, Чинчеро, Морай и Морас струваше 60$, преди две години. Тур от Куско през долината на Урубамба, Писак - града и крепостта, и Олайтентамбо като крайна точка ни излезе 80$.

Пиши на taxidatum и ги питай, колко ще ти искат. Някъде в моята тема Перу- организационни въпроси съм пускала имейла им, но и в Интернет ще ги откриеш.

Доколкото помня и аз исках тур Куско-Морай-Морас- Олайтентамбо, но казаха, че не става, не помня защо но май пътя не ставаше. 

Така че, ако след МП разгледате Олайтентамбо и преспите там или се върнете в Куско ще спестите време, което после да разпределите за останалото от долината. Има маршрутки и до Писак от Куско, така че него можете да направите и сами. И с такси за ден за всичко останало от долината. После Куско.

• Харесвам 1
Евгени Димитров
Публикувано: (редактирано)
преди 1 час, zon каза:

Екскурзиите от Колка каньона свършват с прибиране в Арекипа 18-19 часа вечерта, като след обяда е пътуване обратно към Арекипа. Не виждам смисъл да се връщате в Арекипа и после пък обратно. Виж агенция с опция крайна точка Chivay и от там вече да вземете автобус. На обяд 13-13:00 има автобус към Куско.

И аз не искам да се връщам до Арекипа, щом я има тази опция, но дали е сигурно, че ще сме в Chivay преди 13ч.? Не го намирам този автобус. Може ли линк? Ако стане, че не успеем да се предвижим до Куско, ще стане голяма беля с билетите за ПМ и програмата. 

Редактирано от Евгени Димитров
Евгени Димитров

Добре, ако завъртя програмата по този начин:

22.10 разглеждане Арекипа през деня (каньон - взимане за тур в 3 през нощта срещу 23.10)

23.10 след каньона автобус Chivay/Арекипа- Куско през деня/нощта, тръгва 13:00/22:00

! Тук, ако не успея да хвана транспорт от Chivay до Куско, поне ще имам престой на 24.10 в Куско и ще съм малко по гъвкав с програмата и да се обърка нещо, няма да е фатално. Какво мислите? 

24.10 Куско разглеждане; нощувка

25.10 Куско, Писак разглеждане (нощувка в Куско)

26.10 тур/такси Чинчеро; Урубанба; Морас; Морай и пристигане в Олайтентамбо (нощувка)

27.10 много ранен влак до Калиентес; качване на МП; връщане в Олайтентамбо (нощувка)

28.10 трансфер от Олайтентамбо до Куско; нощувка 

29.10 Куско (Rainbow mountain)

30.10 Куско; автобус/влак за Пуно (нощувка)

Евгени Димитров
преди 11 часа, Carrie каза:

Важно е да се отбележи, че тези които имат изкачване на Huayna Picchu разполагат с 6ч. общо за посещение за всичко, а тези които ще изкачват Machu Picchu Mountain - 7ч. Обикновените билети важат вече само за половин ден  6:00-12:00; 12:00-17:30 и се ползва гайд.

Гледам, че часовете са нови. Ще взимам за втората група между 9-10 часа. Което означава, че ще трябва да хващаме този влак в 6:10 най-късно. От гарата в Калиентес, колко време е с автобуса до МП, предполагам някъде в подножието спира и оттам пеша?

между другото Carrie, този сайт който ми посочи за билетите до МП дали отговаря като цени на този, от който съм качил снимката? Можеш ли да провериш дали комбиниран билет е пак $86. Благодаря!

IMG_8078.PNG

Публикувано:

На мен така ми изглежда по-добра, но и по натоварена. Определи 25 и 26 октомври за нещата от Свещената долина. Виж в нета какви екскурзии като комбинации се предлагат, за да се ориентирате как да ги комбинираш. Както ти казах на мен комбинацията между Морай и Марас с Олайтентамбо ми я отказаха нищо, че на картата изглеждат близо. Може да е било и заради нещо друго включено, вече не помня. Но пиши на таксиметровата фирма какво искаш и те ще ти дадат точен отговор. Много са бързи и точни.

Напълно възможен е прехода за ден от МП през Олайтентамбо и от там с маршрутка до Куско. Ние направихме точно това. Така ще ти остане още един пълен ден за Куско или околностите и ще можеш да  намалиш натоварването през другите дни. Доколкото помня ние си тръгнахме в 15.30 от МП, влак в 17 до Олайтентамбо и към 18.30 маршрутка до Куско. В града стигнахме около 20 ч.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, Евгени Димитров каза:

И аз не искам да се връщам до Арекипа, щом я има тази опция, но дали е сигурно, че ще сме в Chivay преди 13ч.? Не го намирам този автобус. Може ли линк? Ако стане, че не успеем да се предвижим до Куско, ще стане голяма беля с билетите за ПМ и програмата. 

