Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Milen Petkov
    Milen Petkov

    Обиколка около света с яхта. Част 1

    В тази част ще опиша избора на яхтата с която плавам или по-скоро липсата на избор и как става покупката, какви ремонти съм правил и цената им. И защо трябва много търпение. За разлика от автомобилите, покупката на яхта отнема много повече време, нещо което не подозирах преди това. Мислех си, купувам яхтата, постягам я за месец-два и тръгвам. Да, да, ама не! 
    Първото към което трябва да се насочите е размерът. Аз исках яхта, която да е както удобна за плаване с малък екипаж, така и да разполага с достатъчно пространство за инсталирането на повече соларни панели, уотърмейкър, че дори и перална машина. Всеки фут отгоре, увеличава и разходите, направо експоненциално, по-големи платна, по-големи такси за марини, по-голям такелаж, по-големи застраховки ... Та в крайна сметка се насочих към яхта с размер 38-45 фута. Сега започва и трудната част - марката и модела. Ако разполагате с неограничен бюджет (над 1 милион евро), искате нова и надеждна яхта, ако годишни разходи от 100 000 евро и нагоре, не са ви проблем, изборът е лесен - Oyster, Nautor's Swan, Hallberg Rassy, Amel. Която и да изберете, няма да сбъркате. Но нещата са по-различни с по-масовите яхти като Jeanneu, Benneteau, Bavaria, Hanse ... Оказва се, че по-старите им модели от преди финансовата криза през 2008-а, са по-качествени от по-новите. Лично аз се насочих към Elan, но търсенето ми съвпадна с Ковид кризата. Яхтите буквално изчезнаха от пазара. търсенето им се увеличи много и нямаше нищо подходящо. Имаше един Elan в Хърватска, но като поисках повече и актуални снимки, не ми изпратиха. За други две, които се чартираха ми искаха депозит от 10% от цената и в края на сезона, ще мога да сключа сделка. То до края на сезона, яхтата може и да е потънала, и не е ясно в какво състояние ще бъде. Харесах си една Бавария 40 в Лефкада. Пропътувах над 1500 км, само да се окаже, че брокерите на яхти, лъжат повече и от търговците на Горубляне. Снимките нямаха нищо общо със сътоянието в което се намираше в момента, няма да се очудя и ако са били от съвсем друга яхта. 
    И докато още бях в Лефкада, един приятел ми звъни, че е видял подобна Бавария, продавана от българин и се намира в Северна Гърция. Чухме се по телефона и се разбрахме за оглед. Тук е момента да вметна, че нямах никакво понятие от яхти и единствения ми практически опит е един курс, който карах на Канарите. Отиваме с един приятел, който има по-голям опит, но все пак недостатъчен за подробен оглед. Яхтата ми хареса, поне беше излъскана старателно от продавача, Продавачът беше съгласен да се направи професионална инспекция, но проблемът е, че не успях да намеря никого, който да дойде до Порто Лагос, там се намираше лодката. Реших се да я купя, въпреки това, дори без тест на вода. Голяма грешка от моя страна!  В последствие се оказа, че има един куп проблеми, които един професионалист би установил и биха помогнали да се намали цената. 
    И така, как става покупката. Продавачът трябва да ви предостави документ за отписване от предишния регистър (тя беше с холандска регистрация, които служебно бяха прекратени и полските власти, приеха регистрацията като документ за отписване от регистъра). Обикновено издаването на такъв документ може да отнеме 1-2 месеца.  С продавача подписвате "bill of sales". Бланки за подобен документ се намират в интернет. Заверявате го нотариално, превеждате парите и вече сте собственик. Заверката в Гърция, става и в полицията, и струваше около 3 евро, независимо от стойността на сделката! Задължително трябва да изискате и документ за платено ДДС! Повечето яхти, които се продават от чартърни фирми са без платено ДДС, което ще оскъпи сделката с едни 20-25%. С документа за отписване от регистъра и документа за продажба, може да направите нова регистрация. Аз избрах полски флаг, защото е най-евтин и бепроблемен в Европа. Плаща се еднократна такса, няма годишни такси и няма задължителни прегледи. Издаването на регистрацията отнема 1 месец и радио лиценза на лодката би трябвало да отнеме още 2 седмици, та за около месец и половина, документално всичко трябва да е ОК. Между другото, за да получите радио лиценз на лодката, собственика трябва да има VHF лиценз. Но на мен ми отне 6 месеца. От RYA, вместо Петков, ме бяха писали Петров, съответно полските власти не признаха VHF сертификата ми. Аз писах на българската фирма, към която бях карал курса, но така и не получих отговор. Съответно се свързах с RYA, хората бяха много любезни и реагираха бързо, но тук се получи ново забавяне. При изпращането на писмото с новия сертификат, бяха го декларирали на стойност 1 паунд и беше задържано на митница. Отне ми няколко седмици докато се разправям с митническия отдел към български пощи, за да си освободя сертификата. 
    Потеглянето ми се отложи за следващата година. Без валиден радио лиценз, не бих рискувал. Не знам по различните държави какви са наказанията, но бях разбрал за Великобритания - конфискация на лодката, 5000 паунда глоба и до 5 години затвор.

