Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Aleks
    Aleks

    Иран - топлотата на един криворазбран народ

    Иран - топлотата на един криворазбран народ 

    Алекс Роберт Бояджиян

    За връзка и повече снимков материал: https://www.instagram.com/aleks.robert/

     


    Откакто се преместих да живея в Швеция, преди много години, винаги съм имал близки приятели от Иран и винаги са били най-гостоприемните и въобще най-топлите хора, които познавам.

     

    Поради една или друга причина обаче, на Запад, човек като чуе думата “Иран“ , винаги я асоциира с тероризъм, лоши и зли хора и въобще радикализъм. Предполагам голяма доза от вината за това се дължи на медиите.

     

    Вече бях посетил доста страни по света които карат европейците да настръхват, щом чуят имената им. “Виетнам?! Как така ще ходиш във Виетнам и въобще какво ще дириш там?“ са ме питали мои близки, които все още свързват страната с война и размирици.

     

    Аз обаче си знам своето и ми е като златно правило (почти) никога да не се доверявам на 3-ти лица и на това какво са чули за някое място. Обичам да ходя сам и да видя всичко лично, за да мога да си направя собствени изводи и впечатления. Вече бях прекарал цял месец обикаляйки из китайските земи, преди да се събудя една лятна сутрин и да реша че тоя път ми се ходи към Древна Персия.

     

    55956_650_.jpg.430cf961c321fb5796fdf2aac9f2e6fb.jpg

     

    За мое огромно щастие, с българския паспорт получаваме правото на Visa on Arrival (виза при пристигане на летището). Платих 75 евро за тази едномесечна виза и още 15 евро за застраховка, която ме накараха да си направя. Малко скъпо ми се стори за виза, но нямах друг избор. Поне стана бързо. Нямаше чакане, тъй като пристигнах около 03:00 часа след полунощ и летището беше пусто. Настроението ми беше сравнително добро – още с кацането ме посрещнаха с усмивка и с още по-

    голяма ме изпратиха. 


    Държа да предупредя, че когато ходих (август, 2017) абсолютно всички чужденци (или хора с чужда, различна от иранската, дебитна карта) не можехме да теглим пари от банкоматите, тъй като Запада е бил наложил поредните си санкции на Иран. С други думи: парите ни бяха ограничени. Колкото си бях изтеглил преди да вляза в страната, с толкова разполагах, т.е. около 600 евро. Предварително бях изчислил, че около 80 евро ще отидат само за визата.  

     

    55957_650_.jpg.9d43638747c23424c103b7cf027afb58.jpg

     

    Обменихме набързо пари на самото летище. За моя огромна изненада, рейтингът там беше сравнително по-добър от официалния (този който пише в интернет) и се втурнах в първото такси към Техеран. Метрото все още се строеше, така че отпадна като вариант, въпреки че е 100 пъти по-евтино. Запознах се с две китайки и една сингапурка на самото летище и решихме да си споделим таксито. След малко пазърлък успяхме да се договорим с лъчезарния таксиджия за по 4 долара на човек, с условието да ни хвърли всеки на адреса, където щеше да пренощува.

     

    55962_650_.jpg.675d3499de7b744ac0f931e57ef0303e.jpg

     

    Още с пристигането един ирански приятел от Швеция ме свърза с негови близки приятели от Техеран. Уговорихме си среща да ме разведат из Grand Bazaar Teheran - стар, исторически мега пазар/битак в сърцето на града, може би един от най-големите в света. Човек може да се лута там с часове. Втурваш се в една от малките улички встрани и  навлизаш в изцяло нов свят. С думи не мога да опиша атмосферата и енергията, която успях да изпитам на това място. Милиони хора минвават през пазара всеки ден. Търговията не спира. Продаваха се всякакви неща – от персийски килими, одежди, бижутерия, та през локуми и сладки изделия, ядки, персииски фурми и какво ли още не. Цветовете са навсякъде. Определено едно от топ 10 неща в Техеран които човек трябва да види с очите си.

     

    55963_650_.jpg.0d4f4a960a63a833bcee29a011e9b4f1.jpg

     

    Продължих обиколката на града с един от новосъздадените ми приятели и той ме разведе из най-популярните туристически атракции.  След като разгледахме Golestan Palace и изпихме по чаша чай, реших да продължа с разучаването на Техеран. Откъм архитектурна гледна точка Иран определено има какво да предложи. Джамиите и въобще повечето от сградите им са дело на страхотни гении и изкусни майстори. Прекарах около месец в Иран и въобще не се наситих на уникалната им  архитектурата.

     

    55944_650_.jpg.332ea5808a4cbf8800190a10e6f593c6.jpg

     

    Забравих да спомена относно чая – оказа се, че на изток от България, абсолютно всички пият чай. Той е нещо свещенно и е буквално навсякъде.

     

    Другото, което ми направи е, че ценностната им система е една идея по-различна от тази на Запад. Семейството им, като че ли се оценява много повече отколкото кариерата например. Хората са много по-сплотени. На няколко пъти имах късметта да вечерям с човек, с който съм се запознал току-що и той естествено ме покани в дома си, за да хапна заедно със семейството му. Това определено затвърди мнението ми, че иранците са един от най-топлите народи на тази планета. Готови са да споделят с теб и малкото, което имат! 

     

    55945_650_.jpg.b9f234257408f1060cc1074cbf22be07.jpg
    Вечеряме с Абас и баща му

     

    За феновете на екзотичната храна – няма да останете разочаровани. Иранската кухня има прилики с балканската и е също толкова вкусна, ако не и повече. Яде се много ориз, месо (главно агнешко) и хляб. Всичко това е приготвено по техен, персийски начин. Опитах и камислко месо. Излишно е да казвам колко вкусно беше.

     

    55958_650_.jpg.eb88203495fa8fc2ca11b46f4358a7d2.jpg

     

    Алкохол обаче се намира трудно. Продават безалкохолни бири, които имат вкус по-скоро на сок. Но почти всяко семейство си прави вино.

     

    Друго нещо, което забелязах е, че персийците обичат да се снимат с чужденци. Винаги усмихнати, местните обожават да позират заедно с туристите.

     

    55942_650_.jpg.3743d7fea58b2882eacf69deb77b1d27.jpg

    На фитнес в едно малко селце. Когато разбраха, че съм чужденец, се изредиха да се снимаме.

     

    През един от първите ми дни в Техеран ходих да изкача Кулата Мулад (рождество), от която всички казваха, че гледката е невероятна. Не грешаха! Тя разполага с панорамен изглед към цял Техеран и отвъд него. С фотоапарата не успях да заснема всичко, което очите ми виждаха. За жалост (или пък не) билетите са всички туристически атракции са на много достъпни цени за местни хора и на десеторни цени за чужденци.

     

    55943_650_.jpg.be7ab8385c837de183877f2aea039120.jpg

     

    Пътуването ми из Иран беше на автостоп, през по-голямата част от времето, на няколко пъти спах в непознати хора и семейства, които ме приеха с отворени обятия. Нощувах и в пустинята, което беше едно от най-прекрасните изживявания. Постоянно ходих на походи и разглеждах красивите джамии. Смея да кажа, че Иран има едни от най-красивите джамии в света. На снимката е джамията в Шираз - всяка сутрин слънцето се отразява през прозорците и се получава този прекрасен ефект:

     

    55941_650_.jpg.2c1b9926d52f9d35cf5d6c3fcc0f917b.jpg

     

    Пътувайки из страната стигнах до извода, че лоши хора и опасни страни няма. Навсякъде хората са си хора. Те са отворени и ще бъдат добри към теб, ако ти самия си такъв. Ако човек е позитивно настроен към непознатото, то той ще бъде доволен и щастлив от всяко пътешествие, където и да е то. Иран за мен беше уникално приключение и го препоръчвам горещо на всички!

     

    За финал - една снимка от пустинята в Иран:

     

    55948_650_.jpg.36967e2c75ec30736058189b213231b4.jpg

     

     

     

     

    Забележка: пътеписът е публикуван и в сайта на пейка на следния линк:

    http://www.peika.bg/statia/Iran_toplotata_na_edin_krivorazbran_narod_l.a_i.102993.html

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    @Aleks,благодаря ти за чудесния пътепис.

    Откакто съм в магеланци,промених мнението си за държави като Иран и Ирак.Към по-добро.

    Не само медиите са виновни за негативизмът.Неосведомена бях за много неща за живота и ценностната система на хората.Притесняваше ме отношението на мъжете към жените им.Прочетох много книги и разбрах,че навсякъде по света има терористи,заклети ислямисти,както и изключително почтени и добри хора.Вече не слагам под един знаменател всички.

    След време със сигурност ще искам да посетя Иран.За да се убедя лично в казаното от теб.

    @Happy_Traveler също има заслуга за промяната на светогледа ми към по-цветни нюанси.За което Благодаря.

    • Харесвам 3
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Светославов

    Публикувано:

    Благодаря за споделеното! 

    Раздуха тлеещата мечта да побродя из тази древна страна.

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Фантастично! Благодаря!:)

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    И аз ви благодаря за милите думи. :) 

     

    Ако имате някакви конкретни въпроси с радост бих се радвал да ви отговоря.

     

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Чуден пътепис! Дава друга гледна точка за тази страна. Няма човек, който да е посетил Иран и да не е споделил за добротата на хората там. 

    Благодаря, че ни разказа преживяването си!

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    И аз благодаря за пътеписа.. Иран ми е в плана за догодина, надявам се всичко да е наред дотогава...След като отидох в Ливан и видях колко е различно от това, което ни се представя, сигурна съм, че и за Иран ще е същото.

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много полезно и интересно ми беше да прочета!

    Снимките са страхотни.

    Аз съм фен на мястото от много време, дори една от любимите ми книги е Бустан на Саади, гробницата му е точно в Шираз.

    Радва ме, че там са отворени към туристите.

     

     

     

     

     

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Прекрасен пътепис, разказвай, разказвай! Че да се навият повече хора да отидат и да изживеят магията на тази страна!

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Чудесен пътепис с доста полезна информация!

    Въпросът ми е: слагат ли печат в паспорта, защото знам, че това може да е проблем при посещение в някои страни (например САЩ).

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 37 минути , Nikolay Ivanov каза:

    Чудесен пътепис с доста полезна информация!

    Въпросът ми е: слагат ли печат в паспорта, защото знам, че това може да е проблем при посещение в някои страни (например САЩ).

    Слагат и виза също. Ще трябва да смениш паспорта.

    • Харесвам 4
    • Смея се 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    преди 14 часа, Nikolay Ivanov каза:

    Чудесен пътепис с доста полезна информация!

    Въпросът ми е: слагат ли печат в паспорта, защото знам, че това може да е проблем при посещение в някои страни (например САЩ).

    Слагат да. Доста е цветна и готина от друга страна. Смяната на паспорт не е кой знае каква философия обаче - само ще трябва да си платиш пак (за съжаление).

     

    Аз моя го смених в българското посолство в Армения. Малко тромава процедура беше там обаче накрая всичко се получи. Ако се намираш в България ще е в пъти по-лесно.

    преди 22 часа, Happy_Traveler каза:

    Прекрасен пътепис, разказвай, разказвай! Че да се навият повече хора да отидат и да изживеят магията на тази страна!

    Благодаря ти от все сърце :)

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Проблема никога не е в народите, проблема винаги е в политиците и в заблудените души, които им вярват безрезервно.

    Благодаря ти за увлекателния пътепис. :)

    • Харесвам 5
    • Браво 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Прочетох го на един дъх. Благодаря за страхотния пътепис и красивите снимки! Никога не се бях замисляла за Иран като възможност за туризъм, някак не ми е минавало през ума. Благодарение на Вашият разказ определено ще го имам предвид занапред ^_^

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    На 7.05.2018 г. в 23:06, Aleks каза:

    И аз ви благодаря за милите думи. :) 

     

    Ако имате някакви конкретни въпроси с радост бих се радвал да ви отговоря.

     

    Алекс, мисля го Иран от миналата година. Две въпросчета имам само: 1) Подходяща ли е страната за солово пътуване (безопасно, без да имам познати там, хостели и  т.н.) 2) Не е ли много топло август, защото аз имам възможност да пътувам само юли и август? Благодаря предварително :)

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Написаното отново ме накара да мисля за посещение на Иран! 

    Много добър пътепис!

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много интересен пътепис, браво! Аз лично никога не съм асоциирал Иран с тероризъм и лоши хора, а по-скоро с идиотски режим, но готини и гостоприемни хора. 


    Аз също имам три въпроса. :lol:


    Може ли чужденка-туристка, примерно жена ми, да посети Иран без да трябва да си покрива главата с никакви кърпи, забрадки и други подобни?
    Къде в Иран мога да пия студена бира или поне сангрия след дълъг изтощителен туристически ден?
    Какви са последствията ако ме хванат с чаша бира местните ислямски заптиета?


    Подозирам някак си, че отговорите няма да ми харесат. Но, определено при промяна на режима и аз бих се замислил за посещение. Все пак говорим за наследниците на една наистина велика цивилизация - Персийската.

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Aleks

    Публикувано: (редактирано)

    На 5/22/2018 в 22:49, Salsam каза:

    Алекс, мисля го Иран от миналата година. Две въпросчета имам само: 1) Подходяща ли е страната за солово пътуване (безопасно, без да имам познати там, хостели и  т.н.) 2) Не е ли много топло август, защото аз имам възможност да пътувам само юли и август? Благодаря предварително :)

    Здравей Salsam! Да, аз лично пътувах през повечето време изцяло сам, като постоянно срещах други соло пътешественици и веднъж не чух някой да е имал проблем. 

     

    Пълно е с хостели, но няма да ги намериш в популярните сайтове или приложения като hostelworld или agoda. 

    По-скоро аз ползвах следния уебсайт и той ми свърши чудесна работа: http://hostelsiniran.com/

     

    Очаквай да плащаш около 10 евро за споделена стая, като почти винаги е включена чудесна персийска закуска. Условията за супер. В Техеран, Кашан и Шираз ползвах посочените в уебсайта хостели и останах много приятно изненадан.

     

    За топлото - аз бях там през август/септември ако не се лъжа и не бих казал че беше голяма жега. Тоест търпи се. 

    В някои крайща на България като че ли става по-топло от там. :) 

     

    Дано да си намерил отговор на въпросите си.


    Поздрави,

    Алекс

    преди 18 часа, Crazy Horse каза:

    Много интересен пътепис, браво! Аз лично никога не съм асоциирал Иран с тероризъм и лоши хора, а по-скоро с идиотски режим, но готини и гостоприемни хора. 


    Аз също имам три въпроса. :lol:


    Може ли чужденка-туристка, примерно жена ми, да посети Иран без да трябва да си покрива главата с никакви кърпи, забрадки и други подобни?
    Къде в Иран мога да пия студена бира или поне сангрия след дълъг изтощителен туристически ден?
    Какви са последствията ако ме хванат с чаша бира местните ислямски заптиета?


    Подозирам някак си, че отговорите няма да ми харесат. Но, определено при промяна на режима и аз бих се замислил за посещение. Все пак говорим за наследниците на една наистина велика цивилизация - Персийската.

    Не мисля, че ще е ОК за жена ти да се разхожда напред-назад без шала на главата. Всички го правят (макар много от тях да не искат) - така че ако жена ти ще ходи натам, нека просто свикне с идеята, че за известно време ще трябва да прикрива косата си. Не мисля, че е кой знае каква работа. :) 

     

    За студената бира - алкохол по магазините определено няма да намериш. На няколко места видях да имат безалкохолна бира, но тя имаше вкус на сокче. Ако пък случайно някак си установиш контакт с местно семейство - със сигурност все някое от тях ще ти предложи да пробваш алкохола им. В повечето случаи имат вино. Те си го правят сами.

     

    Ако те хванат с чаша бира не зная какви ще са евентуалните последствия. Излишни неприятности. Не мисля, че си струва. 

     

    Това е от мен засега. :) Отивайте и споделете после как ви се е сторило. Успех!

     

    Поздрави,

    Алекс

    Редактирано от Aleks
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Благодаря Алекс! Както и предполагах, няма да ми харесат отговорите, но здраве да е, ще чета интересни пътеписи за страната от теб и други магеланци. От любопитство проверих какво се случва ако те хванат с алкохол и тъкмо четох, че двама иранци отнесли 160 удара с камшик за две провинения за пиене на алкохол, а трети път като ги арестували ги осъдили на смърт. Това е лудост! :OНяма и вариант жена ми да си покрива главата заради някакви, айде да не казвам какви, че пак ще ме цензурират. :biggrin:

     

    Между другото, исторически Персия е била известна с виното си и то е част от нейната култура, дипломация, литература. И като любопитен факт, арменското малцинство в Иран, както и асирийското, като християни са получили правото да произвеждат малки количества вино за собствена консумация и религиозни цели. В резултат на това, арменците в Иран са едни от най-големите дилъри на вино на черния пазар в Иран.:lol:

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Aleks

    Публикувано: (редактирано)

    На 25.05.2018 г. в 21:18, Crazy Horse каза:

    Благодаря Алекс! Както и предполагах, няма да ми харесат отговорите, но здраве да е, ще чета интересни пътеписи за страната от теб и други магеланци. От любопитство проверих какво се случва ако те хванат с алкохол и тъкмо четох, че двама иранци отнесли 160 удара с камшик за две провинения за пиене на алкохол, а трети път като ги арестували ги осъдили на смърт. Това е лудост! :OНяма и вариант жена ми да си покрива главата заради някакви, айде да не казвам какви, че пак ще ме цензурират. :biggrin:

     

    Между другото, исторически Персия е била известна с виното си и то е част от нейната култура, дипломация, литература. И като любопитен факт, арменското малцинство в Иран, както и асирийското, като християни са получили правото да произвеждат малки количества вино за собствена консумация и религиозни цели. В резултат на това, арменците в Иран са едни от най-големите дилъри на вино на черния пазар в Иран.:lol:

    Да, всъщност си прав, неведнъж чух че едно от малкото места, където можеш законно да поръчаш алкохол в Техеран е бил някакъв арменски бар. Иначе за Армения мога много да напиша и разкажа. Страхотни спомени имам от там. Наполовина арменец съм и винаги ми е било мечта да отида. Е, в последствие си поживях едно три месеца и попътувах немалко из страната. Местните там бият отвсякъде персийците по гостоприемство 😁 (колкото и невероятно да звучи - тъй като иранците са си супер гостоприемни като цяло, така че само си представяйте какво става в Армения 🙂).

     

    Относно Иран - според мен отивай ако имаш интерес към културата, страната и народа. Тези измислени правила не трябва да те спират. 🙂 

     

    Редактирано от Aleks
    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Най- добрият приятел който съм имал до сега беше иранец. Когато си отиде в Иран бях адски депресиран цял месец. Неповторим човек!

    • Харесвам 3
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много добър пътепис! През кой месец ходи? Подходящо ли е да пътувам сама на автостоп? В Армения нямах проблеми, но Иран е ислямска държава и това ме кара да питам дали бих имала проблеми?

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    По принцип няма проблеми, но зависи и колко сте опитна в стопа. Ако имате притеснения - по-добре да се качвате само при семейства.

    • Харесвам 1
    • Благодаря 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.