Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • stefanrusev
    stefanrusev

    Катманду-Варанаси

      Описание: понякога взимам такива решения че дори бръмбарите в главата ми стават и ръкопляскат

    Kathmandu- Bhairawa- Sunauli- Gorakhpur- Varanasi – малко над  600км за 20 часа

     

    Kathmandu – Bhairawa.  Тази отсечка до границата няма значение като време с какъв транспорт ще се мине - джип, маршрутка или автобус. Разликата е за каква цена искаш да се лангъркаш около 300км  из  Хималаите.  Избираме  препоръчания от гестхауза   Биг-Бъс-Ер-кон на  BestSaleena –  “модерен” (според непалските критерии)  автобус с климатик , и с багажно.  А и цената е приемлива- около 12$ на човек.

     

    Озоваваме се на автогарата малко преди 8.00, любезно придружени от момчето за всичко.  Добре че е то- на автогарата е пълен хаос, ние естествено сме единствените бели и всички ни зяпат само с нескрит интерес, желание за помощ никакво.  На гише 28-29 за Байрауа  навалицата  е порядъчно енергична и докато се приготвяме за „битката“,  нашия придружител си влиза в ролята и бързо  осребрява ваучерите срещу билети.  След задължителните любезности и благодарности на раздяла, прекарваме час пазейки  автобуса  да не би да тръгне без нас  докато се мотаме. От време на време изпод возилото изпълзява омазнено непалче с кутия грес в ръка!?!

     

    Най-после излизаме от долината на Катманду, след като сме спрели край всяка по-голяма групичка хора и стюарда хубаво ги е овикал с информация за маршрута, сякаш някой ей така ще реши че и на него му се ходи към Индия, и влизаме в планината. Пътят е ужасно тесен. На всеки стотина метра  шофьорът свири за да предупреди насрещно движещия се и спирачките стържат грозно и притеснително. Пътя е тесен за две превозни средства и понякога се „изчакват“ - по-нахалния минава, а другия рязко набива спирачки за да не се блъсне  или да не изхвърчи в реката течаща на дъното.

     

    Тя, реката, ни следва по целия път, но почти не й обръщаме внимание, просто отбелязваме че е там. Отбелязваме също и че това което сме гледали по Дискавъри е едно към едно (Спомняте си оня поредица с тримата американски шофоьори на камиони , нали) - от едната страна пропаст, на която не се вижда дъното, от другата- скали, които всеки момент ще остържем. Поне имаме късмет че сме от вътрешната страна.

     

    Натоварен трафик  - типичните пъстри очукани  камиони, раздрънканите престаряли автобуси, тромавите пъплещи бензиновози, леките коли Тата, буквално запушващи пътя затрупани със стока, моторчета, велосипедчета и всякакви други двуколесни и каквото още си помислиш - всичко се бори  с постоянни клаксони и невероятни маневри да оцелее по този път, който явно е един от основните в Непал. Тук там катастрофирали и изоставени МПС-та, сякаш за да напомнят на шофьорите, какво ги очаква ако Буда не е с тях.

     

    Пътуваме и си мислим – а бе ние луди ли сме или .... Тия го правят цял живот и си знаят за какъв рискуват при всяко пътуване, ама ние що се навираме, някой и нас да понесе в своя полет. То бива да обичаме предизвикателствата, ама чак пък толкова.  А всичко щеше да е спокойно и удобно срещу 180$ на човек с AirIndia, ама „бюджета,та бюджета“

     

    Bhairahawa - След 7 часа и половина  най-после стигаме граничния град. Границата е на 4-5км  и с помощта на престрашилите се да комуникират с нас в автобуса спазаряваме една велорикша. Кльощавия шофьор подозрително мирише на алкохол, но нямаме избор - мятаме се на седалката и потегляме към непалския граничен пост. „Драйвъра” едва върти педалите, все пак сме двама (направо сме си трима, като гледам габаритите на пътниците по другите рикши), с доста големи раници отгоре, но  въобще не ми пука – не аз съм го молил да ме вози,  въпреки че на моменти сме готови да помагаме само и само да не се налага да спим в  граничното градче.  

     

    Непалския ГКПП е в самостоятелна сграда, обозначен на английски. Индийския е една дълга дървена маса в полуоткрито помещение- ако не са бледоликите и раниците, нахвърляни покрай стената, никакъв шанс да разбереш да го улучиш.

     

    Минаваме бързо и непалския, и индийския граничен пункт, придвижвайки се с дръгливия рикшаджия , омайвани от постоянното присъствие –любезни  тарикати които само за теб ще намерят евтин хотел, евтин превоз, евтин курс на рупията и въобще, каквото ти си пожелаеш , стига да те освободят от някой и друг долар .

     

    Sunauli - Welcome to India!  Направо онемяваме- през живота си не сме си представяли, че може да съществува такова място. Народ… народ и мръсотия! (Представете си че 10години по вашата улица не е чистено, умножете го по десет  и пак ще сте далеко като сравнение) Това не може да е град, освен ако градския боклук не се изхвърля на граничния пункт.

     

    Успокояваме се  един друг че това все пак е границата, а и индийците сигурно не се долюбват и с непалците, та затова си правят  хигиенни интервенции. Подминаваме мълчаливо всички оферти за да хванем за някой долар по-малко  най-допотопното превозно средство наречено индийски междуградски държавен автобус. Нареждам Жени до прозореца. Барикадирам я с 3те големи раници. Затискам с тялото си и тях.  Нахлупвам качулката и здраво стискайки желязото на предната седалка, забивам поглед в предното стъкло, изчаквайки „стюарда“ да се навика и да се напълни возилото.

     

    Отдавна е мръкнало и след половин час бавно и мъчително измъкване от градчето под неспирните звуци на всичко притежаващо свирка, пъплим навътре към Gorakhpur, градчето от което трябва да хванем нощния влак за крайната точка – Varanasi.  Убеждаваме се че думите „тъмна Индия” и „дива Индия” не са току така измислени. Често, често, в тъмнината от заобикалящата пътя растителност  изскача тъмен силует и автобуса спира да качи и него. Всеки един е по-странен и по-мрачен от предния. Но  си приличат по едно – всички са си сложили по един мъжки шал през ушите като забрадка и са го вързали на дебел възел под брадата. И всички са по чорапи и джапанки. Странна мода. Преди години в един автобус от Дамаск до Бейрут си мислих че едва ли ще видя толкова изпаднали, мръсни, странно облечени  хора. Да, ама не! Индийците в това автобусоподобно мпс убедително повеждат съревнованието.

     

    Разбираме че наближаваме град , когато  ходещите по пътя сенки зачестяват и скоростта намалява обратно пропорционално на пронизващите звуци от клаксони.  Успяваме да обясним че много бързаме и трябва да ни свалят на гарата. Индийските автобуси имат конкретна само начална и крайна спирка, останалото е по желание - или на шофоьора, или на пътника.

     

    Gorakhpur Junction. Тук положението е още по-...впечатляващо – целия перон и пода на всички чакални, въобще всяко пространство е заето от налягали директно върху бетона хора- спящи, ядящи, разговарящи или само гледащи ни опулени. Прималява ни при мисълта че може да пътуваме в една посока!

     

    След неуспешни опити да стигнем да „информацията“, намираме някакво служебно лице, седящо спокойно в стаята си и гледащо умно пред себе си. На 5-ия,6-ия опит разбира за кой влак го питаме и услужливо изминава с нас около 50 метра за да ни покаже с пръст и  тропане на крак, че тук някъде ще спре нашия вагон от нашия влак. На учудените ни погледи към лежащите по пода, успокоително успява да ни обясни че те са в обратна посока. По ръба на перона напред-назад  се разхождат четирима , омотани в големи одеяла , дъъълги пушки през рамо и замотани през кръста дебели въжета, на чийто край с дебели железни скоби през  китките  са завързани двама…арестанти!!!  Влака пристига след цяла вечност и се мятаме още преди да е спрял напълно.

     

    Индийските железници са с най-дългата жп мрежа в света –около 65 000 км. На ден превозват между 17 и 20 000 000  ( милиона) пътника, имат 4класи със спални вагони (без да броим  туристическите луксозни, ама там цената е за.. престарели англичани) и 4те климатизирани, и още няколко седящи, но там или трябва да си много закъсал, или голям мазохист. За 4те клима-класи трябва да си купиш билет почти два месеца предварително. Онлайн! Иначе рискуваш да се озовеш при останалите, натъпкан като копърка в консерва.

     

    Предвидливо сме свършили покупката на билетите и сега се озоваваме в AC2 Tier – втора класа климатизе, нещо като нашите кушет вагони, по 4ма в купе без врати, а с пердета,  но с одеяло, възглавница и с по два бели чаршафа. Вагона наистина е пълен до дупка с доста по-добре изглеждащи от налягалите по перона.  Леееко притеснени се завиваме и заспиваме, уморени от пътя  и емоциите до тук.

     

    Varanasi. Събужда ни шафнера, по точно събужда всеки един според гарата на която трябва да слезе.  Часът е 3:15 сутринта. След кратък оглед констатираме че сме единствените бели и решаваме да действаме сами.

     

    След културно, възпитано и изключително любезно пазарене с белобрад  старец, вдъхващ доверие на външен вид и придружен от по-млад мургавелко, стигаме до консенсус относно цената и се отправяме, следвайки го, към далечния край на паркинга, където е паркирана някаква стара бричка без никакви опознавателни знаци на такси. Започваме да се споглеждаме притеснени. Горе долу сме проучили посоката на движение, но от лъкатушенето из тъмните и празни улици я губим и адреналина пак се завръща.

     

    Най-накрая колата спира пред една малка, тясна, тъмна, страшна, плашеща уличка и дядката казва: „Е оттук надолу е вашия хотел”...  Така съм се стегнал, че ще избия вратата докато слизам. „ Ще платя като ме заведете до хотела! Няма хотел,няма пари!” Мятаме раниците на гръб  и застиваме в очакваме. Неохотно младока тръгва  с бърза крачка да ни развежда из тесните улички.  Тъмни сенки се топлят клекнали около запалени огънчета. На всяка пресечка странно облечени хора с дълги пушки  мълчаливо ни оглеждат . Тук там някоя стояща като вцепенена крава бави забързания ни ход. С всяка крачка безпокойствието се увеличава и почти е стигнало границата с паниката- ”Мамка му, че и жена си докарах тук”...

     

    Най-после спираме пред някаква врата със заключена решетка и надпис  „ Ganpati  Guest house” и започваме да блъскаме по нея за да ни отворят. Никакъв отговор. Индиеца упорства че това е нашия хотел и няма никой, но той знае наблизо един мнооого готин и много евтин, съвсем наблизо, направо без пари.  ”Изключено! Имаме резервация.”- продължаваме да упорстваме ние.  Жени твърдо заявява че в това не е главния вход, главния вход е откъм реката. Съвсем случайно поглеждам зад ъгъла и съзирам Ганг!  Вадя 5те долара и се опитвам да го разкарам. Индиеца започва да се усуква и пак се опитва да пробута неговия супер хотел, че и хленчи за още пари. Изтрещявам!  „..Ти за глупак ли ме мислиш , бе, мангал с мангал.. ” -започвам да го ругая, вбесен че се е опитвал да ни приложи най-изтъркания номер на всеки бакшиш-комисионер.

     

    Тръгваме по стъпалата надолу и излизаме на реката.  Вляво,  като непрестъпна крепост върху кале, се е изправил нашия гестхауз, оключен отвсякъде с решетки. Пeрспективата да дочакаме зората на брега на свещената Ганг не е толкова плашеща, не ми пука че ще лежа няколко часа на бетона, само и само да не се връщаме в уличките.

     

    Отнякъде се появяват две хлапета –„Мистър, лодка по реката?” на доста приличен английски подпитва едното въпреки че все още е няма 4ч. и е тъмно като в .... Кротко и любезно му обясняваме ситуацията, след което то възкликва „Няма проблеми,мистър” вади телефон, набира някого и докато дърдори на техния език, най-учтиво ни кани към хотела. На някой от етажите се появява глава и пуска ключ. Хлапето отключва и ни кани нагоре по стъпалата. Пърхаме от щастие по тях!!!  „ Всички стаи са заети, но може да отидете горе на покрива” смотолявя със трудно разбираем акцент момчето от хотела и отива да си доспи.

     

    Качваме се на терасата на покрива. „Мистър, казвам се Лакис. Искате ли разходка с лодка?” - представя се нашия ангел-спасител. Идва ми да го разцелувам по черната мутра, с чипо носле и гелосана назад чуплива коса, леко усмихната в очакване на нашия положителен отговор.  „ Да, приятелю, искам! Но не сега.”....Сега искам да се накефя на момента, застанал на покрива на една от най-високите сгради покрай свещената Ганг, в свещения за всички индуси град Варанаси, след едни луди 20 часа, прегърнал своя верен и търпелив спътник- моята Жени. Решихме и го направихме!

     

    Чак сега започваме да усещаме сковаващия студ и гъстата лепнеща слана, която се спуска. Вадим кърпи, хавлии, шалове и се увиваме в тях. После смълчани  и зъзнещи гледаме отсреща, към другия бряг, на изток, в очакване на изгряващото слънце. И на новия ден. И на новите емоции.. А часът е едва 4:20 сутринта местно време ( +3:30 източно).

     

    За тези, които това пътуване ги е заинтересувало, всички снимки са тук: https://picasaweb.google.com/100263870214579547005/VaranasiJan13

     

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Уникален разказ с "HD" качество на описанието!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Каква е тази свастика на една от снимките?

    Признавам, не съм нагазила надълбоко в мистичните книжлета за Хитлер.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Свастиката си е някакъв хинду символ - на благоденствието или на кръговрата, нещо такова беше. Любопитното е че е на джайнистките стълби, чак сега го забелязвам.

    А това заради което всички бели посещават Варанси е на снимка 77...

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Хе хе Ganpati  Guest house ... и аз бях отседнал там. Перфектна локация !!!

    Има всъщност два входа и го намерих сравнително лесно.

    Бях в двойната стая по средата с изглед към Ганг.

    Останах много доволен , защото влака ми към Джанси беше късно вечерта и след цяла ден обиколки из Варанаси имах възможност да взема душ и  да релаксирам до часа на отпътуването.

     

    Свастиката е древен арийски символ и може да се срещне из цяла Индия.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Мъртвец който ще  бъде кремиран и праха му ще бъде разпръснат из Ганг с надеждата че по тоя начин ще се освободи от кръговрата на прераждането. И тая снимка е нищо пред Manikarnika Ghat - там горят по 5-6 клади едновременно. Но това е един друг пътепис...

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Запознах се с италиански младежи които нямаха предварителни резервации и пътуваха в Sleeper - спална класа с кушетки  и отворени решетъчни прозорци.

    Засичахме се после на три различни локации из Раджастан без да имаме каквато и да било уговорка и казаха , че не било толкова лошо.

    Не са типичните бакпейкъри - момичето е вече моден редактор и снове служебно между Милано , Ню Йорк и Париж  :-) 

    Това по повод как мразя префърцунените лиготии на много от мацките в bgmamma.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Ужасно пътуване. Никога не бих го предприела. Все едно чета приключенията на Индиана Джоунс и храмът на обречените 100 години по късно и сагата продължава.Обаче се радвам че има хора като теб които се престрашават за да мога да разгледам снимките им. Егоистично, нали:) Индия е една от страните които искам да посетя но в петзвезден хотел, екскурзовод и всички екстри, ако има изобретен ще ползвам и еластичен скафандър заради хигиената иначе просто не е за мен. За съжаление имам някои доста твърди и консервативни разбирания и изисквания за хигиената:). Както и да е. Не разбрах на снимка 77 какво се вижда. Стори ми се че е погребение или се лъжа. Ще има ли продължение разказа ти и кога. Разкажи за храната, хората там, какви са цените, река Ганг толкова ли е величествена както я описват винаги. Как беше хотела и защо го избрахте точно на брега на Ганг . В смисъл има ли други причини освен реката. Чела съм че в  Индия има и бели квартали / чисти и скъпи/. В този ред на мисли в този град имаше ли и посетихте ли ги. Ама много е мръсен този град и наред с това страхотна архитектура. Защо са облекли козата на снимка 101! А на снимка 104 какви питки прави този човек?

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Разгледах снимките от Петра. Останаха ми очите в тях. Прекрасни са. За това пътуване ще пишеш ли. Виждам че сте пътували доста и то на интересни места. Ще пишеш ли още. Ако не си разбрал намека ми пак да повторя с риск да стана маалко нахална - ще пишеш ли още. 

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Точно. На снимка77 е подготовка за индуско погребение -кремация. След няколко минути драсват клечката и..
    И аз съм чел за бели квартали ама не видяхме. 
    На 104 човечеца прави тухли от кравешки изпражнения.
    В Индия където и да отседнеш  рано или късно трябва да излезеш на улицата и пак си в л..ната с другите.
    Не знам защо точно тоя хотел - Жени е по настаняването, а тя винаги има добри попадения.

    Храната на мен не ми понесе , а и няма нищо общо с това по телевизиите.

    Не само този град, навсякъде е мръсно.

    Този град е един от най-старите градове в света които все още са населявани.
    В моите писания се опитвам да разкажа личните си преживявания, за  художествени описания има доста инфо в нета и то от професионалисти.

    Там е безумно евтино.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Не ти трябва да ходиш в Индия ;-) Има толкова много дестинации които ще запълнят изискванията ти . Нали това му е хубаво на света , че хората както и природата са толкова различни.

    Има лукс като в приказките за всеки който може да си го позволи и на практика там всеки дворец на махараджа е превърнат в 5* хотел . Този в Джодпур например е разделен на три 5* -ни хотела плюс още един в реката ... всичкото собственост на древната аристократична фамилия. Днес бившите махараджи са мултимилионери , посланици , министри , депутати...

    Може да си наемеш гид за цялото пътуване и то не много скъпо.

    По самите забележителности няма как да избягаш от действителността.

    За това за което говориш едни 3-4000 евро ще са достатъчни за двуседмично петзвездно пътуване , защото цените са ниски , но за бедна към средна класа.

    Има една категория туристи за които цените са почти еднакви независимо дали пътуват в UK , Норвегия или Индия. Парите не са на дневен ред и туристическата индустрия умело се възползва от това.

     

    Предполагам мислиш спрямо петзвездните хотели из турските или египетски масови курорти , но тези в Индия нямат нишо общо.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Ганг на живо  всъщност е мръсна смърдяща и поне толкова кафява колкото Темза :-)

    Религията и значението и за живота на местните я прави величествена  нищо друго ...

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Присъединявам се към искането за още, на един дъх се чете! Без да те насилвам, колкото имаш. 

     

    А юнаците с пушките каква им е идеята, полиция, охрана?

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Присъединявам се към искането за още, на един дъх се чете! Без да те насилвам, колкото имаш. 

     

    А юнаците с пушките каква им е идеята, полиция, охрана?

    Мисля че бяха военни. Беше по време на Makar Sankrati - голям хиндуиски празник,  а и полицията ходи с дълги пръчки. Дори на едната гара ги видяхме в действие -  да не повярваш че са толкова държеливи тия манг... пардон, индийци ;)

    това все пак е сайт за авиосводки, при това изключително полезен.а и тук има хора с доста по голям опит 

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    авиосводки? далеч не, а като прехвърлих албумите малко хора имат вашия опит...колко хора са пресичали Непал - Индия сухоземно? Единствените бели физиономии, сам го каза :)

     

    И за Иран, ще те гоним из целия сайт, докато не драснеш нещо...може и в тема във форума, ако не ти се пуска пътепис.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    колко хора са пресичали Непал - Индия сухоземно? 

    Или Лао-Тай в района на златния триъгълник , с лодка...   ;)

    Ок, ще има и още

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Каква е тази свастика на една от снимките?

    Признавам, не съм нагазила надълбоко в мистичните книжлета за Хитлер.

     

    Свастиката на Хитлер е завъртяна под ъгъл от 45 градуса. 

    За хората от онзи район е много специален символ, при не толкова силно въображение може да се види на върха Кайлас в Тибет, който е свещен. 

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много се смях, чудесен изказ и запомнящо се пътуване.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Русев, да ти кажа, разказът ти е много цветен и хубав. Ама потвърждава всичките ми мнения за там и нежеланието ми за неходене по онези земи.

    Ама да те похваля за друго - имаш си една много слънчева Жени, да я поздравиш от мен!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Четейки пътеписа се върнах във времето, когато трябваше да пътуваме от Варанаси до Агра с нощен влак и бяхме във един вагон на който седалките ставаха като легла. Нямахме предварително закупени билети и чакахме да мине контрольора за да си доплатим и да ни настани на по-хубаво място, но уви. През цялото време хората около нас /влака беше претъпкан/ си мислели че сме без билети. 

    Преживяхме същия шок на гарата с разликата че бяхме 2 момичета и преди това имахме разправия с една тълпа, която тръгна след нас защото не исках да им платя таксито според това, което се бяхме разбрали. Накрая полицая разреши проблема мъдро.

    После пътувахме пак с влак и пак имах чуството че може и да не успеем да слезнем на нашата спирка. Учудващо хората бяха доста любезни. Преживяването си заслужаваше. 

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Предупреждавам, че не съм прочела пътеписа, но се готвя да го направя. От първите изречения защо имам чувството, че съм изтървала нещо? Защо имам чувството, че започвам да чета книгата от средата? Ако е така, къде е началото? Продължавам с четенето. Дано има и отговор. Между другото, прочетох останалите пътеписи и явно ставам пристрастена почитателка на вашето дуо :)

     

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

     

    Мамка му. И краят го няма.... Е, каква стана тя? Даде само да надникна за момент ли? Ма това е направо като шамаросване.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.