Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Русева-Ата
    Русева-Ата

    ДА ПООБИКОЛИМ БАЛКАНИТЕ - II. РУМЪНИЯ

      Описание: Когато през 2009 г публикувах този материал за първото румънско светско училище с главен румънски просветител българинът Антон Панов, никой тук не беше писал за него и нищо не се знаеше за това. Много трудно издирих оскъдна информация за нашия сънародник - от книгата на един сливенски краевед. След време забелязах, как моето писание странно взе да се разкъсва на части и някакви непознати за мен хора ги вмъкваха в свои писания, без нито да ме питат, нито да цитират името ми. Сега вече има повече сведения за Антон Панов, но аз реших да не утежнявам първоначалния текст и го оставям така, както си беше написан.

    БРАШОВ - ПОВЕЧЕ ВЪПРОСИ, ОТКОЛКОТО ОТГОВОРИ

    Румъния- странна държава с шантава история

     

       Пристигаме в Брашов в слънчев, топъл мартенски ден. По пътя екскурзоводката Лаура ни разказва историята на област Трансилвания и на един от главните й градове Брашов.

       През вековете Трансилвания непрекъснато преминава ту в ръцете на маджари и печенеги, ту местното население си я връща след свирепи битки. От края на 10 век до 1919 г.с малки прекъсвания, е под унгарска и австроунгарска юрисдикция. В началото на 13 век унгарският крал заселва тук свои войници със семействата им от провинция Саксония, които да му бъдат тил, да опазват завоеванията му, да лобират за политиката му и да я провеждат насред чуждата територия. Саксонците изграждат 7 свои градове-крепости.

       Един от тях е Брашов, наречен тогава Кронщадт. Тук се говори и пише на немски. Построена е най-голямата в Източна Европа католическа катедрала, създават се училища и тук завършва немска гимназия нашият възрожденец – създателят на новобългарското обучение Васил Априлов. Кронщад просъществува до 1919 г.

       Но през 17-ти век градът е обхванат от голям пожар, който го унищожава частично, обгарят защитната стена и катедралата, която от тогава носи името Черната църква. Въпреки всички превратности на времето и 40-те години румънски социализъм, че до днешни дни, широката централна част на Брашов е запазила облика си на красив средновековен саксонски или унгарски град. По сградите му още стоят надписи и имена на улиците на немски език и доста хора в ежедневието си продължават да се поздравяват и да си говорят на същия език.

       Приближаваме църквата "Свети Николай" – една от ярките забележителности на Брашов. Неочаквано екскурзоводката обявява, че в двора й е Музеят на първото румънско светско училище. То не е включено в програмата, но част от нас зарязваме групата и веднага се запътваме натам.

      Посреща ни усмихнат, симпатичен, много жив и енергичен човек в тъмни монашески дрехи. Мъж без възраст…Това е Василе Олтяну – служил в църквата, но от 40 години е уредник на музея/в момента пенсионер/. Влизаме в малката, двуетажна, спретната сграда и попадаме в автентична старовремска класна стая. Чиновете са от 19-ти век, подчертава уредникът. Това е нашият компютър, казва той и показва голямо изправено на крака дървено сметало. А това е мониторът, допълва г-н Олтяну и сред смеха ни сочи старинната черна дъска.

       След това въодушевеният уредник се обръща към портрета и бюста на главния учител в училището, открито през 1820 г. и казва: Това е Антон Пан от Сливен. Потрепваме. Каква гордост е да научиш, че първият и главен просветител на Румъния бил българин!

      Оказва се, че българи и  български екскурзионни групи не са посещавали музея до сега. Зарадван от присъствието ни, Василе Олтяну обявява: За вас има специална изненада! И ни показва книга, от която е подготвил и раздава на всички по едно копие на илюстрация: Как е изглеждала крепостта „Царевец” във Велико Търново преди падането на България под турско робство.

       Е, никой от нас не беше виждал този изглед в българска книга. Но това е книга, написана на кирилица! И какво търси тя тук?

