Прескочи до съдържание

Уругвай

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, магеланци!казвам се Зорница,омъжена с две деца на 12г. и 14г. Чета ви с голям интерес от известно време и се възхищавам на приключенския ви дух! Дерзайте приятели...има толкова красиви места по света,които трябва да се видят! Аз обаче влизам тук с огромното желание да науча повече за Уругвай.Да ви кажа затрудних се... в интернет пространството няма кой знае каква информация за тази страна.Вече видях тук няколко магеланци,посетили Уругвай.:)Интересува ме всичко за тази страна.Благодаря предварително!

• Харесвам 4
Публикувано:

Здравей, Зори, ако поставиш конкретни въпроси за Уругвай вероятно ще можем да ти отговорим. Така казано "интересува ме всичко" е трудно да се измисли какво да се пише.

Аз в Уругвай съм била само в Колония дел Сакраменто и много ми хареса. Градчето създава усешане за ретро място с музиката на Едит Пиаф, ретро автомобилите и хубавата храна. Еднодневно посещение е напълно достатъчно.

• Харесвам 4
Публикувано:

Аз леко само да повдигна тази тема, че уикенда по принцип няма много движение. Някой, който е бил в Уругвай може да даде съвет. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Повечето сме били само в Монтевидео и Колония дел Сакраменто.

Въпросът към авторката на темата е защо Уругвай и какво търси? За да се е насочила натам, значи нещо конкретно я интересува - танго, пиене на чай до напикаване, бяло население, плажове, национални паркове, нещо друго?

• Харесвам 3
Публикувано:

Ами за мен Уругвай е една от най-малко интересните страни в Ю. Америка. Просто всичко, което го има там го има и в съседните страни (където има и много други неща). Лично мнение де. А, има казина, които са забранени в Бразилия и Аржентина. 

• Харесвам 6
Публикувано:
Преди 1 час, neuromancer каза:

Ами за мен Уругвай е една от най-малко интересните страни в Ю. Америка. Просто всичко, което го има там го има и в съседните страни (където има и много други неща). Лично мнение де. А, има казина, които са забранени в Бразилия и Аржентина. 

Бях тръгнала да пиша това, но ме досрамя;)

Има по-малко туристи точно по тази причина.

• Харесвам 8
Публикувано:

Аз също бях само в Колония дел Сакраменто  и Монтевидео.  Два-максимум три дни за мен са предостатъчни. 

Видя ми се доста красиво ,  малко еднообразно , но точно както си го представях от прочетеното   -  зелени ливади  ,  стада говеда  , коне ...

Пунта Дел Есте е топ-курорт на около 140 км . от Монтевидео любим и на аржентинците  според туристическите брошурки :) 

Моя маршрут беше Буенос Айрес - Колония Дел Сакраменто ( около 25 евро) и разходка около 3-4 часа.

Автобус Колония Дел Сакраменто - Монтевидео ( около 10 евро)  - една нощувка и на другата вечер фери към Аржентина.

Монтевидео - Буенос Айрес  ( около 60 евро) 

Ето сайтовете на фериботите  в случай , че решите да отскочите до Аржентина :
http://coloniaexpress.com/ar

http://www.buquebus.com/cache/HomeARG.html

Търсачка за автобусте в Уругвай:

http://www.trescruces.com.uy/

• Харесвам 11
Публикувано:

