Прескочи до съдържание

Провален полет от Хамбург със SunExpress

Препоръчани мнения

Не знам дали да пиша тук и дали това е подходящото място, но не зная как да си потърся правата и къде. Трябваше да летя от Хамбург до Варна с полет на Sun Exspress на 6 юли, но така и не полетях, не стигнах до летището поради обсада на града и засилено полицейско присъствие. Полета ми беше с час 17.15- късен следобед, а аз от сутринта бях в задръстване и не стигнах дори и до центъра/ имаше среща на Г20 и сблъсъци с антиглобалисти/.  Самолета излетя, а аз бях на 8 км. от летището и така и не стигнах. Обадих се на летището и ме посъветваха да взема Метрото-о изненада, то също беше затворено. На сайта на авиокомпанията се появи информация за "обсадата" в Хамбург едва на следващият ден.Следващата седмица кметът на Хамбург официално се извини на гражданите за неудобството, но аз удължих престоя си в Германия, от което пострада моята професионална дейност и бизнес.  Бих искала  в тази ситуация да бъда защитена като европейски гражданин. Моля някой, който има опит в такава ситуация и познава европейското законодателство да сподели опит! Благодаря предварително!

Връзка към коментар

За съжаление не мисля, че имаш право на каквото и да било. Авиокомпанията е изпълнила полета навреме, както предполагат нейните задължения, от там нататък просто не виждам от кой можеш да търсиш компенсации, а дори и да има със сигурност това не е авиокомпанията. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря Ви за отговора...... и аз се посъветвах с адвоката си и отговорът беше: " Общественият интерес винаги е над личния" така, че студената вода беше разхлаждаща!:)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

(без)крайно хипотетично, ако немската държава/общество повдигне иск срещу конкретни организации или индивиди сред антиглобалистите, че са превишили конституционните си права в ущърб на граждани и бизнеси и спечели, това би могло да отвори врата за повдигане на имуществен class action (не знам точно как е на български) иск от всички пострадали и би могла да се включиш. Но тогава твоето страдание ще се тегли на един кантар с тези, загубили автомобили или друго имущество и бизнес приходи в безредиците.  

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 28 минути , tch каза:

нямаш право на никакво обезщетение.

... от авиокомпанията. ;) 
Иначе, чисто хипотетично, както спомена и Домосед - може да търси някакви компенсации от някой, който я е възпрепятствал да стигне навреме, стига да може да го докаже.

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар
преди 2 часа, домосед каза:

(без)крайно хипотетично, ако немската държава/общество повдигне иск срещу конкретни организации или индивиди сред антиглобалистите, че са превишили конституционните си права в ущърб на граждани и бизнеси и спечели, това би могло да отвори врата за повдигане на имуществен class action (не знам точно как е на български) иск от всички пострадали и би могла да се включиш. Но тогава твоето страдание ще се тегли на един кантар с тези, загубили автомобили или друго имущество и бизнес приходи в безредиците.  

Правото на протест, демонстрация и т.н. е конституционно право с доста широки граници. По време на подобни протести времено може да се блокира движение на коли, градски транспорт и т.н. Важно е обаче да не нарушаваш прекормено правата на другите граждани с например блокиране на транспорта за 1 седмица и т.н. Кое точно е прекомерно обикновенно го решава полицията и когато тя реши, че нещо е прекомерно протестиращите трябва да изпълнят нарежданията на полицията, защото могат със сила да будат разпръстнати, арестувани и т.н. От такава гледна точка е трудно да се прекали с това право, защото полицията се намесва. Организациите рядко поемат публично да се противопоставят на решението на полицията и от такава гледна точка юридически трудно може да ги подведеш под отговорност.

Компенсация за загуби може да има основно за запалени или счупени коли, за строшени витрини и т.н., но е много важно да се знае конкретният извършител. Организации е трудно да осъдиш, защото много рядко някой организира демонстрация с декларирана цел палене на коли и трошене на витрини. Лошото в такива случаи е, че конкретните извършители рядко можеш да ги хванеш, а застрохателите обикновенно изключват плащане на обезщетения при безредици.

Общо взето и тук случаят е свързан с пиенето на една студена вода.

Редактирано от Topfly
Връзка към коментар
На 2017. 07. 21. в 14:50, ki70@abv.bg каза:

Бих искала  в тази ситуация да бъда защитена като европейски гражданин. Моля някой, който има опит в такава ситуация и познава европейското законодателство да сподели опит! Благодаря предварително!

Помисли и от обратната страна! Искаш ли да може да бъдеш съдена за това че си излеза на демонстрация срещу правителството и с това си предизвикала закъснения, неудобство и т.н. на други граждани? Кой ще посмее тогава да излезе някога на протест, ако с това рискува плащането на големи обезщетения?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 21.07.2017 г. в 15:50, ki70@abv.bg каза:

да бъда защитена като европейски гражданин

Европа надали те пази в случая, но все пак свърза ли се с авиокомпанията, с молба за някакво решение ?

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Многократно адвоката ми праща писма до  авиокомпанията, но до ден днешен няма отговор от там.....Билета ми беше купен от агенция" xxx", но от там се държаха грубо и арогантно...В деня на полета им звънях многократно, но ме увериха, че те не могат "нищо да направят", звънях и в посолството в Хамбург около 18 часа/ на същия ден/, но никой не вдигна телефона.....

Редактирано от Георги
махнато име на агенция
Връзка към коментар
преди 1 час, ki70@abv.bg каза:

Многократно адвоката ми праща писма до  авиокомпанията, но до ден днешен няма отговор от там.....Билета ми беше купен от агенция" xxx", но от там се държаха грубо и арогантно...В деня на полета им звънях многократно, но ме увериха, че те не могат "нищо да направят", звънях и в посолството в Хамбург около 18 часа/ на същия ден/, но никой не вдигна телефона.....

При положение, че адвокатът ти е казал, че нищо не може да се направи от какъв зор си го карал да пише писма? Какво точно очакваш да направи агенцията или посолството? Разбирам, че е хубаво винаги да има някой друг виновен, но в случая отговорността да отидеш на време до летището е изцяло твоя!  Ако има задръстване , демостраци, лошо време, катастрофа и т.н. е добре да се информираш за тези неща и да тръгнеш по рано.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 2 часа, ki70@abv.bg каза:

Билета ми беше купен от агенция" xxx", но от там се държаха грубо и арогантно...В деня на полета им звънях многократно, но ме увериха, че те не могат "нищо да направят"....

А какво се очаква да направи агенцията или авиокомпанията в подобна ситуация? Да ви пренесат на ръце през блокадата?

Редактирано от mitkobiker
  • Харесвам 9
Връзка към коментар
На 22.07.2017 г. в 12:04, ki70@abv.bg каза:

и аз се посъветвах с адвоката си и отговорът беше: " Общественият интерес винаги е над личния" така, че студената вода беше разхлаждаща!:)

преди 5 часа, ki70@abv.bg каза:

Многократно адвоката ми праща писма до  авиокомпанията, но до ден днешен няма отговор от там....

Чисто по човешки ти съчувствам за неприятната ситуация, в която си бил, но  ако адвокатът не ти е роднина и му плащаш  адвокатски хонорар, това е абсолютно неразумно. В конкретния случай старата максима "тъп и упорит" (нищо лично) няма до доведе дори до частична компенсация!

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Виж сега, авиокомпанията не е задължена да направи нищо, ако изпуснеш полета по каквито и да било причини извън нейния контрол. Може да решат да ви превозят с по-късен полет на добра воля. Обаче намесата на адвокати вече елиминира добрата воля, според мен.

По принцип точно за такива случаи служат застраховките. Бил съм в твоята ситуация и ти съчувствам, но според мен няма никакъв смисъл да упорстваш по тази линия.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
Преди 1 час, neuromancer каза:

По принцип точно за такива случаи служат застраховките.

Точно риска на невъзможност да се стигне до летището поради форс-мажорни обстоятелства, едва ли някой застраховател би се съгласил да покрие. Всеки застраховател в  условията на застраховката си  винаги пиши, че няма да плати за риск настъпил в резултат на форс-мажорно обстоятелство. Поради  това много често не се плащат  компенсации за закъснял полет.

Редактирано от epetkov
  • Харесвам 5
Връзка към коментар
8 hours ago, ki70@abv.bg said:

Понякога човек трябва да сведе глава и да си признае грешката, дали си подценил ситуацията с Г-20, дали изобщо не си знаел, че има такава среща в града по това време, но просто си изтеглил късата клечка. 

А дори и да беше виновна авиокомпанията, а тя не е, мисля че има право да ти отговори в срок то 6 седмици, а не веднага както ти искаш.

Връзка към коментар
преди 4 часа, epetkov каза:

Точно риска на невъзможност да се стигне до летището поради форс-мажорни обстоятелства, едва ли някой застраховател би се съгласил да покрие. Всеки застраховател в  условията на застраховката си  винаги пиши, че няма да плати за риск настъпил в резултат на форс-мажорно обстоятелство. Поради  това много често не се плащат  компенсации за закъснял полет.

Tрябва да се четат условията на застраховката, не знам каква е дефиницията на форс-мажорни обстоятелства, но със сигурност се покриват събития, които не са под твоя контрол или под контрола на превозвача, иначе няма много смисъл от нея. Война и тероризъм не се покриват, но стачки и блокади мисля, че да.

Връзка към коментар
Преди 1 час, neuromancer каза:

Tрябва да се четат условията на застраховката, не знам каква е дефиницията на форс-мажорни обстоятелства, но със сигурност се покриват събития, които не са под твоя контрол или под контрола на превозвача, иначе няма много смисъл от нея. Война и тероризъм не се покриват, но стачки и блокади мисля, че да.

В случая не е правилно да говорим за фосмажорни обстоятелства, защото някои от тях могат да се покриват със застраховка, а други не могат. Лошото време например е фосмажорно обстоятелство, но то много добре се покрива със застраховка. Застрахователите по принцип покриват такива събития, на които лесно може да се изчисли колко е вероятността да се случат. На годишна база например с относително голяма точност се повтарят градушките, дъждовете, мъглите ураганите и т.н. и щетите причинени от тях.  Много по трудно е обаче да изчислиш вероятността на стачки, безредици, войни и т.н. и щетите пришинени от тях.  Застраховането не е игра на щастието, а бизнес и затова ако не може да се изчисли добре колко е вероятността дадено събиетие да се случи, те просто не се занимават с него.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, neuromancer каза:

Война и тероризъм не се покриват, но стачки и блокади мисля, че да.

Могат да се покрият всякакви  събития, за които  статистическите  данни  показват, че рискът се осъществява  максимално в 50%  за последните 5-10 години. За съжаление, при срещите  на Г-20 и подобните на тях, този рисков процент е много по-висок от 50.

преди 6 часа, tch каза:

дали си подценил

преди 11 часа, epetkov каза:

си бил

преди 12 часа, Topfly каза:

си го карал

Трябва да признаем, че погрешно се обръщаме към магеланец ki70@abv.bg   като към мъж.

Редактирано от epetkov
без имена, моля
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , epetkov каза:

Могат да се покрият всякакви  събития, за които  статистическите  данни  показват, че рискът се осъществява  максимално в 50%  за последните 5-10 години. За съжаление, при срещите  на Г-20 и подобните на тях, този рисков процент е много по-висок от 50.

За да работи статистиката трябва и събитията да се повтарят относително често. Безредиците и военните действия обаче не са такива събития. При по спокойни времена може с десетилетия да няма по сериозни сериози събития и след това за кратко време цялата държава да е залята с насилие, а щетите да са огромни.

От гледна точка на отделния човек обаче трябва събитието да се с малък процент вероятност, за да си струва да сключи застраховка. При 50% шанс дадено събитие да се случи, ти трябва да платиш застраховател премия равняваща се на минимум 60% от стойността на щетата, а това вече не е истинска застраховка. При 1% вероятност дадено събиетие да се случи, ти обаче без проблем би могъл да платиш премия на 2% от стойносста на потенциалната щета и пак ще си хепи.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Преди месец трябваше да хванем самолет в ранните следобедни часове. Тръгнахме около 4 ч. по-рано от Пловдив, както винаги, с идеята, че пътят го взимаме за около 1,5 ч., докато оставим колата още половин час, и 2 ч. по-рано да сме на летището. Винаги действаме по това правило.

Да, но този ден имаше верижна катастрофа на магистралата, което няма как да предвидиш, движението се отклоняваше по стария път за София, огромни задръствания, тапи, минимална скорост и като резултат пристигнахме около 30 минути преди полета, което си беше късмет, защото можеше и да го изпуснем.

Отказаха да ни вземат чекирания багаж, приятелката ми, която пристигна 2 минути преди нас, са й предложили да плати отново 50 или 60 евро за чекирания й багаж, за да го вземат, т.е. имахме доста затруднения.

Не съм си помислила обаче, че авиокомпанията трябва да ми прави някакви компромиси или да ми заплати обезщетение. Знам за хора, които този ден изпуснаха полетите си поради същата причина. Само че авиокомпанията има задължение да превози пътниците си по определен график, а наше задължение е да стигнем на летището навреме, каквото и да ни коства това. 

Що се отнася до друг субект, към който може човек да предяви претенциите си в подобна ситуация, трябва да установи, че той е виновен и с това си поведение е причинил вреда, което е много трудно за доказване. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.