       Уредникът ни разказва, че в училището и в съседната църква е имало много такива книги, защото до 1865-та година в Румъния се е писало на кирилица. /По късно, ровейки в източниците, научавам, че в началото на 19-ти век, румънците сменят кирилицата с латинска азбука. Решават, че, тъй като през първи век от новата ера император Траян е поседял при даките 11 години на път от нашите земи за цялата по-нататъшна Европа, а Дакия останала римска провинция малко повече от 160 години /тук има и други теории, но нека историците преценят коя е точната/, те са придобили латински произход и са станали наследници на римляните! Правят езикова реформа, създават си румънски език, в който голяма част от думите са заимствани от латински, френски, италиански и др. езици. И започват да гледат отвисоко на съседите…/

      „Когато през 1947-ма година в Румъния дойдоха комунистите, казва г-н Олтяну - искаха да унищожат училището и църквата „Св. Николай” като остатъци от миналото. Но учителите и ние, монасите, скрихме книгите в две от кулите на църквата. Тогава работата се проточи и сградите все пак се запазиха. Сега вадим книгите и тъй като никой у нас вече не може да разчита кирилицата, каним учени от София,от Българската академия на науките, да ги идентифицират!”.И започва да чете, сричайки, от книгата, която ни показва. Тъй като е изучавал църковнославянски език, познава буквите, но твърди, че нищо не разбира от текста.

       После, подскачащ от неприкрита радост, ни сервира следващите изненади. Научаваме , че в училището има печатна преса и книгите са отпечатани именно тук. Показва ни издание за живота на светци, написано от Патриарх Евтимий, друго – с кореспонденция между нашия патриарх и първия румънски философ; трето – учебник по география, по който се е учело тук през 19-ти век, с урок за България…

    " Тези книги все още не сме ги показвали никому, казва той. Вие сте първите, които ги виждате." И обяснява, че в кулите има заключена още цяла стая, пълна с такива…

    След това се изпъва, застава мирно и ни пее първия химн на Румъния, наречен „Събуди се, румънецо!”. Музиката му е написана от…същия наш сънародник Антон Панов. Развежда ни из втория етаж на музея и ни показва първата книга на кирилица, отпечатана на коли с втъкани златни нишки, първите три румънски библии и първата библия на руски, но отпечатана в Москва./”Няма да им я връщаме, те имат много наши книги, които също не ни връщат!”/ . Виждаме книга с ноти, текстът под които е на кирилица. Разглеждаме и първите икони, рисувани върху метал.

       През 1823 година в Брашов пристига Петър хаджи Берович/по-късно Петър Берон/. Тук той става частен учител на децата на друг българин – търговеца Антон Иванов/Йованович/ от Сливен. Запознава се с Антон Пан и през 1824 г. с тази преса двамата издават „Буквар с различни поучения, собрани от Петра х. Беровича за болгарските училища”.

       Тоест, „Рибният буквар”!

      Пресата кротко си седи в коридора на първия етаж на музея. Не е оригиналната, но напълно копираща я и достолепна! Излъскана и смазана, сякаш чака да й дръпнеш ръчката и да заработи. Наоколо й са изложени масивни и тежки оловни клишета – с тях се е печатало тогава. Нареждали са текста буква по буква и то наобратно, колкото и да е голям, мажели са го с печатарско мастило и пресата притискала към него хартията, за да отпечата текста огледално, правилно. Бавна и трудоемка операция. „За отпечатването на „Рибния буквар” са отишли близо 2 години!”, пояснява уредникът.

