Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Венелин
    Венелин

    Разходка из миналото на волжките българи и полет с „метеор“ по прекрасната Волга

      Описание: Този разказ е част от едно голямо пътуване из Русия, в което аз се присъединих към четирима мои приятели след разходката им в Москва. С кола посетихме почти всички градове от Златния пръстен на изток от столицата и последвахме Волга към Татарстан. След раздяла с мен, те отлетяха към Санкт Петербург и завършиха приключението с безкраен влак към Мурманск и забравеното от Бога село Териберка на брега на Ледовития океан.
      Официалният летописец на пътешествието бе друг, а неговите пътеписи могат да бъдат прочетени на блога му „Пътеписи из Русия“. А в момента четете моя разказ за посещението ми без другарите в музея на Волжка България в град Болгар и за краткото ми, но прекрасно плаване по река Волга, с което завърши моята част от приключението.

    След посещението на главните руини в Болгар нашата задружна компания се раздели. Само след някакви си двайсетина часа трябваше да се намирам в центъра на Париж по работа. Затова и се отцепих от дружината на път обратно към Казан, откъдето щях да отлетя. Макар и кратко, пътуването ми без веселите спътници допълва по най-прекрасен начин нашата разходка из сърцето на Русия. А именно, прибрах се в Казан по една от главните артерии на това сърце – гальовно наричаната от руснаците Майчица Волга. Но затова след малко...

     

    След като се разделихме, дойде времето на златокуполната джамия. Всичко в нея започва с музей на ислямското изкуство от района. Иначе казано – колекция от религиозни книги от много краища на Татарстан и огромна стенна композиция на приемането на исляма от волжките българи. Милите волжки българи... за приемането на исляма е писал единствено пътешественикът и проповедник Ибн Фадлан. И, доколкото си спомням, от изворите (разбирай „пътеписа“, който ни е оставил), изглежда сякаш тези волжки българи приемат исляма подобно на покръстването на  туземци през епохата на Великите географски открития – мирно, спокойно и полуразбиращо. Няма бунтове, няма недоволни, че „арабите или персийците ще ни претопят“, няма екзекутирани болярски семейства, няма отстъпници като Владимир-Расате. Няма кръщения в тайна доба - кан Алмуш и жена му щастливи начело на процесия от поданици посрещат носителя на словото Мохамедово. Така са увековечени и във фигуралната композиция, на която всъщност ще ѝ трябват още много години, за да стане вековно произведение на изкуството.
     

    1.thumb.JPG.ec48ee6a32d966fe54305cd6a265b1b6.JPG

    Музеят директно води към залата на джамията, от която струи новият, богаташкият татарски ислям. Но пък е красива, дума да няма. Светла, широка и някак си приобщаваща. На най-централното място е изложен... кой мислите? Най-големият Коран на света – огромна двуметрова книга, чиито корици са инкрустирани с едри имитации на изумруди и други камъни в подходящи ислямски цветове. В съзнанието ми завинаги редом до Цар Камбана и Цар Топ сега ще стои и Султан Коран – рожба на евразийското желание за рекордно и непрактично огромни предмети.

    2.thumb.JPG.88a28b6218c691bf6ad86147f4a562b7.JPG

     

    Дискретно усамотен встрани зад стъклени стени, ето го и задължителният в руските джамии проповедник, който гледа и изучава нови молитви в Youtube. Новите технологии в руския ислям продължават да ме изненадват – на модерен екран може да се прелиства електронна версия на корана на арабски и руски.

    3.thumb.JPG.24e3207050c0ba46ee405e1ed756736b.JPG

     

    Случайно прелиствайки, разбирам, че както Библията, така и Коранът имат нужда от съвременна редакция за хора с обременено от послания и от динамичен живот съзнание. И че ако някой се занимае с това, няма да са брадатите теолози от Мека, Багдад, Кайро, Фес или Кайруан, нито моллите на Ердоган, а някой ислямски Мартин Лутер от отдалечен край на ислямския свят, подложен на натиска на съвремието в една модерна държава, примерно като Русия. А аз току-що свързах фразите „модерна държава“ и „Русия“, без да използвам думата „не“! Хайде да излизам, че джамийският въздух има странен ефект.

