Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Niya de Luna
    Niya de Luna

    ПРИКЛЮЧЕНИЯ ПО ВИЕТНАМСКИ

      Описание: Пътепис, описващ три седмично пътуване през Виетнам.

    Имала съм късмета да попътувам доста, но безспорно най-любимата ми дестинация е Виетнам. Имам толкова мили спомени от тази държава, в която прекарах три незабравими седмици и реших да споделя преживяванията си с вас, та ако се чудите дали да посетите Виетнам, то отговорът моментално да стане ‘ДА!’.

     

     

    1. Сайгон и делтата на Меконг

     

    Прекарах една година в Камбоджа, преподавайки английски в една детска градина и обиколих цяла Югоизточна Азия, но си бях оставила Виетнам за десерт. Какъв страхотен десерт беше! Уредих си визата в една туристическа агенция в Камбоджа, спомням си, че беше много лесно. Разликата между двете страни е видна от границата Камбоджа пълен е хаос, а Виетнам доста по-уреден. Единствената подготовка, която бях направила бе да запазя първата си вечер в един capsule hostel. Чувала бях за тях и, че са доста популярни в Япония та ми беше интересно да ги пробвам. Сайгон ми хареса страшно много и в крайна сметка останах пет вечери.

     

    Тук е моментът да вмъкна,че виетнамците са изключително дружелюбни и много обичат туристи. В тази страна се чувствах като истинска медийна звезда, защото получих много помощ от местните. Първата виетнамка с която си писах бе Аи Лин. Бяхме се намерили в Couchsurfing и тя ми беше предложила да ме покаже Сайгон. Дойде да ме вземе с мотора си още на първата вечер и отидохме на йога, а след това да пием страшно вкусни шейкове. На следващия ден ме заведе на обяд в едно много симпатично местно ресторантче и ми предложи да ме свърже с нейни приятели от провинцията, които много обичали гости. Аз приех с удовоствие.

     

    В Сайгон също така се запознах и с Денис и Кловър, две приятелки на една моя позната, които също ме приеха с отворени обятия. Разходихме се из града, пихме по една бира и си говорихме за пътувания и приключения. Оказа се, че Кловър също планира пътуване през дните през който аз бях във Виетнам и се уговорихме да попътуваме заедно.

     

    Що се отнася до туристически атракции най-голямо впечатление в Сайгон ми направи музеят на войната. Особен заради рязкия контраст със дейстйствителноста в забързания и оживлен Сайгон, който аз видях. Определено си струва да се посети. Освен това много ми харесаха и старите сгради във френски стил, който са превърнати в кафета - много бяха уютни.

     

    През единия от дните, които прекарах в Сайгон си запазих еднодневен тур по реката Меконг. Взеха ни с бусче рано сутринта и се върнахме вечерта. Не си спомням цената, но беше много приемлива. На този тур се запознах с Крис и Денис от Нова Зеландия и обменихме контакти, тъй като те следваха същия маршрут като мен. В делтата на Меконг се повозихме с лодка и похапнахме вкусно и се отправихме обратно към града.


     

    2. Загубена в провинцията

     

    Свързах се с гостоприемните приятели на Аи Лин, които ми предложиха да им погостувам в провинцията. Приключение само като за мен, помислих си аз. Заръчака ми да бъда на местната автогара в уречен ден и час и да не се притеснявам за нищо повече. И действително беше така - следващите дни прекарах у семейство виетнамци, които ме гледаха буквалн като писано яйце. Дори не знам как се казваше районът, който посетих, но беше дълбоката провинция, където бях единственият турист и самата аз се превърнах в атракция.

     

    Гостувах три дена на прекрасното семейство през които нямах никакви грижи - те ми готвеха, гледаха, развеждаха и дори ме поканиха на сватба на техни приятели. Да посетиш сватба във Виетнам си е истинско преживяване, което пожелавам на всеки. Леко е сюрреалистично, защото гвоздеят на програмата е караоке, но пък имаше изобилие от вкусна храна.

     

    Като стана въпрос на храна във Виетнам кухнята е наистина уникална. Не си спомням едно ядене, което да не ми е харесало, но най-вкусна беше домашно приготвената храна от милото семейство. Безкрайно съм им благодарна,защото ме накараха да се почувствам като вкъщи в една непозната за мен страна. Може би се питате на какъв език си комуникирахме. Истината е, че те не говореха английски много добре, а аз виетнамски изобщо, но въпреки това с жестове се разминахме и наистина почувствах много близки макар и да не не можехме да говорим на много теми.

     

    След три дена като почетен гост, за които не пожелаха да вземат и стотинка от мен, ме качиха на автобуса и потеглих към следващата спирка - Да Нанг.

     

    3. Да Нанг и Хой Ан

     

    Помните ли Кловър? С нея се засекохме в Да Нанг и посетихме много интересен будистки храм в града на многото красиви мостове. Много е практично във Виетнам да пътуваш с виетнамци - те знаят най-добрите места и говорят езика, а и са страшно любезни и приветливи.

     

    Следващата ни дестинация с Кловър бе старинният град Хой Ан, където прекарахме два дена карайки колела и наслаждавайки се на вкусната кухня от местния пазар. Аз изцяло се доверих на Кловър и коприрах изцяло това, което тя си поръчваше и не сгреших нито веднъж. Хой Ан е китно малко градче със старинни сгради и малки тесни улички. Много е живописно и си заслужава да се потопите в прекрасната му атмосфера поне два дни. Това направих аз.

     

    4. Ханой и Халонг бей

     

    За съжаление Кловър трябваше да се прибира в Сайгон и след кратка спирка в Хуе, аз продължих с влак към столицата Ханой. Определено Сайгон ми хареса повече от Ханой, но и той си имаше своите предимства - много живописно езерце в сърцето на града и евтина бира. Много евтина. Една бира струваше поне тогава около 20 цента. Излишно е да казвам, че благодарение на това създадох много приятелства. Крис и Денис, които познавах от по-рано също бяха в Ханой по това време и с тях си прекарахме много весело.

     

    Задължително трябва да спомена и Джулиан - един много откачен германец с когото ходихме в някаква нелегална дискотека, в която влезе полицията. Принципно Виетнам е социалистическа република, но аз не съм виждала по-големи капиталисти от тях. Въпреки, че дискотеката беше нелегална, собствениците все пак подкупиха полицията някак и партито продължи. Та и полиция ме гони във Виетнам.

     

    В Ханой отседнах в хотел в центъра на града и от там имах възможност да се отправям на екскурзии и разходки. О! Дори и един ден намерих работа във Виетнам тъй като парите ми бяха на попривършване и за 3 часа преподаване на английски изкарах 100 долара, които ми свършиха работа до края на екскурзията. С тях си покрих екскурзиите до Халонг Бей и планинската област на Виетнам.

     

    Единственото за което съжалявам е, че прекарах само един ден в Халонг Беи. Наистина магнетично място, което си заслужава да се посети на спокойствие, за да му се насладите. Отделете му поне 2 дена, ако се запътите натам.

     

    5. Пак в в провинцията

     

    Бях решила,че Сапа е прекалено туристически район за мен и, че искам да посетя по-малко известна част от страната и наистина ми се получи. Намерих обява във Фейсбук на една виетнамка, която се казваше Ния и предлагаше двудневна екскурзия до развиващ се туристически район за 50 долара. Все едно по поръчка. Идеално ме устройваше!

     

    Оказа се,че Ния тъкмо започваше да развива туристически бизнес и аз бях една от първите и клиентки, което означаваше, че получих ВИП обслужване. Горещо ви препоръчвам нейната туристическа компания Zonitrip, ако имате нужда от туристически услуги във Виетнам.

     

    Та във въпросната екскурзия бе включен транспорта, храната и преспиването при племето Хмонг. Бяхме малка група от 6 (четирима виетнамци и двама чужденци)  човека и местните ни посрешнаха повече от топло с песни, танци и изобилие от храна. Тъй като районът още не беше развит като туристическа дестинация, преживяването беше много автентично и незабравимо.

     

    Това беше последната спирка от прекрасното ми три седмично посещение във Виетнам. Отправих се към Лаос със сърце пълно с любов и признателност към тези мили и доброжелателни хора и към хората като цяло.

     

    Благодаря за отделеното време и дано пътеписът ми ви е дал идейки. 

    1.jpg

    2.jpg

    3.jpg

    4.jpg

    5.jpg

    6.jpg

    7.jpg

    8.jpg

    9.jpg

    10.jpg

    11.jpg

    12.jpg

    13.jpg

    14.jpg

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    От теб направо струи добра енергия.😊. На човек му иде да те прегърне. 

     И кво за Лаос😊. Ами Камбоджа? ☺️. Разказвай де. 😊

     

    П. П. С дъщери съм и се чудя не им ли е страшно на вашите. 

     

     

    • Харесвам 3
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Здравей Иво, благодаря за коментара. Нашите са с побелели коси и двамата, ама луд умора няма. 😁

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове
    Дани Магелани

    Публикувано:

    Поздравления, смело момиче!

    Твоят пътепис измести Виетнам с няколко позиции по-напред в плановете ми.

    Срещите с местните те обогатяват много. Радвам се, че си имала този шанс!

    Успех в бъдещите пътешествия!

     

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много се радвам, това ми беше целта 🙂  Благодаря за пожеланията

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове


    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.