       Влизаме в "Свети Николай" и се възхищаваме на красотата й. Дали случайно в Румъния църквите се наричат „бисерици”? Е, тази е наистина бисерна красавица…Отворила е врати като духовно средище през 1299 г и е препостроена от камък през 1495 г. Отвън и отвътре е изписана с църковнославянски надписи, с нашите аз, буки, веди…

       Тръгваме си с озарени сърца. Та малко ли е да се върнеш близо 200 години назад във времето и да пипнеш машината, изпод чийто валяк е видял бял свят първият български учебник! И да чуеш българско име на учител и музикант, допринесъл много за културата на една макар и чужда държава…

       Оглеждам отвън стените около входа на музея. Разбира се, няма никаква табела, която да съобщава каквото и да е от горните два факта! Дали някой в нашата държава се е заинтересувал от този музей, та да отличи и увековечи българското тук? Вярно, Антон Панов е отведен от Сливен и България едва 15-годишен и е загубил своето българско гражданство. От малкото сведения, до които се добрах, когато през 2009 г писах тази статия, разбрах, че цялото му семейство е пленено през някоя Руско-турска война и отведено в Южна Русия. Там той става военен музикант и по-късно, на път за България, остава в Румъния, където създава 27 труда като композитор, фолклорист, певец, учител, музикален педагог, издател. И да кажем, той никога и с нищо не е демонстрирал българско самосъзнание и патриотизъм, което може да е известен повод да не бъде зачитан от нас, българите. /Сега попадам на повече информация за този българин, но няма да утежнявам текста си с тях./

       Ами присъствието на Петър Берон тук ? Не трябва ли неговото име и обликът на уникалната му книжка – едновременно буквар, читанка и сметанка, да бъдат поставени на златна плоча над вратата на тази сграда , в прослава на неговото начинание? Ще кажете: Ама и той служил на Румъния, бил учител там, главен лекар на окръг Крайова, а в края на живота си е завещал имотите си на Румънската държава!…Че какво от това? И той ли не заслужава памет и уважение?

       "Знаете ли, каза ми професор Тодор Балкански - учен от БАН, който от години изучава българското присъствие и корените на културно-историческо ни наследство по територията на северната ни съседка /сега вече покойник/- днес наследниците на българите там не афишират своя произход. Напротив, признават го едва-едва и с нежелание, а румънците ги наричат шкеи, за да не използват думата за нашата националност…"

       Ами така е и така ще бъде, ако държавата ни продължава да не се интересува много-много от българското по света и да не прави необходимото, за да покаже, че го пази, цени и тачи. И ако управниците ни продължават да имат за главна грижа да се боричкат за топлите местенца по властовите върхове, откъдето се чудят как и какъв келепир да ударят? Ама така да го ударят, че да го вкарат директно в своите джобове, де…

       Не е ли време за нашата наука да покаже на света, че земите на тази Румънска държава, която е създадена като такава едва през 1859 г, от векове са били населявани и от българи? Че те са пренесли там славянската писменост и през 9-ти век вярата Христова? Че немалко време и през Първото, и през Второто българско царство България е стигала на север от Дунава чак до Карпатите? Че от 1187 до 1209 година тук официални управници са били нашите царе Петър, когото румънците наричат Петру Асан, може би защото е управлявал в двувластие с брат си Асен; и Калоян, наречен Йонита и с половин уста признават, че „техните императори” са българи… Българите са създали, според професор Балкански, „голяма култура в Румъния и първото светско училище на българския народ”, което после прераства в ей това първо светско училище на румънците. Затова и в музеите на Румъния има множество книги, грамоти, митнически документи на църковнославянски, на старо- и среднобългарски език, които самите румънци не могат да си разчетат…

       Какво, като вече влязохме в общото европейско семейство и ние, и северните ни съседи? И в това семейство трябва с гордост да си търсим и показваме корените, да си пазим идентичността, особено, когато сме оставили такава дълбока бразда в континенталната история.