     

    Навън обаче всичко си идва на мястото – там където модерни електромобили събират туристите от автобусната спирка, за да ги развеждат из комплекса, попадам на сувенир - магнитче с Путин... дойдохме си на думата. Всъщност магнитчето ми напомня и една объркваща истина, че сувенири с Путин в Русия се намират значително по-рядко, отколкото в град като Созопол. Както изключително точно каза Теодор, в България всички бъркат доброто обслужване на туристите с подмазване. Но пък и магнитчето с Путин не е какво да е – на него той гордо позира с едно куче. Голяма работа – куче, ще каже някой, но "то е наше момче", порода „българско овчарско куче“, която лично Бойко Борисов въди и чийто представител той подари на Путин преди 5-6 години. Любителят на пряката връзка с избирателите по незначителни въпроси Путин пък отвори конкурс за името на кучето и едно хлапе спечели с предложението Бъфи, произнасяно на руски като Баффи с две отчетливи „ф“. Въпрос на вкус, казало кучето... (за последното не съм сигурен). От магнита Путин ни уверява, че всичко ще върви по вода, правейки игра на думи с името си.

     

    4.JPG.35c4ea0a9f314973e4669fb70e100389.JPG

     

    Отправям се към музея на волжкобългарската цивилизация, който е огромна шестетажна сграда на стръмния бряг на Волга. Построена е от красив камък, който изглежда и доста скъп... не се стискат за нищо тези татари, за да се изкарат наследници на много древна и слабо позната култура. Разбира се, някои от етажите са се оказали излишни – един от тях например е ресторант с уж панорамна тераса, затворен в един следобед.

     

    5.thumb.JPG.1a9963ba2f9af45e3ca3d3e8013c05b0.JPG

     

    Експозицията обаче е направена много красиво и страшно информативно... само дето понякога информацията ми идва в повече – почти цял етаж се разказва за това как са извършени разкопките, от кого и кога. Но пък другите два етажа са интересни. Има огромен макет на целия Болгар със старинните сгради, които вече видяхме: Ханския дворец, джамията и тюрбетата, гробниците и Черната кула... показващ широтата на древния град и натрапчиво напомнящ, че всичко това са го направили татарите, че от българите не е останал камък върху камък в тяхната многовековна столица. Пълно е с предмети, които показват търговския обмен на Волжка България с близки и далечни земи; виждам и много оръжия. На един екран има интерактивна карта на историята на Стара Велика България, Волжка България, Дунавска България и други земи и народи, намесени в събитията. Разбира се, да се натъпчат 5-6 века история на странстващи народи на една карта е сложна работа, особено когато има и грешки в хронологията. Толкова сложна, оплетена и само на руски е картата, че едно момче ме пита откъде съм и се оказа турчин, учещ в Казан, попаднал на правилния човек. Беше изключително любопитен да разбере какво се е случило на всички тези хора от картата и как това се свързва с днешните татари, българи и турци (може ли без тях?). Мисля, че успях да му разкажа достатъчно, но от двете теории за произхода на българите (тюрки с ирански елементи в езика и културата или индо-иранци с много тюркски примеси) определено си хареса първата, която пък е по-малко приетата сред съвременните български историци. Самият аз пък бях просветлен (макар и със зрънце съмнение), че вертикалните камъни в музея, изписани с т.нар. орхонска руническа писменост, съдържат най-старото споменаване на думата тюрк от около пети век, изписано с четири символа, които били „свещени“ за всеки родолюбив турчин.

     

    Поглед настрани и ето го и копието на предмета, който ни разкрива една романтична и мъглява страница от историята на Стара Велика България – пръстенът на кан Кубрат.

