Популярно мнение krasen_denev Публикувано: 20 юли, 2017 Популярно мнение Сподели Публикувано: 20 юли, 2017 Ще започна така и ще продължа по същия начин. Шартър-красота средновековна, велика,дивна,висота духовна Град строен със вещина от векове за своите дъщери и синове. Километрите са вече повече от 5000, Изминати с лекота от френската кола. Отново сме на път. Път прав и живописен, път с кръгови безброй, пътуването вече наближава очакваният развой Двигателя на Пежо-то реве, но аз ви лъжа-ограниченията са 30 и 50. Редуват се гори,поля овощни градини,ниви,лозя. Лек повей и синьо небе, време перфектно-Шартър ни зове. Изведнъж шок! Архитектура-различна от тази на стар соцблок Изпадам в амок! Намирам се на първият ред в киносалон, гледам филм-велик, кулите на Нотр Дам са прорязали синият небосклон. Но пред мене излиза камион, филма спира,няма картина. Забивам мигача след това маневра и ….съм отново в синхрон. Навлизаме в града-кръстовище,второ, полудяла навигация наляво,надясно,обратен завой, неприятна ситуация. А очите отправили взор, все търсят кулите на Шартърския събор. Стоп! Спираме,вече пристигнахме, паркинга плащаме и глави надигнахме, да видим катедралата- чудо, а сърцата ни бият лудо. Крачим плахо из града, очаквайки да изкочи-Тя! Катедралата е там-някъде пред нас, исполин средновековен от камък съграден. С витражи,скулптури,светии,герои и царе, лабиринт,параклиси-готиката ни обзе. Но още не! Друг проблем. Гладни са децата а и жената, сам съм в тази битка-загубена от мен. Ще се яде! В парка седнали с багети във ръка блаженство-граничещо с нереалността. Хапка,две и вече си сит този престъпник-гладът е прогонен,убит. Прекрачваме прага на храма църковен и стъпка по стъпка изминаваме- пътя на живота,лабиринт съдбовен. Но там,на последния завой, се молят вярващи безброй. Децата са разочаровани, защото са деца-но не са привилегировани. Продължаваме нататък из светата обител, където чудни стъклописи показват-приказки и истории на всеки турист-любител. Нотр Дам дьо Шартър И ето грее слънце: ден е. Синее стихналата вис. Светът блести, цъфти пред мене като старинна стъклопис. Вървя край зидовете стари и мостовете на града, де отражения като пари излъчва злачната вода. Атанас Далчев Фрагменти от катедралата Шартър по залез слънце Времето напредна и героите са уморени, отправяме се към хотела а там, посрещат ни рецепционисти-засмени. Следва бърз чек-ин и сме настанени. Време е да се подготвим за сън, но мислите са ми само навън. И тръгвам отново. С апарат,статив и батерия резервна, крача към красотата-вечна и безмерна. Минута след минута и час подир час, снимам за мене,снимам за вас. Илюзията, къде се появява тя? – питаш ме. В нощта – отговарям аз– винаги в нощта. Шартър-нощем Защо съм сам? Не искам тази красота И миговете тука изживяни да останат и от вас-нечути,невидяни. но знам, че ти в нощта откри ми отново пътя към света Атанас Далчев Ще ми повярвате ли, ако ви кажа, че се питах всеки път, щом щракнех с фотоапарата в опит да запазя за утре, за старостта,тази неизмерима красота и веднага си отговарях с вече отрепетирано движение на дистанционният спусък, правейки поредица от снимки за бъдещето поколение. Дали ще мога всичко във себе си да взема? Аз бързо натежавам – тежат нещата в мен. Прозорецът е пълен, а вече няма време. Ще трябва цяла вечност, а имам само ден. Ноел РЮЕ Нощ Не знам дали се получи разказа в рими и снимки, но все пак опитах! И Красен Денев даде мнение, както къртицата за слънчевото затъмнение. 54 1 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 20 юли, 2017 Сподели Публикувано: 20 юли, 2017 (редактирано) Разкош, благодаря ти! (макар и не в рими, че не ме бива ) Досега съм била 3 пъти в Шартр, но само денем, ще трябва да се ходи и нощем! Редактирано 20 юли, 2017 от Роца 4 Връзка към коментар
Роси 777 Публикувано: 20 юли, 2017 Сподели Публикувано: 20 юли, 2017 Еха уникаааално , много ми хареса , благодаря 1 Връзка към коментар
eloena Публикувано: 20 юли, 2017 Сподели Публикувано: 20 юли, 2017 Уау! Ще се ходи в Шарър! Снимките са разкошни, музата те е тряснала...твърдо си заслужава! Впечетлена съм силно! 2 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 20 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 20 юли, 2017 преди 21 минути , Роца каза: Досега съм била 3 пъти в Шартр, но само денем, ще трябва да се ходи и нощем! Искам да отбележа,че светлинното шоу започва около 23:00 часа/поне юни месец бе във толкова/ и докато се обиколят 24 точки където има светлинни ефекти става,доста късно/рано/.Аз лично приключих към 02:30 и не можах да изгледам всички програми.На няколко от сградите се прожектира цяла светлинна програма с продължителност от около 15-20 минути.На катедралата са две програми-една на Кралският вход и една на централната фасада.Само там отива един час.Трябва си време. 15 Връзка към коментар
Миланка Публикувано: 20 юли, 2017 Сподели Публикувано: 20 юли, 2017 Благодаря! Нощните снимки, със светлинното шоу са прекрасни. Създали са такава мистичност, че поетичното вдъхновение е неизбежно (получило ти се е). 2 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 21 юли, 2017 Сподели Публикувано: 21 юли, 2017 Обикновено не ми допада стихотворната реч, но сега дори рецитирах изразително на околните Много хубав пост, а и е супер светлинното шоу, радвам се, че не си останал да спиш 2 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 21 юли, 2017 Сподели Публикувано: 21 юли, 2017 Уау!!! Страхотно светлинно шоу, страхотни снимки! А Шартър, дори не бях го чувала... а какви майстори на 3D мапинга са се развихрили... Я виж ти, какви потайности крие Франция Красене, очаквам още разкази. 2 Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 21 юли, 2017 Сподели Публикувано: 21 юли, 2017 Страхотен е Шартр, направил си страхотни снимки 2 Връзка към коментар
