Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • мими
    мими

    Япония през юни 2019 - част 2: Храна и подаръци в Япония

      Описание: Споделям само лични впечатления по тези теми. Не претендирам да съм обхванала цялата информация по темата.

    Храна

     

    Ще споделя само лични впечатления за храната в Япония, защото има достатъчно известна информация.

    Из Токио може да се хапне различно – като бюджет и качество. Най-евтиното е да си купите бенто бокс (кутия с храна) от някой супермаркет (не са много тези магазини), от веригата 7/11, дори от магазин за подаръци или други стоки, които предлагат и такива кутии.

     

    Друг вариант бюджетно хранене е да се подмамите по снимките пред заведенията, да си вземете от автомат на самообслужване храната и да седнете на няколкото масички в тясното заведение. Не съм ползвала лично това обслужване.

     

    Това, което ползвах, е храна в ресторанти с обслужване. Менюто е на японски, но поне има много снимки на храната. След избора храната идва много бързо. Обикновено е пържено – скариди, пилешки меса, гарнирано с картофки, видове зеле или други малко известни ми неща.

     

    20190608_203826.thumb.jpg.b578798739d90a73a235925c781cc048.jpg

     

    20190613_195834.thumb.jpg.0e8212aaf670c03fede7b8ec8e8a8458.jpg

     

    20190613_195837.thumb.jpg.84ef9fba7c7ed899b748ce22323c5c92.jpg

     

     

     

    Никога няма да ви излъжат със сметката, така че се доверете. Не е прието да оставяте бакшиш, ще ви догонят да ви върнат рестото.

    Много е вкусно tsukemono – мариновани зеленчуци с вкуса на кисели краставички. Имаше ги на закуска и като гарнитура в ресторантите.

     

    Закуската в хотела предлагаше супа от нудъли. Не беше предпочитана от европейски туристи.

    Вареният бял ориз е неизменна част от менюто. Предлага се както ние предлагаме хляб. Японският ориз е по-различно приготвен от китайския – не е мазен, лепкав е и като че ли безсолен. Обикновено при сервиране питат желаете ли ориз към порцията. Мисля, че е безплатна добавка.

    Предпочитах да се храня с рамен – голяма купа с топла бистра чорба, нудъли, парчета варено месо и отгоре пресни зеленчуци (настъргани моркови и зеле). Засищащо и достатъчно като порция.

     

    20190611_150907.thumb.jpg.180e15e11c821a4b0b9fbadcefbf5fba.jpg

     

    Изключително ми хареса chawanmushi – с консистенция на крем-карамел, но солен. Имаше го на закуска в хотела – в една тава, от която всеки си отсипваше с голяма лъжица.

    На Такешита и не само там ще видите улични павилиони, които продават палачинки с големи цветни топки крем. Приготвят ги на момента. Не ми харесаха като вкус.

     

    20190612_152400.thumb.jpg.653fe45a3b3c063fdf9ccd5e2cd772fc.jpg

     

    На много места из градовете ще видите Starbuck кафе. Предлаганите напитки и храна, както и обстановката са по европейски стандарт. Много уютно се чувствах в такава среда.

    Местната бира е Kirin. Не е лоша. Саке не съм опитвала.

     

    Подаръци от Япония

     

    С откриването наскоро в София на японския магазин Miniso се обезсмисля пренасянето на стоки от Япония. Това е мое усещане.

    Относно дрехи и обувки. Най-приемлива като цени е марката Uniqlo. Размерите, дизайнът и цветовете на дрехите обаче са по японски изисквания. Японците не се обличат цветно, основно в черно-бяло. Обувките са с дизайн на ученически от 20 век.

     

    Разбира се, всеки иска да си дойде със сувенири за близките. Имайте предвид, че всички те са произведени в Китай.

    Има няколко вериги за сувенири с приемливи цени (нещо като нашите за 1 лев) и един от тях е Don Quihot. Това са магазини обикновено на няколко етажа и ги има навсякъде. Друг е Hyakuen shop или All for 100Y.

    Типичните сувенири са кокеши (японска кукла), саке в стъклена чаша (за сувенир), кутия за храна (бенто бокс), дарума (кукла без очи), манекинеко (котка с вдигната лапа), furin-bell (звънче).

    Японската козметика е много качествена. Добре е да се купи от специализиран магазин, а не от евтин.

    Има много дрогерии, препълнени с мехлеми, лентички, пластири и други неща. Лошото е, че надписите са само на японски. Аптеки в тази страна няма.

     

    По съвет на приятели аз оставих пазаруването на сувенири на летището Нарита. Това е грешка – малък избор, само 1-2 магазина, на доста високи  цени, безкрайни опашки. Имаше и проблем – не искаха на друг българин да продадат саке, защото по паспорта мислеха, че е от страна в забранителния списък за износ. Трябваше няколко души да обясняваме на началника на продавачите къде се намира България и че сме европейска страна.

    Редактирано от мими

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Дани Магелани

    Публикувано:

    Могат да се намерят оригинални японски сувенири в специализирани магазини, но са много скъпи. Дори кимоно или тъкан за кимона може да се намери в тях. Цената започва от 5000 йени за метър и достига до 200000-300000 за метър.

    Всчико в масовите магазинчета е китайско - магнити и пр.

    Саке и уиски е добре да се купи от хранителен магазин. Аз намерих саке от 100 до 250 йени в тетрапак кутийки по 180 мл. и  270 мл.

    В Окинава купих сок от техния специален лимон. За 200 мл. около 500 йени. В стъклени или пластмасови бутилчици. И  соев сок също. Доста се притеснявах за счупване. Оцеляха в чекирания куфар.

    • Харесвам 3
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.