Здравейте!...Може би сбърках сайта! Може би ще ме изгоните "със камъни" от тук?! Но повярвайте- много ви се радвам на всички тук!Някои от вас сигурно работят цяла година и събират само и единствено ,за да си осъществят уникалния маршрут,за да осъществят своята съкровенна мечта да отидат еди каде си тази година....догодина следва другата мечта и така.Евала ви!Изчетох много ваши истории,много ваши патила,много приключения -всичко ми е супер интересно,пътувам и аз със вас.Ноооо,има едно но!Регистрирах се при вас,въпреки че разбирам ясно,че не съм за тук.Ние,нашето семейство искаме да чуем реални истории за Уругвай съвсем с друга цел.Искаме да живеем там!Да,звучи ви сигурно много налудничаво?! Но-да,точно там искаме да се установим.Харесва ни,но ни липсва още и още информация.Много търся,но все още не мога да открия българи,българска общност там.Излиза ми общност,но преселила се там през 1920-та година.Не мога да открия българи, които живеят в момента там,които биха ми разказали неща,които ни интересуват,уви.Засега-стена!Затова много се зарадвах като попаднах на вашата общност,викам си-ето хора, реално стъпили в Уругвай....те все ще кажат нещо,ще разкажат неща които са им направили впечатление и така.Ние сме едно средностатистическо българско семейство,което едвам свързва двата края.В смисъл-още не гладуваме,но доходите ни отиват за едните сметки и храна.Да ви кажа честно едвам си позволяваме едното море,което обаче се отразява септември,точно когато стягаме децата за училище.Не търсиме лукс и богатсво,а спокойствие.Много бих искала да можем да си позволим поне един път в месеца да заредим резервоара и да тръгнем на някаде из нашата красива родина,но се оказва невъзможно!Години наред не можем да си го позволим!Ами-писна ни,стига толкова. Не сме водили децата нито на Шипка,нито на плевенската панорама и на още десетки места! А ние ходехме едно време от училище,но не-сега им предлагат пет звездни хотели и спа! Жалко е,за децата ни е жалко!В никакъв случай не искам да вкарвам тук,във вашият прекрасен сайт политически нотки-не...просто се интересувам от Уругвай.Който иска да ме съди! Обичам България,но....

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 7 минути , Зори каза:

Здравейте!...Може би сбърках сайта! Може би ще ме изгоните "със камъни" от тук?!

А не, нищо подобно! Но наистина помага да кажеш какво точно те интересува, защото както има една поговорка "не бъркайте туризма с емиграцията!" Аз например живея в Бразилия, има и доста други по разни кътчета на света, но за Уругвай от тази гледна точка не знам нищо. Там е доста по-спокойно и по-висок стандарта от Бразилия де. 

• Харесвам 7
Публикувано: (редактирано)

Зори, никой няма да те убие с камъни тук, спокойно. Освен това не всички магеланци живеем в България. Ето, включи се магеланец от Бразилия - neuromancer, а аз съм в Испания и от 15 години не живея в България. B интерес на истината не мисля да се връщам там, освен на гости. 

Въпросът ти ме заинтригува и ето какво открих. Има електронно издание на българите в Уругвай.
"Noticias" (Новините) - Електронно издание на на българската общност в Уругвай
Основано от Вероника Терзиефф от Монтевидео. Излиза веднъж на 3 месеца на испански език. Предлага информация за български празници, новини от живота на българската общност в Уругвай и Аржентина, материaли за развитието на обществото, представя българската кухня.
E-mail: alvaterz@movinet.com.uy
Източник: http://www.aba.government.bg/?country=89

Намерих и някакъв блог българи в Уругвай.
http://bulgarosenuruguay.blogspot.com.es/

Ето ти и една статия да те вдъхнови - 10 причини да се преместите в Уругвай
https://profit.bg/klasatsii/mezhdunarodni/10-prichini-da-se-premestite-v-urugvay/

Но, и аз мисля, че не трябва да бъркаш туризма с емиграцията, затова моят съвет е иди първо на екскурзия, на разузнаване така да се каже и огледай и проучи всичко, виж и как ще се почувстваш, както и мъжът ти и едва тогава направете своя избор. Това ти го казвам като човек живял в 5 други страни освен България.

И още нещо, повечето хора с български корени в Уругвай са 2-3, че и четвърто и пето поколение и много от тях не знаят български език, затова когато търсиш информация за българите в Уругвай я задавай на испански език. Така ще намираш повече неща.

Успех!

Редактирано от Crazy Horse
  • Харесвам 9
Публикувано:

Добро утро!  Благодаря ви!:) Специални благодарности към Crazy Horse за отделеното време да ми открие нещо!Два от трита източника ги знам,но третия с блог на българите сега ще го видя.Хубав и ползотворен ден от мен!

Публикувано:

Здравей Зори! 

Английски говориш нали? За да знам към какво да те насоча. 

Жени, женени там - търси в БГ мама при Родители в чужбина.

Експати - във всички сайтове за експати. Най-вече във Фейсбук като напишеш Expats in Uruguay и ще ти излезнат.

В couchsurfing.org можеш да търсиш експати, които живеят там и да ти разказват.

Както и другите казаха - не бъркай екскурзията с емиграцията, посетете първо.

• Харесвам 3
Публикувано:

Както са ти написали другите магеланци, никой няма да те убива, но трябваше да започнеш с това.

Разбирам, че ви е трудно в България и с риск да те притесня допълнително, но защо мислиш, че в Уругвай ще ви е лесно? Това е една от най-скъпите, може би най-скъпата страна в Южна Америка. Ако тук не се справяте, защо мислиш, че там ще ви е по-лесно? Там отиваш в магазина и за елементарни неща оставяш до 2-3 пъти повече пари отколкото в България. Храната, електрониката и всички вносни стоки са значително по-скъпи от Западна Европа. Наемите също са високи.

Не искам да те обезкуражавам. Опитвам се да те подготвя. 

Сигурно си проверила как да кандидастваш за постоянно пребиваване и за получаване на гражданство. Предполагам, че знаете испански.

Но какво ще работиш там? Имате ли професии, с които да се издържате? В Уругвай основният отрасъл е селско стопанство. Вече споменах, че туристи има, но в сравнение с Аржентина напр. са много по-малко и едва ли може да разчиташ да работиш в този сектор. Уругвай е малка страна и няма кой знае какви възможности за развитие и стотици хиляди уругвайци живеят и работят в Аржентина.

Лично аз не бих правила планове за емиграция, ако не съм посетила страната преди това. Каквото и да ти разказват предварително, няма как да си подготвен какво да очакваш. Това, което мога да те посъветвам е, ако все пак сте се решили на това - има сайтове, в които хора търсят някой да отседне в къшата им и да се грижи напр. за животните им или градината. Терминът е House Sitting. Може да пробвате първоначално това, ако нямате, а доколкото разбирам, нямате познати там.

• Харесвам 8
Публикувано:

Отново-благодаря!Приемам всякакви мнения,както казах по назад всичко ще ни е от полза.Английски не знаем,но испански учим,а децата вече втора година го учат в училище.Да...може би първо ще посетим страната за да я разгледаме....не знам,толкова е трудно като решение как и какво да направим.Изобщо не мислим че там ще ни е лесно!Напротив поне през първите години ще си обърнем живота на 180 градуса! Големи хора сме и това ни е ясно.Не ни се остава тук повече-просто се чувстваме отвратени от положението в което се намира нашата мила родина! Не ни се ходи и в Европа обаче,говоря за постоянно пребиваване.За екскурзии- да,много обичаме но пък нямаме възможност за съжаление.Можем да работим всичко,срамна работа няма.Иначе и двамата сме завършили техникум по минна електротехника,нещо което тук почти няма реализация.Мъжът ми от седемнадесет години работи в един сервиз за гуми,който обаче края на този месец затваря врати.Аз след десет години частен бизнес-малко магазинче също затворих-погълнаха ме моловете.Трудно е тук и става още по трудно да изкараш месеца.Най- вече обаче търсим спокойствие!Това ни привлече на първо място към тази страна. Навсякаде по света има престъпления,но тук беззаконието и престъпността вече не се търпят!Имам чувството,че децата ми претръпват-като че ли е нещо нормално всеки ден да чуваш около теб как някой  пребит,убит...нямам думи.Учат в уж елитни гимназии на центъра на София,но по коридорите се пеят Азис и Галена,а междучасията съученичките им прескачат до наргиле бар! Не ми харесва! Не искам да растат с това около тях! Търсиме малка спокойна,че чак скучна страна.И мислиме, че е точно Уругвай.За експати не знаех,изобщо думата не знаех...благодаря,тепърва ще се поровя.А в бг-мама съм търсила и не намерих живеещи в Уругвай-пак ще се върна да търся.

А за цените Liliya ми отговори ,че били горе-долу като тук,не и се сторило скъпо за разлика с Аржентина например.

• Харесвам 1
Публикувано:

Моето лично мнение е, че Уругвай не е удачно място за имиграция за семейство с деца. Ще се опитам да се аргументирам накратко. Първия фактор са цените, основните хранителни стоки(с много малко изключения ) са значително по-скъпи от Европа, понякога разликата е двойна,  козметичните продукти и битовата химия също  са по-скъпи от Европа, често двойно. Всички вносни стоки, а това включва електроуреди, компютри, лаптопи, таблети, телефони и т.н. са много по-скъпи от Европа.

От друга страна, чистия среден доход на глава от населението е 600-700 долара(   http://www.guruguay.com/what-is-the-average-income-in-uruguay/  )което предвид цените е недостатъчно. Аз лично се съмнявам, че ако едно българско семейство имигрира там ще постигне по-висок стандарт на живот отколкото в България.

Относно престъпленията и безнаказаността, Уругвай е спокойна държава по латиноамериканските стандарти, но дори и така нивата на престъпност са в пъти над тези в България.

• Харесвам 10
Публикувано:

Благодаряяя....разбира се ,че не е решено на 100% и йок-утре тръгваме!Просто за сега тази държава буди нашият интерес,но нищо не се знае можем впоследствие да го променим.Мислим,мислим ииииии... четем засега .

Публикувано:

наскоро бях в Уругвай и съм описала на две на три какво си заслужава да се види и как стои въпроса с цените 

https://veseliak.wordpress.com/2017/07/12/пътешествие-до-края-на-света-част-iv/

в близост до Монтевидео се намира най-известният им курорт, който казват, че е копие на Санторини, ако имате време и интерес е възможна дестинация: Punta del Este.

Приятно изкарване пожелавам

• Харесвам 2

Зори, не мога да преценя доколко имаш представа от живота като цяло извън България, защото не си отбелязала посетени държави и за това ще ти обърна внимание на някои неща , които на мен ми направиха впечатление, за да се замислиш. Всички ние, които сме били в Уругвай сме били като туристи, но като цяло Южна Америка е различна в културно и икономическо отношение в сравнение с Европа, вкл. и с България. Аз харесах този континент, но в никакъв случай не бих искала да живея там за постоянно. Там ти и семейството ти така или иначе ще бъдете определени за "Гринго", което веднага ви разделя от местното население. В самото определение "гринго" южноамериканците влагат негативен отенък. Това означава, че вие автоматично бивате причислени към богатите бели хора и от вас поне първоначално ще се очаква да бъдете такива, т.е. ще плащате като за богати бели хора, ще ви завиждат и ще ви отделят от тях. За доста неща стандарта там е двоен. От друга страна се съмнявам, че там за вас ще бъде достъпна всяка работа. В Аржентина имаше доста сурови изисквания към емигрантите, предполагам и в Уругвай не са по - ниски. Все пак в тези две страни са се предпазили от типичните за Европа емигранти и след емигрантската вълна след втората световна война процесът е овладян. Ако се стремите натам, за да постигнете добър стандарт и високо ниво на заплащане, ще се изискват да сте поканени поради някакви ваши качества, а не просто да отидете и почнете и да си търсите работа.  Да ви кажа хубаво е, че учите испански и той ще ви помогне в ежедневния живот, но един английски език би могъл да ви осигури работа като преподаватели. Нямам идея обаче доколко е платена тази работа, но предполагам, че ако не се осъществява изцяло на частни уроци, а е в училище заплащането ще е добро за да имате поне ниво като това тук, а може би и по-добро.

Когато бях в Южна Америка щом споменех, че съм от Европа в очите на хората се виждаше лека завист. Те доста са откъснати от нас, дори и само поради стойността на билетите. Имай предвид, че там разстоянията са огромни и движението из страната също е леко затруднено в смисъл, че не е евтино да обикаляш. Така че засядането, което е тук при вас има вероятност до голяма степен да се повтори и там, само че тогава да сте на някое много по- затънтено и откъснато от света място.  Нямам идея как е с природните катаклизми специално в Уругвай, но на онзи континент бедствията са в огромни непознати за нас размери.

Уругвай в действителност е най-спокойната страна, но престъпността там е в пъти по висока от тази тук. След стъмване се внимава къде се ходи и като цяло се ползва такси. Дори и по светло човек трябва да е внимателен къде се намира, тъй като грабежите съществуват и то не по джебчийския начин, а чрез използване на ножове, пистолети и каквото се сетиш. В Уругвай не съм запозната как е, но по летищата в Аржентина са налепени снимки на издирвани престъпници с надпис "Търси се". Та си изисква време да свикнеш, че такъв е живота там.

Желая ви успех, каквото и да решите!

Редактирано от mililia
  • Харесвам 12
Публикувано:

Зори, а ты по русски говоришь или хотя бы понимаешь?:)

На руски има доста информация за емиграция в Уругвай.

Ето тук примерно.
http://www.russianurugvay.com/showthread.php?t=139

http://forum.awd.ru/viewtopic.php?f=1067&t=160689

https://offshorewealth.info/immigration-and-emigration-offshore/uruguay-for-russian-immigrant/

А, този линк е може би най-полезният с прясна информация от 2016-17 година.
http://vuruguay.ru

Там например има основните цени на жилище и други режийни разходи.
http://vuruguay.ru/info/precios.html

Днес имам време, чакай да ти подаря един руско-български превод. Цени от 21 юли, 2017 г. тоест съвсем прясна информация.
Според този линк тристаен апартамент в Монтевидео може да се купи от 100 000 щатски долара до 300 000 долара според района или от 165 000 лв до 495 000 лв грубо.

Наем, в двустаен апартамент с дългосрочен договор, 60м2 е между 500 и 1000 щатски долара на месец според района или между 825 и 1650 лв.

Цени на електротехника и електроуреди
Телевизор Panasonic Led 50» Full Hd 1920×1080 Isdb-t 800$USD или 1320 лв.
Телевизор Самсунг 50 Led Tcl Uhd + Smart 900$USD или 1485 лв.
Пералня Ariston 8kg Frontal Tcm 80c 800$USD или 1320 лв.
Хладилник Bosch Acero Inox 309lts Kdn32x73 1300$USD или 2145 лв.
Хладилник LG 800$USD или 1320 лв.

Цени на хранителни продукти

Цени в песо. 28 песо = 1 $USD, а 1 лев = 17 уругвайски песос
червено месо 1кг 200-250 песос или 11.65-14.56 лв.
пилешко 1кг 80 песос или 4.66 лв.
мляко 1л 20 песос или 1.17 лв.
сирене 1кг 270 песос или 15.73 лв.
ориз 45 песос или 2.62 лв.
макарони 45 песос или 2.62 лв.
яйца - 30 броя 100-150 песос или 5.83-8.74 лв.
захар 45 песос или 2.62 лв.
брашно 20-30 песос или 1.17-1.75 лв.
чай 100гр 80 песос или 4.66 лв.
бира 1л 80-100 песос или 4.66-5.83 лв.
вино 0.75 л -  150 песос или 8.74 лв.
Вода 6 литра 75 песос или 4.37 лв.
Цените на плодовете и зеленчуците варират силно според сезона, но в момента са следните
картофи 30 песос или 1.75 лв.
ябълки 20-50 песос или 1.17-2.91 лв.
банани 30 песос или 1.75 лв.
мандарини 15 песос или 0.87 лв.
портокали 20 песос или 1.17 лв.
домати 50 песос или 2.91 лв.

Други интересни цени
Бензин около 50 песос или 2.91 лв.
Интернет оптика 60/10 Mbps 1200 песос или 70 лв.
Електричество, цени разни, но средно 6 песо-35 стотинки 1квт 
градски автобусен билет 33 песо или 1.92 лв.

• Харесвам 7
Публикувано:

Creazy Horse по изчерпателна информация за цените до сега не бях срещала-супер,много мерси!Мдааа...някои неща са като тук,други по-скъпи...Сега ще поразгледам и линковете,да руския го учехме едно време и смея да твърдя,че ще разбера за какво иде реч.Повечко ме притесни мнението на mililia.Но нали за това питам и разпитвам...

• Харесвам 1
Публикувано:

Зори, аз ти дадох по-скоро финансова информация, но mililia ти даде много ценна информация под формата на лични впечатления. И макар че не съм бил лично в Уругвай съм склонен да вярвам на mililia. Тя е един от магеланците, които много уважавам заради точните и балансирани мнения, които дава и е винаги любезна и коректна. Обърни особено внимание на това, което ти пише за престъпността! При всички случаи, обаче, когато става въпрос за място за живеене, моят принцип е око да види, ръка да пипне, така че идете и вижте. Но, имайте предвид и други страни. Защо не и Испания, например?! Тук също има много спокойни места. Испания не е само Мадрид и Барселона. Градчета като Сеговия или Толедо са изключително спокойни и приятни за живеене. Но, аз съм пристрастен, защото обичам Испания. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 3 часа, Зори каза:

Creazy Horse по изчерпателна информация за цените до сега не бях срещала-супер,много мерси!Мдааа...някои неща са като тук,други по-скъпи...Сега ще поразгледам и линковете,да руския го учехме едно време и смея да твърдя,че ще разбера за какво иде реч.Повечко ме притесни мнението на mililia.Но нали за това питам и разпитвам...

В Numbeo много подробно сравнение на цените, като избереш различни населени места в България и Уругвай цък

Според Numbeo разходите за живот в Монтевидео са с 67% по високи от разходите за живот в София.

Не знам колко сте пътували и защо точно сте се насочили към Уругвай, но аз лично не мисля, че това е идеалната дестинация за започване на емигрантски живот. Със сигурност ще срещнете много повече трудности от колкото например в Испания. Като граждани на ЕС с много по малка бюрокрация  и с много по малък риск можете да емигрирате в Испания. Много по лесно ще можете да си намерите от България работа в Испания от колкото в Уругвай. Много по лесно може да отидете за 1-2 дена до Испания за интервю с потенциален работодател и т.н. В Испания също така има много българи и български форуми, които биха могли да са ви в помощ.

Не знам какви роднини и приятели ще оставите в България, но помислете, че от Испания може да се приберете за няколко часа и за малко, пари, докато летенето от Уругвай би изисквало дълги отпуски и сериозни пари.

• Харесвам 8

Като цяло и аз смятам, че Испания е по-добър вариант за семейство с деца, има места в Южна  Испания, където температурите са подобни на тези в  Уругвай, само дето е  по-сухо, но това е предимство. В Испания престъпността е  по-ниска, а нивото на здравеопазване и образовние по-добри. Отделно, при по-ниски цени на повечето стоки и услуги, заплатите в Испания са по-високи от тези в Уругвай - https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Spain&country2=Uruguay

Основния проблем в Испания е нивото на безработица, но поне няма да имате проблем да работите легално, друг въпрос е, дали работата, която бихте намерили ще ви устройва.

Харесвам  Латинска Америка,  говоря испански, но за имиграция там не бих помислил, ако нямам някакъв  пасивен доход или солидни спестявания.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 14
Публикувано:
преди 7 часа, Зори каза:

Най- вече обаче търсим спокойствие!Това ни привлече на първо място към тази страна. Навсякаде по света има престъпления,но тук беззаконието и престъпността вече не се търпят!Имам чувството,че децата ми претръпват-като че ли е нещо нормално всеки ден да чуваш около теб как някой  пребит,убит...нямам думи.

Малко ще те разочаровам, но Латинска Америка не е точно мястото където ще намерите спокойството! В България може да ти се струват много убийствата, но в Уругвай те са близо 5 пъти повече (!!!) на 100 000 души сметнато цък

Уругвай е спокойно място само спрямо останалата Латинска Америка, но спрямо Европа и България със сигурност не е по спокойно място! Медиите малко ти изкривяват мисленето като акцентират и преувеличават престъпленията извършени в България и Европа и не се занимават например с престъпленията в Латинска Америка или Африка.

• Харесвам 9

Просто няма място за сравнение, престъпността в Латинска Америка е в съвсем други мащаби, вярно е, че Уругвай е доста по-добре в това отношение, но в сравнение с Европа е много по-опасен.

Някак си, имиджа на Уругвай е изкривен , Швейцария на Южна Америка, едва ли не една европейска държава, икономически процъфтяваща на фона на проблемите в Аржентина и Бразилия. Просто не е вярно, за разлика от Швейцария в Уругвай в продължения на много десетилетия е имало диктатура и правата на хората са били погазвани, демокрацията няма големи традиции, отделно  това е една равнинна страна с еднообразни пейзажи, често заливана от наводнения(най-високата точка е ок. 500м). За разлика от Швейцария, където  банковия сектор има голяма тежест, за Уругвай, най-важния отрасъл е отглеждането на крави. Да, цените в Уругвай са като в Западна Европа, макар и не чак колкото в Швейцария, но средната заплата е 700 долара. 

Редактирано от nomad
  • Харесвам 7

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.