Единият автобус е редовна линия, но гледам, че часовете са само сутрин, юли месец беше на обяд, явно от туристическия сезон. https://www.go2peru.travel/G2PWeb/page/g2p/ticket/bus/ticketBusHome.faces

Другият е полутуристически, т.е за туристи, спира за тоалетна и на някои места за кратко. За него бяхме предплатили предварително билетите, но по стечение на обстоятелствата не го ползвахме. Иначе тръгва в 13 часа от Chivay, в 13 трябва да сте там. Екскурзиите след мирадорото на Кондорите спират в 12-12:30 в Chivay и имат обяд и свободно време, след което тръгват за Арекипа.

Най-добре е да провериш агенциите в Арекипа какви опции имат в програмите си и да ползваш такава с опция за туристически автобус от Chivay до Куско.

Остави си си първо ден в Куско и след това поемете към Мачу Пикчу. Трябва да имаш резервен ден, в случай на извънредни обстоятелства за да не пропуснете Мачу Пикчу. И редовните автобусни линии им се случва на автобусите да се повредят, да ги отменят, а закъсненията често с часове също се случват често.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, Евгени Димитров каза:

Гледам, че часовете са нови. Ще взимам за втората група между 9-10 часа. Което означава, че ще трябва да хващаме този влак в 6:10 най-късно. От гарата в Калиентес, колко време е с автобуса до МП, предполагам някъде в подножието спира и оттам пеша?

между другото Carrie, този сайт който ми посочи за билетите до МП дали отговаря като цени на този, от който съм качил снимката? Можеш ли да провериш дали комбиниран билет е пак $86. Благодаря!

IMG_8078.PNG

Аз също бях избрала 9-10ч вход за планината, но сега специално трябва да се имат предвид новите правила и максимално бързо да се катери планината, за да има достатъчно време и за самото МП. От гарата на влака до мястото, където спират автобусите предполагам е ~10 мин. някъде, не е далеч. Въпросът е, че имаше голямо струпване на хора и като нищо може да отиде един час за чакане на опашка. После автобусчетата се качват до входа на МП за около 30 мин. Началото на изкачване не е точно от входа, а има ходене и дотам, така че хубаво си преценете времето и рано се наредете на опашка за автобус. А за билети за него също има опашка понякога, купуват се с паспорт, може и от предишния ден. За мен нощувка в Агуас Калиентес поне преди МП е по-добрия вариант, но всеки сам си преценява :)

Официалният сайт за билети за МП е http://machupicchu.gob.pe/

Отваря се с IE (Edge)/Chrome, цената за вход + Huayna Picchu или Machu Picchu Mountain е 200 солес или около 62USD, не помня дали имаше някаква комисионна за купуване онлайн на последната стъпка, но от този сайт трябва да е най-евтино.

• Харесвам 1
Евгени Димитров
преди 20 часа, zon каза:

Другият е полутуристически, т.е за туристи, спира за тоалетна и на някои места за кратко. За него бяхме предплатили предварително билетите, но по стечение на обстоятелствата не го ползвахме. Иначе тръгва в 13 часа от Chivay, в 13 трябва да сте там. Екскурзиите след мирадорото на Кондорите спират в 12-12:30 в Chivay и имат обяд и свободно време, след което тръгват за Арекипа.

Най-добре е да провериш агенциите в Арекипа какви опции имат в програмите си и да ползваш такава с опция за туристически автобус от Chivay до Куско.

Остави си си първо ден в Куско и след това поемете към Мачу Пикчу. Трябва да имаш резервен ден, в случай на извънредни обстоятелства за да не пропуснете Мачу Пикчу. И редовните автобусни линии им се случва на автобусите да се повредят, да ги отменят, а закъсненията често с часове също се случват често.

Гледах "4м" автобусите от Chivаy до Куско, тръгват 7 сутринта, няма го този в 13ч. Май ще се връщаме към Арекипа. Другия вариант е да спим в Chiavy и на 24.10 сутринта да пътуваме за Куско. Ама целият ден ще го загубим в път. 

Проверих прогнозата за времето, ако спазвам програмата, на 27.10 трябва да сме МП, давата го облачно и гръмотевици. Взех да се чудя дали да не въртя пак програмата и да глася МП за 25.10, с разпокъсана облачност 

и слънце. Което означава, че на 23.10 вечерта в 8-8:30 трябва да хванем автобуса за Куско на 100% и оттам (24.10) да се предвижим към Калиентес за нощувка. 

