Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • krasen_denev
    krasen_denev

    Кръстова гора

      Описание: Малък разказ за семейното ни посещениете на Кръстова гора в нощта срещу Кръстовден

    Потеглихме за това магнетично място изпълнени с вяра и надежда.Безпроблемно изминахме пътя от Казанлък до местността Кръстова гора,минавайки през китното селце сгушено в полите на Родопите-Югово.Къщите са буквално една върху друга и с голяма денивелация.Поради плътната колона от автомобили в която се движехме снимки няма.Селото преди местността Кръстова гора е Борово.В селото се предлагат много стаи и къщи за гости,така че ако някой иска по цивилизовано преживяване там му е мястото.Ние бяхме решили да спим под открито небе,палатка или в най-лошия случай в колата(само при дъжд от камъни).Кръстова гора се намира на седем километра от село Борово.Пристигнахме преди обед и още тогава ни отбиха три километра преди манастира.Мобилизираните полицаи(които не бяха малко)полагаха огромни усилия хаоса да е пълен :lol: .Тълпи от хора минаваха покрай нас и с надежда изминаваха последните километри.Спряхме на една поляна със забита отпред табела”Частна собственост”.Платихме за импровизирания паркинг реални 5 лв.(някой ще каже какво толкова,находчиви са хората и от празна поляна пари правят).Изминахме останалият път до светата обител пеша.До върха автобуси,коли,палатки и хора а беше само обяд.Всяко свободно пространство се използваше рационално.

    Всеки се надяваше да има място и за него за литургията.

    tutorials-259-0-92197700-1379190544_thumb.jpg

    Палатки имаше и по съседните хълмове

    tutorials-259-0-46593000-1379191190_thumb.jpg

    Много е изписано за Кръстова гора,но ето какво видях аз.Изключително лошо впечатление ми направи как събират пари за всичко(само въздуха беше безплатен).Парите от продажбата на свещи(купуват се големи за нощната литургия и малки и средни за молитва в храма)се слагаха в един голям кашон(шегувахме се,че е от 28 инчов телевизор).Същите свещи се загасяха веднага след като ги запалиш-казал не казал молитва.Огромни парични средства се събираха и за включване на име в молитвата.Светената вода се заплаща(1 лв. шишето).Ние отидохме за да се молим за нашето детенце(има говорни проблеми).Отидохме с вярата,че господ няма да остави нещата така и ще помогне.Повечето хора бяха отишли за същото-да търсят помощ.Не мога да разбера как църквата се явява връзката между нас и Него след като само пари са им в главите,сигурно произнасяйки имената на Иван,Петър,Николина и Мария те ги броят като 10,20,30,40лв.Тъжно ми стана гледайки толкова хора тръгнали да търсят надежда за помощ и изцеление и същевременно да плащат за това.

    Храма "Св.Тройца"

    tutorials-259-0-61034300-1379191125_thumb.jpg

    Малкия със скъпоценната течност(светена вода)

    tutorials-259-0-52945200-1379191064_thumb.jpg

    Посетил съм доста свети места(православни,католически,мюсюлмански и будистки)по света,и никъде не съм виждал такова  отношение към вярващите.Снимах в храма когато моето дете  повдигнато от майка му докосна светия кръст и не се срамувам от постъпката си.Навлякох си злобни погледи върху себе си,но направих сина си изключително щастлив(това за мене е най-важното).Разбирам хората с болка на който не им е до снимане,но дано да бъда разбран и аз.

    При светия кръст в храма

    tutorials-259-0-95490800-1379191083_thumb.jpg

    Жената наля вода от двата лековити извора(аязмо),отправихме поредни молитви за помощ ,и тръгнахме към колите с план да се върнем за литургията в 24:00 часа.На поляните отдалечени от местността „селянията” взима връх над  културните хора.Голяма група от Враца ни показва как не трябва да се държи човек на такива места-музика до дупка(чалга),алкохол,песни и танци,викове и крясъци.Явно падналия дъжд поохлади страстите им но не Христови,защото се изпокриха по колите си.За наше съжаление дъжда ни вкара в палатката,а детето само това чакаше легна и заспа.Как да го вдигна за литургията?Как да го занеса до горе?Ами никак,аз и майка му ще се молим а той ще спинка.На литургията присъстваха много хора(не знам колко),нямаше място къде да се обърне човек.Имаше хора и по отдалечените поляни и между дърветата,всички с свещ в ръка.Невероятна гледка(не снимах не желаейки да нарушавам личното пространство на всеки молещ се).Валеше,но малко(проливния дъжд се изсипа преди полунощ).Прибрах се и си легнах.Дълго време не можах да заспя,но не от вълнение породено от мистичната гледка а от студ.На сутринта и помен нямаше от дъжда,но вятъра бе студен.Пак тръгнахме към върха(отново с малкият господин).Плана бе следния да изчакаме да си тръгнат повечето хора и ние след тях.Разходихме се из параклисите построени над църквата „Св.Троица”,отправихме молитва пред 66 килограмовият метален кръст и си тръгнахме.

    Металният кръст(молба за здраве)

    tutorials-259-0-81783700-1379191167_thumb.jpg

    Един от лековитите извори(аязмо)

    tutorials-259-0-26504400-1379191211_thumb.jpg

    Параклисите над църквата-преди литургията и на следващия ден

    tutorials-259-0-41176600-1379191104_thumb.jpgtutorials-259-0-34350700-1379191146_thumb.jpg

    Но хората не намаляваха.Явно не се съобразяваха с нашите планове.Въпреки,че цяла нощ след литургията,си тръгваха вярвящи с автобуси и автомобили,положението не се беше променило а даже влошило.Явно уморени полицаите дадоха отбой и всеки тръгна на горе с колата си.Така се получиха тапи на които и софиянци свикнали на задръстванията могат да завидят..Обядвахме,събрахме палатките и по колите.След това преживях нещо много неприятно 500 метра път ги взехме за един час,следващите 500 м.за още 45 минути и на мене почнаха да ми минават мисли ще се приберем ли днеска или ще правим нощувка някъде по пътя(поне имаме оборудване,ама няма храна).Слава богу след още километър нещата се оправиха и поехме по дългия път към дома.Малко преди село Борово се намира параклиса"Възнесение Господне",който е част от един от най-запомнящите се пейзажи в тази част на планинския масив.Родопите са прекрасна планина и на няколко места не се стърпях и спрях за няколко кадъра.

    Параклис"Възнесение Господне"

    tutorials-259-0-91458600-1379191233_thumb.jpgtutorials-259-0-60779700-1379191254_thumb.jpgtutorials-259-0-05204800-1379191275_thumb.jpgtutorials-259-0-34820000-1379191294_thumb.jpgtutorials-259-0-64411200-1379191314_thumb.jpg

    Родопите

    tutorials-259-0-56629600-1379190997_thumb.jpgtutorials-259-0-22478800-1379190941_thumb.jpgtutorials-259-0-02451700-1379191017_thumb.jpg

    Ако някой ме пита заслужава ли си да се посети ако не си вярващ?Ще му отговоря,че не си заслужава а е задължително.Не можете да добиете пълна представа какво представлява Кръстова гора,докато не я посетите.Дали ще сте разочаровани или пък безкрайно доволни ще прецените сами.Аз съм впечатлен от местността и вярата в нея и разочарован от всичко останало.

                                                                                                                                                                                     

     

                                                                                                                                                                                                    Благодаря ви.

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Изчетох те с интерес и ми стана тъжно. Отчасти заради нашенските "обичаи" и отчасти, че винаги съм се надявала това изживяване да не чак толкова лошо, а ти с твоя разказ го затвърди окончателно. И не, църквата и "персонала" и не са посредници между теб и Бога или висшата сила или кой както го нарича. Не е нужно да се ходи по такива комерсиализирани места, за да се помолиш. Ако се молиш от сърце, където и да се намираш, ако ще и вдън земя, молитвите ти ще бъдат чути. Пожелавам ти от проблема на детенцето ви да не остане следа. А инак поздрави за прекрасните снимки.

    Имаме прекрасна природа и за пореден път се заричам, че по такива места бих отишла само, когато шанса да срещна себеподобни е минимален. А именно извън празник.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Чудесен пътепис, Краси :) Радвам се, че сте оставили настрана простотиите, с които сте се сблъскали и сте си тръгнали от там, заредени с положителна енергия и с по-силна вяра:) Няма да ви пожелавам бързо оздравяване на малкия...казах ти го и преди - сигурна съм, че ще се оправи съвсем скоро :)

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Aз се прикрепям към написаното от Ленчето. Дано малкия се оправи бързичко..

    Природата ни е красива, обичаите също, единственото лошо е, че сме бедни и комерсиализираме всичко.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Добре, че писа: тъкмо ви мислех като даваха репортаж по телевизията. Аз пък ще ви пожелая на следващата среща да се оплачете, че малкия не спира да бърбори :)

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много хубави снимки. Жалко, че е толкова комерсиализирано. Направо буца ми заседна в гърлото докато четях. Дано Господ чуе молитвите ви.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Добре, че писа: тъкмо ви мислех като даваха репортаж по телевизията. Аз пък ще ви пожелая на следващата среща да се оплачете, че малкия не спира да бърбори :)

    Благодаря Мрън.Хубаво е да знаем,че някой някъде мисли за нас.Сигурно от медиите са потърсили сензация с лошото време и как толкова хора седят въпреки "потопа" излял се над местността???

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    да се присъдиния и аз към писаното тук :)

    надявам се вече дечкото да бърбори със пълна сила и всичко за което си се молил да е в миналото...

    относно Кръстова гора бях преди години там и бях потресен как от едно неземно красиво кътче са превърнали в бетонна площадка .... бетон бетон и на всякъде бетон....

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.