гост Публикувано: 29 август, 2013 Публикувано: 29 август, 2013 Първото ми питане, ако някой тези дни е минавал границата, как е положението с турските автомобили? Къде да обменим пари, още в Бг или може и на място. И моля да препоръчате някой хотел в Ниш от лични впечатления. Приемам съвети какво да опитаме от храната, само да няма общо с европейските стандарти, нито със "Стара планина".
Childish Публикувано: 29 август, 2013 Публикувано: 29 август, 2013 Аз НЕ препоръчвам да отсядате в Ambasador Hotel Nis, освен, ако са му направили ремонт след моето нещастно пребиваване там през 2009.
Meidj Публикувано: 29 август, 2013 Публикувано: 29 август, 2013 За обмяната на валута - най-добре в България. Има едно популярно бюро "Никар" на Графа, където почти винаги има сръбски динари. Другото е на Витошка - май се води от същата верига. Иначе навремето сме обменяли и в едно заведение - веднага след границата вдясно, ама вече не знам дали върви чейнджа. В Ниш съм спал само в онзи централния хотел (забравих му името), който си е едно истинско пътуване назад в соц времената )) Иначе има много малки хотелчета (преночища). Навремето бях чел хубави отзиви и си бях харесал за нощуване този етно хотел: http://prenocistetasana.freshcreator.com/, ама ми се размина, защото нямаше места. Ето още един сайт, в който ще намериш доста други опции за преспиване: http://www.visitnis.com/hotels.html. За храната - бЮрек с мЕсо И въобще всякакви скарички (роштиль), на които сърбите са истински магьосници.
Childish Публикувано: 29 август, 2013 Публикувано: 29 август, 2013 В Ниш съм спал само в онзи централния хотел (забравих му името), който си е едно истинско пътуване назад в соц времената )) точно Амбасадор
Hollywood Публикувано: 29 август, 2013 Публикувано: 29 август, 2013 Миналата година около края на август беше бая чакане в петъчен ден. на климатик и с предръждане минахме за 2-3часа. Поне ще се нагледаш на легени и килими Същото става и на сръбско0-унгарската граница.
Еmilia Публикувано: 29 август, 2013 Публикувано: 29 август, 2013 Купете си динари от Тавекс, има ги в повечето молове и са с най-добър курс. 2
Polina Публикувано: 29 август, 2013 Публикувано: 29 август, 2013 Точно така.. купете си динари от Тавекс, имат и сайт, в който можеш да провериш как вървят курсовете /www.tavex.bg/ . Храната както каза и Meidj.. задължителния бюрек с месо и всяквата скара... от плескавиците до кебапченцата... всичко е много вкусно.
гост Публикувано: 29 август, 2013 Автор Публикувано: 29 август, 2013 (редактирано) Благодаря за отзивите! Ох, не мога да чакам 2-3 часа и да се предреждам след като отиваме за ден и половина. А на Тавекс не мога да разбера защо курсовете им извън София са "по-дървени". Не е фатално, разбира се, а имат и всякаква валута в наличност. Редактирано 29 август, 2013 от но нейм
wilks Публикувано: 29 август, 2013 Публикувано: 29 август, 2013 (редактирано) Мога да бъда полезен само по отношение на яденето. За останалото - аз лично бих заобиколил Ниш, и бих се отправил колкото може по на север в Сърбия, даже от Белград на север към Нови Сад. В Ниш поне за мен няма нищо забележително, да си го кажем направо...селски град. Но ако е само за една нощувка и предимно кулинарен туризъм, е ОК. В Сърбия имат нещо като регионална диференциация за храната - на юг е хубаво месото, а на север млякото и млечните продукти. Плескавицата е задължителна (Лесковачката е по-пикантна, люта, а Гурманската е по-голяма - 250 гр. месо). За вегетарианците има и Пилећи батак, което е пилешко бутче (най-вегетарианското, което съм виждал) на скара. Има и ћевапи, и всякакви други меса на скара (роштиљ). Аз като съм там, сутрин обед и вечер съм само на плескавица, и останалите не ги знам много, но има богат избор на месо. Задължително е и опитването на кАймак (ударението в сръбския език в общия случай е на първата гласна) - много маслено, прави се като се обира каймака от млякото, подсолява се, и се вари, дълготрайно е, на вкус прилича на нещо средно между крема сирене с масло пАвлака - като домашна сметана, пак подсолено и много маслено Урнебес (мачкано сирене, червен пипер и други подправки) Домат на сръбски е "парадаjз", зеле е "купус", краставица е краставац, лук си е пак лук, горчица е сенф. Тестените закуски също бият нашите. Много ароматни и крехки, когато