Прескочи до съдържание

Радари, камери и глоби в Испания.


Alexander

Препоръчани мнения

Понеже има много магеланци, които взимат коли под  наем с Испания, реших, че ще е полезно да има една тема за евентуалните глоби.

 

Който ще кара кола, трябва  да внимава много с ограниченията, които са навсякъде и понякога са абсурдни, има  много  радари и камери за следене, кой е без колан или с телефон и цели отсечки където се мери средната скорост, макар последните да не са много.

 

По последни данни, само постоянните радари са над 900 броя, отделно има много мобилни радари в цивилни коли.

 

Както и в България, си имат много "хранилки". Често на магистралите, които са доста километри, човек може да се окаже сниман без да се усети на някое ограничение 100 или дори 80, като не визирам тунелите.

 

Радара рекордьора е на магистралата А4 между Кордоба и Севия - Cuesta del Espino и според официалните данни, събира средно по 10800 евро на ден!

 

Тук има карта с фиксираните-постоянни радари. Трябва да сложите отметка на radares, за да се видят.

 

В момента използването на детекторите на радари е забранено, може да се използва само навигация. 

Детекторите бяха забранени преди, след това разрешиха за няколко години, колкото да си купят хората и пак се забраниха. Добрата новина е, че дори да ви хванат с детектор, глобата не е много голяма 200 евро.

 

При плащане на  глоба до 20 дни или на място, като второто може да се случи при шофьори чужденци, се плаща 50% от стойността.

Ето някои глоби, както казах, сумите в таблицата подлежат на 50% намаление.   Примерно при ограничение 50, ви хванат с 101, глобата е 600 евро, но може да се платят само 300евро!

 

multasES.jpg.680401cb9803175b5fc594110165784e.jpg

 

 

Точки няма как да ви вземат, гледайте само парите-Multa в евро.

На първия ред Límite е ограничението, а в колоните надолу Exceso de velocidad са примерните превишения на скоростта.

 

Глоби за каране без колан, включително на задната седалка, говорене по телефон, хвърляне на фасове или на нещо друго през прозореца се наказва  с глоба от 200 евро.


 

Разрешено е да се кара с алкохол до 0,25 промила или на половина от България и дори денем има проверки!

 

Не е задължително карането с включени фарове.

 

Има и разни странни глоби за  каране гол, с извадена ръка през прозореца, каране в лявата лента при свободна дясна, гримиране  и разни такива, но те са доста редки.

 

Смятам, че е излишно да го пиша, но въпроси от какво ще правим сега или някакви опити за даване пари на ръка са абсолютно невъзможни и може да ви вкарат в много сериозни проблеми.

 

Лек  път.

 

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Благодаря за темата. Значително ще ни улесни и ще ни е от полза. Някои от  нещата ми бяха известни (като карането гол , с ръка през прозорец, хвърляне на боклуци), но не знаех и не се бях интересувала за размера на глобите. Отново благодаря. Дано има подобна тема и за Италия, че там редовно изгаряме.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.