    Иначе светът все още ще ни знае като онзи балкански будала, от когото всеки е можел да къса територии, да го гледа с надменност и да му се смее на пробитите потури, от които продължава да прозира някакво криворазбрано исторически примиренчество и с нищо неоправдан нихилизъм…

    brashov3.jpg.0bf4386c43ccb171ac0279343a6695d3.jpg

    Първото румънско светско училище

    IMG_20200217_123919.jpg.ebf261497a21231a6dc35ab3c7b027b8.jpg

    Главният учител  и създател на школото, роден в Сливен като Антон Панов Петров- прекръстен в Румъния на  Антоние Пантолеон-Петровяну или за кратко Антон Пан

    IMG_20200217_124337.jpg.c4ef0d9bf1305632af32217cd7c9d907.jpg

    Възторженият уредник Василе Олтяну /направих опит да разбера дали е още жив, но от музея ми отговориха само,че е вече пенсионер/ни показва книгата за житията на светци, написана от Патриарх Евтимий

    IMG_20200217_123700.jpg.19f2f1d68f0ef0789dd7ed3cf286b0c2.jpg

    Олтяну чете църковнославянския текст,но казва, че не го разбира

    IMG_20200217_123725.jpg.e17c448f5ba982c14e291bdeb5223520.jpg

    Това е "компютърът" на стародавното румънско школо

    brashov7.jpg.f682737a25883504bd26fa20c187f906.jpg

    Така е изглеждал "Царевец" преди падането на България под турско робство

    IMG_20200217_124605.jpg.f9ac1b940cedbc164b4a27eed2cf547d.jpg

    Книга на кирилица

    IMG_20200217_124413.jpg.e3e886ccdc9b7fb98481758afba084d7.jpg

    Оловната плоча-клише, с която се е печатало

    IMG_20200217_124356.jpg.5881af3bc0e0565d3ef372243826f6c0.jpg

    Пресата, каквато е била при отпечатването на "Рибния буквар"

    1019562458_20220909_1050431.jpg.50fed7cdc1966bd4197f5572684325b0.jpg

    Антон Пан има печатница и в Букурещ и там се отпечатват следващите издания на буквара

    254397988_20220909_1050591.jpg.226bb7203a64a028237f4a74ca1cbc17.jpg

    Картинки за пояснения в "Рибния буквар"

    10319932_20220909_1052071.jpg.ebed579e11b3a38709bf832055f9ab72.jpg

    Сърцето на д-р Петър Берон все пак е в България - в Пантеона та Раковски и музей на котленските възрожденци - гр. Котел

    1819053283_20220909_1052111.jpg.7b9d2c98510ae3904e31ebde0877fc48.jpg

    Откупил го е и го дарил на музея един от племенниците на д-р Берон

    1256704427_.jpg.87913b13e5841226c7f00bb005cf6c6f.jpg

     Брашов, когато в него са живели саксонците. В червеното квадратче е един от бастионите по защитната градска стена. А къщите с червените покриви в далечината са били на румънското население, което не е било допускано да живее в укрепения град

    2072314005_.jpg.b61132c6413693205575a4c6d860578a.jpg

    Бастионът на тъкачите отвътре. Това са два етажа здрави дървени скари. При опасност от нападение над  Брашов, тази гилдия, която е издържала войниците-защитници на това съоръжение, се събирала тук, докато опасността премине. Не ми е известно дали другаде в Европа има запазен бастион

    20200520_172741.jpg.3448ef92b234a01e8712c2e6ccba0732.jpg

    Календар с всички владетели на територията, върху която сега се намира Румъния. От 1-ви век, след Децебал, до 11 век, когато властва Петру Асан, тази територия няма владетели. Три пъти питах Лаура защо, но тя все се правеше, че не ме чува. Странна държава е Румъния, която става такава едва през 19-ти век.  В червената елипса горе са българските "императори", а в кръгчето вляво е "оня" Дракула - Влад Цепеш, вижте и него

     

    524733973_.jpg.2df6a926c40fbbe5401a9fedcf568d41.jpg

    Петру Асан/?/ и Йонита/Калоян/

     

    brashov2.jpg.6aa74ea7f39138ed611388a6d397a5e4.jpg

    Красотите на днешен Брашов

    IMG_20200217_123947.jpg.088823155387ad98bd5bf9f466634988.jpg

    Бисерицата "Свети Николай" - изпъстрена с текстове на църковнославянски език

     

     

     

     

    Редактирано от Русева-Ата
    пренареждане на снимки

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Няма текущи коментари



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.