Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • cck
    cck

    Тунис за няколко дни

      Описание: Кратко пътешествие из Картаген, Тунис и Хамамет

    Не бяхме посещавали Северна Африка от няколко години. Вече поизбледняха спомените за големите пазарлъци и настойчивите търговци на сувенири в Египет. И нали са почивни дни, след препускането с японски и корейски влакове решихме да си почиваме в Тунис.
    Почивка в смисъла на мързелуване в хотела, някоя и друга забележителност и толкоз. Избрахме си Хамамет заради близостта до Картаген.
    За целта хотелът беше нарочен за петзвезден (по европейските стандарти около три, но все пак, стаите са големи) с някакви щуращи се аниматори -предлагат футбол или волейбол да си играем, тенис, че дори петанг.
    Курортът е досущ курорт - нищо интересно.
    Интересното е, че динарът се дели на 1000, а не на сто. А цените от вида 3500, сиреч 3,5 динара за тунизийска бира.
    IMG_2938.JPG


    Замъкнахме се до града Хамамет, където както обясни Хамди (отговорникът от тунизийско-руско-българска страна) заварихме новата медина (крепост).

    Тъкмо построена за забавление на туристите, а в нея се подвизават предимно ресторанти и кафенета. Не че нямаше и мини аква парк smile.png . Следваше оригиналът. Старата медина, от 15 в.
    IMG_2943.JPG
    IMG_2949.JPG
    Не е голяма, но пък пътят около нея е преграден отвсякъде с магазинчета. Няма отърване. Атаката е пълна.

    От къде си, как си, ела да огледаш семейния магазин, купете си хамелеон...

    Изобщо песен. Ала са учтиви - канят само по веднъж. Опитват на немски, на руски, на френски, на италиански, на английски, дори на гръцки ни подбраха.
    IMG_2946.JPG

    Така планувания Татуин (декорите от "Невидима заплаха") беше само на един персек от нас, но силата реши друго. Четейки статия по тази тема в National Geographic забелязах, колко много е настъпила пустинята. Предложиха ни екскурзийка за два дни със съответните камили, оазиси и т.н., но мързелът подпомогна по простичкия избор - Картаген.

    А той КарФаген, понеже гида е руски или Cartage по местно му е градче или по-скоро предградие на модерния град Тунис.
    Първо ни спирка беше Сиди бу Сайд (Бело-галубой город smile.png). Характерното за него са белите къщи и сините орнаменти. Управата задължава имащите имоти да ги боядисват в тази разцветка. Има някакъв минимален чаромат, но не бих го отбелязал като нещо открояващо се...
    IMG_2958.JPG
    IMG_2959.JPG

    Гидът беше потресающ - от хотела до края ни натъпка с поне 2 гигабайта (в текст и после zip) информация. Сериозна дама.
    IMG_2975.JPG
    Освен трите версии на легендата за идването на кралицата на Тир и заселването на финикийците, получихме подробен разбор на трите пунически войни, съответните съоръжения и образувалите се легенди. Та Картаген паднал от римляните и от този му предримски период, нищо не останало.

    От втория, т.е. римски Картаген археологическите разкопки на форума и термите са сред малкото запазени обекти (Wiki връзка).

    IMG_2971.JPG
    IMG_2968.JPG
    IMG_2981.JPG

     

    Следваха историята за един от кръстоносните походи и Луи IX (1270г.)
    IMG_2974.JPG
    и запазената от по-късни времена френска катедрала.
    IMG_2977.JPG

    По-нататък в нашето столично турне беше модерната част на град Тунис. Не впечатлява много. Е имат си Арка, 5 университета и т.н., но градът си е засипан с малките бели къщички, ъпгрейдвани от познатия ни вече берберски тип.
    За отбелязване обаче е музеят Бардо (http://www.bardomuseum.tn/). Изграден около хафсидски дворец от 13 в. с множество допълнения и пристройки, музеят предлага наистина впечатляваща колекция от мозайки.

    IMG_2988.JPG
    IMG_2992.JPG
    IMG_2993.JPG
    IMG_2995.JPG


    И така обратно към хотела покрай ятата розови фламинго, дошли на гости в Тунизийския залив.
    Все си мислех, че в България незаконните сметища и торбичките са твърде много - но тук целия път осеян с тях.
    А в Жасмин Хамамет е друго. Подредено като за туристи smile.png
    IMG_2935.JPG

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Sorry, cck, натиснах без даискам неправилен клавиш. Поздравления за сбития текст и най-вече за отличната илюстрация. Моля те, напиши ми с коя фирма си пътувала, аз умирам за такива едрогигабайтни екскурзоводи. По правило са руски и това не ме притеснява.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Името на руската фирма не помня (BiblioGlobus пишеше на автобуса). Но се предагаха може би във всички хотели в Хамамет. Взехме на място.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.