    6.thumb.JPG.9d6ffd2615cdcbf8e9168296770988ac.JPG

     

    Малко преди Първата световна война, момченце от село Малая Перешчепина в Източна Украйна се спъва в изровено от дъждовете злато. В съкровището лежи и този пръстен с монограма на Кубрат на гръцки, прекрасен голям ритон за пиене и още килограми злато. Да, но в съкровището няма кости... нито на Кубрат, нито на войници след битка например. В духа на онези времена никак не подхожда владетелят да си крие имането от нахлуващите хазари в земята и да си го прибира после, че даже да си поставя там и пръстена, с който вероятно много се е гордеел. Дали старият Кубрат е загинал в бой с хазарите, оставяйки всичките си ценности и хуквайки с гол меч в атака? Дали хазарите са победили и отнесли като трофей тялото му и някои от синовете му са погребали ритуално вещите му? Поредната тайна на старите българи, известни мразители на писаното слово, остава завинаги погребана. Въпреки че не съм „исторически вещоман“ и че това е копие, съм доста развълнуван и пращам снимка на обикалящите из руския Димитровград бивши спътници, препоръчвайки им да видят оригинала след няколко дни в Ермитажа в Петербург. И сам си знам, че всъщност няма да го потърсят... само аз съм толкова вманиачен в българската история. Виждам и няколко копия на важни исторически артефакти от Дунавска България – Манасиевата хроника, керамичният Теодор Стратилат и други, но мисля, че начинът, по който е описана връзката им с Волжка България, ще обърка дори и току-що просветления турчин.

     

    Вземам си сандвич и вода от специалния етаж само с павилиони и каса и отивам да си поклатя краката над брега на Волга. Слънцето е високо в небето, реката се влачи сред зелена равнина, а от пристана тъкмо отплава корабът „метеор“, който след час ще се върне назад и ще ме приеме на борда си. Красота...

     

    7.thumb.JPG.a3bc45a30afab08e37a31dffec6ed36f.JPG

     

    Скоро се приближава и голям пътнически параход на компанията „Волга Волга“, кой знае защо изписано на латиница като VolgaWolga. Корабът навява спомени за една друга епоха – очевидно е круизен и пълен с туристи, но пък изглежда по-пълен, по-младежки и по-жив от събратята си по големите европейски реки. На горната палуба пътници се пекат, през прозорците се виждат суетящи се слизащи, пристанищното оживление е пълно. Докато се източи целият кораб, минават поне двайсет минути, наближава времето и за моя „метеор“. За него се събира огромна тълпа от руснаци и вечните немски туристи, а той акостира зад големия параход, през който ще минем като понтон. Оказва се, че трябвало да си купя билет някъде вътре в музея и затова ме отпращат най-отзад на тълпата, уверявайки ме, че място на метеора ще има и за мен. На качване закръглиха сумата надолу, но пък си прибраха парите безотчетно в джоба... ей, руската мечка много обича да бърка в меда.


    Докато метеорът се готвеше за отплаване, набелязах малкото подходящи места за гледане – корабът има сравнително малки, мръсни и ниски до водата прозорци, та имах нужда от врати. На няколко места в стените между трите огромни „купета“ има тераски, които гледат настрани. Местейки се между тях, прекарах едни прекрасни два часа. Волга прилича на тихо сутрешно тропическо море – брегове на километри от кораба (е, все пак се намирах в един от най-големите язовири в света – Куйбишевското водохранилище) и гладка безкрайно синя вода, сякаш полята с олио.

    8.thumb.JPG.e1c5db3f4f9f87b888135b6d262e89db.JPG

     

    Бреговете около Болгар и летните острови, образувани от отдръпването на водите, са обрасли в яркозелени тръстики. На много места стръмният бряг е ерозирал хоризонтално от зимното пълноводие на язовира, а на други има малки речни плажчета, на които редки групи хора си почиват. Реката е толкова огромна, стига до 11-12км ширина на места, че дори дребничките чайки, които често се срещаха покрай брега, тук не се намират. Противно на логиката, на Волга има сравнително малко села, сякаш само 5-6 за пътуването от над 100 километра. Едно от тях даже носи звучното социалистическо татарско име Къзъл Байрак (Червено знаме). Около тях се натъкваме и на гумени рибарски лодки.

