Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • cck
    cck

    Тайланд - януари 2014

      Описание: В Бангкок, ХуаХин, Пукет, АоНанг, Краби, Патая през декември и януари

    Здравейте, Магеланци и Тайландци :)
    Тази чудна сбирка на по бирка на 21.12.2013 беше интрото към новогодишното ни пътешествие.

    Само дето три часа по късно, в ранни доби, трябваше да се става.
    Маршрутът е познат, но и различен (с автомобил от София до Истанбул, а после с Емирейтс). На този етап единственото ясно бяха полетите Истанбул-Бангкок-Истанбул и хотела за първите 2-3 дни. А програмата щяхме да нагласим на място.
    Този път бяхме по-голяма група - цели четири човека.
    Новото по пътя - stopover в Дубай.
    Толкова се бяхме засилили на промоционалните билети, че си докарахме по 17 и 19 часа престой на DXB.
    Не че друга година не сме стояли по 5-6 часа, но тук определено цялата компания беше съгласна с преспиване и "брънч у мола".

    И така - излизаме си от ръкава, дамата Dalia от Arabian Airpass оставила на рецепцията им документи и визи. Събраха ни в едно бусче и след половин час се бяхме настанили. Сутринта започна с почетната обиколка около Бурж Халифа, кафе и бърза сверка на предшопинговите цени на Jimmy Choo (Дубай шопинг феста е от 2ри януари до 2ри Февруари). Трансфер до летището и Бангкок.
    01_Dubai_mall_aquarium.jpg
    02_Dubai_mall.jpg

    За Банкок в други пътеписи е ставало въпрос (ето един мой от предната зима) пък и съфорумците доста поразказаха.
    Нашите приятелите не бяха ходили до там и съответно с удоволствие повторихме Wat Pho, Wat Arun, задължителните Khao San и Siam и други разни започващи със Wat, дори и на индийски храмове успяхме да попаднем.
    03_Bangkok.jpg
    07_Bangkok.jpg
    08_Bangkok.jpg

    А на Khao San какво - ами wilks :) Естествено се бяхме уговорили предварително за място и час та седнахме да си побъбрим - той за неговите планове, а аз как ми намазаха ските.
    04_Bangkok.jpg
    Това за ските не съвсем в преносен смисъл. Освен, че си забравих камерата в една от масажорните на улицата, ми и така се бяха престарали с разните му масла, че се хлъзгах в собствените си джапанки докато се опитвах да се придвижвам. Туристически неволи, какво да правиш...
    Понеже хотела беше до Lumphini парк и около него се поразмотахме.


    Имаше и организационна част - кола под наем и визи за Бирма.
    С rent-a-car-а обаче ударихме на камък. Сигурно 10 агенции сме проверили и нищо. Руснаците ни изпревариха - бяха взели всички коли до пети януари :) Вот и всё.
    А визите за Бирма са обяснени тук. Не че не се мотахме да уцелим точната врата на мианмарското посолство, защото ако дойдете следобед визи само се дават, а документи не се приемат. Както и да е, това пък беше повод да се запознаем с Дейвид - съдържател на близкото кафене и преселил се от Велика Британия преди няколко години в Тайланд. Та в приказки и закачки Жоро (много умни хора в телефона ми се мъдрят като Жоро) вече беше разказал на Дейвид за нашите дайвърски щения в посока Ко Чанг. Та и Дейвид раздаде знания по тази тема, че и контакти. Много полезно, въпреки това, по-късно се оказа, че не ни бил точно това маршрута.


    Единият от дните в Бангкок бе заделен за турче до Тигровия храм в Канчанабури, посещение на слонска ферма, кратък речен тур със сал и вече познатите ни атракции от предното ни пребиваване по тези места.
    05_Kanchanaburi.jpg
    06_Kanchanaburi.jpg
    09_Kanchanaburi.jpg
    10_Kanchanaburi.jpg

    11_Kanchanaburi.jpg
    12_Kanchanaburi.jpg

    Следваше Хуа-Хин.
    Както стана дума - ако сте четирима си има предимства. В случая бе далеч по-лесно, пък и изгодно, да се движим с такси от град до град.
    Закараха ни до кралския курорт Хуа-Хин. Кралски, понеже там са резиденциите на сегашния (Rama IX Bhumibol), а и на предни крале - . Някои от тях са отворени за публика. Пък ние и заради плажа. По-конкретно  този до Royal Thai Army Development Center (Suan Son Pradiphat) с огромна пясъчна ивица, в по-голямата си част безлюден с рачешки скривалища. Въобще романтика.

    13_HuaHin.jpg
    14_HuaHin.jpg
    15_HuaHin.jpg
    16_HuaHin.jpg

    Общото ми впечатление е, че там определено (в сравнение с Пукет и Патая) е значително по-спокойно.
    Плажът е добър, но водата се оказа хладка :) Всъщност някъде на този етап установихме, че хотелчета на Ко Чанг няма свободни (такова чудо като 100 % booked в Booking.com не бях срещал), а дайвърите, с които си писахме ни казаха, че поне до седмица нямат гмуркания и е ветровито.

    Последва бърза смяна в плана и групичката ни се раздели - едните през Банкок към по топлото Адаманско море, а другите подир wilks в Сингапур да празнуваме новата година.
    ...

    Прескачам малко (ще го разпиша в отделно пътеписче) и отново сме в Тайланд. По-точно на Пукет. За ден-два да си вземем другарчетата и да продължим.
    Ей, не ни върви на този Патонг. Излизаме сутринта и заваля порой. Вярно за час, но провали идеята за Paradise Beach. Останахме си на Патонг, навестявайки Hard-Rock кафето, масажи и плажа (не, че се оплаквам).
    20_Patong.jpg

    Отминаха си двата дена, събрахме си багажа и се преместихме на континента. По-точно в AoNang до Краби. А тук пъх случихме на бунгала и на риби.
    И в AoNang кипи живот, но туристите бяха предимно германци, холандци, италианци, че и шведи.
    17_AoNang.jpg
    19_AoNang.jpg
    21_AoNang.jpg

    Маймуните на плажа са свободни и добре охранени. Като се поразхлади слизат от скалите и погват плажуващите за храна. Тази по-специално явно беше гледала рекламата на бисквитки „Орео” и понеже се сдоби с пакетче от същите бисквитки - качи се на дървото, разделяше си ги, облизваше си крема, и ги мяташе отгоре. След като свърши пакетчето, слезе да ги забърше от пясъка и доизяде.
    18_AoNang.jpg

    18a_AoNang.jpg

    Гмуркане

    Дайвинг има в този район, а има какво да се гледа. Но поради горещото ни желание да сме със самостоятелна лодка, некореспондиращо с наема на такава (25 000 THB с пазарлък) преминахме на варианта лична longtail за цял ден и шнорхели.
    Огромно благодаря на Жоро за подводните снимки - защото човека подготвен - подводен фотоапарат, неопрен, плавници метър и нещо, трениран в апнеята. А ние като изтински мързеливци с аварийните жилетки и шнорхелче закачено на маската.
    22_Phi_Phi.jpg

    23_Phi_Phi.jpg

    24_Phi_Phi.jpg

    25_Phi_Phi.jpg

    26_Phi_Phi.jpg

    27_Phi_Phi.jpg

    28_Phi_Phi.jpg

    29_Phi_Phi.jpg
    30_Phi_Phi.jpg

    С тази лодка се разходихме до няколко околни острова, до Phi Phi Don и мястото от филма "Плажа". За разлика от предната година (урокът е научен вече), избягвайки тълпите от туристи чрез договорка с нашия капитан за разминаване във времената за посещение на съответните места, се получи наистина прекрасна екскурзия по вода.
    Плажовете този път бяха прекрасни, морската вода - също, времето – слънчево...изобщо идилия.
    31_Phi_Phi.jpg


    От това крайбрежие с AirAsia се върнахме към Бангкок. От там направихме една еднодневна екскурзия до Патая, градините NongNoch, няколко храма и едно от селищата на Karen (жени с дълги вратове).
    За Патая нямам добри думи - задръстването в града е невероятно. Всъщност движение с автомобил просто няма. Чадърите са буквално един върху друг, а пазарът е просто навсякъде - сергиите се подават и от лодки от водата. Цените по това време на годината са меко казано невероятно високи, а братушките преобладават.
    32_Pataya.jpg

    Но градините NongNoch си заслужават. Ако обичате орхидеи и изобщо култивирани градини, то това наистина са кралски градини. Оформени са с множество допълнителни атракции, и има елемента на лунапарк - слонски шоута, танцьори и т.н. 500 thb е удоволствието, като няколко часа мисля са достатъчни.
    33_NongNoch.jpg

    34_NongNoch.jpg

    35_NongNoch.jpg

    LongNeck Village (Karen)

    Отбихме се е до това интересно място. Първообраза е близо до Chiang Mai, а тук се е преселила по-малка групичка (примерно 100-тина души).
    Според вижданията на тези Karеn за красота следва жената да има много дълъг врат. Постига се, чрез слагане на месингови пръстени на врата и под колената (явно и краката следва да са дълги) още от деца. Ефектът наистина е поразителен - някои си бяха докарали по 30 см. шия. Месинговите пръстени се добавят през известен период от време, докато момичето израства.

    Впечетление прави и че явно има и промяна на гласните струни, защото говорят доста тихо, но за сметка на това пазарлъка е на руски :)
    Иначе селището е бедно, жените си стоят на разни кревати и се занимават предимно с ръкоделие и тъкане на шалове на дървени станове.
    И макраметата (животинките от прежда) им се получаваха добре.
    36_Karen.jpg
    37_Karen.jpg
    38_Karen.jpg

    Следваше пътуване отново към Дубай и през Истанбул към София.
    Понеже бяхме вечерта в Дубай, предлагам ви част от любимото ни шоу с фонтаните пред Бурж Халифа

    Клипчето е чуждо (моите са от по-ниска гледна точка, а от това се вижда грандиозността на проекта).

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Пред Marina Bay Sands в Сингапур също има такова водно шоу с фонтани. Не толкова известно и грандиозно, но също интересно. Почва като се смрачи, включват и разноцветни прожектори, има също и музика... Абе мини вариант на това в Дубай, със същите ефекти. :)

     

    Всъщност май избързах, може би ще пишеш за него в сингапурската част на този азиатски пътепис.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Явно съм го пропуснал в предния пътепис, ще добавя някой ред в предстоящия. То е доста мини вариант , но има интересни видеопрожекции върху водата и разбира се е красиво.

    Ти също можеш да поразкажеш за Сингапур :)

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Ти също можеш да поразкажеш за Сингапур :)

    Аз ако седна, може и книга да напиша, ама пусто не мога да се наканя :)

    Някой  ден и на пътеписите ми ще им дойде време...надявам се 

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Поздравления! Заинтригуваха ме момичетата с удължените вратове и крака. Не знаех, че са мигрирали или че си ги има по принцип и в Тайланд. Гледала съм снимки на бирмански момичета.

    По принцип телесното моделиране ми е много интересна тема. В някои райони на Китай пък са моделирали краката /стъпалата/ по калъп и да са малки (foot binding). Интересно е и наблюдението ти, че гласовете на момичетата са тихи. Вероятно не самите гласни връзки /би трябвало те да са добре защитени поради редица причини/, а акустичните условия се променят. Гласът, който произвеждаме чрез движението на гласните връзки, не би се чул, ако не резонираше в основните резонаторни кухини - гърлена, устна, носова, челна, гръдна и пр. Да не би пък и този  ефект с тихия глас също да е бил преследван целенасочено?  

    Наистина е много интересно! Благодаря за тази уникална подробност!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Не съм сигурен за точните анатомични причини, но няколкото жени с които говорихме, наистина почти шепнеха (такъв беше и разговора на една от тях с детенце от селото). На по-късна възраст махат пръстените и шията се възстановява до някъде (видяхме по-възрастна жена), но тихото говорене остава.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    супер преживявания си имал. И аз се каня да ходим самостоятелно да Тайланд. Виждам,че си ходил от там до Сингапур. После не ти ли трябваше пак виза за Тайланд? 

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Да трябва, с две влизания извадих предварително.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.