Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • noshtna_ptica
    noshtna_ptica

    Пулия през февруари

      Описание: Трите "П": Приключенията на Птичата чета в Пулия

    Това не е пътепис, но би било доста невъзпитано да се набъркам в прекрасната темичка на Мари, точно толкова, колкото и да премалча за това преживяване и за възможността да се запозная с титаните на магеланството, посетили по същото време същите места. Респект!

    И нашата хвърковата чета се завърна от пътешествието из Пулия. С уговорката, че не беше пътешествие, а нашествие и че четата не беше от настоящи магеланци, но има голяма вероятност да е била от бъдещи J

    В Бари направихме нощна обиколка и преспахме, а на другия ден, кипяща от ентусиазъм, сред женска врява и смях, групата яхна първия влак за Алберобело. Влакът закъсня, но видяхме Алберобело в цялото му разнообразие: ярко слънце, пороен дъжд, яка градушка и накрая свиреп вятър. Хубавото е, че дъждът ни натика /всичките 12 женски птици/ на най-подходящото място – в едно труло,  обсипано с магнити, ключодържатели, бижута, керамични сувенири, кърпи във всакави размери и разцветки и какво ли не още. Купихме задължителните сувенири, но дъждът стана град. Купихме и незадължителните сувенири, но градът стана порой. Купихме и това, което никога няма да ни потрябва и тогава вече всичко, което валеше спря, но изви вятър, който ни отвя към гарата. И започна едно незабравимо и нереално пътуване....

                  tutorials-282-0-91726300-1456352190_thumb.jpg

    Щяхме да ходим до Чистернино, но влакът закъсня много, а след като най-после дойде, натоварихме се и потеглихме единствени с „частния” ни влак, следващата му спирка се оказа „Инчиденто! Инчиденто!”.  Разтовариха ни от влака и ни докараха автобус, и то какъв...  Сякаш излязъл от  музей или от детските спомени на нашите родители. Интериорът беше още по-впечатляващ – изпокъсани и полуизкъртени седалки, дрънчащи железа и непрогледни прозорци.  С нашата славна компания пътуваха и двама италиански мъже – атракция за нас, както и ние - атракция за тях. Камарата желязо забръмча, затрещя, отлепи и потегли с невъобразима скорост и звук. В началото беше страшно, а после стана смешно. Въпреки очакванията ни, не спряхме на спирка „Инчиденто”, а на следващата жп гара, където ни очакваше отново „частен” влак. Момичетата, които не бяха пътували със скоростен влак, много се надяваха да видят такъв, но действителността ни предложи още по-голяма изненада, която показвам в снимка, защото не подлежи на описание. Мъжете от автобуса се превърнаха в машинист и кондуктор, закъснението стана още по-голямо, а настроението – все по-весело. В някакъв момент прикачиха още един вагон, защото имаше и други желаещи за влака, а кондукторът ги пренасочваше към другия вагон, за да не обезпокояват  щурата женска чета. Привечер все пак пристигнахме в Лече, окупирахме едно B&B, направихме вечерната разходка и онемяхме от красотата на града.

    tutorials-282-0-03701900-1456352247_thumb.jpg

    Следващият ден беше културен, религиозен и гастрономически. Разгледахме малка част от бароковите църкви /но не по-малко от 15/, присъствахме на празничните меси в „Санта Кроче” и „Санта Киара”, разходихме се по покривите на вековните сгради и слязохме в древните пещери на музея Фаджано, захласнахме се в не един магазин за папиемаше, купихме си магнити от папиемаше, изгубихме се многократно в романтичните улички на града, ядохме, пихме и много се смяхме.  Разногласия имаше само по темата коя е най-красивата църква. Лече надмина очакванията на всички ни.

     tutorials-282-0-75729600-1456352285_thumb.jpg

    tutorials-282-0-73272800-1456352311_thumb.jpg

    В последния ден отново ни чакаха италианските влакове и бяхме подготвени за всичко, но изненади почти нямаше. Трениталия се оказа предвидима и традиционна компания – точни и чисти влакове, които се ползваха И от местни жители. За пътуването ни до Остуни с балкански чар получихме отстъпка от 15%, а от гарата до града ни превози нов автобус с шофьор-джигит.  Оцеляхме и е имало защо - Остуни се оказа наслада за очите, а храната – наслада за стомаха. За връщането до гарата автобусът закъсня порядъчно, но все пак стигнахме навреме за влака. Все още си имахме балканския чар и си потърсихме нашите 15% намаление, но ударихме на камък. Оказа се, че това намаление било за групи велосипедисти, а ние вече бяхме без велосипеди J

    tutorials-282-0-69176200-1456352365_thumb.jpg tutorials-282-0-14536000-1456352394_thumb.jpg

    Спирка в Полиняно, поредните спиращи дъха гледки и поредното онемяване... Снимки в профил, анфас, снимки над скалите, снимки на раниците, видели толкова много...

    tutorials-282-0-21897100-1456352444_thumb.jpg

    tutorials-282-0-87160100-1456352473_thumb.jpg

    Бари, „Свети Никола”, Катедралата, позорния стълб /всички бяхме с неплатени данъци/,пици, пасти, джелато, улички, палми, магазини и... самолет.

    tutorials-282-0-36913900-1456352527_thumb.jpg tutorials-282-0-43991600-1456352512_thumb.jpg

    Пулия, пак ще дойдем! Натрулихме се, набарочихме се, наджелатихме се, насмяхме се и се заредихме с много емоции и много красота! 

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Тази част на Италия има уникален чар... Още си спомням преживяването в едно трульо, където продаваха сладкиши от бадеми, за които собственичката каза, че се преглъщали само с ликьор от бадеми. Беше  наистина много вкусно, но нямах чекиран багаш и нямаше как да си взема бутилка от .5л. Полиняно и сладоледаджйницата до този митичен плаж няма да ги коментирам, както и телешкото с паста "уши", варено 1/2 ден в доматен сос....

    Нали снимките стрували повече от 1000 думи:

    IMG_0726.JPG

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Еее, много свежо,"глътнах" го на една хапка!

    Благодаря ти, рано - рано ми усмихна деня!:)

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Очарователен пътепис! От тук нататък, много моля, всяко пътешествие да бъде разказвано. Стилът ти е чудесен!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много образен разказ и свежо чувство за хумор! Беше изключително удоволствие за мен да го чета! Благодаря!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Чудесен разказ! Почувствах изцяло емоциите ви от това приказно приключение :)

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Страхотно представяне на пътуването :-). Много хубаво пишеш "нощна_птичке" :-). Поздравления!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Георги Матеев

    Публикувано:

    Много добро пътеписче!

     

    Само с едно не мога да се съглася... "наджелатихме се" - не, не се наджелатихме и искаме още и още и още от тоя сладолед :)

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Чудесен стил и чудесни снимки!  Благодаря за свежото настроение!  :) :) :)

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Нощта птичке,прекрасен разказ !Благодаря!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Бях част от трупата. Беше превъзходно пътуване, с много смях. А Нощна птица го е описала толкова сладко.....Искам пак. И на другата магеланска група много им се радвах, особено на посрещачите/посрещачката/ с плаката. Много сладко.....

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Благодаря за хубавите думи на всички! 

    Пулия е по-завладяваща и от най-красивия разказ!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Бари-Полиняно-Алберобело-Матера, едно дълго жадувано пътешествие. Едно влизане при магеланците е способно да размечтае и най-големия домушар...еххх!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Да ме пита човек, защо чак сега го прочетох.

    Имаш много жив речник, де да можехме всички да пишем така.

    10х

    Супер.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.