са пресни. Иначе и там го има номера с претоплянето на вчерашните закуски. Тестените сладки са си с истинско масло, и хич не пестят от захарта. За бирата - най-популярно е Jelen pivo и Lav. Иначе си имат стотици регионални, както и всички по-известни западни (немски, белгийски и холандски). За национално питие според един стар сърбин, се смята шљивовица. Виното им не съм го пробвал. Водките и уискитата са малко по-скъпи от тук. Ако имаш други въпроси относно кухнята им, питай. За динарите - или обменете от тук с левове (1000 динара = 17.5 / 18 лева, или в Сърбия на мењачница с евро. Курса последно беше около 113 динара за 1 евро. Не е нужно да уточнявам да се избягват чейнджовете около гарата/автогарата. На границата по информация от едни приятели от събота - 3-4 часа на митницата. Преди двайсетина дена аз минах за ок. 20 минути. Явно гастарбайтерите вече се връщат към Германия. П.П. За обмяната на валута - най-добре в България. Има едно популярно бюро "Никар" на Графа, където почти винаги има сръбски динари. Другото е на Витошка - май се води от същата верига. Точно така - на Витошка и Гладстон бюрото пак на "Никар", но с по-добър курс както на динара, така и на всички валути, за които може да се сетите, включително и екзотични. И винаги ги имат в наличност, или до 15 минути макс. ти носят колкото и каквото ти трябва като пари. Аз го ползвам от години и не съм попадал на по-добро. Не съм свързан по никакъв начин с него, не ми е цел да го рекламирам, просто съм доволен от условията клиент. http://www.currencycenter.eu/ (Сори, ама това Tavex си е дърво отвсякъде, поне сравнено с курсовете на Nikar ) Редактирано 29 август, 2013 от wilks 1
гост Публикувано: 29 август, 2013 Автор Публикувано: 29 август, 2013 Твойто мнение трябва направо да си го принтирам! Иначе сме тръгнали на юг в Лесковац, но там нищо не се намира за спане. Целта на посещението е някакъв бира-скара фестивал. В Европа нали обичайно започват училище на 1 септември, та надеждата ми е да са се изнесли вече, но ако има трафик около отбивката на Божурище, направо се отказвам!
Емилия Публикувано: 29 август, 2013 Публикувано: 29 август, 2013 И ние ще ходим на Рощилиадата в събота , но го мислим без преспиване. Препоръчаха ми пътя през Трън, Не е много тежък, живописен е, а и се предполага, че на ГКПП Стрезимировци няма да има навалица.
wasserman Публикувано: 29 август, 2013 Публикувано: 29 август, 2013 Минахме границата преди 4-5 дена,ужас и безумие-3 часа чакане ,после 2 часа задръстване около димитровград,замръкнахмеи трябваше нощем да карам през тунелите,още 6 часа чакане на сръбско унгарската граница,спахме в не лошо хотелче до Ниш-Нишка баня на около 5км от магистралата,случайн намерихме това хотелче Вила ДНД http://www.viladnd.rs/ на улица сръбска юнака или нещо подобно 35 евро за двама и дете със закуска,.Останахме доволни за цената. 1
Meidj Публикувано: 29 август, 2013 Публикувано: 29 август, 2013 Твойто мнение трябва направо да си го принтирам! Иначе сме тръгнали на юг в Лесковац, но там нищо не се намира за спане. Целта на посещението е някакъв бира-скара фестивал. В Европа нали обичайно започват училище на 1 септември, та надеждата ми е да са се изнесли вече, но ако има трафик около отбивката на Божурище, направо се отказвам! Някакъв бира-скара фестивал? Някакъв?!? Това е прочутата рощилиада!!! Аз все й се каня, ама все остава за "другата година"... Защо не помислите за алтернативен маршрут, например този: Перник - Брезник - Трън - ГКПП Стрезимировци - Сурдулица - Лесковац и на връщане по царския път?! 2
гост Публикувано: 30 август, 2013 Автор Публикувано: 30 август, 2013 Защо не помислите за алтернативен маршрут, например този: Перник - Брезник - Трън - ГКПП Стрезимировци - Сурдулица - Лесковац и на връщане по царския път?! Изобщо не знаех, че съществува друго ГКПП - тръгваме по този път! Сега ще разгледам картата. Ние ще нощуваме, защото имаме и 2 часа път от/до София, пък ще пием и бири - няма да се прибираме пияни, Я! Освен това, в неделя сутрин на свежа глава, може да поразгледаме туй-онуй и да се помотаем. (Сори, ама това Tavex си е дърво отвсякъде, поне сравнено с курсовете на Nikar ) За Nikar съм чела по форумите. A Tavex и аз съм ги "хващала в издънка", но сега няма да им придирям за 20-30 стотинки, че са ми съвсем наблизо.
forry Публикувано: 30 август, 2013 Публикувано: 30 август, 2013 (редактирано) Гледам, че вече са ти препоръчали ГКПП Стрезимировци. С две ръце съм "ЗА"! Там много рядко има трафик. Последният път го минавахме преди две седмици като ходихме на фестивала в Гуча. Бяхме сами на пункта, докато на връщане през Калотина си отвисяхме към час. Е, избирането на този маршрут си има и минуси - времето, което ще спестите от чакане на границата, ще ви го глътне по-бавния път през Трън и Сурдулица, но пък за сметка на това компенсацията от хубава природа и гледки мисля, че ще ви удовлетвори. За хапването по сръбско не мисля, че има какво да се добави към горните постове. Само дано не сте вегетарианци, че гладни ще си останете... А Ниш... Ниш не е нищо особено. Лично мнение разбира се... За обмяна на пари. Бюрото на Графа на Никар имат винаги динари на добър курс. Другият вариант е бюрото на Витошка и Гладстон на тримата братя (не са от една верига с Никар, въпреки че името им е подобно). С тях дори ми се е случвало да се уговоря каквато валута върна да ми я купят на цената, на която са ми я продали! П.п. Сега се сетих за още нещо! Много внимавайте с пиенето и карането (пардон с возането, че карам на сръбски е една друга работа). Напоследък сърбите правят много акции за алкохол по най-необичайни места и часове. Завардват пътя и спират де що има жива душа по него! Глобите за шофиране с алкохол в кръвта са от 50 до 1200 евро! Редактирано 30 август, 2013 от forry 2
гост Публикувано: 30 август, 2013 Автор Публикувано: 30 август, 2013 Гледам, че вече са ти препоръчали ГКПП Стрезимировци. С две ръце съм "ЗА"! Там много рядко има трафик. Последният път го минавахме преди две седмици като ходихме на фестивала в Гуча. Бяхме сами на пункта, докато на връщане през Калотина си отвисяхме към час. Е, избирането на този маршрут си има и минуси - времето, което ще спестите от чакане на границата, ще ви го глътне по-бавния път през Трън и Сурдулица, но пък за сметка на това компенсацията от хубава природа и гледки мисля, че ще ви удовлетвори. За хапването по сръбско не мисля, че има какво да се добави към горните постове. Само дано не сте вегетарианци, че гладни ще си останете... А Ниш... Ниш не е нищо особено. Лично мнение разбира се... П.п. Сега се сетих за още нещо! Много внимавайте с пиенето и карането (пардон с возането, че карам на сръбски е една друга работа). Напоследък сърбите правят много акции за алкохол по най-необичайни места и часове. Завардват пътя и спират де що има жива душа по него! Глобите за шофиране с алкохол в кръвта са от 50 до 1200 евро! По-добре да се движи колата по селски пътища отколкото да висим по границите. Твърдо тръгваме през Трън. За алкохола, точно по тази причина ще останем за нощувка! За вегетарианството - ми, вегетарианци сме, наблягаме предимно на агнешкото! А има ли разлика в цените на нафтата или е без значение къде ще заредим?
forry Публикувано: 30 август, 2013 Публикувано: 30 август, 2013 Разликата в цените на горивата е минимална ако въобще я има. Не съм обърнал внимание последния път какви бяха цените, но обичайните цени по сръбско са няколко стотинки на литър по-високи от нашите. 1
Hollywood Публикувано: 30 август, 2013 Публикувано: 30 август, 2013 15 км опашка бави движението през Калотина http://dnes.dir.bg/news/koli-granitza-trafik-kalotina-14859554?nt=4 1
Childish Публикувано: 30 август, 2013 Публикувано: 30 август, 2013 (редактирано) Здравейте, И аз мисля, че за Лесковац е по-добре да се мине през Трън. Но не бих се съгласила с това, че е Ниш няма нищо за правене. В Ниш има концентрационен лагер, построен от "немските и българските окупатори" (кавичките са за цитат). Ниш е родното място на Константин Велики. Тази година са чествали годишнината от Миланския (Медиоланския) едикт от 313г., провъзгласяващ християнството за равноправна на другите религии в Римската империя. Медиана и преди можеше да се посещава, но сега предполагам, че експозицията не е ориентирана само към любителите на археологията. Челе кула също е впечатляваща. Да, за такива като мен, непочитащи мръвката, на запад от България е тежко. Но пък има хубава бира. Редактирано 30 август, 2013 от Childish 1
гост Публикувано: 30 август, 2013 Автор Публикувано: 30 август, 2013 Програмата е ясна: Минаваме през Трън спане в Лесковац - хотел в нета не намерих, но по стара изпитана схема звъннах в единия от напълно резервираните (АБС Хотел) и ми казаха, че места няма. Попитах девойката а има ли изобщо някъде и тя ме ориентира към: http://www.djermanovic.co.rs/apartmani.html Обадих се по телефона и резервирах апартамент за 75 Eur. Така проблемът с количеството бира вече е решен! На връщане ще се помотаем из Ниш и по царския път към вкъщи! Ми, това е! Благодаря на всички!