Евгени Димитров
Публикувано:

Иначе писах на aeroparacas за полет над Nasca Lines - $85 на човек. 

Гледах и сайта на taxidatum, предлагат тур Чинчерос, Морас и Морай за $65.

Ще им пиша за Урубанба 

Публикувано:
преди 5 часа, Евгени Димитров каза:

Проверих прогнозата за времето, ако спазвам програмата, на 27.10 трябва да сме МП, давата го облачно и гръмотевици. Взех да се чудя дали да не въртя пак програмата и да глася МП за 25.10, с разпокъсана облачност 

Не знам, ти сериозно ли гледаш прогноза за времето за след 2 месеца?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, neuromancer каза:

Не знам, ти сериозно ли гледаш прогноза за времето за след 2 месеца?

Точно щях да попитам :)

Не и обръщай внимание на прогнозата, не я владеят за повече от 10 дни.

Евгени Димитров
Публикувано:

Хаха, очаквах подобен коментар. Знам, че е време и се променя бързо,  ама все пак не живеем в 15 век и горе-долу прогнозите се предвиждат с някаква минимална разлика. 

Публикувано:

В дъждовния период тук гледайки сайтовете няма за разбереш какво е времето в момента. 

Евгени Димитров
Публикувано:

21.10 сутрин Naska lines; автобус за Арекипа 8:10 pm

22.10 разглеждане Арекипа през деня (каньон - взимане за тур в 3 през нощта срещу 23.10)

23.10 след каньона; Арекипа (нощувка)

! Май ще останем за втора вечер в Арекипа или ще направим нощувка в Chivay за автобуса в 7:00ч на 24.10. 

Не съм сигурен, че след цял ден в каньона (мръсен и изморен) ще ми е до 11 часово пътуване след това. 

24.10 Арекипа/Chivay - Куско ранен автобус; нощувка 

25.10 тур Свещена долина - гледах сайта, който Zon ми даде, турът включва Писак; Урубанба; Олайтентамбо; връщане през Чинчеро); последното ще го пропуснем и ще останем за нощувка в Олайтентамбо. 

26.10 влак Олайтентамбо до Калиентес (нощувка)

27.10 посещение МП; влак до Олайтентамбо и маршрутка до Куско (нощувка)

28.10 Куско, тук ще имаме ден за града и се чудя дали с такси ще може да отскочим до Морай, Марас и Чинчеро? (нощувка) 

29.10 Куско (Rainbow mountain); нощувка

30.10 Куско; автобус/влак за Пуно през нощта или късен следобед. 

Да ви занимая последно за Перу, че после и с Боливия 

Публикувано:

Щом на 30 октомври ще хващате автобус за Пуно късния следобед или през нощта оставете разглеждането на Куско за този ден.

На 28 може да направите тур с такси до Четирите крепости над града, Статуята на Христос, Чинчерос - църквата, Морай и Морас.

Ние правихме всичко това за ден. В интерес на истината може и да пропуснете някоя от крепостите, че освен Саксайоман, другите не са нищо особено. Но, ако сте организирани всичко е възможно за ден. Ние започнахме някъде около 7-7.30 сутринта.

Не съм ви занимавал от 2-3 дни, та ето ме пак с още няколко въпроса:

- искам да направим стоп в Паракас за няколко часа с посещение на Islas Ballestas. Например хващаме автобуса в 6:55 от Лима, в 10:20 ам сме в Паракас, оттам един бърз тур до островите и продължаваме към Наска следобед. Колко време е разходката до островите, да знам като час какъв автобус да гледам? Ако препоръчате и от къде да запазя тура, още по-добре.

- купих билети за МП, да разбирам, че booking form-ата и втората страница с потвърждение на направеното плащане е всичко, което трябва да представя на входа? На втория лист пише, че във високия сезон трябва да предствя и кредитната карта, с която е направено плащането и разбира се документ за самоличност. Изпускам ли някаква подробност?

- запазих билет за влака засега до Калиентес, ама още не съм купил връщането. Билетите разбрах, че трябва да си ги вземем от касите там с номера на резервацията. Като цена на връщане ме устройва този влак в 20:50, но не ми се иска да чакаме чак до вечерта. Проверих цените от днес за утре, ей така, от любопитство, има доста намалени цени и се чудя дали да не поотложа купуването назад към Олайтентамбо и да дебна по-добър час и цена. Някой правил ли го е?

