Прескочи до съдържание

Перу и Боливия - времето през октомври/ноември и ваксини

Евгени Димитров

Препоръчани мнения

И аз препоръчвам тридневния тур, струва си въпреки basic условията, просто няма как на такава височина и на средата на нищото да се предоставят перфектните условия, а само за един ден ще изпуснете доста.

Подгответе се с топли дрехи, ако ви притеснява количеството храна може да си вземете някакви допълнителни снаксове... Сега, когато се подсещам за тура, първо ми изникват в главата извънземните гледки, а не условията ;)

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 6 часа, Евгени Димитров каза:

Може би Ruta Verde, но там цените са по $600+ за 3 дни на човек.

Ти ме срази с тази цена. МИналата седмица им гледах сайта, но така и не пуснах запитване за цената на тура, вече няма и смисъл.

От коя до коя дата ще правите Салара?

Редактирано от Tedy
Връзка към коментар

Лично аз дори се радвам, че няма много добри условия. Това редуцира броя на преминаващите туристи и със сигурност е добре за екосистемата в района. Не ме бийте, но нищо не прецаква природата толкова качествено, колкото наплива от туристи.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 5 часа, Tedy каза:

Ти ме срази с тази цена. МИналата седмица им гледах сайта, но така и не пуснах запитване за цената на тура, вече няма и смисъл.

От коя до коя дата ще правите Салара?

Tedi, по план трябва да го направим 2-4 ноември.

Връзка към коментар

Реших да направим стоп в Копакабана за една вечер по пътя за Ла Пас. Не мога обаче да се спра на конкретна транспортна компания. Вие какво ще препоръчате между Пуно-Копакабана-Ла Пас. Търся транспорт с тръгваме от Пуно след 12 на обед, същото от Копакабана. Намирам само две фирми с такива часове - Inca Express и Trans Titicaca. Втората има доста лоши ревюта (опасно шофиране, пияни шофьори и други подобни). Някой от вас има ли опит с тези компании? Вие кои сте използвали?

Друго питане, жена ми ходи да и слагат ваксината днес за жълта треска и са и дали рецепта за хапчета срещу малария. Качвам снимка, хапчетата трябва да се пият 2 пъти седмично, една седмица преди пътуването, по време на пътуването и 2 седмици след приключване му. Цена 2,64 лв за 10 хапчета в блистер. Вие какво взимахте и могат ли да се намерят по аптеките? 

IMG_8278.JPG

Редактирано от Евгени Димитров
Връзка към коментар
преди 1 час, Childish каза:

Какво ще правиш в Копакабана??

Не знам, просто да разгледаме. Четох, че не е лошо градче, та затова. По-хубаво било от Пуно.

Връзка към коментар
преди 7 часа, Евгени Димитров каза:

Не знам, просто да разгледаме. Четох, че не е лошо градче, та затова. По-хубаво било от Пуно.

Моето лично мнение е, че е загуба на време. На мен ми се видя много западнало село, туристическа дупка - скъпи хотели и ресторанти, които в допълнение са със съмнителна хигиена. (Е, то хигиената в Боливия е под въпрос почти навсякъде). Пуно все пак си е град. Туровете от Пуно също ми харесаха много повече от този до Isla del Sol.

За съжаление не съм си записала с коя фирма сме пътували от Копакабана. Беше си мизерен автобус, без тоалетна, но не забелязах разлика между фирмите. Това дали шофьорът е пил ми беше бял кахър. По-интересното беше как слизаш от автобуса, качват го на едно корито, наречено ферибот. Потърси Tiquina lake crossing.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 10 часа, Евгени Димитров каза:

То като град Пуно, няма с какво да те впечатли. Когато навлязохме в него, леко се уплаших, виждайки незавършените къщи, изключително грозните лица на местните перуанците и цялата атмосфера напомняща на долнопробен битак. Това е единственото място, чиято атмосфера ме уплаши. Обаче, както често се случва, зад нелицеприятната си външност, градът крие страхотна атмосфера. Ние имахме късмет да попаднем на някакъв карнавал ли беше или парад, не знам точно какво, но целият град беше в артистични облекла, музика и танци. Май, най-яркият спомен от Перу ми е от там. Просто попадаш в друг свят. От различни улички към основния площад минаваха танцуващи хора,  оркестри и въобще такова нещо си заслужава да се види.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , mililia каза:

То като град Пуно, няма с какво да те впечатли. Когато навлязохме в него, леко се уплаших, виждайки незавършените къщи, изключително грозните лица на местните перуанците и цялата атмосфера напомняща на долнопробен битак. Това е единственото място, чиято атмосфера ме уплаши. Обаче, както често се случва, зад нелицеприятната си външност, градът крие страхотна атмосфера. Ние имахме късмет да попаднем на някакъв карнавал ли беше или парад, не знам точно какво, но целият град беше в артистични облекла, музика и танци. Май, най-яркият спомен от Перу ми е от там. Просто попадаш в друг свят. От различни улички към основния площад минаваха танцуващи хора,  оркестри и въобще такова нещо си заслужава да се види.

Хората са си същите от двете страни на границата - aymara.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 9/26/2017 в 7:43, Евгени Димитров каза:

Carrie, Oshko вие сте правили тридневен тур в Салара. Чета ревюта на фирми, стигам до заключението, че няма читава на 100%. Може би Ruta Verde, но там цените са по $600+ за 3 дни на човек. Гледам има много оплаквания във всяко едно отношение - лоша или оскъдна храна, натровени, втора нощувка в голям студ, липси на баня, разболяли се хора, непрофесионално отношения от гидовете и т.н. Четох и мнения, че общо взето третия ден е връщането към Uyuni с две спирки по пътя. Та, започвам да се замислям дали да не направим само еднодневен тур в Салара и да останем една вечер в някой хотел в Colchani (има много хубави) да се нагледаме малко на езерото и да се наснимаме. Мисля, че това градче/сeлце е добра изходна точка към самото езеро или греша? Знам, че ще видим доста по-малко, ама едно за сметка на друго. Мога да преглътна някои неудобства, ама май на тоя тур ще дойдат в повече. В сравнение с джунглата, за там съм ОК. 

Евгени, тридневния тур от Уюни е в личния ми топ 5 на най-яките неща, които са ми се случвали на път :wub:

Преди 4-5 години Рута верде ни взе малко под 300 евро на калпак за трите дена и нямам абсолютно никакви оплкавания към тях.

Писал съм и в други теми за Боливия, добавям и тук с ясно намерение да убедя всеки, който стигне до Уюни, че освен салара, там има още невероятни и неописуеми места, които са само на ръка разстояние и си заслужава да отделите всяка стотинка и минута, за да направите тридневния тур!

Можеш да видиш малко картинки от тридневната разходка тук:

И аз четох като луд отзиви в нета за туровете... начетох се на ужасии (писани предимно от префинени и префърцунени американци и австралийци, които очакват целия Свят да им се усмихва на майчин език и да ги повива в петзвездни пелени)... и тръгнах със свито сърце, а се върнах зашеметен :)

Редактирано от mitkobiker
  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 59 минути , mitkobiker каза:

Преди 4-5 години Рута верде ни взе малко под 300 евро на калпак за трите дена

Митко, да питам и теб. От фирмата спираха ли ви на атрактивни места за снимки на залез или го наблюдавахте от хостела? Голямо чудене е за нашия тур на Салара.

Връзка към коментар
преди 2 часа, Tedy каза:

Митко, да питам и теб. От фирмата спираха ли ви на атрактивни места за снимки на залез или го наблюдавахте от хостела? Голямо чудене е за нашия тур на Салара.

Шофьорът ни спираше на всякъде, където искахме. Сега ме е яд, че на няколко пъти не му казах да спре и подминахме (без да снимам) уникални места.

Дори на няколко пъти пренареждаше програмата за дена, така че да се паднем на определено място при по-добри условия или в по-спокойно време. Всичко се обсъждаше и договаряше без проблем (но и без прищевки) НА ИСПАНСКИ :)

Не забравяйте в края на тура да дадете някакви $ на гида, ако сте доволни ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 54 минути , mitkobiker каза:

Не забравяйте в края на тура да дадете някакви $ на гида, ако сте дов

А за залеза къде бяхте?

Ние умуваме идеята за селфдрайв в Салара, но ще излезe по-скъпо.

Връзка към коментар

Митко, ще направим 3 дневен тур със сигурност, и другите мегеланци ме убедиха. Благодаря и за твоето включване. Tedy, ако бяхме се засекли по същото време, можеше да измислим нещо заедно за селфдрайв. Между другото, не знам как стоят нещата с обхвата на телефоните там, доколкото разбрах от прочетеното, няма такъв. Ако тръгнете сами, умната! Прилагам една карта с местата за посещение. Знам, че ги има описани онлайн по дни, ама с картата поне визиулно можеш да видим локацията им. Някои места не ги вади на Гугъл мапс. Взехте да ме разубеждавате с тая Копакабана.

IMG_8276.GIF

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Tedy каза:

А за залеза къде бяхте?

Първи залез- на гробището за влакове, втория залез го гледахме от ръба на салара, а другия ни хвана на път- малко преди пристигането на хижата за последното/най-високото спане.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Пускам програмата по дни. Не сме сигурни дали ще направим джунглата в Боливия, може да търпи промяна. 