Duke Публикувано: 30 август, 2013 Публикувано: 30 август, 2013 Гледам вече са ти отговорили на всички въпроси, а Уикс направо е написал мнение от мое име по темата... Онзи ден на границата от сръбска страна бяхме първа и единствена кола, но от другата страна колоната стигаше почти до билото по пътя за София. Днес разбрах, че колоната е "набъбнала" до 15 км. По това време не се пътува в тази посока и това е закон на автомобилния турист. Преди две седмици минах границата около 6:30 часа и нямаше коли, но за сметка на това си отвисях на сръбско-унгарската точно два часа. Седмица по-късно наши приятели, с които имахме среща в Будапеща, висяха точно пет часа на същата граница. Колкото повече наближава 1-ви септември, толкова повече се усилва трафика в западна посока. Великото турското преселение е незатихващ феномен от много години. В обратна посока нещата са нормални и спокойно се върнете по "царския" път... И нещо много важно! В Сърбия ограничението по пътищата е 80 км/ч, а не както у нас 90 км/ч. На магистрала, съответно 120 км/ч. Съветът ми е да спазвате ограниченията или пък да се "залепите" за някой турчин, те обикновено пътуват по няколко коли в колона и има възможност да се "залепиш" накрая с известна доза увереност, че ще "изгорят" предните... 1
Фил Публикувано: 30 август, 2013 Публикувано: 30 август, 2013 (редактирано) Приемам съвети какво да опитаме от храната, само да няма общо с европейските стандарти, нито със "Стара планина". Препоръчвам ей таз къчма - Кафана Стара Србија, в центъра е, ще я намерите лесно... В Сърбия, както вече се спомена, няма никакво колебание какво да се яде - СКАРА! Те са майсторите на скарата - всякаквите там усуканици, вешалици, ущипци и пр. Също много хубави питки правят, а пък каймакът е много вкусен. За пиене - въпреки че аз не съм много по плодовите ракии - в Сърбия винаги пия дюлева и крушева! И да се разходите покрай Нишава и горе на крепостта! Редактирано 30 август, 2013 от Фичо 5
Duke Публикувано: 30 август, 2013 Публикувано: 30 август, 2013 Забравих да кажа най-важното. На връщане задължително се отбийте в Димитровград. Срещу гарата има един ресторант с уникална кухня на неприлично ниски цени. Там задължително се вечеря на връщане от Европата. Ресторантът няма как да се сбърка, една шестоъгълна сграда. Второто важно място в Димитровград се намира на главната улица и всъщност представлява месарница. По стар сръбски обичай към всяка месарница има постоянно работеща безплатна скара. Избираш си всякакви видове месища от магазина и след половин час се връщаш да си ги вземеш идеално опечени. Още ям сръбска скара от онзи ден и все още е вкусна. За 1000 динара купихме месо като за банкет... 3
Еmilia Публикувано: 31 август, 2013 Публикувано: 31 август, 2013 Второто важно място в Димитровград се намира на главната улица и всъщност представлява месарница. По стар сръбски обичай към всяка месарница има постоянно работеща безплатна скара. Избираш си всякакви видове месища от магазина и след половин час се връщаш да си ги вземеш идеално опечени. Още ям сръбска скара от онзи ден и все още е вкусна. За 1000 динара купихме месо като за банкет... Майстор Мино?
Duke Публикувано: 31 август, 2013 Публикувано: 31 август, 2013 Майстор Мино? Нямам идея. Знам, че месарницата е част от една нишка верига и на практика дали купуваш скара от Ниш или Димитровград няма значение...
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега