Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Angelina Tsvyatkova
    Angelina Tsvyatkova

    Япония в три сентенции

    Първоначално исках да събера Япония в 10 изречения, но като че ли се събра в 3 J .

    Това са изречения/сентенции, на които попадах съвсем случайно по време на нашето пътуване и които обаче, по изключителен начин оформиха образа на Япония в очите ми на пътешественик.

    1.      Take time to be kind - Токио

    2.      Beyond the age of information is the age of choices – Йокохама

    3.      Let`s appreciate beautiful nature. Nature is an important friend - Нара

    Бързам да кажа, че това не е пътепис, въпреки че имах голямото желание да напиша, но така и не намерих време. За това пък се получи нещо като къс разказ – не особено добър, но пък наситен с полезни факти надявам се. J Просто се почувствах длъжна да ги споделя, тъй като едни от най-ценните неща за Япония научих именно от Магеланци, за което сърдечно благодаря.

    Организирахме пътуването точно покрай цъфтежа на вишните, към който японците имат меко казано култ. Точната прогноза, в кой град, по кое време ще цъфтят, научихме от специален сайт, в който всяка година февруари месец се обявява очаквания цъфтеж на вишните по градове. На базата на тази прогноза, планувахме и пътуването си. Тръгнахме на 29.03 и се върнахме на 05.04. За това време посетихме Токио, Йокохама, Каназава, Осака, Киото, Нара, Хирошима, о.Миядзима. Трябва да кажа, че видяхме максимума за престоя ни от почти 2 седмици. В общи линии имахме по ден на град, като за Токио и Киото си бяхме оставили по 2 дена.

    Токио

    Националният музей на Токио има супер градина, която обаче е отворена до 16ч. Имайте предвид, че май всички музеи в Япония са отворени до 16ч.

    Ueno park е най-хубавият парк, който видях в Токио. Източните градини на императорския дворец не ме впечатлиха чак толкова, както и много други преди мен. Не бих инвестирала време отново да ги гледам.

    В град Токио има гара Токио. Внимавайте с това. Стават грешки.

    Шинкансена за Каназава се хваща от гара Токио!!!!

    Можете да пътувате и без резервирани места във влака, но ако избирате по-ранен влак има опасност всички места във влака да са резервирани и да не можете да се качите в него.

    С карта Суика се ходи навсякъде. Много е удобна за ползване – метро, локални влакове, автобуси, вендинг машини. Поръчах си я още с JR pass.

     

    Ако ще кацнете на Ханеда, ще ви е много удобно да отседнете около Shanagawa station. Kayku line от летището ходи директно там за 20 мин. Това е като гара разпределителна. Оттам може да се хващат Шинкансени, метро, локални влакове (като Яаманоте лайн)

    Вземете си адаптор за ел.устройствата, които ще ползвате. Там се ползва 120W напрежение и не във всички хотели имат адаптори. Май никъде нямат J

    Доста хора говорят някакъв английски, но много често не до там, че да ви разберат. Не разчитайте, че в хотела ви ще говорят английски, защото това изобщо не е задължително.

    Традиционно стаите са супер малки. Стандартната двойна стая е 11 кв.м. Обръщайте внимание на това като правите резервациите си, за да не останете неприятно изненадани. При резервация на хотел, обърнете внимание дали имат чек ин 24/7, особено ако имате късен полет като нас и пристигате на летището към 23:00ч. Имайте предвид, че паспортната проверка и чакането на багажа отнемат около час общо. Разбира се, това е малко относително, но споделям лично впечатление.

    Тук властва абсолютен минимализъм. Виждам, че са големи почитатели на френските сладкиши. На Гинза имаше десетки френски сладкарници.

    Спокойно можеш да хапнеш основно на всякъде до 1000 йени, което е 16лв. Разбира се може да бъде и много по-скъпо, зависи къде ще спрете. Аз лично за вечеря съм давала най-много до 3500 на човек, но това ориентировъчно е и бюджета ми в България, София.

    Задължително си вземете фери до Одайба. Това е изкуствен остров. Имат си и плаж. Уникално е. Можете да се върнете и с влак както направихме ние.

    Йокохама

    Много приятен град на морето, на 25 мин с влак от Токио. Най-много ме впечатли Минато Мирай дистрикт и най-вече парк Ямашита. Ако не сте били в Китай, ще ви е интересен и Китайския квартал.

    Киото

    JR3 bus отива до Golden Pavilion - Kinkaku, Ryoanji temple, Ninnaji temple – за него се ползва JR pass, може да се ползва обаче и автобус 59. Не пропускайте да посетите Бамбуковата гора в Сагано. Може би това е един от най-ярките ми спомени от Япония, наред със Златния павилион, планината Фуджи, о.Миядзима, а и Хирошима.

    Нара

    За да стигнеш до Тайджи темпъл и най-основните храмове от JR station в Нара трябва да хванете автобусна линия 2 и да слезете на спирка 7. Нара е страхотен град.

    Бях изненадана от факта, че много японски изделия и заведения носят френски имена и че в Гинза на всяка крачка има френски сладкарници. Трябва да кажа, че това до някъде ме разочарова.

    Бяхме и в Каназава, Осака, Хирошима,о. Миядзима, който горещо препоръчвам да включите в програмата си ако ще ходите до Хирошима.

    В заключение, бих искала да добавя, че най-голямата забележителност в Япония за мен….бяха самите японци! J

     

     

    P90401-115348.jpg

    P90401-130334.jpg

    P90402-115319.jpg

    P90403-114434.jpg

    P90403-120930.jpg

    P90403-153211.jpg

    P90403-164745.jpg

    P90403-165105.jpg

    P90403-171347.jpg

    P90331-120102.jpg

    P90331-121106.jpg

    P90331-142710.jpg

    IMG_6964.JPG

    P90326-043335.jpg

    P90403-161931.jpg

    P90331-141149.jpg

    Редактирано от Angelina Tsvyatkova

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Няма текущи коментари



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.