***ПЕРУ (15 дни)***

17.10 LIMA 
• San Antonio Apartment (3 нощувки)
18.10 LIMA
19.10 LIMA 

20.10 NAZCA 
• автобус Лима-Наска (7:30 am-3 pm)
• Hostal Latino (1 нощувка)

21.10 NAZCA 
• направена резервация за Nazca Lines
• автобус Наска-Арекипа (10 pm-7:30 am)

22.10 AREQUIPA 
• Hotel Bubamara San Lazaro (2 нощувки)

23.10 AREQUIPA 
• тур каньон Колка (запазен през хотела); нощувка 

24.10 CUZCO 
• полет Арекипа - Куско (8:10 am-9 am)
• Huayruro Guest House (1 нощувка)

25.10 OLLANTAYTAMBO
• тур Pisac; Urubamba; Ollantaytambo плюс Chinchero; запазен от taxidatum
• Rumi Sonqo (1 нощувка) Ollantaytambo

26.10 AGUAS CALIENTES 
• влак Олайнтентамбо-Калиентес (6:10 am)
• посещение на Мачу Пикчу 
• Machupicchu Packer (1 нощувка)

27.10 CUZCO 
• влак Калиентес-Олантайтамбо (8:53 аm)
• трансфер от Олантайтамбо до Куско; разглеждане
• Casa San Pedro (3 нощувки)

28.10 CUZCO
• тур Maras; Moray (на място); нощувка

29.10 CUZCO
• тур Rainbow Mountain (не е запазен); нощувка

30.10 PUNO
• автобус Куско - Пуно (8 am-2:30 pm)
• Quechuas Inka Palace (1 нощувки)

31.10 PUNO/ LA PAZ
•тур до о-ви Uros прикл. 11:45 am (на място)
• автобус Пуно-Ла Пас (14:00-21:00); 
• Hostal Ananay (1 нощувка) 

***БОЛИВИЯ (11 дни)***

01.11 LA PAZ
• aвтобус Ла Пас - Uyuni (20:00 - 5:30)
/travelertick.com/

02.11 UYUNI
• тур Салара тръгва 10:30
03.11 Салара
04.11 Салара приключва 18:00; обратен автобус за Ла Пас 20:30pm -6:00 am

05.11 RURRENABAQUE
• полет La Paz - Rurrenabaque; нощувка

06.11 тур джунгла 
07.11 тур джунгла 
08.11 тур джунгла; обратен полет Rurrenbaque - Ла Пас; нощувка

09.11 LA PAZ
• разглеждане; нощувка

10.11  LA PAZ
• Death Road mountain bike тур; нощувка 

11.11 LA PAZ

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Програмата звучи добре като цяло. Малко размисли:

На 20.10, ако още нямате билети за автобус, защо не спрете в Ica, оттам с такси до Huacachina, да направите buggy + sandboarding tour и после да се продвижите до Nazca? Или евентуално на следващия ден, в зависимост кога ви е полета. Така ще оплътните това време, в самата Наска просто няма какво да се прави, освен нещо да измислите извън града, за да не е изгубено времето.

Турове от Куско се букват спокойно от днес за утре, така че това няма да ви е проблем.

Ако няма да правите тур в джунглата:

- заделете цял ден поне за езерото Титикака. Островите Урос са интересни, но я няма тази гледка отгоре към езерото и невероятния син цвят на водата, която се вижда от някои от другите острови - Taquile/Amantani...

- не заделяйте повече от ден, хайде ден и половина за самия Ла Пас

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Лек път и от мен!

Само за Куско: На 24.10 пристигате и имате ден за града Куско. На 28.10. тур до Морай и Морас. Не виждам да сте включили крепостите или поне за крепостта Саксайоман или там както и викат. Имате време да ги включите в ден 28.10. Все пак тази крепост се води за една от основните забележителности, останали от времето на инките. Куско вече е колониален град, там почти всичко останало от инките е заличено, така че за мен крепостта трябва да се види, а и имате достатъчно време и за нея.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Моля, дайте акъл защо не мога да завърша кандидатстването за боливийска виза онлайн. Стигам до 5-та стъпка след попълване на всички данни, прикачвам сканиран паспорт и натискам бутона "finish visa application". Излиза надпис на испански, който гласи: "Моля, потвърдете формуляра, преди да продължите, тъй като след този етап документът ще бъде генериран с номера на приложението. Искате ли да потвърдите?"; натискам "ОК" и страницата отново се презарежда на тази отдолу т.е. на последната 5-та стъпка. 

С червените букви най-отдолу, кои точно документи да прикача и най-вече къде? Копията на кредитна карта, резервация на хотел, самолетен билет, престой по дни? 

IMG_8614.PNG

Връзка към коментар

Не съм вадила виза онлайн и само мога да гадая, но на тази последна стъпка се вижда, че има прикачен файл за паспорт, но под него на изискването за бележка за максимален престой от 30 дни няма нищо прикачено, а има бутон за прикачване (attach). Виж дали няма някъде такъв формуляр, за да го прикачиш и него, в случай че е задължително и си прегледай по предишните стъпки дали всичко е попълнено/прикачено. Не пише какво конкретно липсва, освен че трябва да се прикачат необходимите документи...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.