     

    9.thumb.JPG.3304bd56010562440cd6a7beb65b3593.JPG

     

    Метеорът пори водите и подминава пъргаво лодките с над 60 км/ч; бързо оставя зад себе си и крузни кораби, и шлепове, а аз обикалям наляво-надясно покрай различните врати и се радвам на пейзажа. Правя си видео на живо за фейсбук и то бързо набира лайкове, а Ира ми казва, че изглеждам невероятно щастлив – ами така си беше.

    Трудно ми е да продължа да описвам в още детайли, без да ставам банален, усещането от това да бъда в тази толкова истинска и жива река (парадоксално я чувствам такава, въпреки че се намирам в толкова изкуствено творение като язовира).

     

    10.thumb.JPG.66640779ff6eca007278a7096bb5158c.JPG

     

    А по-нататък всичко протече в нормалния низходящ дух на последните часове на едно голямо пътешествие. Речна гара Казан, градски автобус, разходка из центъра на града около огромни фонтани и езеро, познатият дресьор на маймунки от пешеходната улица, хостела. Пререждане на багаж, гладене, къпане и три часа сън. Такси, летище Казан и непробуден сън, невероятно скъп и твърд сандвич в Хелзинки и нов непробуден сън до Париж. Трети полупробуден сън из парижките задръствания и нещо все пак по-вълнуващо от последните 10 часа превози – конференцията за контролно-измервателни прибори за енергопреносни мрежи и подстанции. Но всичко това беше само прелюдия към една приятна петъчна вечер на колело из летен Париж, мила среща с бъдещата съпруга на Гого, който по това време заедно с Вихрен, Теодор и Жоро се носеше из необятната руска тундра към Мурманск, а след това и към обиколка на Шампан и Пикардия. Защото животът е като чеверме – колкото повече се въртиш, толкова по-печен ставаш.

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Чудесен тур си си направил и разказваш с майстарството на Шехерезада.
    А, иначе за доброто обслужване и подмазването си много прав. Повечето българи, особено тези в туристическите зони така и не се научиха да имат национално достойнство и да обслужват любезно, но и с национално достойнство. В повечето случаи го обръщат на подмазване и направо целуване на задници, а това дразни.

    А, татарите и волжките българи така са се смесили, че в съседна Северна Македония с удоволствие тръбят как бугарите са татари.

    • Харесвам 4
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове
    Zaro

    Публикувано: (редактирано)

    На 18.11.2018 г. в 22:11, Crazy Horse каза:

    татарите и волжките българи така са се смесили

    Е, омесването на волжките българи е до голяма степен насилствено и достига апогея си по време на управлението на един друг, чието име завършва на -ин. Били са твърде голяма компактна маса, за да просъществуват в условията на съветска свобода.

    Редактирано от Zaro
    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Пътеписът е много увлекателен. Изразяваш се много добре и разказваш за места и региони, които са много рядко посещавани.

    Пътеписът има само един кусур - много е кратък. Четеше ми се още за ония земи😃.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове
    1 hour ago, Radnev said:

    Пътеписът е много увлекателен. Изразяваш се много добре и разказваш за места и региони, които са много рядко посещавани.

    Пътеписът има само един кусур - много е кратък. Четеше ми се още за ония земи😃.

    Прочети блога на Вихрен, който разказа за почти цялото останало пътешествие, споменал съм го в описанието горе.  Но все пак няма да е същото, знам 🙂

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Браво Венко, както винаги прекрасно за четене! Много ми допада културно-религиозният ти поглед над региона.

    Само не разбрах този кораб колко часа плава и от колко до колко? 

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    https://kazan.vibirai.ru/articles/v_rechnom_portu_v_kazani_otkrylas_navigaciya-2369928

    Най-актуалната информация би трябвало да е тази, единственият кораб тръгва сутрин от Казан и следобед се връща, пътува около 2 часа и нещо. Лятото е всеки ден.

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове


    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.