    И сега малко за допълнителното оборудване и ремонти, които съм правил и приблизителната им цена. Някъде бях чул, че ако искаш яхта, трябва да имаш парите за две яхти. Горе-долу така се получиха нещата при мен.
    По принцип е доста трудно да се намери яхта в добро състояние и с добро оборудване, особено по Средиземноморието. Тук разстоянията са малки и не е необходимо да имаш уотърмейкър или EPIRB.
    Та основните неща на които държах е да имам уотърмейкър, AIS (двупосочен), по-големи солари, съответно и по-голям инвертор. Мислех да мина без нов чартплотер, а да си ползвам айпада, но не се получи. Платната изглеждаха ОК и реших да си спестя разходите за нови, нищо, че бяха на 20 години. 
    Отделно трябваше да купя нов спасителен сал, нови спасителни жилетки, сигнални ракети, димки, да сложа нов антифаулинг, комплект иснтрументи, препарати за почистване на лодката и на танковете за вода. Вместо EPIRB, реших да заложа на PLB (имам го, но не е регистриран, не знам как може да се регистрира в България) и Garmin InReach (двупосочна сателитна комуникация със СМС-и), флагчета на различните държави през които ще минавам. Мобилен климатик, без който нямаше и да оцелея докато работя на сухия док в Гърция, и в момента също го ползвам в Тринидад. 
    Отделно имаше разни уж дреболии по лодката, но те и дребните неща са скъпи, щом е за яхта. Имаше един счупен прозорец, който предишния собственик ме убеждаваше, че бил лесен за ремонт. Ами не беше и новият прозорец ми струваше 850 евро без доставката. Пантички за един друг - 70 евро. Подмяна на всички крушки с LED. Оказа, че ми трябва нова навигационна светлина за кърмата. Сметката започна да набъбва.
    Бойлерът течеше, нов бойлер - 550 EUR. Мислех си направо да го разкарам, нали ще плавам по топли места, но един приятел ме убеди, че бил много важен, До момента не съм съвсем сигурен в това.
    Малка приблизителна разбивка на цените.
    Уотърмейкър с инсталация (Schenker Zen 30, много ниска консумация на ток - 110 W/h)- 6000 EUR
    AIS с инсталация - 1300 EUR
    Спасителен сал и жилетки - 1200 EUR
    Прозорци - 1500 EUR
    Инструменти - 1000 EUR
    Антифаулинг и пясъкоструйна обработка на кила - 1800 EUR
    Обслужване на двигател - 650 EUR
    PLB и Garmin InReach - 650 EUR
    Стойка за соларите (използвах стандартни тръби и фитинги за бимини със заварка) - 2000 EUR
    Соларни панели, соларни контролери, инвертор, кабели, кабелни обувки и т.н. - 2600 EUR
    И някъде поне още 2000 EUR за флагчета, LED светлини, прибори, съдове, маркучи, кофи, цинкова боя и спрейове за маркиране на котвената верига, комплект за ремонт на платна ...
    Застраховка за Средиземно море, Атлантика и Карибите - 2500 EUR
    Регистрация на лодката с радио лиценз - 600 EUR
    Гръцка круизна такса за 3 месеца - 300 EUR
    Появиха се и много допълнителни разходи след тестовото плаване. Но за това ще пиша в част 2.
     

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Понеже един емотикон "Браво!" ми е просто нищо в сравнение с това, което изпитвам във връзка с Вашата идея за околосветско с яхта, то ще напиша и няколко реда.

    Когато бях дете и вече можех да чета, зарових се в поредицата книги "ФАР" на баща ми и четях различни неща там. Най-много обаче ми харесваше да чета за яхтите. От всичките десетина книги, които имахме от поредицата, бях изчел всичко свързано с яхтите - маршрутите им из океаните, класовете яхти и т.н. В сърцето ми остана една мечта, на която вероятно никога няма да дам ход в този мой живот - да плавам с яхта и дори да обиколя света. Не е необходимо да посочвам, че всъщност тази мечта е най-далече от моите възможности - от малък получавам морка болест след повече от 30 минути клатене в морето, страх ме е от дълбините, страх ме е от акули, страх ме е от стихии в морето и т.н. Изобщо - много хора като мен си представят яхтата в едно спокойно море, без вълни, слънцето пече, а чашите с просеко са запотени от напитката. Е, знам, че не е така. Или поне тази картина е само една малка част от всичкото. Тази мечта няма да се осъществи при мен, защото дори не я слагам в приоритетите ми. 

    Ето защо пък се възхищавам на Вас, защото Вие явно сте поставили тази мечта в приоритетите си и дори вече сте направили първите смели стъпки по пътя. Ще следя пътуването Ви и ще стискам палци за попътен вятър и леко плаване. А идеята за пътуването Ви е толкова красива (не знам каква толкова силна дума да използвам), че чак е луда. Един мъж с мечта в сърцето си тръгва на път из безкрайния океан!

    Намерете пътя и нека природата да е благосклонна към Вас! 🙂 

    • Харесвам 5
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове
    преди 5 часа, Pantelej Putnik каза:

    Не е необходимо да посочвам, че всъщност тази мечта е най-далече от моите възможности - от малък получавам морка болест след повече от 30 минути клатене в морето, страх ме е от дълбините, страх ме е от акули, страх ме е от стихии в морето и т.н. Изобщо - много хора като мен си представят яхтата в едно спокойно море, без вълни, слънцето пече, а чашите с просеко са запотени от напитката. Е, знам, че не е така. Или поне тази картина е само една малка част от всичкото. Тази мечта няма да се осъществи при мен, защото дори не я слагам в приоритетите ми. 

    Ето защо пък се възхищавам на Вас, защото Вие явно сте поставили тази мечта в приоритетите си и дори вече сте направили първите смели стъпки по пътя. Ще следя пътуването Ви и ще стискам палци за попътен вятър и леко плаване. А идеята за пътуването Ви е толкова красива (не знам каква толкова силна дума да използвам), че чак е луда. Един мъж с мечта в сърцето си тръгва на път из безкрайния океан!

    Намерете пътя и нека природата да е благосклонна към Вас! 🙂 

    Благодаря! Морската болест минава за 2-3 дни при повечето хора. Акулите не знам защо ги споменаваш. Предполага се, че няма да имаш досег с тях, ако си на яхтата 🙂 По-голям проблем са косатките около Гибралтар. Бурите и големите вълни, няма как да се избегнат, въпреки добрите метеорологични прогнози в днешно време.

    • Харесвам 5
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много полезна информация като за начало. Супер ще е ако пишеш много често тук.

     

    Пожелавам попътен вятър и все хубави приключения. 🙂

    • Харесвам 2
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Успех в начинанието! . Пожелвам - бакщаг и три фута под кила! Дано имате време за споделяне на преживяванията.

    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове


    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.