Роси 777 Публикувано: 21 юли, 2017 Сподели Публикувано: 21 юли, 2017 Започвам да планирам пътуване из Франция и чакам с нетърпение да разказваш. Имаш ли информация това светлинно шоу дали е всяка година и от кой до кой месец го правят ? 2 Връзка към коментар
ZORI Публикувано: 21 юли, 2017 Сподели Публикувано: 21 юли, 2017 Цитат Прелест!.. не бях и чувала за Шартър! Снимките, светлино шоу, поезията само трябваше да го озвучиш.....въпреки, че и без музика на много от нас нежните тонове звучат в ушите ни. Чудно представяне ! Благодаря! 2 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 21 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 21 юли, 2017 (редактирано) преди 2 часа, Роси 777 каза: Започвам да планирам пътуване из Франция и чакам с нетърпение да разказваш. Имаш ли информация това светлинно шоу дали е всяка година и от кой до кой месец го правят ? Естествено,че имам информация. Всяка година от Април до Октомври,като плана е все повече места от града да бъдат включени в светлинното шоу. Благодаря на всички за хубавите думи,а аз си мислех,че доброто ми настроение,изразено в рими няма да ви допадне. Редактирано 21 юли, 2017 от krasen_denev допълване на текста 3 Връзка към коментар
Иван Попов Публикувано: 21 юли, 2017 Сподели Публикувано: 21 юли, 2017 Благодаря за прекрасните снимки и светлинното шоу,което ни споделяш .Не съм ходил,но си заслужава.Честно казано и аз не бях чувал за Шартър. 2 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 21 юли, 2017 Сподели Публикувано: 21 юли, 2017 За тези от вас, които са гледали (или чели )"Кралица Марго" - Анри IV (съпругът й) е коронясан в катедралата в Шартър. Това е единственият френски крал коронясан там. А самата катедрала се счита за един от най-добре запазените образци на готическа катедрала (голяма част от витражите й са оригинални, от XIII век) 6 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 21 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 21 юли, 2017 Само да допълня @Роца,че витражите на централния/южния вход са от ХII век и също са автентични.Катедралата в Шартър е уникална и с това,че има лабиринт датиращ от далечната 1200 година.В миналото се е използвал за покаяние като прегрешилите са трябвали да изминат пътят на колене,а пътят въобще не е кратък-261 метра..През повечето дни е скрит под редици от столове,но в деня,когато ние отидохме/може би бе някакъв католически празник-незнам/си беше открит.Катедралата е в списъка на Юнеско за световно културно наследство от 1979 г. В криптата има запазени параклиси,които не са повредени от големият пожар през 1194 г. Там са и останките на вградената в стените църква от IX век,която се е издигала на това място.Имайте предвид,че посещението на криптата е само с френски гид и си е бая студено/като в пещера/ Лабиринта в Шартърската катедрала. Витражите от XII век над южният портал/ако можете уголемете снимката за да разгледате по-добре стъклописите. 12 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 1 август, 2017 Автор Сподели Публикувано: 1 август, 2017 Една снимка/карта с пояснения за желаещите да видят Шартър през нощта. Това е маршрута който аз изминах и не успях да видя само три осветени сгради. Да се има предвид,че точките от 6 до 15 са покрай реката и може да бъдете понахапани от комари,но това не е болка за умиране. Точка 16 при църквата " Св.Петър" е абсолютно задължителна/според мен най-хубавата/ Точки 17 и 18 са изображения на видни личности родени в Шартър и спокойно могат да се пропуснат. Отделете си поне два часа време за да изгледате светлинното шоу на трите фасади на катедралата и на музеят на изкуството. Съвет:ако тръгнете от така показаната от мене начална точка и следвате маршрута ще сте на катедралата около 00:00-00:30 и ще се насладите на шоуто без или поне с малко туристи.През целият път на земята има светещи сини лампички отвеждащи ни до точките за наблюдение. 9 1 Връзка към коментар
Balkanka Публикувано: 18 април, 2018 Сподели Публикувано: 18 април, 2018 (редактирано) Бях през февруари в Париж, в командировка и отскочих в свободния си следобед до Шартр. Катедралата е истинско готическо бижу, може и да се качите горе, но искат група от поне 3-ма души. Понеже бях сама, явно и времето не беше от най-приятното, но никой от посетителите и през ум не му мина да се качи - май беше 6 евро. Предполагам, че като всяка гледка от високо, си заслужава. Препоръчвам горещо разходка из града - старите къщи с външни греди са много интересни, най-любопитна е т.нар. "Къща на сома" - с дърворезби, външни, по гредите. Естествено има и релефна дърворезба на сом:). Изключително ми хареса и ме впечатли църквата "Свети Енян" - стара с дървен писан интериор. Такова нещо не съм виждала! Влак се взима от гара Монпарнас в Париж и се пътува 1 час. Има порода котки шартрьоз - т.е. от Шартр са дошли - известни също и като синя котка от Шартр. Това е прословутото шартърско синьо - преобладаващият цвят на витражите в Катедралата "Норт дам дьо Шартр".:) Редактирано 18 април, 2018 от Balkanka 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега