Популярно мнение ven62 Публикувано: 24 юли, 2017 Популярно мнение Сподели Публикувано: 24 юли, 2017 До 7-те рилски езера; В началото на седмица жена ми вика: „Този уикенд ще ходим до 7-те рилски езера!“ Тази тема сме я обсъждали многократно и винаги съм успявал да осуетя такава авантюра. Да ходя аз 9-10 км. не по средно, а по силно пресечен терен – не-е, не, не е за мен тази работа. Мислех си, че и този път ще ми се размине. Отговорих с дежурното: „Ама…, чакай малко…, виж сега…, нали знаеш…, че се ходи яко… Да ходя аз токова много по тия планини?.“ Жена ми само ме стрелна с поглед и леко повдигна рамена в смисъл: „Щом трябва – ще ходиш!“ Нямаше никакъв диалог. Директивата беше спусната! Това е. Ще ми се скъса гь..…она от ходене. Ох, ами сега. Ще трябва да действам: Още същия ден започнах трескаво да търся хотел с басейн в Сапарева баня. Нямаше. Всичко заето. Нищо, нали има акваклуб – „Котвата“ с няколко басейна с минерална вода. Букнах една къща за гости – стая тип студио на 300 м. от аквапарка. Дойде петъка и малко преди края на работния ден – газ към Сапарева баня. В 5 следобед вече бяхме в квартирата. Бързо си навлякох банския и след 2-3 минути вече бяхме в „Котвата“. Да посъбера минерали в басейните и сили за утрешния преход. Един от най-популярните и лесни маршрути до 7-те рилски езера е от Сапарева баня до Паничище и от там лифт до хижа „Рилски езера“. В 8:30 бяхме на станцията на лифта (в толкова го отварят), малко опашка, 30-на минути с лифта и около 10:00 вече сме на хижата. Един път стигнали до х. „Рилски езера“, най-оптималния маршрут за да се видят и седемте езера е да се тръгне по дясната пътека (като се застане с гръб към станцията на лифта и с лице към хижата) към езерото „Бъбрека“. Не може да се сбърка пътеката. Върви се по билото на някакъв хълм. Първо се стига до една поляна – на нея се играе Паневритмията“ (предимно на нея), а в края й е езерото. По пътя т.е. докато се върви по билото на този хълм, от ляво, последователно се откриват гледки към най-долните езера: „Долното, после „Рибното“, след него „Трилистника“, и накрая „Близнака“. От „Бъбрека“ се тръгва рязко нагоре към шестото „Окото“: И накрая се стига до „Сълзата“: и едно възвишение – Езерния връх (на 50-100 м. над „Сълзата“) от където се виждат всичките езера: Страхотно! Хайде сега надолу по същия път до края/началото на „Бъбрека“ и от там се хваща друга пътека, която отново те връща в изходна база – х. „Рилски езера“ и лифта, но се минава през най-долните 4 езера: „Близнака“, „Трилистника“, „Рибното“ и „Долното“: На идване, както вече споменах, тези езера се виждат но от разстояние – в далечината. Появи се и крайната цел - хижата и лифта: Това е. Ето още малко снимки по пътя: Тези психически не издържаха на натоварването - люшнаха едно хорце на Езерния връх: Ходенето е нито много, нито малко – около 9-10 км. На моменти е равно, но в повечето случаи или е нанагорно или нанадолно. Пътеките в не малко случаи са каменисти. НО! Прехода е абсолютно постижим. Нищо страшно. Аз се бях малко понаплашил, та се навлякох с дълги панталони (надмосрската височина на „Сълзата“ е 2535 м. – щяло да е студено) и с маратонки. Ако знаех какво е, щях да си обуя бермуди и сандали. В началото се движехме успоредно с едно детенце, 4-5 годишно. Нататък срещнахме и други малки деца т.е искам да кажа, че за градски човек като мен, който мрази да ходи, не слиза от колата, работи седнал пред компютър, не спортува нищо, … прехода се взима за около 6 часа. Тръгнахме от хижата около 10:00 и се върнахме на нея около 16:00. Спирахме да си почиваме многократно, почивахме колкото е необходимо (докато ни се приберат езиците и дишането се нормализира ) Щраках с фотоапарата като обезумял – над 250 снимки. Изобщо не сме бързали – искахме това да е един приятен и незабравим ден. Получи се. Не съжалявам за нито един сантиметър ходене. Това, което видяхме е неописуемо. Категорично, това е едно от най-красивите места, които аз съм виждал през живота си. Незабравимо! На следващия ден (неделя) отново „уважихме“ басейните. Около обяд казахме „Чао“ на аквапарка „Котвата“ и в 13:30 вече си бяхме в къщи. Не ми се размина и седмичното чистене. Е, не мога така да завършва – с някакво смотано чистене. За край - ето това: 77 1 Връзка към коментар
funny Публикувано: 24 юли, 2017 Сподели Публикувано: 24 юли, 2017 Следвали сме ви по същите стъпки , но в неделя. Единствено си "причинихме" качване с джип и защото той спира доста по-надолу от лифта, та и още една доза изкачване на камънак ( не малко). Невероятно красиво е. Успял си добре да уловиш голяма част от тази красота в снимките си ( за разлика от мен ) 2 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 24 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 24 юли, 2017 Преди 1 час, funny каза: ... Успял си добре да уловиш голяма част от тази красота в снимките си ( за разлика от мен ) Снимането беше част от тактиката ми. Снимайки си почивах по-начесто без да се излагам, че се задъхвах на всеки 50-100 метра. 12 2 Връзка към коментар
funny Публикувано: 24 юли, 2017 Сподели Публикувано: 24 юли, 2017 Да беше я казал по-рано тая тактика. Аз се чудех защо всички снимаха в несвяст 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 24 юли, 2017 Сподели Публикувано: 24 юли, 2017 Вен, страхоооооооооооооотни снимки! Благодаря и за разказчето! 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 24 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 24 юли, 2017 преди 16 минути , AlexandraKo каза: Вен, страхоооооооооооооотни снимки! Благодаря и за разказчето! Нали се сещаш за фотоапарата - Panasonic Дето викаше един познат - "или Сони или Панасони". 1 Връзка към коментар
patilana Публикувано: 24 юли, 2017 Сподели Публикувано: 24 юли, 2017 (редактирано) Браво на градското момче!То не боляло от ходене!Виждаш ли колко хубави неща са ти се случили, само като си послушал жена си! А снимките са като за изложба!Супер!!! Редактирано 24 юли, 2017 от patilana 3 Връзка към коментар
tch Публикувано: 24 юли, 2017 Сподели Публикувано: 24 юли, 2017 Ле-ле, след пускането на лифта там е станало като градски парк като видя колко хора има по пътеките. Дано поне се пази чисто, защото колкото повече хора, толкова повече генериран боклук. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 24 юли, 2017 Сподели Публикувано: 24 юли, 2017 Ей, добре, че е жена ти да те качи нагоре, та да пуснеш хубави снимки преди 1 час, ven62 каза: Дето викаше един познат - "или Сони или Панасони". и сигурно и масоните са намесени 5 Връзка към коментар
radi777 Публикувано: 24 юли, 2017 Сподели Публикувано: 24 юли, 2017 Ето няколко и от мен,уникално красиви са езерата ,въпреки че аз харесвам Пиринските повече,но е оправдано,понеже живея в Банско! 22 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 24 юли, 2017 Сподели Публикувано: 24 юли, 2017 преди 9 часа, ven62 каза: Ако знаех какво е, щях да си обуя бермуди и сандали И щеше да плющи як дъжд, да е за урок на аджамиите. Аз пък бях на едно друго рислко съкровище: Мальовица. Ей го на на твоята снимка: Отдалеч: От по-близо: И от най-близо: А отгоре - вдъхновяваща гледа: Към Урдини езера, Отовица, Калините И към Мусаленския дял: А на поляната отдолу кротко похлопваха звънците на хергеле - музиката на планината. Отдолу: Бях сам, в надпревара със себе си. 40 минути от ЦПШ до хижата, а от там 2.05 часа до върха. Иначе го дават 2.30 - 3.00 часа от само хижата до върха. Обща денивелация на посока - 1030 метра. Отвях всички по пътеката, а на слизане срещнах познат, дошъл час преди мен на ЦПШ. Ненормална работа, това не е туризъм, а щуризъм. Ама хвана ли си темпото, мога да ходя без почивка. А и не бях в оптималната си форма. 21 2 Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 24 юли, 2017 Сподели Публикувано: 24 юли, 2017 Туризъм, щуризъм, стига да не е ТОРизъм, какъвто масово се практикува до достъпните с коли и джипове хижи :))) 5 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 25 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 (редактирано) преди 19 часа, patilana каза: Браво на градското момче!То не боляло от ходене!Виждаш ли колко хубави неща са ти се случили, само като си послушал жена си! А снимките са като за изложба!Супер!!! Не боляло - друг път. Добре, че жена ми е грижовна, та вечерта един упсарин ми разтвори. А за снимките - не за изложба - за календар 2018 Но за едно съм напълно съгласен: "Виждаш ли колко хубави неща са ти се случили, само като си послушал жена си!" От 34 години само това правя. Редактирано 25 юли, 2017 от ven62 9 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 25 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 преди 14 часа, Zaro каза: ... Бях сам, в надпревара със себе си. 40 минути от ЦПШ до хижата, а от там 2.05 часа до върха. Иначе го дават 2.30 - 3.00 часа от само хижата до върха. Обща денивелация на посока - 1030 метра. Отвях всички по пътеката, а на слизане срещнах познат, дошъл час преди мен на ЦПШ. Ненормална работа, това не е туризъм, а щуризъм. Ама хвана ли си темпото, мога да ходя без почивка. А и не бях в оптималната си форма. @Zaro, Да не се заричам, но аз катеренето по планини за тоя живот съм си го взел. Е, остава ми само едно Мачу Пикчу (за него ще се прежаля), ама то си е ...чак на ... Мачу Пикчу, та не знам кога ще се случи. Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 25 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 Последно: Тази тема я бях "проектирал" като идеи (по възможност реализирани) за нещо (за места), което може да се посети за един уикенд. Затова темата е със заглавие "За един уикенд..." и започва с едни болтнат булет: До 7-те рилски езера Няма ли някой да сложи друг булет, например: До Метеора ............................. или До Амулиани ............................ Само да не е @Георги Матеев с нещо от типа: Да обиколим света за един уикенд за под 300 Евро 11 1 Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 25 юли, 2017 Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 преди 7 минути , ven62 каза: Само да не е @Георги Матеев с нещо от типа: Да обиколим света за един уикенд за под 300 Евро Еееее, бива ли такава открита дискриминация! Уикендът си е уикенд - независимо къде и за колко По темата - разказчето ти ми подейства мотивиращо. От няколко години се надъхвам да обиколя 7-те Рилски езера, но винаги ме е притеснявал момента с ходенето щото и аз не съм точно най-спортната натура Ама явно не е чак толкова страшно... 6 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 25 юли, 2017 Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 преди 1 минута , Георги Матеев каза: От няколко години се надъхвам да обиколя 7-те Рилски езера, но винаги ме е притеснявал момента с ходенето щото и аз не съм точно най-спортната натура Ама явно не е чак толкова страшно... Веднага ти давам 2 по-трудни маршрута до там, без лифт. 2 Връзка към коментар
tch Публикувано: 25 юли, 2017 Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 2 hours ago, Zaro said: Веднага ти давам 2 по-трудни маршрута до там, без лифт. И една 10кг. раничка на гърба 1 1 Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 25 юли, 2017 Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 преди 2 часа, Zaro каза: Веднага ти давам 2 по-трудни маршрута до там, без лифт. преди 33 минути , tch каза: И една 10кг. раничка на гърба В комплект с магаренце, което да ме носи, нали? 1 Връзка към коментар
tch Публикувано: 25 юли, 2017 Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 33 minutes ago, Георги Матеев said: В комплект с магаренце, което да ме носи, нали? По принцип и такава услуги могат да се заплатят на Рилските езера, дефакто ако не си със здравословен проблем не ти трябват Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 25 юли, 2017 Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 преди 7 минути , tch каза: По принцип и такава услуги могат да се заплатят на Рилските езера, дефакто ако не си със здравословен проблем не ти трябват Мързелът може ли да се класифицира като здравословен проблем? 2 Връзка към коментар
tch Публикувано: 25 юли, 2017 Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 1 hour ago, Георги Матеев said: Мързелът може ли да се класифицира като здравословен проблем? За мен по-скоро е психически Иначе преди няколко дена беше качвал снимка от Пирин, там не се ли престраши да походиш малко :D Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 25 юли, 2017 Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 преди 3 минути , tch каза: За мен по-скоро е психически Иначе преди няколко дена беше качвал снимка от Пирин, там не се ли престраши да походиш малко :D Ходих ходих... и преди няколко седмици 5-часов планински трек в Мадейра направих... загрявам за езерата 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 25 юли, 2017 Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 Нека се върнем обратно на темата - идеи за излети за уикенд. 1 Връзка към коментар
Емика Публикувано: 25 юли, 2017 Сподели Публикувано: 25 юли, 2017 Една идея от мен: Перперикон- разглеждане. Може с гид и беседа Посещение на Историческия музей в Кърджали. Може с гид и беседа. Нощувка - по избор Разглеждане на скално-култовият комплекс с. Татул- саркофага с форма на пресечена пирамида, който няма аналог сред множеството мегалитни паметници регистрирани от археолозите на територията на България и по света. Това е най-добре запазеният храмов комплекс изсечен в монолитен къс скала. Каменната сватба и Скалните гъби Манастирския комплекс "Св. Йоан Предтеча" Кърджали 8 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега