Гост Публикувано: 1 септември, 2017 Публикувано: 1 септември, 2017 преди 4 часа, tch каза: Между другото има няколко индийски филма снимани частично в България и някои индийци са чували покрай това за нашата страна. А как ако пътуваш като тузар ще се докоснеш до автентичната култура? Това към мен ли се отнася? Направо ме усмихна с тази дума. Не смятам, че е задължително човек да спи човек в коптор, за да усети автентичност. Индийците са си автентични и без нуждата от сливане с тях. А сливането с местното население е една огромна илюзия - винаги ще се отличаваш като бяла афъска и ще бъдеш обект на особено внимание. Също така фактът, че не живееш така постоянно, и не желаеш да живееш постоянно, винаги ще бъде непреодолима пречка да се чувстваш като местните. Аз и нямам нужда от това, за да разбирам и да бъда част от културата им, да ти кажа. Що се отнася до автентичност, аз бях в нетуристическа област, където на никого не му пука кой си, какъв си, що си и хората просто си живеят. Спомням си как ококорих домакините си с желанието къде искам да отида в останалия от работа свободен ден. В тази част на Gudjarat имаше индийци, които не бяха виждали бяла жена и се чувствах буквално като свещена крава Отделно хотелът беше построен насред нищото - duty free зона в Kandla, специално изградена да се подкрепи икономиката поради огромната бедност на населението там - и ми стигаше да се измъкна след работа да поскитам по улиците, за да ме залее пълната автентичност... И твърдя - никъде по света не съм яла по-вкусна храна от там. Никъде!
Happy_Traveler Публикувано: 1 септември, 2017 Публикувано: 1 септември, 2017 Сливане с местните не значи спане по коптори... Най-безсмисленото нещо, ако човек е тръгнал за Индия. Елате в пловдивското Столипиново, по-евтино ще ви е. Индия има прекрасна средна класа и мнооооого повече милионери, отколкото е населението на България. Точно те могат да ти покажат истинската Индия, за мен Индия не е мръсотията и свинщините, а красотата и духовното. Защото те, макар и богати и образовани, са запазили автентичната си култура, а пак може да срещнете голями къщи, пълни с хора, но и уважение към жените, по-възрастните, традициите, религия и т.н. Там, където жените са жени, а мъжете - мъже. Всички тайни от кулинария, красиви тоалети, как се отглеждат и възпитават по 5-6-7 деца, без да ти реват, крякат, капризничат и засрамят публично и т.н., Кама Сутра... От пиле - мляко. Как да си изберете партньор в живота, астрология... @Rainy по мои наблюдения те обикновено обожават да се занимават с гости, и то чужденци. При факта, че имат слуги, шофьори и неработещи жени - задачата не е никак сложна. А къде другаде се среща такъв перфектен английски, който помага за една дълбока комуникация... 7 1 1
mililia Публикувано: 1 септември, 2017 Публикувано: 1 септември, 2017 преди 14 минути , Happy_Traveler каза: Сливане с местните не значи спане по коптори... Най-безсмисленото нещо, ако човек е тръгнал за Индия. Елате в пловдивското Столипиново, по-евтино ще ви е. Индия има прекрасна средна класа и мнооооого повече милионери, отколкото е населението на България. Точно те могат да ти покажат истинската Индия, за мен Индия не е мръсотията и свинщините, а красотата и духовното. Защото те, макар и богати и образовани, са запазили автентичната си култура, а пак може да срещнете голями къщи, пълни с хора, но и уважение към жените, по-възрастните, традициите, религия и т.н. Там, където жените са жени, а мъжете - мъже. Всички тайни от кулинария, красиви тоалети, как се отглеждат и възпитават по 5-6-7 деца, без да ти реват, крякат, капризничат и засрамят публично и т.н., Кама Сутра... От пиле - мляко. Как да си изберете партньор в живота, астрология... Лелееее, колко сладко разказваш, чак ми се приходи. Индия е извън всякакви мои планове като дестинация, ама ти как хубаво си го написала, та чак ме накара да се замисля. 3
tch Публикувано: 1 септември, 2017 Публикувано: 1 септември, 2017 преди 2 часа, Happy_Traveler каза: Индия има прекрасна средна класа и мнооооого повече милионери, отколкото е населението на България. Точно те могат да ти покажат истинската Индия, за мен Индия не е мръсотията и свинщините, а красотата и духовното. Като оставим, че твърдението с милионерите не е вярно, съм срещал богати индийци, макар и и извън Индия и никой от тях нямаше по повече от двама братя и сестри. И единствено мога да се съглася, че са запазили патриархалното в семейството и само мъжа ходи на работа. Кама Сутра евентуално, ако вече е женена, защото поне тези, които спазват традициите, правят много рядко секс преди брака.
Happy_Traveler Публикувано: 1 септември, 2017 Публикувано: 1 септември, 2017 Ами, няма да споря за твърдението с милионерите, само ще загатна, че една голяма част не са постоянно в Индия, нито си държат капиталите там, а и са с други паспорти. Повече деца са имали предишните поколения, това не го казах във връзка с това дали са просто богати или истински милионери или средна класа. И до ден днешен няма бизнес семейство, което да не държи на повече деца, братовчеди и т.н. А това за девствените образовани и образцови индийки и колко са и т.н. Те вече се женят толкова късно, на по 25-30 години, а и такива неща не се споделят много пред други мъже. В Индия дискотеките са пълни с млади хора, които не спират да се забавляват. Смесени университети. Познавам ги толкова добре, една индийка няма да си легне бързо с мъж, който може да е потенциален съпруг, приятел на потенциален съпруг, близък до семейството, тези неща стават много тайно и прикрито, за да ги знае всеки... И това нямаше нищо общо с изказването ми за Кама Сутра - т.е. вие да ходите там с цел секс!!! А че има храмове и ашрами, където се преподават Тантра и Кама Сутра практики предимно на чужденци. 1
Ametist Публикувано: 4 септември, 2017 Автор Публикувано: 4 септември, 2017 Разписанието на луксозните автобуси от Джайпур и самия автобус :))) 10
Ametist Публикувано: 4 септември, 2017 Автор Публикувано: 4 септември, 2017 Обиколка на забележителности в Делхи с такси наето от хотела - 1500 рупии за 8 часа и 80 км. За допълнителен час се доплаща 100 рупии, а за всеки допълнителен километър по 10 рупии. Е, обиколихме разни места като Джама машид (ако го изписвам правилно) - няма вход, обаче плащаш по 300 рупии за камера и телефон. Отделно има една кула на която за да се качиш плащаш 100 рупии. Плащаш за паркинг. Плащаш на този дето ти пази обувките и на някой прилепил се гид, пускаш и дарение за джамията. Честно казано не останах впечатлена. Хареса ми гледката от кулата. Гробниците на Махатма Ганди, Индира Ганди.... Вход няма. Това може да се пропусне. Индия Гейт - там беше фън :). Отвсякъде те нападат продавачи на дрънкулки, фотографи .... На фонтаните отстрани на Гейта се къпят мало и голямо. Въобще забавно е. Пазара Карол Баг - да не се пропуска :). Нямахме много време, но следващия път. Лотус Темпъл - няма вход. Много е интересен. На мен определено ми хареса. Един много стар хинду храм, където е забранено за камери и телефони. Лаксми.... Нататък не помня как се казваше. Остана само Акшардам, но за следващия път. 10
Ametist Публикувано: 4 септември, 2017 Автор Публикувано: 4 септември, 2017 Джамията Джама Машид Гроба на Махатма Ганди 13
Георги Публикувано: 5 септември, 2017 Публикувано: 5 септември, 2017 Питането на Angelika е отделено в нова тема:
Глухарче с мед Публикувано: 3 октомври, 2017 Публикувано: 3 октомври, 2017 Здравей, Само за SIM картите нищо повече не видях в темата след първоначалното споменаване. Дали успяхте да си вземете и от къде? Гледах, че трябва по 2-3 дни само за потвърждението и активирането в повечето случаи... Благодаря ти за многото полезна информация, която сподели. Сега точно правим последни приготовления и ние 1
macf1an Публикувано: 3 октомври, 2017 Публикувано: 3 октомври, 2017 преди 56 минути , Глухарче с мед каза: Гледах, че трябва по 2-3 дни само за потвърждението и активирането в повечето случаи Не е вярно това, става на момента. 1
Ametist Публикувано: 4 октомври, 2017 Автор Публикувано: 4 октомври, 2017 преди 21 часа, Глухарче с мед каза: Здравей, Само за SIM картите нищо повече не видях в темата след първоначалното споменаване. Дали успяхте да си вземете и от къде? Гледах, че трябва по 2-3 дни само за потвърждението и активирането в повечето случаи... Можеш да си вземеш от всеки офис на мобилен оператор. Има на много места. Искат паспорта и снимка. След няколко часа картата е активна и допълнително се обаждаш на един номер и въвеждаш код за потвърждение. Всичко ще ти обяснят на място, откъдето ще си купиш картата. 1
Bandit Queen Публикувано: 21 юни, 2018 Публикувано: 21 юни, 2018 (редактирано) On 7/30/2017 at 12:01 PM, macf1an said: Не е вярно това. Картата се получава от офис след като си вземеш багажа. Има карта на мястото му на брошурата, която си взимаш от имиграционните. Точно така - картата се взима от мобилния шоп, Имиграция дават брошура и указания ( в някои случаи трябва сам да си попиташ)... В края на миналата година имаше някакви неуредици и бяха спрели временно опцията с безплатните СИМ-ки ..та мисълта ми е, че вероятно някъде по летищата извън Мумбай и Делхи все още може да има неясноти и недоумения, нямам идея към момента как е, за Делхи мисля всичко е ок. За получаване на СИМ някъде изискват и address proof в Индия, (даже на мен винаги ми го искат, в която и да е институция), но предполагам, че за краткосрочните посещения не е задължителен или адреса на хотела ще мине безпроблемно. Airtel , IDEA, Jio са най-големите мобилни оператори (ако някой не знае и тепърва ще се сблъсква с това ). Те имат най-изгодни планове. Vodafone също, но аз не съм й фен..Ние ползваме основно Jio и Idea. Ametist, запечатала си изключително точно бита на средностатистическия индиец, в което (както винаги съм казвала) няма нищо чак толкова духовно 🙂 Всичко се върти около "кана-пина- пейса" (ядене, пиене, пари) ..кой какво ще облича на предстоящия фестивал...Бай Ганьовци и тарикати, колкото щеш.. Уличната култура е като стрийт фуда . Изобщо, дето се вика всички са малко или много "в джаза" ....хем аборигенско, хем пък някак си непукистко...лежерно и наивно щастливо...че на моменти чак им се възхищавам на търпението и издържливостта...Но те така са си научени - "take the life as it comes".... Четох те с интерес и сякаш открих себе си преди 10г 🙂 ..Свикнах адски трудно с някои неща, а с други се сраснах за миг... Бай дъ уей, стана ми интересно...на някой от вас някъде предложиха ли му питието "Бханг" ? Сетих се сега от поста на Happy Traveller за ашрамите и секс услугите...И да- жените в Индия определено набраха кураж и стават все по- еманципирани. Наблюдавам го от 2-3години насам . Масово проевропейско поведение. "Глад" за висше образование и кариера, но по-скоро продиктувано от желанието за независимост , а не за знание. Има го и моментът "да ида в колеж, за да се отракам". Предимно в големите и средните градове, разбира се. В т.нар рюръл ерия положението все още е зле...Седя един ден и гледам сергия за "божественото" им пани-пури, край която са се скупчили 985635896358 лелки, блъскат се коя да вземе по-бързо поредната бройка, мляскат и се уливат от еуфория и отсреща така пленително ми звучи "аарти" (това в един от автентичните храмове на Тамил Наду)...И си мислих, де, за божественото точно тоя ден . Мдааам...Индия и Индия. Асоциации и парадокси...колкото щеш...то затова е вълнуващо... Редактирано 21 юни, 2018 от Bandit Queen 1
Гост Публикувано: 21 юни, 2018 Публикувано: 21 юни, 2018 @Bandit Queen, пишеш безкрайно увлекателно и интелигентно - респект! 🙂 С удоволствие ще прочета твои неща, ако имаш съхранени. Поздрави! 🙂
Bandit Queen Публикувано: 22 юни, 2018 Публикувано: 22 юни, 2018 (редактирано) On 9/1/2017 at 11:46 AM, Happy_Traveler said: Сливане с местните не значи спане по коптори... Най-безсмисленото нещо, ако човек е тръгнал за Индия. Елате в пловдивското Столипиново, по-евтино ще ви е. Индия има прекрасна средна класа и мнооооого повече милионери, отколкото е населението на България. Точно те могат да ти покажат истинската Индия, за мен Индия не е мръсотията и свинщините, а красотата и духовното. Защото те, макар и богати и образовани, са запазили автентичната си култура, а пак може да срещнете голями къщи, пълни с хора, но и уважение към жените, по-възрастните, традициите, религия и т.н. Там, където жените са жени, а мъжете - мъже. Всички тайни от кулинария, красиви тоалети, как се отглеждат и възпитават по 5-6-7 деца, без да ти реват, крякат, капризничат и засрамят публично и т.н., Кама Сутра... От пиле - мляко. Как да си изберете партньор в живота, астрология... @Rainy по мои наблюдения те обикновено обожават да се занимават с гости, и то чужденци. При факта, че имат слуги, шофьори и неработещи жени - задачата не е никак сложна. А къде другаде се среща такъв перфектен английски, който помага за една дълбока комуникация... Абсолютно! Както обичам да казвам: сърце се опознава със сърце...Сърцето на Индия е огромно..трябва човек да тупти в резонанс с него..инак няма как да види/усети нищичко...Културният шок винаги ще го има, но пък точно той на мен ми даде възможност да стана някак по-flexible, по-адаптивна, да си каля психиката и вътрешните "сили за бързо реагиране 🙂 Рейни, хехехе...това за свещената крава е перфектното сравнение. Аз също винаги съм усещала някакво подобно благоговеене и страхопочитание от страна на индийците към мен. Незнам на братята англичани ли трябва да съм благодарна, но истина е, че за тях да видиш бяла жена е нещо супер-дупер "auspicious" . Случвало ми се е често да ме спират индийски семейства по време на път и да ме помолят за снимка с тях. Дето се шегува мъж ми " все едно, вика, като се снимат с теб и ще си уредят живота " 🙂 Между другото думата за чужденец на хинди е точно "angrez" (буквално англичанин). Гуджрат...един от най-бързо развиващите се индийски щати. По време на фестивала Навратри е невероятен! Ако имаш отново път насам - обаждай се и ...благодаря искрено! Ще ти пиша на ЛС. Редактирано 22 юни, 2018 от Bandit Queen 1
Гост Публикувано: 22 юни, 2018 Публикувано: 22 юни, 2018 (редактирано) преди 12 минути , Bandit Queen каза: Гуджрат...един от най-бързо развиващите се индийски щати. По време на фестивала Навратри е невероятен! Ако имаш отново път насам - обаждай се и ...благодаря искрено! Ще ти пиша на ЛС. 🙂 Засега нямам път към Индия, но ми е в плановете категорично - за някога. В Gujarat беше... купон. 😁 Мисля, че бях единствената ползвателка на женска тоалетна в един завод... хахаха... Трябва да ти покажа пътеписанието си за там, макар че беше по-скоро сводка. Непременно пиши - за мен ще е удоволствие! 🙂 Редактирано 22 юни, 2018 от Гост
Bandit Queen Публикувано: 22 юни, 2018 Публикувано: 22 юни, 2018 (редактирано) 1 hour ago, Rainy said: 🙂 В Gujarat беше... купон. 😁 Мисля, че бях единствената ползвателка на женска тоалетна в един завод... хахаха... Трябва да ти покажа пътеписанието си за там, макар че беше по-скоро сводка. Хммм 😄напълно разбирам защо си им била като беценен талисман 😉 И да си кажа: много се надявам да видим пътеписанието ти в най-скоро време. Гуджрат не ми е фаворит, но се ползва със специалното ми уважение като родно място на настоящия премиер Моди. Цялата "Майка-Индия" отдавна си имаше нужда от тая трансформация в негово лице и определено виждам голяма надежда за страната някой светъл ден 🙂 Пък и съм убедена, че има доста какво да разкажеш оттам. Аметист е уловила баш любимите ми места в Делхи. Индия Гейт е моята класика в жанра. Аз я предпочитам вечер..със светлините. В началото гледах като ония герои от Картуун Нетуърк , дето им се разтяга ченето, като ми насядаха посред 22:00 на тревата в парка около Гейта едни семейства с цялата си покъщнина ..кошници, тифин-и (едни металните дълги съдове "на етажи", в които се носи храна) ..не може да не сте ги виждали...че и едни постели като разстлаха, па и едно радио като си пуснаха с онези тънкогласни песни...пикник ин дъ муунлайт...Романтика отвсякъде 🙂 После разбрах, че това било обичайната семейна практика като вземе, че спре тока в Делхи (понеже и там чат пат има режим на тока през лятото) 😄😄 Живях срещу Лотус темпъл 2години и срещу Кутуб Минар после още 1. Всяка сутрин ставах и увисвах на терасата. Да си "заредя батериите" с гледката. Някакво необикновено величие там и аз като една миниатюрна капчица от мусона..Такова необяснимо силно и хубаво усещане. Абе, все едно мога да ги вдишам тия сгради , да ги разфасовам на атоми, да ги погълна и после сама да се разпадна, от удовлетворение. Канот Плейс е лудница, същото е с Карол Баг..аз препоръчвам да се види също Раджори Гардън. От некомерсиалните автентични пазари: Ладжпат Нагар , Кан Маркет, Чанди чоук. За по-културните: Прагати Мейдан (панаирното градче) и Хабитат Център. В Хабитат-а има доста културни инициативи, организирани от БГ посолството ни. За купончиите: Гургаон. На 30км от Делхи е, може би най-европеизираният и модерен център за шопинг и развлечения на младото поколение в региона. Редактирано 22 юни, 2018 от Bandit Queen 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега