Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • al.tod
    al.tod

    Маракеш за 4 дни, Януари 2024г.

      Описание: Програма и полезни източници за пътуването ни до Маракеш през януари 2024г. Към него посетихме и Аит Бенхаду / Ait Benhaddou и Урзазате / Ouarzazate.

    ~ Попринцип съм добър разказвач, но ленив писател и още по-мързелив читател - като проучвам преди пътуване, избирам винаги да прочета първо най-кратките ресурси, за да се добера до нужната информация бързо и без завои. Затова и ще гледам пътеписите ми да са систематизирани, където трябва по-описателни, но основно кратки и ясни. Може би не е стандартният пътепис, защото няма да има много сюжетни елементи, но аз ви давам основата, на която вие може да изградите собствената си история. ~ 

     

    Общи съвети:

    • Пари - местната валута се нарича дирхам (MAD) и горе-долу 11 дирхама се равняват на 1 евро. Еврото също се приема почти навсякъде, но препоръчвам да плащате с дирхами, защото по сергиите обръщат 10 дирхама към 1 евро: малка разлика, но се трупа. Кеш задължително трябва и най-евтиният метод е да обмениш марокански дирхами в Револут на добър курс и да теглиш от банкомат. Банкомати търсихме основно да са пред клон на банка - например единият редовен беше пред банка Al Barid тук: https://maps.app.goo.gl/41uZCHyXZaHxrtXB6. Обикновеният Револут акаунт ти позволява до 450лв да изтеглиш без такса, което е към 2000 дирхама, достатъчно за пазарене със суковете и за бакшиши на шофьорите. По ресторантите за европейци може да се плаща с карта. 
    • Храна - бих разделил ресторантите на такива за европейци и такива за местни. Европейските са със стандардни европейски цени (10-15 евро порция), местните стрийт фууд са доста по-евтини. 
    • Език - оправяхме с английски и тук таме някоя френска дума.

     

     

    Ден 1 - Пристигане

    • При митническия контрол на летището в Маракеш се чака, защото граничарите проверяват паспорти и обикновено питат къде отсядаш и за колко време. 
    • Преди да излезеш от летището има щандове на 3те големи мобилни оператора - Maroc Telecom; Orange; Inwi. Ние взехме 4G карта с 20гб мобилен интернет за 20 евро от Maroc Telecom и още на щанда ми я стартираха и ми я дадоха готова и работеща. 
    • Ние отседнахме в традиционен риад в Медината (Стария град), който намерихме в Букинг. Риад е традиционен вид къща в Мароко, със затворен вътрешен двор без прозорци на първия етаж (причината: за да може жените в семейството да свалят забрадките си и да не ги гледат отвън). Къщата беше супер, нашата беше с вътрешен топъл басейн. Доволни сме от къщата, и най-вече от собствениците, защото те ни помогнаха много. От риада ни уредиха с транспорт от и до летището, който излезе по 4-5 евро на човек на посока. С шофьора и собственика на риада си уговорихме и еднодневната екскурзия до Ait Ben Haddou и Ouarzazate (25 евро на човек за целия ден). Уредиха и торта за рожденния ден на човек от групата ни - горе-долу стига да говориш с тях предварително за всичко имат човек и могат да го уредят на добра цена. 

     

    Ден 2 - Обиколка на Медината и квартала Gueliz / Гуелиз 

    • Mellah - бившият еврейски квартал, сега са китни малки улички с дюкянчета.
    • Badi Palace - древният дворец, само минахме отвън и не влязохме вътре.
    • Saadian Tombs - гробница на Саадинската династия, много красиви мозайки, билети се купуват на място, по-добре да се ходи сутринта защото има много по-малко хора и не се чака.

    saadian.jpg.252f6d08b09fd21e6e124b313ad1d96c.jpg

    • Jemaa el-Fnaa - главният площад на медината, има всякакви магазини, кафенета, циркаджии, викачи. Едно от основните неща е да седнеш на балкона на кафенето Café Glacier, да пиеш ментов чай и да гледаш сеира отгоре, но ние лично пропуснахме тази част.
    • Koutoubia джамията - главната им джамия, само отвън се снима, в нито една джамия не може да се влиза в Маракеш.
    • Gueliz - новият квартал - по-европейски вид, познати европейски магазини и марки. 
    • Jardin Majorelle и Yves Saint Laurent Museum - красиви градини, бивша собственост на самият YSL, който е имал къща и е живял тук. Една от топ атракциите в града и съответно пълна с туристи. Купуват се билети само и единствено предварително; ние купихме нашите предната вечер и имаше свободни слотове за целия ден. 
    • Връщане пеша към медината и разглеждане на суковете (така се наричат дюкянчетата). 
    • Medresa Ben Youssef - средновековно ислямско училище, пак с много интересни мозайки. В Гугъл мапс до него се намира и Ben Youssef Madrasa, което е джамия, в която не може да се влиза. Входът за училището е леко скрит, но ще се ориентирате по групите туристи. Билети купихме на място. 

    madrasa.jpg.bc97ad53f7112b97e3a528cd8d1a7e96.jpg

     

    Ден 3 - Еднодневна екскурзия до Ait Benhaddou и Ouarzazate

    • Екскурзията беше организирана от хората от риада, като си писахме с тях през Букинг и струваше 25 евро на човек за целия ден. Заведоха ни през Атласките планини (където се нагледахме на страшни гледки) до Ait Benhaddou, което е древен град/крепост, откъдето е минавал търговският път от Тимбукту до Маракеш. Защитен е от ЮНЕСКО и е задължителна точка за посещение, а и има много известни филми снимани там (Game of Thrones, Gladiator, etc.). Имахме личен гид, уреден пак от риада, и не сме плащали нищо повече, освен бакшиши за гида и шофьора накрая. Там прекарахме половината ден. 

    aitbenhaddou.jpg.4e03e8b191d2d4f5586003a36d45b493.jpg

    • След това ни заведоха до курортния град Ouarzazate, който също има древна крепост и стара част, където можеш да се разхождаш. Там нямахме гид, но шофьорът ни каза, че не е нужно и може да го опознаем сами, само да се пазим от викачи, които непрекъснато ще те подканват да ти покажат пътя (и съответно искат пари после). Имаше доста такива. По пътя ни показаха и Atlas Studios, което е филмова площадка с много интересни декори, която още се ползва.

    ouarzazate.jpg.f3af854cd910ff254f14c0c842c8401f.jpg

     

    Ден 4 - Bahia Palace, Медината и пустинята Agafay

    • Bahia palace - Бившият дворец на краля на Мароко, задължителен за посещение, пак - по-добре рано през деня и се купуват билети на място. 
    • Обикаляне на Медината и суковете и пазарене за арганово масло, магнити, чай, евкалипт, арабски дрехи и тн.
    • Обядвахме в Black Chich, защото там имаше камилски бургери - не намерих много разлика от телешките, ама поне да каже човек че е пробвал.
    • Следобяд имахме организирана екскурзия до пустинята Агафай, с берберска вечеря и шоу, този път от GetYourGuide: https://www.getyourguide.com/marrakech-l208/agafay-desert-quad-or-camel-and-dinner-show-t478515/?ranking_uuid=627d74c0-c246-4d50-bc42-5ffa5d7053ac.
      Интересно беше, пустинята не е баш пясъчна, по-скоро прашна и камениста, вечерята не беше нищо особено, нито шоуто, но пък не беше и скъпо и разходката с камилите и атв-тата беше интересна.

    agafay.jpg.da1fc76893c045faaa78ea1bd731080b.jpg

     

    Ден 5 - Заминаване

    • Чекира се само на летището, нямаше опашки при чекиране, но имаше на паспортната проверка, така че си струва да отидеш малко по-рано.

     

    Последни думи:

    • Най-запомнящото се преживяване - излизаме към 11-12 вечерта, когато започва истинският пазар на Медината, без телефони, с 10 евро общо, и тръгваме без посока, опитвайки се да се спазарим за каквото можем с тия 10 евро. 

    medina.jpg.b813b3fb46c50fea346bd3134692e734.jpg

     

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Няма текущи коментари



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.