Прескочи до съдържание

Октомври в Languedoc-Roussillon

searus

Препоръчани мнения

Планувам едно 8-дневно пътуване до Франция края на октомври и сигурно съм твърде голям оптимист да се надявам на поне що-годе сухо време, и то в планината, обаче датите са фиксирани и билетите бяха най-евтини до там (до Carcassonne). Планът за първата половина от престоя е вече нахвърлен, но ще му трябва малко изчистване, на място според времето и настроението, засега списъкът със забележителности е следният:

Chateau de Foix
Château de Montségur
Gorge De Galamus
Château de Peyrepertuse
Château de Quéribus
Puilaurens Castle
Eus
Villefranche de Conflent
(Grotte des grandes canales)
Evol
Castelnou
Ille-sur-Tet
Vernet les Bains
Gorges de la Fou
Gorges de Termes
Gorge de Padern
Gorges du Verdouble
Le petit train jaune
La Fontaine des Amours (Rennes des Bains)

Това за цели 3 дена. Мда, много оптимистично, но искам всичко :lol: Нощувките още ги търся, но ще са в района Prades-Castelnou-Trilla (надявам се).
Държа на жълтото влакче, един-два замъка (но то така или иначе са на всеки ъгъл), поне едно ждрело (повечето са близо до Peyrepertuse), някое друго селце, и за десерт едно гьолче на любовта (все пак Франция нали), но евентуално по път за второто ни село. Ако някой има още предложения... не ми ги казвайте, че сме и с малко дете, не искам да се налага да му правя легло в багажника :lol:

Втората половина още хич я няма и точно за нея търся помощ. Нощувките вече са резервирани в Servian, и дотук. Тъпото е, че имаме лимит на колата под наем (2000 км за 8 дена) и затова голямо мислене и пресмятане правя (иначе щяхме и до Прованса да стигнем). В този район съм си записала само близките селца от 'онзи' френски сайт (плюс още едно незнамвечеоткъде):

Lagrasse
Minerve
Olargues
Saint Guilhem le Desert
Cordes-sur-Ciel

Бягаме от големите градове, искаме селца и природа. Няма да е лошо да имам под ръка и някоя друга винарна, особено с препоръка, чеее, избор да иска човек! Втората част като цяло я пиша по-лежерна, кулинария и леки разходки. Ако някой е бил по тези места и може да препоръча нещичко (особено по крайбрежието, че то остана малко забравено, но да не е на много туристическо място), ще съм много благодарна :)
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Така е, не се знае, което е най-кофти, като трябва да тъпчеш и зимни, и летни дрехи в ръчен багаж ;) А и Марсилия не е съвсем същото като Пиренеите, но се надявам, какво друго ми остава :lol:

Връзка към коментар

Чудесен регион сте избрали!!!

Относно вторият ви по-лежерен такъв: в Безие е много хубаво но си е туристическо,подобно е и в Нарбон,за Каркасон и Перпинян пък да не споменавам-там си е гмеж от туристи.

Ето няколко предложения от мене:

-задължително:-Saint Guilhem le Desert

-също много красиво и спокойно е в  Saint-Martin-de-Londres

-градче на брега на морето-Сет/там бяхме планували нощувки които впоследствие отпаднаха/,но градчето е супер.

-и в никакъв  ама в никакъв случай не пропускайте Ним.Това за мен е един от най-хубавите френски градове.Не е малък,но е страшно спокоен.Със забележителностите си от римската епоха-Арената,Мезон Каре и Тур Мане и невероятните си паркове и градини,чисти и просторни сенчести улици изпълнени с кафенета и красиви площади с фонтани-страхотен град.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ним и аз му мятам очи отдавна, може и да успеем да го вмъкнем към края, след като ударим чертата на километража, че дотам си е към 140 км, ако минем през Saint-Martin-de-Londres (и още толкова наобратно). Обаче може би е по-добре да си го оставим за някоя седмица в Прованса по-нататък, иначе не е като да не ми се иска... Сет си го записвам, мерси! Saint Guilhem le Desert ми е в списъка, Безие не ме влече, нито Нарбон или Перпинян, но Каркасон ще му метнем едно бързо око, поне на небезизвестното Cite

Връзка към коментар
преди 3 часа, searus каза:

Каркасон ще му метнем едно бързо око, поне на небезизвестното Cite

Не знам дали ще ти е полезно,но ще ти напиша няколко съвета за Каркасон или по-точно за Средновековният Каркасон/Cite/.След като влезете в крепостта и я разгледате етаж по етаж, не бързайте да тръгвате на обиколка по стените.Слезте в главният двор и отидете в десният му ъгъл от където ще можете да разгледате няколко от бойниците и, а и има изход към крепостният ров,който е превърнат в приятна алея за разходки с маси и пейки.След това вече тръгнете на дългата обиколка по стените.Това ви го казвам,защото тръгвайки веднъж по стените ,посоката е само една и връщане назад няма/или поне е много трудно/ а и има специално назначен персонал да следи за правилното движение на туристите.Накрая ще стигнете до едни врати,въртящи се в посока,която ще ви изкара от крепостта.Излезете ли вече сте в сърцето на средновековният Каркасон близо до църквата,но сте извън крепостта.Църквата Свети Назарет е много хубава и ви съветвам да я посетите.Уличките на града са изпълнени с народ,но са толкова пленителни,че те връщат в една отминала епоха.Ресторантите,намиращи се из целият старинен град са от добри,по-добри.Насладете се на града изцяло и не бързайте. Минете по Rue de la Porte d'Aude и слезте на запад към едноименната порта.От там се разкрива страхотна гледка към извисяващата се на хълма крепост.

Ако искате да видите целият средновековен Каркасон от високо,ще трябва бая да потърсите view point,защото целият хълм разположен срещу Cite-то е преграден с бариери,което прави минаването с автомобил невъзможно.Ако искате обаче да се разходите мисля,че ще намерите подходящата и за очите и за сърцето гледка.;)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Страхотни съвети, благодаря! Колко време горе-долу отнема тази разходка по крепостта (само тя, за града ще имаме някой друг час на връщане)? Защото все пак се налага да бързаме, ако искаме да стигнем до 'наше село' с две отбивки по пътя... А съм и с двама поспаланковци :lol:

Връзка към коментар

Е, значи при нас ще е максимум час и половина ;-) Не мисля, че в който и да е момент от обиколката ни ще е възможен маршрут, отнемащ повече време, заради 3-годишното, просто физически няма да издържи, а ние определено нямаме желание да го носим на ръце повече от 10-тина минути. За съжаление все още почти всичко се върти около неговите способности и нужди, и съм се простила с идеята, че ще видим и правим съвсем каквото искаме... Затова и много неща за гледане, но за кратко , с почивка в колата помежду им. Градският туризъм, от опит, е доста по-труден.

Връзка към коментар
преди 5 минути , searus каза:

Е, значи при нас ще е максимум час и половина ;-) Не мисля, че в който и да е момент от обиколката ни ще е възможен маршрут, отнемащ повече време, заради 3-годишното, просто физически няма да издържи, а ние определено нямаме желание да го носим на ръце повече от 10-тина минути.

Ние също бяхме с дете на 2 години и 11 месеца :) и с още едно на 10 години и си разгледахме крепостта без проблеми,но си адски права в това,че ми се откъснаха ръцете а и не само моите.И всичко това е защото в крепостта не пускат с колички за деца.Те се оставят в стая за багаж ,намираща се вляво от касите.Носехме и раница/самар за дете,но пък него го бяхме оставили в колата. Но всички тези атрибути при вас са липсващи защото ще сте със самолет.Наистина  с деца е много по-трудно да се разглеждат забележителности от подобен тип-замъци,крепости и подобни,затова наблегнете на разходките.

Връзка към коментар

Самолетът не пречи, можем с количка там, но не ще дребното, от сигурно година не ще. С нищо не ще, така че да, повече природа и малки селца. Крепости и градове сутрин след сън и закуска, с най-много енергия. Всичко се наглася, с малко съобразителност, гъвкавост и сметки ;-) плюс трето око за изненади (и пълни джобове с лакомства). Аз ти следях подготовката и пътешествието, много ви се радвах, че сте хукнали с две деца на такава обиколка :-) 

Връзка към коментар

А някой случайно да се е возил на този малък жълт влак? Гледам му разписанието и се чудя дали тръгват 3 влака едновременно в 9:37? Първият поне има малко по-различно разписание и явно е транзит по някои спирки, въпреки че то всички спирки, с изключение на удебелените, са по желание, изрично трябвало да се каже на персонала предварително. Не като купуваш билета, а на самия влак? Това значи ли, че има и само една цена??? И билетите с час ли са, или просто отиваш и чакаш, на който успееш да се качиш? На връщане трябва ли да се купува нов билет, или може направо в двете посоки да се купи (в такъв случай важи ли за всеки влак наобратно?)

train jaune timetable.png

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Вече завърнали се, да кача няколко снимчици от разходката ни, без коментар, че не съм си събрала мислите още ;)

Carcassonne

IMG_6920.JPG.22bb7744f58f4f1a036acb57a66abbfc.JPG

Château de Puilaurens

IMG_7013.JPG.56920b2d23aa0a3d869e2ec8d00be11f.JPG

IMG_7037.JPG.1e6e4808df784c20763c5b5cd80d8ede.JPG

Château de Peyrepertuse

IMG_7053.JPG.92d18cdd3dad2ddf652bd261f16abe55.JPG

IMG_7079.JPG.d178336f1a3af317edce1056ff4a1248.JPG

Gorges du Termenet

IMG_7221.JPG.a535ee9e2a182d21f2b85339aec4427a.JPG

IMG_7241.JPG.74684b194fe56f0a014400ffe9a1d80f.JPG

Gorges du Tarn

IMG_7335.JPG.935beb59e3138bb0b2157a0004751c97.JPG

IMG_7329.JPG.2dc30e39a936da1583ace8dbadb7c830.JPG

IMG_7323.JPG.367a2c91d807b693bb339c299ed6193e.JPG

IMG_7311.JPG.dea720ceb29157583d53c1b9042cec87.JPG

IMG_7317.JPG.dfe837835636b4512aafd8ebaa56e4dd.JPG

IMG_7296.JPG.382273a3845d245685810994eea6e33b.JPG

IMG_7282.JPG.40dd6198ed07dd593e79b0db602f0201.JPG

Лозята...

IMG_7362.JPG.f81c35f314e656d09843548b75497f30.JPG

Селцата...

IMG_7368.JPG.51089e7ceddfc3f5d5846004ebd248fc.JPG

IMG_7172.JPG.7c77eb52a5d199aef30c92ce7e040df7.JPG

IMG_7193.JPG.c8dc2aab9dc3b861ff5d16837d31a275.JPG

IMG_7266.JPG.78701634cde18e80195e1710d9e6cd5b.JPG

• Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.