Доколкото помня нас ни взеха в Ика около 7 сутринта и ни оставиха на спирката в Паракас около 15 ч. Това значи, че всичко е продължило около 8 ч. заедно с поне час придвижване от Ика до Паракас.

Видяхме островите и правихме тура в пустинята. Възможно е дори с такава екскурзия да уредите придвижването поне до Ика.

Разходката с лодка е около час, час и половина, не повече.

Редактирано от mililia
Публикувано:
преди 1 час, Евгени Димитров каза:

Не съм ви занимавал от 2-3 дни, та ето ме пак с още няколко въпроса:

- искам да направим стоп в Паракас за няколко часа с посещение на Islas Ballestas. Например хващаме автобуса в 6:55 от Лима, в 10:20 ам сме в Паракас, оттам един бърз тур до островите и продължаваме към Наска следобед. Колко време е разходката до островите, да знам като час какъв автобус да гледам? Ако препоръчате и от къде да запазя тура, още по-добре.

- купих билети за МП, да разбирам, че booking form-ата и втората страница с потвърждение на направеното плащане е всичко, което трябва да представя на входа? На втория лист пише, че във високия сезон трябва да предствя и кредитната карта, с която е направено плащането и разбира се документ за самоличност. Изпускам ли някаква подробност?

- запазих билет за влака засега до Калиентес, ама още не съм купил връщането. Билетите разбрах, че трябва да си ги вземем от касите там с номера на резервацията. Като цена на връщане ме устройва този влак в 20:50, но не ми се иска да чакаме чак до вечерта. Проверих цените от днес за утре, ей така, от любопитство, има доста намалени цени и се чудя дали да не поотложа купуването назад към Олайтентамбо и да дебна по-добър час и цена. Някой правил ли го е?

Бърз тур до островите е 2 часа, само че за Наска следобед поемаш риск за полета. Нашият го отмениха поради силен вятър.

За МП, изпускаш много важно, има още една стъпка check-in, чак след това си готов.

Публикувано:

За Наска трябва да си там рано сутрин най-добре, иначе може да е проблемно. Ти май си падаше по снимането, за снимане е просто задължително.

преди 7 часа, Oshko каза:

Бърз тур до островите е 2 часа, само че за Наска следобед поемаш риск за полета. Нашият го отмениха поради силен вятър.

За МП, изпускаш много важно, има още една стъпка check-in, чак след това си готов.

Oshko, бях сигурен, че съм изпуснал нещо. Ще го видя този check in днес, утре. Има ли ограничено време за направата му, както беше при плащането?

Полетът над Naska Lines е предвиден за следващия ден сутринта, както вие препоръчахте. Искам да направим стоп в Паракас заради островите и след тях да се предвижим за нощувка към Наска. Има ли нещо за изпускане в Наска?

Публикувано:

Евгени, ако правиш стоп в Паракас за островите, включи и тура из пустинята Атакама в Паракас. Питай агенциите на място, които организират туровете да те включат към някоя група, която след това се връща в Ика. Там ако имате сила можете да направите и бъгита в оазиса Уакачина и после отивате в Наска. Така ще имате всичко по интересно от района. Стига да имате сили, че ще си е натоварено.

Публикувано:
преди 7 часа, Oshko каза:
преди 46 минути , mililia каза:

Евгени, ако правиш стоп в Паракас за островите, включи и тура из пустинята Атакама в Паракас. Питай агенциите на място, които организират туровете да те включат към някоя група, която след това се връща в Ика. Там ако имате сила можете да направите и бъгита в оазиса Уакачина и после отивате в Наска. Така ще имате всичко по интересно от района. Стига да имате сили, че ще си е натоварено.

Май ми се иска само островите. Едва ли ще включим тур в пустинята, все пак вечерта трябва да сме в Наска и не мисля, че ще имаме време за всичко. 

Публикувано:
преди 17 часа, Евгени Димитров каза:

Oshko, бях сигурен, че съм изпуснал нещо. Ще го видя този check in днес, утре. Има ли ограничено време за направата му, както беше при плащането?

Полетът над Naska Lines е предвиден за следващия ден сутринта, както вие препоръчахте. Искам да направим стоп в Паракас заради островите и след тях да се предвижим за нощувка към Наска. Има ли нещо за изпускане в Наска?

Мисля, че няма ограничение, въпросът е да носиш разпечатката от след чек-ин-а, а не от плащането.

Разглеждам хотели в Перу. За Лима гледам, че доста са съсредоточени в квартал Мирафлорес, но като дистанция е далече от центъра (7-8 км). Къде горе-долу да търся? 

Приемам и препоръки за изпробвани от вас места включително Наска, Арекипа, Куско и Пуно.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.