Прескочи до съдържание

Скандинавска обиколка - Швеция, Финландия, Норвегия и Дания

AlexandraKo

Препоръчани мнения

преди 18 минути , Георги каза:

Още в предварителните дискусии мисля, че споменахме, че това са просто навързани отсечки на нормален транспорт, на който му се слага съответната рекламна брошура с цел да не се тормозиш ти как да си ги комбинираш. Цената не е по-различна, ако си ги купиш поотделно, ако не броим например miniprijs отстъпките за влаковете или тези за учащи, тогава отделното планиране ще е по-евтино :)

Да, сега вече знам.Ама, явно съм го пропуснала,  когато си го обяснил,не съм внимавала:(((((

Слаб /2/.:((((

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , AlexandraKo каза:

Да, сега вече знам.Ама, явно съм го пропуснала,  когато си го обяснил,не съм внимавала:(((((

Слаб /2/.:((((

Е, хайде сега, трупаме опит. Другите след теб вече ще знаят :) 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 5 минути , Боби каза:

Норвегия не е член на Европейския съюз

Член не е, но участва в Общия пазар на ЕС , Европейската икономическа зона  и Европейската асоциация за свободна търговия,  та за туй така си мислех.

В момента, Георги каза:

Е, хайде сега, трупаме опит. Другите след теб вече ще знаят :) 

Да, така е, нали това му е ценното на всичко което си коментираме и споделяме тук.

Няма по - добър източник на информация от някого,  който вече е преминал през нещо, каквото и да е то.:))))

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 39 минути , AlexandraKo каза:

Днес ще  летим за Копенхаген. Полетът ни е е в 20.05.Само този от всичките беше директен , без стоп в Осло. Уговорихме  си късно напускане на хотела , разходихме се до кулата Розенкранц, оттам също има красиви гледки.Върнахме се за обяд в хотела и след малко ще яхваме хоп-она и лифта, че да не изпуснем нещо.

Снощи, като се прибирахме от влака около полунощ, навсякъде кипеше живот. Хотелът ни е на Брюген  /или Брюге, не зная кое е правилно / една от триъгълните цветни къщички е едната му фасада, та минаваме през целия център. Заведенията пълни, навсякъде музика, глъчка. Понеже е топло тези дни, всички маси навън също пълни с народ,  направо  си имаше повече хора, отколкото денем.

Ама то, като се замисли човек, е логично - през деня местните са на работа,а туристите, трескаво се щурат по разни красоти.:)))))

За мое голямо учудване, не е пълно с азиатски  туристи точно в този момент. Но пък е пълно с италианци. Вчера на круиза, се запознахме със семейство млади хора от Отранто .Та бяха много учудени, на колко много места сме били в Италия, включително и в техния град, който на нас много ни хареса.Ама не знаеха за Матера  и връзката и с Пловдив,  та сега научиха. :((((

Не зная дали преди е ставало дума за Глобал блу - такс  рифънд   системата, която , аз си мислех, че за държавите вътре в ЕС не важи. Обясниха ни,  че не било  така, та са ни дали фактури за нещата, които пазаруваме .Като отидем довечера на летището, ще кажа върнаха ли нещо.:)))

Малко снимки от Берген:

P_20170816_093550.jpg.5c27a1bc9310b9358e1b06dd156f4bde.jpgP_20170816_101952.jpg.795253cf873d0bb3b4ddd858607d0c23.jpgP_20170816_102604.jpg.611b763a8bafc04aaceb3b8c64d46e83.jpg

P_20170816_103240.jpg

P_20170816_105756.jpg

P_20170816_122333.jpg

P_20170816_112116.jpg

P_20170816_093556.jpg

Писал съм някъде,че връщането на ДДС е елементарно и става за няколко минути.Просто търси къде е гишето на съответната компания.Подписваш се на квитанцията и ти дават ДДС-то.Проблем е,че го връщат само в крони.Ако не ти трябват,аз ще ги купя.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Emil Chakalov каза:

Писал съм някъде,че връщането на ДДС е елементарно и става за няколко минути.Просто търси къде е гишето на съответната компания.Подписваш се на квитанцията и ти дават ДДС-то.Проблем е,че го връщат само в крони.Ако не ти трябват,аз ще ги купя.

От няколко дни Берген има нов терминал за международните полети.

Изцяло е на селфчекин, което,според мен е супер.Няма опашки, когато и да идеш,веднага се чекираш и и си оставяш багажа на лентите.

Много машинки за чекиране,много бег-дроп

ленти.

Трябва да се внимава с теглото на багажа.Като се сложи на лентата,ти излиза червен надпис да си то вземеш, ако е повече от 20 кг.Ако е в норма,ти позволява да сканираш кода на багажния

етикет ,лентата тръгва автоматично и ти го прибира.

Такс фри.

В дясно от входа на новия  IT терминал има гише на Авинор -там един младеж млати печати по фактурите.

После,след секюрити контрол има  бук шоп.Може по карта,може кеш в норвежки крони.

P_20170817_174356.jpg

P_20170817_174517.jpg

P_20170817_174531.jpg

P_20170817_174527.jpg

P_20170817_174434.jpg

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 20
Връзка към коментар
преди 11 часа, Emil Chakalov каза:

Много ти благодаря, ама всичко наместих. :))))

Една част във фри  шопа,  другите смених.Аз от БГ купих по 5000  швеЦки и норвежки крони.Бях си решила,  каквото остане, да го менкам  за датски. И така направих на летището в Копенхаген,  каквото артиса,  го обърнах. 

Връзка към коментар

И както казва П.Пенев: "Всяка радост е бременна с мъка", хубавото  време,  което имахме в Берген се плати с други разни работи. :((((

Закъснения разни  - първо,  по отсечките за круиза.

Второ - днес самолетЯ  за Копенхаген закъсня с повече от час, В резултат на което се дотътрихме къде 11 и кусур, тамааааан,  като Юръпкар бяха хлопнали  кепенците. :(((Та платения рента кар ни се изплъзна2 :(((

Взехме си такси до хотела. Добре, че оня Драгор  форт, дето му работи рецепцията до 17, го смених овреме с нормален, че се настанихме къде полунощ,  без проблем, че и по два джина  пихме вече на бара.:)))

Утре ще се разправяме с рент-а-кара. 

На летището в Берген,  като се оказа, че ще клечим много,  потърсихме  лаундж. Има само на SAS, като покараме Дайнърса,  не им бяха познати,  по ни поканиха да влезем. 

Нямаше кой знае какво - кафенце,  сокове,  плодове и канелени кифлички. 

Бърз интернет и контакти за зареждане.

Никой, обаче, не ни поиска картите,  гледам,  че и на другите също.Което ме озадачи. Защото в същия салон в Осло не ни приеха.

Оказа се,  че днес му е първият работен ден на новия терминал  и това е бонус -който иска, в илиза безплатно.:)))

Като за първи работен ден имаше и много изгодни цени и на фри шопа. 

Та, както обикновено - лошото и доброто,  с малък превес на второто. :))))

• Харесвам 22
Връзка към коментар

Наспахме се,закусихме и чакаме шатъла на хотела до летището,за да си вземем колата.

Хотелът е AC hotel Bella sky от веригата Marriot .Много интересен като дизайн и обзавеждане,с два футуристични корпуса,свързани със стъклени мостове .

Докато чакаме , притича едно момче,служител на  хотела,чул ни,като си говорим та ни се израдва,че рядко имало българи.

И ние му се зарадвахме и си  побъбрихме.:))))

Няколко снимки на хотела.

P_20170818_105340.jpg

P_20170818_105335.jpg

P_20170818_105331.jpg

P_20170818_105219.jpg

P_20170818_105138.jpg

P_20170818_105214.jpg

• Харесвам 23
Връзка към коментар

Еха-а-а, аз бях в същия хотел преди три години! Беше толкова нов, че като се опитах да го видя на гугъл мапс ми излизаше строителна площадка :) . На закуска има от същите ония мивки за сок с тъч скрийн, които беше снимала по-напред в темата от друг хотел. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Днес си взехме колата, дето ни се полагаше вчера.:)))

Дадоха една новичка Тойотичка,  Иван казва,  че е ужасно пъргава ,сребриста, много хубава. 

Обачеее,  тука тия от Юръпкар са големи чифути. 

Както вика бай ви Ганя, "Гиди,  чифути, с чифути  - все Гут моргИн и все пари искат!"

Та, значи,  тука, хем пълна застраховка,  дето е повече от наема,  хем и секюрити депозит.

И обясниха,  че  двете работи нямали хич, ама, хич нищо общо, :)))

И понеже ние сме от тия,  дето все плащат, че да няма проблеми,накрая ни дадоха по едно шише вода,че и студена.УмрЕхме си от смЕх с Иванча. :)))))

Но пък добре са разходихме днес.

Хелзингьор, Хамлет, Мамлет,  отръшкано беше всичко , там Иван е в стихията си. Мъкна ме по всички мазета и подземия, дорде умрях от страх,  толкова е мрачно и ужасно.:(((

После се метнахме с колата  на ферито  за Хелзингборг и се разходихмеи из Малмьо, ама взе да вали, та го ударихме на автообиколка. Ама, Търнинг Торсо на Сантяго Калатрава не го пропуснахме.Всъщност, аз само това исках да видя в Малмьо, другите неща не са ми толкова важни.:)))

От Малмьо минахме по моста Йоресунд,  отдавна ми беше мечта и се прибрахме в Копенхаген.

Тоест, направихме едно кръгче .

P_20170818_122452.jpg

P_20170818_145429.jpg

P_20170818_170346.jpg

P_20170818_150954.jpg

P_20170818_150517.jpg

P_20170818_152836.jpg

P_20170818_181403.jpg

20170818_190456.jpg

20170818_191120.jpg

20170818_161239.jpg

• Харесвам 28
  • Шок 1
Връзка към коментар

Днес голям рахат из Копенхаген.Събота е,навсякъде е спокойно,няма тълпи като вчера.Разходихме се мързеливо и лежерно,  и пихме кафенце на хубаво място .

P_20170819_092937.jpg

P_20170819_094802.jpg

P_20170819_094748.jpg

P_20170819_093437.jpg

P_20170819_094741.jpg

P_20170819_102659.jpg

P_20170819_110648.jpg

P_20170819_103509.jpg

P_20170819_103553.jpg

• Харесвам 27
  • Браво 2
Връзка към коментар

Много е хубаво, навсякъде, където не си бил.  Особено пък,с точния човек до себе си. Скандинавия много ни хареса. Чисто,  подредено, усмихнато. Даже,  накрая,  вече и цените не ни се виждаха високи. :)))

Ама, най-най-хубаво е,когато си дойдеш у дома. 

Защото, човек ходи,  където ходи и накрая се прибира у дома.

И там му е най-хубаво.Според  мен,  така трябва да бъде.

Та, вече сме си у дома.След 15 дни в Скандинавия,  след много нови неща,  които видяхме,след много нови хора,  които срещнахме , след много нови преживявания, сме доволни, че сме си у дома. :))))

Направила съм една камара хубави снимки, полека -лека  ще ти сортирам и ще опиша в нова тема, в детайли цялото пътуване. 

В заключение на тази ще кажа,  че в четирите скандинавски държави много ни хареса, ако човек е достатъчно информиран, може да си спести някои големи сметки.Но не зная колко бюджетно може да бъде едно пътуване в тази посока.:(((

Или, поне, аз не бих могла да дам такъв съвет. За съжаление. :((

20170819_093233.jpg

• Харесвам 26
  • Благодаря 2
  • Браво 4
Връзка към коментар

@AlexandraKo , добре дошли у дома. :)

Чакаме подробния пътепис - дневник.

---------

p.s. @Георги, няма ли най-после да забраниш смяната на аватари. Но преди това да не забравиш да върнеш "жълтата" снимка на AlexandraKo и AlexandraKoВ.   :):lol:;)

Връзка към коментар
преди 4 минути , ven62 каза:

@AlexandraKo , добре дошли у дома. :)

Чакаме подробния пътепис - дневник.

---------

p.s. @Георги, няма ли най-после да забраниш смяната на аватари. Но преди това да не забравиш да върнеш "жълтата" снимка на AlexandraKo и AlexandraKoВ.   :):lol:;)

Благодаря! В мое отсъствие накой  ми откраднал слънчевата  снимка:((((

Ще си я издиря тези дни.

• Шок 1
Връзка към коментар

:)Чудесен стил. Поздравления за труда. До сега не бя изкушена от скандинавия, вече съм...Може ли като реша, че ще попътувам натам, да се спазарим за програма от вас...:)щото ненавиждам да се ровя и целия кански труд... И аз като вас не съм спестовница,  допада ми вкуса...та мисля, че ще ми хареса...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 43 минути , shnuky каза:

:)Чудесен стил. Поздравления за труда. До сега не бя изкушена от скандинавия, вече съм...Може ли като реша, че ще попътувам натам, да се спазарим за програма от вас...:)щото ненавиждам да се ровя и целия кански труд... И аз като вас не съм спестовница,  допада ми вкуса...та мисля, че ще ми хареса...

С удоволствие! 

Стига да мога, ще помогна.

Връзка към коментар

Ми, много добре ти се получи скандинавската обиколка. Браво за организацията, за изпълнението и за това, че намираше време да споделяш с нас от мястото на събитието!

И добре дошли у дома :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, bulpa каза:

Ми, много добре ти се получи скандинавската обиколка. Браво за организацията, за изпълнението и за това, че намираше време да споделяш с нас от мястото на събитието!

И добре дошли у дома :)

Благодаря, ние сме много доволни. Всичко си вървеше по мед и масълце - без закъснения на полети, /с Норвежците се пътува много хубаво/, без проблеми с хотелите. Никъде ни ни караха да чакаме, ако не е станало 14 часа, веднага ни настаняваха. Круизът до Финландия  беше много хубав, изобщо - с чудесни впечатления сме от цяла Скандинавия. Спокойно, подредено, всички говорят английски, лесно се разбираш навсякъде и с всички. Според мен, много голям плюс, за да си изкараме хубаво, е че нямаше тълпи от азиатци. Което много ме учуди, че иначе, те са навсякъде по света и по много.:resent:

Може би, уцелихме такъв момент, в който имаше много италиански и френски туристи.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Добре дошла у дома, Алекс! На мен също ми беше много интересно и полезно написаното от теб, защото още сме в Скандинавия. Само с последното не мога да се съглася - тълпите от азиатци са навсякъде. Явно вие сте имали късмета да ги избегнете.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , pamela каза:

Добре дошла у дома, Алекс! На мен също ми беше много интересно и полезно написаното от теб, защото още сме в Скандинавия. Само с последното не мога да се съглася - тълпите от азиатци са навсякъде. Явно вие сте имали късмета да ги избегнете.

Значиии, прав е мъж ми, като вика, че този "Goooooood luck" с дръпнатите очички,  ми бил един от подаръците за празника.:lol:Вероятно сме ги изпреварили.Не е като да нямаше хич, ама не на тълпи.:)

Пам, а вие къде сте?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.